Un hacker din Iasi a spart si a controlat serverele de la Pentagon. Acum e in arest

Un tinar din Iasi, de 23 de ani, a reusit sa introduca un troian pe unul dintre serverele Armatei SUA. Troianul ii facilita accesarea serverelor, deschizand alte porturi prin care obtinea controlul asupra calculatoarelor infectate. Hackerul iesean se conecta la serverele Departamentului de Aparare al Armatei SUA prin servere din Japonia. Prejudiciul: 35.000 de dolari. Tinarul a fost retinut de procurorii DIICOT, iar judecatorii urmeaza sa stabileasca daca va fi arestat preventiv pentru 29 de zile.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Iasi impreuna cu politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi au colaborat cu autoritatile judiciare din S.U.A. pentru a-l identifica si prinde pe hacker-ul roman care a accesat in mod neautorizat serverele Comandamentului Unitatii de Testare pentru Dezvoltare si Experimentare din cadrul Departamentului de Aparare al Armatei S.U.A..

In urma unui complex de activitati desfasurate in vederea identificarii si probarii activitatii infractionale a hackerului, a fost identificat numitul Mindru Eduard Lucian din Iasi, in varsta de 23 de ani.

“Acesta, in cursul anului 2006, a accesat in mod neautorizat serverele Armatei S.U.A., exploatand niste brese din sistemul de securitate pentru a introduce un troian pe unul din aceste servere, ce ii facilita accesarea ulterioara a acestora, deschizand alte porturi prin care obtinea controlul asupra calculatoarelor infectate. In acest fel a reusit sa obtina acces la informatii confidentiale ale Departamentului de Aparare al Armatei S.U.A.. Investigatia a fost ingreunata si prin faptul ca hackerul se conecta prin servere din Japonia, iar dupa ce reusea sa intre pe sistemele informatice in cauza isi stergea toate logurile de acces”, se precizeaza intr-un comunicat al Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.

Ofiterii din cadrul B.C.C.O. Iasi, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Iasi au descins in dimineata zilei de 18.03.2009 la locuinta tinarului, in vederea efectuarii unei perchezitii domiciliare. La momentul interventiei in locuinta hackerului, acesta incerca sa isi stearga toate datele de pe Hard Disk-ul calculatorul acestuia, fiind insa oprit in timp util.

Pana in prezent a fost calculat un prejudiciu de peste 35.000$, acesta putand fi stabilit in totalitate dupa finalizarea cercetarilor si contabilizarea tuturor pagubelor.

Inculpatul a fost retinut pentru o perioada de 24 de ore, urmand ca joi Tribunalul Iasi sa se pronunte cu privire la propunerea de arestare pentru 29 de zile formulata de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Iasi.

In cauza se desfasoara cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de “Accesul, fara drept, la un sistem informatic” si “Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic”, persoana in cauza riscand o pedeapsa de la 3 la 12 ani.