Ligatura trompelor uterine – tot ce trebuie sa stii

Ligatura trompelor uterine este o interventie chirugicala care inchide trompele uterine ale unei femei. Acestea ajuta la transportarea ovulului eliberat din ovare in uter si sunt, de obicei, locul in care ovulul este fertilizat de un spermatozoid. Odata ce trompele sunt inchise sau “legate”, sperma nu va putea ajunge la ovul, deci sarcina nu poate avea loc.

O metoda permanenta

Procedura de ligatura a trompelor uterine face ca o femeie sa fie permanent sterila (in imposibilitatea de a ramane insarcinata). Aceasta procedura este de obicei recomandata femeilor adulte care sunt sigure ca nu doresc sa ramana insacinate in viitor.

Ligatura trompelor uterine este considerata o metoda contraceptiva permanenta. Ea tinde sa fie o alegere populara deoarece femeile isi dau seama ca aceasta metoda le poate oferi protectie pentru sarcina extrem de eficienta pentru restul anilor lor de reproducere. Femeile au tendinta sa prefere ligatura trompelor si datorita comoditatii si lipsei de efecte secundare, care sunt asociate cu metodele de control al nasterii temporare.

O femeie ar trebui sa analizeze cu atentie daca ligatura trompelor este cea mai buna metoda pentru ea. Unele femei care se decid pentru aceasta procedura ajung sa regrete mai tarziu. Acest lucru ti se poate intampla daca ti-ai ligaturat trompele:

– cand erai mai mica;- daca ai copii putini sau deloc;- daca ai ales aceasta metoda deoarece asa a vrut partenerul;- daca ai ales aceasta metoda deoarece ai crezut ca va rezolva problema banilor si/sau problemele relatiei.

Ligatura trompelor nu trebuie gandita ca o metoda temporara. Uneori, inversarea ligaturii trompelor uterine poate fi realizata daca o femeie decide ca vrea sa ramana insarcinata.Dar o asemenea procedura este mult mai complicata decat ligatura trompelor si sansele de a procrea dupa aceasta procedura sunt nesigure. Doar 20-40 % dintre femeile care au suferit o procedura de inversare a ligaturarii trompelor reusesc sa duca pana la capat o sarcina (si riscul de a face o sarcina extrauterina creste

Cum se efectueaza operatia de ligatura a trompelor?

Operatia de ligatura a trompelor uterine poate fi realizata in mai multe feluri: prin laparoscopie, minilaparotomie sau prin laparotomie normala. Exista, de asemenea, si o diferenta intre ligatura trompelor imediat dupa nastere si cea realizata la un anumit interval.

Ligatura trompelor uterine poate fi realizata fie in urma anesteziei generale, fie dupa realizarea anesteziei locale (spinale sau epidurale). In cazul femeilor care au nascut prin cezariana se foloseste, de regula, anestezia spinal/epidurala, in timp ce in cazul femeilor care nu au avut nici o nastere se foloseste anestezia generala.

Riscurile ligaturii trompelor uterine

Aproximativ 1 din 1000 dintre femeile care recurg la aceasta interventie dezvolta o complicatie. Acestea includ:

– reactii la anestezie;- infectii ale bazinului;- lezari ale vaselor sanguine cu sangerari ulterioare;- lezari ale vezicii urinare sau ale unor anse intestinale etc.

Dezavantajele se refera la riscurile oricarei interventii chirurgicale: existenta unei perioade de disconfort postoperator, faptul ca nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, este de principiu definitiva (desi exista posibilitatea de reimplantare a trompelor sau de fertilizare “in vitro”) si exista riscul razgandirii cu privire la dorinta unei sarcini ulterioare.

Dupa operatie

Dupa procedura sunt recomandate o serie de medicamente ce vor avea efectul de a reduce disconfortul abdominal. Este posibil sa apara ameteala, senzatia de oboseala, greata si balonare. Daca interventia s-a practicat laparoscopic este posibil sa resimti un disconfort la nivelul umerilor si gatului ca raspuns normal la insuflarea de gaz in cavitatea peritoneala, ascensionarii si iritatiei diafragmatice.

La circa 8 ore dupa operatie, majoritatea femeilor se pot mobiliza, deplasa normal, se pot alimenta si isi pot vizita nou-nascutul (in cazul in care procedura se va practica imediat postnatal). In perioada urmatoare se va putea merge acasa si in cateva zile pacienta isi va relua activitatea normal.

Existenta trompelor ligaturate nu elimina necesitatea de a va face consulturile periodice, testele Papanicolau, etc. in scopul depistarii precoce a unor eventuale afectiuni. De asemenea trebuie stiut ca aceasta interventie previne doar viitoarele sarcini si nu ofera si protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.