Un mar pe zi il tine pe doctor departe – fapt sau fictiune?

Probabil ca cunoasteti expresia familiara: ,,Un mar pe zi il tine pe doctor departe”. In timp ce fraza a fost inventata pentru prima data in 1913, ea s-a bazat pe un proverb Pembrokeshire care a aparut in 1866. De fapt, revista Notes and Queries a fost prima care a publicat citatul original: ,,Mananca un mar cand te culci si vei impiedica doctorul sa-si castige painea”.

Desi cercetarile arata ca consumul mai multor mere nu poate fi de fapt asociat cu mai putine vizite la medic, adaugarea merelor in dieta ta poate ajuta la imbunatatirea mai multor aspecte ale sanatatii tale.

Acest articol analizeaza mai indeaproape daca consumul unui mar pe zi poate ajuta cu adevarat la distanta cu medicul.

Beneficii pentru sanatate

Merele au fost asociate cu o serie de beneficii care ar putea ajuta la promovarea sanatatii pe termen lung.

Foarte nutritiv

Merele sunt incarcate cu substante nutritive importante, inclusiv fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Un mar mediu furnizeaza urmatoarele substante nutritive:

Calorii: 95

Carbohidrati: 25 grame

Fibra: 4,5 grame

Vitamina C: 9% din valoarea zilnica (DV)

Cupru: 5% din DV

Potasiu: 4% din DV

Vitamina K: 3% din DV

In special, vitamina C actioneaza ca un antioxidant pentru a neutraliza compusii daunatori cunoscuti ca radicali liberi si protejeaza impotriva bolilor.

Merele sunt, de asemenea, o sursa excelenta de antioxidanti, cum ar fi quercetina, acidul cafeic si epicatechina.

Sustine sanatatea inimii

Studiile arata ca consumul mai multor mere ar putea fi asociat cu un risc mai mic de aparitie a mai multor afectiuni cronice, inclusiv boli de inima.

De fapt, un studiu efectuat la peste 20.000 de adulti a constatat ca consumul unor cantitati mai mari de fructe si legume cu carne alba, inclusiv mere, a fost legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral.

Acest lucru se poate datora prezentei flavonoidelor gasite in mere, care sunt compusi despre care s-a demonstrat ca reduc inflamatia si protejeaza sanatatea inimii.

Merele sunt, de asemenea, incarcate cu fibre solubile, care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, ambii factori de risc pentru bolile de inima.

Contine compusi de combatere a cancerului

Merele contin mai multi compusi care pot ajuta la prevenirea formarii cancerului, inclusiv antioxidanti si flavonoizi.

Conform unei revizuiri a 41 de studii, consumul unei cantitati mai mari de mere a fost asociat cu un risc scazut de a dezvolta cancer pulmonar.

Un alt studiu a observat rezultate similare, raportand ca consumul de mai multe mere era legat de un risc mai mic de cancer colorectal.

Alte cercetari sugereaza ca o dieta bogata in fructe si legume ar putea proteja impotriva cancerului de stomac, colon, plamani, cavitate bucala si esofag.

 Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a evalua efectele potentiale anticancer ale merelor si pentru a determina daca pot fi implicati alti factori.

Alte beneficii pentru sanatate

Merele au fost, de asemenea, legate de alte cateva beneficii pentru sanatate care ar putea ajuta la mentinerea medicului departe:

Sprijina pierderea in greutate.

Datorita continutului lor de fibre, s-a dovedit ca merele promoveaza senzatiile de plinatate, scad aportul de calorii si cresc pierderea in greutate.

Imbunatatiti sanatatea oaselor. Studiile efectuate pe oameni, animale si eprubete au constatat ca consumul unei cantitati mai mari de fructe ar putea fi asociat cu densitatea minerala osoasa crescuta si cu un risc mai mic de osteoporoza.

Promoveaza functia creierului. Studiile la animale sugereaza ca consumul de mere ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ, la prevenirea declinului mental si la semne lente de imbatranire.

Protejati-va impotriva astmului. Studiile arata ca un aport crescut de mere poate fi legat de un risc mai mic de astm.

Reduceti riscul de diabet. Potrivit unei analize ample, consumul unui mar pe zi a fost legat de un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu consumul de mere deloc.