Hotelierii nu vor impozit forfetar in turism

Decizia Fuvernului de a introduce un impozit forfetar in turism este catalogata de horelieri ca fiind una inechitabila. Reprezentantii Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) atrag atentia ca prin astfel de masuri nu se face altceva decat se incurajeaza evaziunea fiscala.Radu Enache, presedintele FIHR, sustine ca intreaga dezbatere nu este definita corect.

” Daca scopul, de care ne plangem si noi, este combaterea activitatilor evazioniste si a muncii la negru in turism, atunci actiunea de introducere a acestui nou impozit este de la inceput sortita pieirii, pentru ca nu s-ar produce decat o impozitare in plus, arbitrara si inechitabila a acelora care platesc si acum impozite si taxe si, in continuare, va exista evaziunea, prin emiterea notelor de plata nefiscale in loc de bon fiscal, neraportari de TVA, neinregistrari de facturi, munca la negru fara plata de contributii sau cu plata limitata la salariul minim pe economie”, a precizat Enache.

Federatia a inaintat Ministerului pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri un document in care se arata ca “industria turismului din Romania este aproape in intregime privatizata si, ceea ce este si mai important, este ca proprietatea este aproape total a capitalului autohton. Prin urmare, credem ca si din acest motiv, Ministerul ar avea nevoie sa defineasca prezenta in favoarea acestui deziderat imbunatatind mediul in care ne desfasuram activitatea care si asa ne penalizeaza, prin cresterea costurilor de finantare, a costului utilitatilor, cresterea taxelor locale, inflatie “.

Hotelierii vin si cu solutii prin care s-ar putea ajunge la o reducere a evaziunii fiscale care domina in acest moment turismul. “O solutie ar fi aplicarea legii, revigorarea industriei prin definirea clara a modului prin care Guvernul prin ministerul de resort intelege sa se focuseze catre aceasta industrie prin elaborarea legilor turismului, a parteneriatelor public private, a normelor de reglementare si finantare, promovarea intensa a tarii prin orice mijloace si rezolvarea problemelor de infrastructura”, a explicat Radu Enache. Replica Ministerului Turismului

Demersul hotelierilor nu a ramas fara un raspuns din partea ministrului Maria Grapini. Intr-un document transmis presei, oficialul guvernamental atrage atentia ca “studiul pe care il face Ministerul se bazeaza pe date statistice, dar si pe experienta altor tari. Recent, am avut o intalnire, in Franta, cu Ministrul Turismului si am putut constata ca cei din domeniul hotelier au taxe cu atat mai mari, cu cat au gradatie superioara si capacitate mai mare.Nu vrem ca acest nou mod de impozitare sa fie povara doar pe IMM-uri si nici nu vrem sa pastram un sistem inechitabil si neetic in domeniul fiscal. Eu nu cred ca un mare hotel poate exista si poate sa faca investitii, pentru a ramane la standarde de calitate, fara sa faca profit ani la rand”.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism sustine ca federatia pe care o conduce omul de afaceri Radu Enache a fost invitata la fiecare intalnire cu asociatiile din domeniu, atunci cand s-a discutat despre o noua metoda de impozitare. “Din procesele verbale, care i-au fost transmise dupa fiecare intalnire a grupului de lucru, ar fi trebuit sa constate ca este singura federatie care se opune. Sa fie datorita faptului ca <> ,au platit cel mai putin impozit pe profit ? (…)Sigur, evaziunea nu se poate indeparta printr-un impozit in plus, de aceea nu vrem sa mai introducem un impozit pe care sa-l plateasca tot cei corecti, ci dorim sa inlocuim MODUL de impozitare”, a mai precizat Grapini.