Basescu vorbeste despre securitatea in zona Marii Negre

Invitat la reuniunea birourilor regionale ale Fundatiei “Konrad Adenauer”, unde s-a dezbatut problematica securitatii Marii Negre, presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie, in care a prezentat viziunea sa asupra acestei teme.

In acest context, seful statului a afirmat ca Romania are nevoie de sustinerea NATO pentru a securiza regiunea Marii Negre, cat si de ajutorul Uniunii Europene pentru a continua “constructia democratica in regiune”.

“Pentru securizarea regiunii, avem nevoie de aportul Aliantei Nord Atlantice, care deja, cu prilejul Summit-ului de la Bucuresti, a lansat proiecte incurajatoare in acest sens, ca parte a unei viziuni pe termen lung. Principiul de actiune in regiune pe care il sustine Romania este solidaritatea trans-atlantica, prin complementaritatea dintre Uniunea Europeana si NATO”, a aratat Basescu, la inceputul conferintei.

Basescu a facut referire si la evenimentele din aceasta vara, cand conflictul din Georgia a luat o amploare mult mai mare, lucru ce demonstreaza ca “scutul democratiei nu a fost suficient” pentru mentinerea pacii si ca, in aceeasi maniera, conflicte inghetate din anumite regiuni ar putea fi reactivate.

“Este posibil ca sustinerea proceselor democratice interne si a dezvoltarii economice din statele regiunii sa nu fi fost suficiente pentru crearea unui climat de securitate stabil. (…) Consecventa in aplicarea acestor principii (ale Cartei Natiunilor Unite si ale Actului Final de la Helsinki, n.r.) este cheia stabilizarii regiunii, iar evenimentele din ultimele luni nu fac decat sa valideze aceste afirmatii”, a aratat presedintele Romaniei.

Intrucat in zone precum Republica Moldova, Georgia, Armenia sau Azerbaidjan conflictele inghetate se afla “intr-un regim de stagnare aparenta”, Romania a propus ca aceasta problema  sa fie rediscutata in Consiliul de Securitate al ONU, pentru a se putea gasi o solutie unanim acceptata. Traian Basescu a aratat ca mecanismele de mentinere a pacii ar trebui sa isi schimbe componenta, deoarece Rusia nu mai poate oferi asemenea trupe, dupa incidentul din Georgia.

“Daca mecanisme internationale precum OSCE si ONU nu pot sa gestioneze situatia corespunzator, este momentul ca alte organizatii internationale sau regionale sa se implice, asa cum este cazul Uniunii Europene. Exemplul Georgiei este edificator in acest sens. Sunt sigur ca Misiunea de Monitorizare din Georgia se va dovedi a fi un succes si imi exprim speranta ca exemplul sau va fi extrapolat catre Transnistria, de exemplu”, a  mai precizat liderul de la Cotroceni.

In cadrul conferintei, seful statului a tinut sa discute si despre problema Republicii Moldova, problema abordata si la Consiliului European de toamna, de a fi “asociata pachetului Balcanilor de Vest”. De asemena, Basescu a propus si organizarea unei misiuni de distrugere de armament in Transnistria.

“Republica Moldova trebuie incurajata, atat politic, dar si economic, sa pastreze optiunea democratica si optiunea europeana. Cei 16 ani de la conflictul moldo-transnistrean s-au dovedit a fi doar un respiro pentru consolidarea unui stat ilegal cum este Transnistria si pentru cresterea potentialului sau de a supravietui in fata oricarei decizii internationale. Acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

Nici subiectul despre proiectul Nabucco nu a fost dat uitarii de catre seful statului, care a mentionat ca Marea Neagra are o mare deschidere pentru resurse energetice si promovarea diversificarii rutelor de transport energetic. Basescu considera ca este necesara o accelerare a semnarii Acordului Interguvernamental, in vedera asigurarii unor parteneriate reale contractuale cu furnizorii din Caucaz si din Asia Centrala.

La finalul conferintei, Traian Basescu a tinut sa precizeze, inca o data, ca Romania pledeaza pentru acordarea Planului de Aderare (MAP) Ucrainei si Georgiei si sustine ridicarea nivelului relatiilor NATO cu fiecare dintre celelalte state din regiune.