Febra – de ce apare si cum o combatem?

Ne aflam in plina iarna si auzim tot mai frecvent de cunostinte sau rude care tocmai s-au imbolnavit.

De ce sunt mai frecvente afectiunile respiratorii in sezonul rece?

Cauze ar fi multiple, dar in principal, aerul rece ofera conditii adecvate de viata si multiplicare pentru numeroase bacterii sau virusuri si tot aerul rece determina o reactie exagerata de adaptare a cailor respiratorii. Se secreta la acest nivel mai multe substante si se produce o ingustare a acestor cai, iar aerul circula cu dificultate prin tractul respirator, favorizandu-se intrarea, stationarea si uneori chiar multiplicarea bacteriilor.

Febra este de fapt reactia organismului la prezenta unui microb, sau, dupa caz, a unui corp strain in interiorul sau si reprezinta cresterea temperaturii corpului uman astfel: temperatura rectala peste 37,8 grade Celsius, temperatura orala peste 37,5 grade Celsius, temperatura axilara peste 37,2 grade Celsius, temperatura otica (la nivelul urechii) este peste 37,2 grade Celsius.

Mecanismul prin care organismul reactioneaza la microbi este inflamatia, iar febra este de multe ori un element insotitor al acesteia. In momentul in care microbii se multiplica in organismul nostru, acesta incearca prin diverse modalitati sa opreasca acest proces: vin la locul respectiv globulele albe ale sangelui si alte celule responsabile cu apararea in caz de boala, recunosc microbul ca fiind strain si lupta cu el (unele elibereaza substante care sa omoare microbul, altele il inglobeaza pur si simplu).

De aceea, orice corp strain (inclusiv organ de transplant sau o particula aspirata), odata ce a patruns in organism este recunoscut, declanseaza un intreg mecanism inflamator (de lupta impotriva acestuia), febra facand si ea parte din tablou.

Exista desigur si alte cauze de aparitie a febrei (infarct miocardic, tumori ale sistemului limfatic, etc), dar sunt cu mult mai rare decat prezenta microbilor, mai ales acum, in anotimpul in care ne gasim.

Cum stim daca avem febra?

In general, temperatura crescuta a corpului uman este insotita de senzatie de frig sau frison, iar in momentul in care avem aceste simptome putem utiliza termometrul pentru confirmare. Este important sa stim ca tabloul clinic la copilul mic poate cuprinde si simptome periculoase cum ar fi convulsiile sau delirul, astfel incat, acesta trebuie tratat de urgenta odata ce apare febra.

Cum o combatem?

Trebuie sa ne prezentam la medic atunci cand febra, insotita sau nu de alte simptome, dureaza mai mult de 3 zile sau daca persoana respectiva are in antecedente convulsii febrile.

Lucrurile stau putin diferit in cazul in care un sugar are febra. Ghidurile medicale romanesti spun ca trebuie consultat medicul imediat ce copilul face febra. In unele state se recomanda ca numai copilul care are febra de mai mult de trei zile sa se prezinte la cabinetul medical. Este important de mentionat faptul ca febra unui copil mic poate avea consecinte dezastruoase daca nu este tratata la timp, pentru ca poate duce la convulsii si delir, dupa cum am aratat anterior.

Se pot administra medicamente antipiretice (contra febrei), dar inainte de toate trebuie tratata cauza starii febrile (de exemplu printr-un tratament antibiotic, daca vorbim de o infectie bacteriana). Cel mai folosit antipiretic este in general paracetamolul, sub diverse forme (sirop pentru bebelusi), dar pot fi folosite si algocalminul si antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, aspirina, etc.).

Aspirina si algocalminul nu sunt recomandate a fi utilizate in cazul febrei la bebelusi.