Exercitiile fizice previn cancerul la san

Potrivit unor studii, exercitiile fizice intense reduc riscul imbolnavirii de cancer la san in cazul femeilor trecute de a doua tinerete. Daily Mail informeaza ca rezultatele studiilor intaresc ideea ca intreprinderea zilnica a unor diverse activitati previne aparitia bolii, care numai in Marea Britanie ucide peste 1000 de femei pe luna.

Un grup de cercetatori a facut aceasta legatura dupa ce timp de 11 ani au monitorizat cu atentie starea de sanatate a mai mult de 32.000 de femei, a caror varsta medie era de 61 de ani. Pentru inceput ele au fost sfatuite sa faca o lista in care sa includa exercitiile zilnice pe care le efectueaza, fie ele activitati usoare, fie solicitante.

Conform respondentelor, in prima categorie au fost incluse treburile casnice usoare precum aspiratul, spalatul hainelor, dar si plimbatul, bowling-ul si mersul pe bicicleta. Activitatile considerate viguroase au fost treburile mai dificile ce le intreprindeau in gospodarie, adica taiatul lemnelor, spalatul podelelor sau sapatul in gradina. Alergatul, competitiile de tenis si dansul rapid, de exemplu salsa, au fost activitatile catalogate ca fiind foarte solicitante.

Dupa 11 ani, dintre cele 32.000 de femei monitorizate, 1.506 au dezvoltat boala, constatandu-se ca exercitiile fizice solicitante au redus riscul imbolnavirii de cancer la san, dar numai in cazul persoanelor de sex feminin care nu erau supraponderale. Cercetatorii de la Institutul National al Cancerului din Maryland spun ca rezultatele studiului sunt solide datorita faptului ca a fost aplicat pe un numar mare de femei si s-a extins pe o perioada indelungata de timp.

In orice caz, chiar si exercitiile fizice usoare sunt benefice, fapt demonstrat de o cercetare intreprinsa pe 20.000 de europence, in urma careia s-a ajuns la concluzia ca si treburile casnice usoare pot reduce riscul imbolnavirii de cancer la san cu 30%.

“Avem multe de aflat despre tipul de activitati pe care ar trebui sa le facem in asa fel incat sa nu ne imbolnavim. Stim insa ca exercitiile regulate previn luarea in greutate si obezitatea, care duc la cancerul de san”, a afirmat Maggie Alexander, de la Institutul de studiu al Cancerului la San.

“Incurajam femeile sa duca un mod de viata sanatos prin mentinerea unei diete echilibrate, efectuarea de exercitii fizice zilnice si reducerea consumului de alcool”, a mai adaugat Maggie.