De ce exista o statuie catolica veche de 450 de ani a unui sfant jefuit in mijlocul orasului Milano?

Vizitatorii la Duomo din Milano sunt adesea socati de statuia Sfantului Bartolomeu. Spre deosebire de alte statui din biserica, Sfantul Bartolomeu sta complet gol, purtand propria piele aruncata peste umar. Asta pentru ca Sfantul Bartolomeu a fost jefuit, literalmente jupuit de viu ca o pedeapsa pentru convertirea oamenilor la crestinism. Sculptata de Marco d’Agrate in 1562, statuia Sfantului Bartolomeu il arata pe apostol complet dezbracat de piele, tinand un cutit in mana.

Bartolomeu a fost doar unul dintre multi  martiri crestini care au suferit o moarte cumplita . Sfantul Laurentiu a fost prajit viu pe un gratar peste carbuni fierbinti. Sfanta Eufemie a fost hranita leilor si ursilor. Iar Sfantul Castul a fost ingropat viu . De ce au pictat si sculptat artisti scene de chin? Martiriul a fost o insigna de onoare pentru acesti sfinti crestini, deoarece suferinta lor i-a apropiat de Hristos. Aratand un sfant jupuit, artistii au condus acasa povestea vietii lui Bartolomeu.

Statuia Sfantului Bartolomeu este drapata in propria piele pentru ca a fost jefuit in viata

Sfantul Bartolomeu a fost unul dintre apostolii lui Hristos care s-a confruntat cu o moarte cumplita . In timp ce se afla intr-o misiune in India, a fost pedepsit pentru convertirea oamenilor la crestinism. Dar sfarsitul in sine a fost deosebit de vicios. Se pare ca Bartolomeu a fost aruncat viu, cu toata pielea indepartata in timp ce privea procesul in agonie.

Ca urmare a martiriului sau, timp de secole Sfantul Bartolomeu a fost aratat tinandu-si propria piele. Statuia Sfantului Bartolomeu din Milano, creata de Marco d’Agrate in secolul al XVI-lea , ramane una dintre cele mai realiste  reprezentari artistice ale sfantului.

Sfarsitul Grisly a fost o pedeapsa pentru convertirea unui rege

Potrivit Legendei de Aur , scrisa in secolul al XIII-lea, Bartolomeu si-a castigat martirul ingrozitor pentru convertirea unui rege in India. Fiind unul dintre apostolii lui Hristos, Bartolomeu a calatorit in toata lumea raspandind mesajul crestinismului.

In calatoria sa, Bartolomeu a alungat mai multi demoni, convingandu-l pe regele Polemius sa se converteasca la crestinism. Misiunea religioasa a lui Bartolomeu l-a infuriat pe fratele regelui, care a ordonat sfarsitul apostolului.

Textul explica cum fratele suparat a smuls hainele lui Bartholemew, i-a ordonat sa fie batut si a poruncit ca subalternii sa-l arunce in viata pe apostol.

Sfantul a fost aruncat ca o geanta de piele

Povestea Sfantului Bartolomeu a aparut in multe texte. Unul, al Sfantului Teodor Studita  care a scris in secolul al XI-lea, a folosit o metafora a animalelor pentru a descrie moartea sfantului.

,,Dupa ce a trebuit sa aiba o durere atat de mare si de intolerabila”, a explicat Theodore, ,,fusese jucat de cel rau [unul], in maniera unei genti de piele”.

Statuia din Milano revine la descrierea lui Teodor. Bartolomeu isi drapa propria piele peste corp ca si cand ar fi fost o panza sau o piele, purtand-o ca o haina.

Alte surse nu sunt de acord cu moartea lui Bartolomeu

Faimoasa statuie din Milano il arata pe apostol tinandu-si propria piele. Dar unele surse sustin ca Bartolomeu nu a fost niciodata jefuit.

Legenda de aur din secolul al XIII-lea  spune ca Bartolomeu a fost aruncat in viata in India, dar inregistreaza si alte relatari despre martiriul sfantului. De exemplu, Sfantul Dorotei a  spus ca Bartolomeu nu a fost jefuit, ci a pierit din cauza unei rastigniri cu capul in jos. Ambrozie si Sfantul Teodor au inregistrat ca Bartolomeu a fost jefuit, dar Teodor sustine ca povestea s-a intamplat in Albania si ca sfantului i s-a indepartat capul dupa ce a fost jupuit. Alte surse au avut loc doar din ultima pedeapsa.

Autorul Legendei de Aur, Jacobus , a incercat sa combine toate cele trei afirmatii, afirmand ca Bartolomeu a fost tras de pe crucifix pentru a putea fi jefuit si apoi decapitat.

Unele redari artistice descriu doar stricarea sa, altele includ ca iese capul

A fost Bartolomeu jivuit, rastignit sau i s-a indepartat capul? Unele surse spun ca apostolul a suferit toate cele trei pedepse .

Cele mai multe imagini ale martiriului lui Bartolomeu se concentreaza asupra stricarii, de multe ori stand in momentul in care pielea sfantului este scoasa pentru prima data din muschi. Dar unii includ ca i se indeparteaza capul. O alta iluminare  din secolul al XIV-lea arata sfaramarea sfantului pe o parte a paginii si indepartarea capului sau pe cealalta. In ultima imagine, sfantul jupuit isi poarta pielea la gat ca o mantie.

Iluminarea franceza se incheie cu o rugaciune: ,,O fericita apostol Bartolomeu, iubita de Iisus Hristos, te voi lauda cu toata inima”.

Arta martiriului leaga jertfa religioasa de sine cu rastignirea lui Hristos

Martirii sufera pentru credinta lor. St. Lawrence a fost la gratar viu . Sfantul Stefan a fost lapidat. Sfantul Sebastian a fost umplut cu sageti si apoi s-a prins. Perpetua a fost distrusa de animale salbatice .

Jertfa martirilor crestini ii leaga de Hristos, care si-a demonstrat credinta religioasa acceptand suferinta. Iisus a fost primul martir crestin. Si suferind si perseverand pentru credinta lor, martiri mai tarziu, inclusiv Bartolomeu, s-au jertfit ca Hristos.