Munca peste program nu este un criteriu de evaluare

Chiar daca componenta muncii peste program ramane in multe companii un criteriu de evaluare, Livia Aninosanu considera ca ea poate reprezenta fapul ca in perioada in care suntem efectiv la birou nu muncim eficient sau ca avem mult prea multe sarcini de indeplinit.

Oricum, nu trebuie ignorat, faptul ca, pe termen lung, un angajat care presteaza ore peste program va deveni neperformant si va avea probleme de sanatate.

Livia Aninosanu, manager al proiectului „Fii family friendly!”, pledeaza pentru implementarea programelor de tip Work-Life Balance (WLB), care se traduce prin echilibru intre viata profesionala si cea personala. Atingerea acestui echilibru are ca rezultat eliminarea stresului resimtit de catre angajatul care acorda atentie tuturor aspectelor importante din viata sa. Intrucat WLB este greu de atins pentru majoritatea angajatilor, angajatorului ii revine rolul de a-i asista si sustine in demersul acestora.

De ce este nevoie de un echilibru intre viata profesionala si cea personala pentru noi ca angajati?

Echilibrul este foarte important, astfel incat sa reusesti sa te mentii performant in toate domeniile vietii si sa poti oferi si da totul la potentialul tau cat mai mare. Pana la urma, nu este vorba doar de a-ti face munca, ci despre a reusi sa o faci cu placere, astfel incat sa te simti bine la birou. Eu nu am privit lucrurile ca si cum doar viata personala este o valoare, ci si partea de munca este foarte importanta pentru stima de sine si pentru a simti ca faci ceva bun, care te ajuta sa te dezvolti. Daca acum ceva vreme practica traditionala de management era ca omul care ajunge la birou sa-si lase „hainele personale” la usa, acum, din ce in ce mai multi manageri isi dau seama ca acest lucru nu se poate. Oamenii sunt persoane complexe, iar daca o companie isi doreste sa fie performanta, ar trebui sa sustina persoana sa gaseasca un echilibru cat mai bun.

Care sunt principalele beneficii pentru managerii care sustin conceptul de WLB? Ei sunt constienti de acestea?

Noi am facut sesiuni de formare cu managerii, iar unul dintre exercitii viza beneficiile pentru companii. Am constatat ca aceste avantaje pentru ei sunt destul de bine constientizate. De exemplu, printr-un program WLB poti creste satisfactia angajatilor, pentru ca ei vor simti ca preocupare pentru oameni nu este doar un cuvant. Astfel, loialitatea lor va fi mai mare. In plus, companiile nu au foarte multe posibilitati de motivare non-financiara, si astfel nu le raman o groaza de optiuni pentru a respecta nevoile angajatilor. Este foarte important sa regandesti cumva nevoile reale ale oamenilor si sa actionezi exact acolo pentru a-i sustine, mai ales ca nivelul de stres este mult mai mare comparativ cu alte perioade.

Astfel, stresul este principalul „vinovat” al crearii unui dezechilibru?

Exista mai multe situatii. Spre exemplu, femeile sunt unul dintre grupurile principale de risc. Conform unor studii, am descoperit ca Romania este unul dintre statele in care se practica cel mai mare numar de ore dedicat muncii domestice. Iar, cum traditional aceasta munca este realizata in cea mai mare parte de femei, ele sunt principalele persoane afectate. In plus

, facilitatile de crestere a copilului sunt aproape inexistente la noi in tara, locurile disponibile in gradinite sau crese sunt extrem de putine, iar privatul nu este accesibil. De asemenea, romanii declara ca in situatii de boala, pentru ingrijire, se bazeaza pe familie, respectiv femei. Si, situatia lor este extrem de dificila in conditiile date.

Asta este valabil strict la femei. Ce alt obstacol ati constatat ca intalnim in crearea unui echilibru?

Conform unor studii ale noastre, componenta muncii peste program ramane in multe companii un criteriu de evaluare. Daca prestezi multa munca, ai mult mai multe sanse sa fii promovat, pentru ca esti bine vazut si considerat un om de baza. De cele mai multe ori, nu se merge mai departe in a se vedea ce inseamna acea munca peste program. Ea poate reprezenta fapul ca in perioada in care esti efectiv la birou nu muncesti sau ca ai mult prea multe sarcini de indeplinit. Pe termen lung, un angajat care presteaza ore peste program va deveni neperformant si va avea probleme de sanatate fizica, emotionala, nivel ridicat de stres. Este imposibil sa poti lucra pe termen lung peste capacitatea ta normala, fara sa inregistrezi pierderi de atentie si performanta. Si, aici, pierde foarte mult compania.

Ce fac gresit companiile atunci cand nu respecta dreptul la echilibru al angajatilor?

Companiile nu cunosc importanta de a face lucrurile intr-un mod consistent. Spre exemplu, exista companii in Romania care aplica un soi de masuri de flexibilizare a muncii printr-un fel de negocieri avute direct cu managerul, dar fara a fi formalizate, fara ca toti angajatii sa le cunoasca, fara a exista un proces transparent prin care sa le poti accesa. Daca un angajat are o problema personala si se invoieste, negociaza personal cu seful cum poate recupera.

Comunicarea transparenta este primul pas pe care trebuie sa-l faca managerii?

Cand comunici transparent inseamna ca formalizezi programul. Dar, primul pas consta in a descoperi nevoile angajatilor. De exemplu, o femeie de 40 de ani, cu doi copii, va avea cu totul alte nevoi decat un tanar de 24 de ani, la primul lui job. Oamenii sunt diferiti, plus ca la acelasi om in perioade diferite poti identifica alte nevoi. Pe baza nevoilor, poti stabili ce poti face in acest context cu costuri mici pentru a sprijini angajatii.

Cine are principalul rol, pe langa departamentul de resurse umane, in implementarea programelor de WLB?

Daca nu ai suportul managementului, programul este foarte dificil sa-l implementezi, pentru ca oamenii pot primi mesaje neconcordante. Departamentul de HR poate oferi un program prin care sa le spuna angajatilor ca nu trebuie sa stea peste program, sa-si organizeze bine timpul, sa ceara suport daca au nevoie. Dar, la sfarsitul zilei, managerul, care sta pana la ora 21.00, le poate atrage atentia angajatilor care pleaca conform programului, respectiv ora 18.00. Odata implementat un program WLB, angajatilor trebuie sa li se comunice ca respectarea lui nu le va afecta cariera.

Cum ar trebui implementat un program de WLB? Care sunt etapele principale?

Atunci cand vrei sa pornesti la un drum cu un astfel de program, pe langa componenta de analiza a nevoilor, trebuie urmati alti pasi. Dupa analiza, stabilesti cele mai importante nevoi si in intampinarea carora poti veni. Apoi, le treci pe hartie, comunici angajatilor despre program si care este procedura de accesare. Iar, in timpul implementarii, este foarte importanta o monitorizare.

Ce exemple de programe pentru pastrarea echilibrului intre viata profesionala si cea personala cunoasteti?

O companie a creat un loc de munca pentru un angajat intr-un alt oras, pentru ca nu putea sa se mute. Astfel, i-a oferit posibilitatea sa fie cu familia. Sunt destule companii, in care exista un interval in care poti ajunge la munca. Spre exemplu, intre 7.00 si 9.00 dimineata poti sosi la birou, iar la finalul zilei pleci in functie de ora sosirii. Astfel, persoanele care-si duc sau iau copiii de la gradinita pot face acest lucru. De asemenea, exista companii care ofera posibilitatea de a lucra de acasa sau altele care ofera sansa de a diviza munca intre sarcini care trebuie sa fie indeplinite absolut la birou si sarcini pe care le poti face foarte usor de acasa. Exista si posibilitatea ca atunci cand avem o problema sa ni se ofere cateva ore libere, care vor fi recuperate ulterior. Am un exemplu foarte bun, provenit din Spania, care sper sa fie folosit cat mai mult la noi. Este vorba de un program numit „banca de timpi”. De exemplu, daca intr-o zi am un program mai liber, pot lucra mai mult, iar orele lucrate in plus se cumuleaza, iar la opt ore pot avea o zi libera.

In lipsa unui program de tip WLB dezvoltat de angajatori, ne putem crea unul propriu?

Este destul de dificil sa faci lucrurile de unul singur. Trebuie sa ocupi o functie de conducere pentru a implementa un astfel de program. Si, pentru tine ca angajat, este greu, dar poti incerca sa primesti suport din partea departamentului de HR. Totusi, exista un risc de a nu fi privit atat de bine.

Pe langa mamici, ce alte grupuri pot fi considerate vulnerabile?

Familiile monoparentale pot fi considerate vulnerabile, pentru ca exista o singura persoana care trebuie sa indeplineasca ambele roluri. De asemenea, exista un factor de risc pentru manageri, pentru ca stau peste program si ca nu prea deleaga din sarcini colegilor.

Dumneavoastra cate ore lucrati pe zi?

Chiar ma bucura aceasta intrebare, pentru ca pot sa va spun cateva lucruri despre cum ne desfasuram noi activitatea aici, la CPE. Pe de o parte, avem un program foarte flexibil, in sensul in care avem un interval in care putem ajunge la birou. Acesta este intre 8.00 si 10.00 si jumatate, iar fiecare dintre noi isi ia cat are nevoie. Am avut program adaptat la bioritmul propriu. Acesta a fost cazul meu, pentru ca lucrez mai bine catre seara si ajungeam la birou inclusiv la ora 12.00. In plus, avem o situatie de mamica, care lucreaza si de acasa, iar noi ne putem lua ore libere pentru orice urgente oricand. Ca sa va raspund, acum, cum noi avem perioade mai incarcate, ajung pe la noua ore sa lucrez. Oricum, incercam sa alternam aceste perioade cu unele cu mai putine activitati.

Tipuri de program de lucru flexibilRepartizare inegala a timpului de lucru in cadrul saptamanii sau durata;Programe individualizate de munca;Munca in schimburi;Contract individual de munca pe durata determinata;Contract individual de munca cu timp partial;Munca la domiciliu;Orare flexibile de lucru;Program redus si/ sau flexibil de lucru.

Principalele beneficii pentru organizatiile care implementeaza politici si programe WLB sunt:

a) optimizarea procesului de recrutare;b) optimizarea retentiei personalului;c) cresterea productivitatii;d) reducerea costurilor;e) optimizarea moralului, a gradului de motivare si de responsabilizare ale angajatilor;f) optimizarea serviciilor oferite clientilor;g) sporirea gradului de flexibilitate;h) reducerea absenteismului;i) respectarea cerintelor legale;j) posibilitatea de a deveni „angajator preferat de candidati”