Cum sunt tratati angajatii

Firma e mai importanta decat angajatul!In perioada de risipa furioasa de dinaintea crizei, s-au impartit orbeste salarii imense, prime, traininguri, team-buildinguri, in ideea ca economia va creste la infinit si ca bunastarea va fi tot mai mare. De unde! Criza ne reaminteste bazele capitalismului: faptul ca profitul e mai important decat satisfactia angajatilor. Pentru ca satisfactia de azi aduce somajul de maine.

Drepturile firmei (oricat de mica ar fi ea) sunt mai importante pentru economie decat drepturile angajatului. De ce? Simplu: pentru ca doar firmele produc locuri de munca. Angajatii consuma locuri de munca.

Simpatia angajatilor nu mai conteaza. Conteaza cati bani produc.Nimanui nu-i place sa fie dat afara. Unii chiar se intorc sa-si impuste patronul care i-a concediat. Sindicatele vor organiza si ele greve peste greve in anii urmatori. Ei si? Sindicatele n-au produs niciodata bani. Asa ca se vor adapta – ca n-au incotro!

Orele suplimentare neplatite devin regula.N-are importanta cat “sta” un om intr-o firma. “Statul” nu inseamna bani. Nu se mai platesc orele, ci rezultatele financiare concrete. Stim cu totii ca unii angajati produc mai multi bani in 2 ore de munca, decat altii in 2 zile. E normal ca primii sa fie bogati, iar ceilalti saraci.

Concediile legale nu mai sunt acordate.Firmele nu-si mai permit sa tina un salariat acasa o luna intreaga, pe banii lor. Pur si simplu, piata e prea saraca si nu le mai permite.

Un angajat trebuie sa produca din prima zi!Un om cu o diploma, trebuie sa fie capabil sa faca exact ce scrie in diploma respectiva – chiar din prima zi. Firmele platesc taxe grele pentru sistemul de invatamant, tocmai ca sa obtina in schimb angajati competenti. In Romania, ele sunt pacalite.

E aberant sa ii faci training din banii tai unui absolvent care habar n-are sa scrie corect, nu poate sa-ti aduca nici un ban in firma, dar mai vrea si salariu, in timp ce invata meserie. Si care e oricand pe picior de plecare!

Asa ca, daca n-au invatat nimic in facultate si vor sa transforme firmele in scoli, viitorii angajati trebuie sa plateasca pentru asta. Daca facultatile cer o multime de bani pentru nimic, de ce firmele sa ofere informatii utile pe gratis?

Munca la negru devine regula.Pentru ca firmele nu-si mai permit sa plateasca CAS-ul. Guvernul a fost prevenit ca asa se va intampla, dar n-a vrut sa le reduca povara fiscala. Acum degeaba se plange ca evaziunea a explodat. Contractul de munca nu mai e o obligatie, ci un premiu pe care firmele il dau angajatilor loiali, pe care vor sa ii pastreze.

Siguranta locului de munca si a salariului dispare.Siguranta salariatului inseamna falimentul firmei. Oamenii incep sa simta acum ca bunastarea lor depinde direct de bunastarea firmei, si ca afara sunt mii de someri gata sa le ia locul.

Pentru cei din vanzari, e normal sa primeasca doar comision, si nu salariu fix. Dar si ceilalti angajati trebuie sa invete ca salariul urca si coboara, de la o luna la alta –in functie de incasarile firmei.

Salariul minim dispare.De fapt, cam a si disparut. Majoritatea companiilor au gasit metode sa isi plateasca angajatii sub salariul minim. Pana si statul a fost obligat sa le dea profesorilor salarii de doar 400 – 500 de lei – cu scuza ca nu mai sunt bani.

Inapoi la principiile de baza ale capitalismului!Prosperitatea companiilor europene si americane s-a construit pe doua principii dure, care in ultimii ani au fost inlocuite de o “protectie sociala” falimentara:

1. Nu exista om de neinlocuit. Cui nu-i convine, sa plece! Piata muncii e libera.2. Nu veniti cu scuze, veniti cu solutii!

Legile aberante vor fi incalcate.Legile nu permit asemenea lucruri? Codul Muncii favorizeaza contractul de munca si siguranta angajatului? Ei si? Pur si simplu legile vor fi incalcate. Incalcarea unor legi nerealiste si abuzive e un semn de sanatate sociala. Va amintiti ca autoritatile au interzis parcarea pe marginea drumului? dar nimeni nu le-a bagat in seama, pana cand nu s-au construit parcari.

Firmele private tin in spate toata tara. Daca guvernul le loveste, e normal ca firmele sa loveasca inapoi. Cand guvernul englez a pus abuziv taxe pe ceai, negustorii din Boston au refuzat sa le plateasca si au aruncat balotii de ceai in ocean. Pana la urma, si-au facut propria lor tara. Asa s-au nascut Statele Unite ale Americii.

Asa se naste acum si Romania capitalista. In chinuri.