Cum sa te feresti de oboseala

Oboseala ne afecteaza pe fiecare dintre noi, intr-o masura mai mare sau nu. Insa este foarte important sa stim de ce suntem atat de obositi si ce putem face pentru a avea mai multa energie si pentru ca organismul nostru sa nu cedeze. Vei resimti oboseala in primul rand din cauza durerilor de cap, de picioare sau de spate, lipsa concentrarii sau intarzierea reflexelor.

Oboseala cronica chiar este o boala, ne avertizeaza medicii. Oboseala cronica afecteaza in special femeile cu varsta cuprinsa intre 25-45 de ani, insa nici barbatii nu sunt scutiti de aceasta boala. In cazuri mai grave de oboseala cronica, pacientul poate suferi de insomnii, dureri articulare, febra, tulburari de somn sau pierderi de memorie.

Efortul intelectual oboseste cel mai rau. Specialistii au ajuns la concluzia ca un efort intelectual sustinut si intens este de doua ori mai nociv decat munca fizica. Pentru ca organismul nostru sa isi revina dupa o zi de munca fizica ii trebuie aproximativ 4-5 ore de somn, in timp ce unui intelectual ii trebuie de doua ori mai mult timp de odihna.

De aceea este recomanat, in special in cazul in care lucrezi la un birou, sa ai mai multe pauze (10 minute la fiecare 2 ore) si sa te odihnesti mult mai mult acasa. Nu uita nici de faptul ca creierul tau are nevoie de oxigen, asa ca aeriseste-ti incaperea ori de cate ori ai ocazia si lucreaza in spatii deschise.

Oboseala poate duce la hipertensiune. Sau cel putin asta au constat cercetatorii de la o universitate din S.U.A., facand un test asupra persoanelor care sufera de oboseala cronica, insa sunt obligati sa termine un anumit proiect. Din cauza oboselii si a slabirii organismului, pacientii au prezentat semne de hipertensiune atunci cand si-au fortat limitele.

Din aceasta cauza, specialistii ne recomanda sa ne dedicam serviciului doar o anumita parte din zi, astfel incat sa nu ne slabim in mod exagerat organismul, care are nevoie de somn si de odihna zilnic.

Activitate fizica. Chiar daca te simti obosit si nu ai puterea nici sa urci scarile pana la etajul 1, afla ca putin sport te poate energiza imediat. Nu este necesar sa petreci ore in sir la sala sau sa muncesti foarte mult la aparate, ci din contra. O plimbare in pas alergator de jumatate de ora prin parc te ajuta foarte mult in lupta impotriva oboselii.

Oamenii care fac exercitii fizice regulat au o circulatie mult mai buna, si deci au nevoie de mai putin oxigen pentru a executa aceeasi munca pe care o persoana sedentara o face mai greu, intr-un timp mai indelungat si cu un consum mai mare de oxigen.

Oboseala te afecteaza pe interior. Atunci cand organismul este obosit, incepe sa se apere si sa consume cat mai putina energie. Astfel, un aport important de sange este directionat catre organele vitale (creier si inima) si mai putin la celelalte organe interne. Cantitatea mica din sistemul digestiv duce la tulburari precum diaree, costipatie sau balonare. Cearcanele, ridurile si o piele matura sunt tot efectul unei slabe circulatii a sangelui la nivelul pielii.