Cele 7 riscuri care planeaza asupra recuperarii economice

“In primul rand, discutam despre ritmul vaccinarii (disponibilitatea vaccinului si ritmul de vaccinare al populatiei), durata imunitatii post-vaccinare, eficacitatea vaccinurilor actuale la noile mutatii ale virusului, toate acestea influentand evolutia pandemiei, precum si amploarea si durata restrictiilor”, arata un raport al BRD, publicat vineri. Partea buna a lucrurilor, se mai arata in document, este ca se observa un grad de adaptare tot mai mare a firmelor in a functiona in timpul unei pandemii, ca si o rezistenta sporita a economiei pe tot parcursul celui de-al doilea val. Cu toate acestea, intr-un scenariu pesimist, al unor perioade recurente de expansiune pandemica, ar putea exista o contractie a activitatii economice cu efecte pe masura (de exemplu, diminuarea ofertei de munca, cresterea falimentelor etc.).

La fel de importanta este necesitatea unei strategii de iesire atent concepute si bine coordonata din schemele de sprijin guvernamental, avand in vedere faptul capitalizarea insuficienta a firmelor, care este o vulnerabilitate structurala semnificativa, mai noteaza autorii raportului.

Dimensiunea masurilor destinate sustinerii economiei incluse in legea bugetara pentru 2021 este semnificativ mai mica decat in 2020, ceea ce ar putea pune problema ,,suficientei” in cazul unui curs prelungit al pandemiei.

Ca si in 2020, eficienta si automatizarea (atat in   productie, cat si in servicii) se vor afla in centrul atentiei. In timp ce aceste tendinte contribuie la stimularea convergentei reale, ele ar putea reprezenta provocari pentru dinamica pietei muncii, avand in vedere numarul ridicat de angajati care lucreaza in sectoare de productie si servicii cu valoare adaugata redusa, de obicei avand o calificare redusa, deci cu o capacitate limitata de a se re-inventa profesional.

Ritmul absorbtiei fondurilor Next Generation EU sunt, de asemenea, esentiale din punct de vedere al evolutiei PIB. Romania urmeaza sa primeasca 30,4 miliarde EUR (13,7 miliarde EUR subventii si 16,6 miliarde EUR sub forma de imprumuturi) in urmatorii ani prin Mecanismul de redresare si rezilienta (RRM). Accesul la facilitatea RRM se acorda pe baza Planului national de redresare si rezilienta (PNRR), care trebuie prezentat CE pana la sfarsitul lunii aprilie 2021 pentru a fi analizat si aprobat pe baza unei grile complexe de evaluare. Avand in vedere noua natura a instrumentului, necesitatea unei coerente stricte a proiectelor de investitii incluse in PNRR cu cerintele CE, precum si istoricul Romaniei in absorbtia fondurilor UE, estimam un progres treptat in atragerea fondurilor disponibile, posibil mai lent la inceput.

Mai mult, deficitele gemene mari si lipsa spatiului fiscal lasa Romania mai expusa decat colegii la schimbarile din mediul extern.

O alta problema de urmarit este riscul persistent al intreruperilor pe lantul de aprovizionare induse de pandemie si al intarzierilor de livrare (de la lipsa produselor la constrangerile ce tin de capacitate din sectorul transportului de marfa).

Datele primite privind conditiile economice la inceputul anului indica o slabire a ritmului de crestere. Dinamica anuala a productiei industriale, a cifrei de afaceri cu amanuntul si a lucrarilor de constructii a scazut pe teritoriu negativ in ianuarie 2021 (aici jucand un rol si efectul statistic de baza). Datele disponibile pentru februarie arata ca vanzarile cu amanuntul au continuat sa fie afectate de restrictii si incertitudine, desi declinul lor anual s-a atenuat. Intre timp, industria automobilelor a fost afectata negativ de lipsa globala de semiconductori, producatorii auto (Dacia, Ford) recurgand la opriri temporare ale productiei in februarie- martie 2021. Mai mult, rezultatele sondajului DG-ECFIN din martie arata un nivel mai ridicat al pesimismului in randul managerilor din industrie, comert cu amanuntul si constructii.

In lumina celor de mai sus, PIB-ular putea inregistra o contractie anuala mai profunda in T1’21 decat in   T4’20. In opinia noastra, economia va reveni pe crestere in al doilea trimestru din acest an, dar amplitudinea revenirii va fi cu siguranta mai mica decat contractia inregistrata in acelasi trimestru cu un an in urma. Pentru intregul an, am putea trece la o revizuire in sus a proiectiei de crestere a PIB-ului din toamna (1,4%) cu 1-2 p.p., se mai arata in Raportul BRD.