Ce sa urmaresti in economia mondiala saptamana aceasta

O multime de rapoarte economice din SUA in aceasta saptamana ar putea semnala puterea subiacenta a cresterii si a presiunilor inflationale, pe masura ce dezghetul tarii de criza coronavirusului incepe sa se raspandeasca.

Unul dintre cele mai vizionate rapoarte va fi indicele preturilor de consum, datele din martie fiind susceptibile de a arata o accelerare puternica fata de conditiile de pandemie de anul trecut. Cu toate acestea, economistii pot intra in schimbarea lunara pentru a evalua impulsul, cu o prognoza de castig de 0,5%.

Platind mai mult

Preturile de consum din SUA cresc intr-un ritm mai rapid pe masura ce natiunea trece dincolo de pandemie.

Investitorii urmaresc astfel de cifre pentru a determina sansele ca presiunile ridicate ale preturilor sa devina autosustenabile, pe fondul posibilelor constrangeri ale lantului de aprovizionare , stimulente fiscale si monetare masive si cererea consumatorilor reincarcata.

Raportul de vanzari cu amanuntul din martie va sustine probabil aceasta tema a cererii, care i-a determinat pe economisti sa ridice prognozele de crestere pentru acest an. Estimarea lor mediana necesita o crestere de 5,5% a achizitiilor dupa o luna de februarie afectata de vreme.

Intre timp, productia industriala la fabricile, minele si utilitatile nationale este prognozata sa revina puternic, condusa de o fabricatie robusta. Se estimeaza ca productia din fabrica va creste cu 4%. In timp ce stocurile slabe si cererea solida sustin carnetele de comenzi la producatori, lipsa materialelor, preturile ridicate la intrare si intarzierile de expediere complica eforturile de productie.

La sfarsitul saptamanii, guvernul va emite raportul privind inceperea locuintelor pentru luna martie, care ar fi putut reveni din februarie cand furtunile de iarna au intarziat eforturile de constructie. In timp ce vanzarile de case au aratat semne de reducere a nivelului, restantele de constructori raman puternice.

,,Buzunarele inguste de cerere crescuta si intreruperile localizate ale lantului de aprovizionare vor crea cresteri ale preturilor intr-un subgrup limitat de categorii. Cu toate acestea, factorul mai dominant care contine inflatia va proveni din excesul de slabiciune a fortei de munca si din absenta rezultata a cresterii presiunilor salariale. “

In alta parte, o serie de oficiali ai Rezervei Federale si ale Bancii Centrale Europene sunt programate sa vorbeasca inainte de perioadele linistite ale celor doua banci centrale stabilite si Organizatia Mondiala a Comertului organizeaza o intalnire cu producatorii de vaccinuri cu privire la restrictiile la export. Observatorii din Turcia vor urmari cu atentie joi decizia privind rata dobanzii.

Decizii privind ratele bancii centrale saptamana aceasta

Faceti clic aici pentru ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta si mai jos va prezentam ceea ce se intampla in economia globala.

SUA si Canada

Investitorii vor urmari o falanga de vorbitori Fed in aceasta saptamana inainte de a intra intr-o perioada linistita inainte de intalnire. Presedintele Jerome Powell se adreseaza miercuri Clubului Economic din Washington si cel putin sapte dintre colegii sai trebuie sa faca aparitii. Cartea bej a Fed – o colectie de evaluari ale activitatii economice si de afaceri in fiecare dintre cele 12 regiuni ale bancii centrale – este, de asemenea, datorata.

In Canada, ancheta trimestriala privind sentimentul de afaceri va fi ultimul punct de date al bancii centrale inainte de decizia sa din 21 aprilie.

Asia

Datele comerciale ale Chinei, marti, ar trebui sa arate o noua crestere atat a exporturilor, cat si a importurilor in luna martie fata de un an mai devreme, cand restrictiile Covid inca reduceau comertul. Vineri, se preconizeaza ca productia industriala, vanzarile cu amanuntul si datele privind investitiile pentru aceeasi luna si cifrele PIB-ului din primul trimestru vor creste din acelasi motiv.

Bancile centrale din Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud au toate intalniri, fara sa se astepte modificari ale principalelor politici, potrivit raspunsurilor la sondaj efectuate de economisti.

Europa, Orientul Mijlociu, Africa

Datele din zilele urmatoare vor incepe sa sugereze modul in care a functionat regiunea in primul trimestru, intr-un moment de blocare reinnoita si eforturi variate in ceea ce priveste vaccinarile .

In Marea Britanie, produsul intern brut a crescut probabil in februarie, dar cu o cantitate prea mica pentru a anula scaderea de 2,9% inregistrata in luna precedenta. Intre timp , productia industriala din zona euro va arata probabil o scadere in februarie, datele de la oficiile nationale de statistici indicand pana acum o retragere a sectorului.

Saptamana viitoare le ofera factorilor de decizie politici ai BCE o ultima sansa de a transmite punctele de vedere inainte de inceperea unei perioade linistite care sa preceada intalnirea lor din 22 aprilie. Presedintele Christine Lagarde se va numara printre grupurile de vorbitori programate pentru urmatoarele zile. Membrul Comitetului executiv, Fabio Panetta, a declarat intr-un interviu publicat duminica ca doi ani de expansiune economica a zonei euro s-ar fi putut pierde definitiv .

In alta parte a Europei, banca centrala a Serbiei isi va mentine probabil rata dobanzii neschimbata, in timp ce oficialii monetari din Ucraina ar putea continua sa inaspreasca politica, deoarece cresterea inflatiei si un acord cu Fondul Monetar International raman departe.

Agitatia Bancii Centrale din Turcia

In Turcia, noul guvernator al bancii centrale, Sahap Kavcioglu, este de asteptat sa mentina rata de referinta la 19% la prima sa reuniune de politica monetara de joi. El s-a luptat pentru a castiga investitorii cu un angajament de politica monetara stricta dupa ce predecesorul sau a fost demis in urma unei cresteri de 200 de puncte de baza luna trecuta.

Uganda ar putea mentine rata sa cheie pentru a cincea intalnire consecutiva miercuri si in aceeasi zi, Banca Namibiei isi va lasa probabil rata si ea neschimbata dupa ce tara sa vecina a avut loc in martie. Punctul de referinta al Namibiei este cu 25 de puncte de baza mai mare decat cel din Africa de Sud, contribuind la protejarea rezervelor si a monedei valutare a tarii.