Dinamica inflatiei in timpul unei pandemii

Previzualizand principalele mesaje, evaluarea mea este ca volatilitatea inflatiei in perioada 2020-2021 poate fi atribuita in mare masura naturii socului pandemic: cresterea inflatiei in 2021 poate fi interpretata cel mai bine ca desfasurarea fortelor dezinflationiste care au avut loc in 2020 si nu constituie baza pentru o schimbare sustinuta a dinamicii inflatiei. Perspectiva pe termen mediu a inflatiei ramane redusa si reducerea decalajului fata de obiectivul nostru de inflatie va stabili agenda Consiliului guvernatorilor din urmatorii ani.

Situatia economica

Situatia economica pe termen scurt continua sa fie dominata de o mare incertitudine pe fondul cursei in curs intre desfasurarea campaniilor de vaccinare si raspandirea virusului. Contractia din al patrulea trimestru al anului 2020 a fost mai usoara decat era de asteptat, reflectand puternica redresare globala din ultima parte a anului trecut, un anumit succes in continerea efectelor pandemiei si a invatarii in mentinerea activitatii economice in prezenta blocarilor. Productia s-a mentinut deosebit de bine, sustinuta de cererea externa, dupa cum indica valoarea puternica a indicelui rapid al managerilor de achizitii din luna martie pentru productie. Chiar si in sectorul de servicii mai afectat, daunele de blocare au fost mult mai mici decat in   primul val din primavara trecuta.

Cu toate acestea, nivelul inca ridicat al infectiilor, riscurile prezentate de mutatiile virale si prelungirea asociata a masurilor de izolare continua sa cantareasca asupra activitatii economice a zonei euro, in special in servicii, cu PIB probabil sa se fi contractat din nou in primul trimestru al acestui an . Extinderea ulterioara a masurilor de blocare va lasa o amprenta asupra activitatii in al doilea trimestru, desi se asteapta ca campaniile de vaccinare sa castige atentie in urmatoarele saptamani.

Previziunile personalului BCE din martie prevad ca redresarea economica va lua avant in a doua jumatate a anului, pe masura ce situatia medicala se imbunatateste si restrictiile economice sunt usurate, productia crescand cu o rata de 4,0% in 2021, 4,1% in 2022 si 2,1% in 2023. Factorul in impactul recent adoptat Plan de salvare american al administratiei SUA sub presedintele Joe Biden ar da activitatii zonei euro un impuls cumulativ semnificativ de 0,3 la suta din PIB peste orizontul de proiectie. Cu toate acestea, asteptarile din linia de baza ca PIB-ul va atinge nivelul sau pre-pandemic doar in al doilea trimestru al anului 2022 marturiseste costul vast acumulat al pandemiei (Graficul 1).

Incertitudinea mare asociata cu efectele socului pandemic este surprinsa de scenariile alternative usoare si severe dezvoltate de personalul BCE. In scenariul usor, nivelul de activitate pre-pandemic este atins inca din al treilea trimestru al acestui an; in scenariul sever, restaurarea este intarziata pana la sfarsitul anului 2023. Desigur, nivelul de productie din 2019 serveste doar ca un punct de referinta convenabil – un calcul complet al costului de productie agregat al pandemiei ar trebui sa ia in considerare parcursul de crestere preconizat inainte de pandemie 2020-2022.

Dinamica inflatiei

Avand in vedere natura brusca a aparitiei pandemiei, dar caracterul temporar al acesteia, nu ar trebui sa fie o surpriza sa vedem, de asemenea, o volatilitate considerabila a inflatiei. Asa cum se arata in graficul 2, au existat scaderi substantiale ale ratei inflatiei in cursul anului 2020 (scaderea in teritoriu negativ in ultimele luni), dar acestea vor fi in mare parte inversate in 2021. Privind aceste fluctuatii, rata medie a inflatiei in 2020 si 2021 se estimeaza ca va fi de 0,9%, ceea ce este destul de aproape de nivelul din 2019.

Volatilitatea inflatiei in 2020 si 2021 poate fi atribuita unei serii de factori temporari care nu ar trebui sa afecteze dinamica inflatiei pe termen mediu.

In primul rand, asa cum se arata in graficul 3, pandemia a fost asociata cu un ciclu semnificativ al preturilor petrolului, care a scazut de la aproximativ 70 USD la inceputul anului 2020 la sub 20 USD la sfarsitul lunii aprilie 2020 si ulterior a revenit la nivelurile din ianuarie 2020; in termeni EUR, variatia a fost putin mai pronuntata datorita aprecierii cu 6% a euro fata de dolarul SUA in aceasta perioada. Conform ipotezelor actuale privind pretul petrolului incorporate in proiectiile angajatilor, acest profil va genera efecte de baza semnificative in inflatia preturilor la energie in 2021. In plus, introducerea unei taxe de carbon la preturile combustibililor lichizi si a gazelor din Germania in ianuarie 2021 a contribuit, de asemenea, in mod semnificativ. la revenirea inflatiei preturilor la energie.

Evolutia pretului petrolului

In al doilea rand, pandemia a constituit, de asemenea, un soc asimetric major, implicand o realocare a cheltuielilor consumatorilor in diferite categorii, cu o prabusire a cheltuielilor pentru turism, calatorii si ospitalitate, spre deosebire de o crestere a cheltuielilor pentru articole legate de casa (inclusiv alimente si echipamente necesare pentru a lucra, a invata si a face miscare acasa). Aceasta schimbare a cheltuielilor s-a intersectat cu restrictii de aprovizionare specifice sectorului pentru a exercita o influenta semnificativa asupra dinamicii relative a preturilor.