Câte taxe, cât magiun?

Puţin magiun, multe taxe.

Ca la benzină, ca pe fluturaşul de salariu, biletul CFR, profitul unui IMM, apă, canal, aer – da, morile de vânt din Dobrogea se-nvârtesc pe banii voştri, vezi factura de curent.

Iată ce spunea ieri un producător român de conserve din fructe:

“Proprietara firmei care produce magiunul de Topoloveni, Bibiana Stanciulov, a declarat miercuri că încasează de la hipermarketuri 9 lei pentru un borcan de magiun, iar în rafturi acesta se vinde cu 20-23 de lei.”

Eroare, doamna!

Aţi omis statul…care taxează magiunul dvs. la sânge:

  1. Direct, prin TVA 24%, adică 3.6 lei la factura de 15 lei borcanul,
  2. Indirect, prin:
  • cheltuieli de transport distribuţie către hipermarketul cel răutăcios, 2 lei/kg, 1 leu/borcan – mulţumiţi miniştrilor transporturilor şi-ale lor autostrăzi pe hârtie! Sau căpuşelor CFR-iste…
  • cheltuieli cu utilităţi la depozit/raft pe care le are hipermarketul cel urâcios, 1 leu/borcan – mulţumiţi căpuşelor foste şi actuale de la Hidro/Nuclearo/Lignit&Huilă/Romgaz,
  • cheltuieli cu sistemele de siguranţă, anti-efracţie, video, POS, 1 leu/borcan,
  • cheltuieli cu personalul din hipermarket, 1 leu/borcan – multumiţi taxării muncii din România, a doua cea mai crudă din Europa!

Total 1 + 2 = 3.6 + 4 = 8 lei, rotund!

Magiun total la casă: 15 + 8 = 23 lei,

Adică cât zicea doamna Stanciulov că e mult la raft şi că hipermarketul o spoliază…cu 6 lei, diferenţa sub formă de taxe la retailer.

Inamic la ora 9!

Aşa se avertizau în trecut, dar şi acum, piloţii pe avioane de luptă…trageti în stânga, acolo e inamicul vostru!

Marian Androne, zis “Robespierre”, este membru al Miscarii Antitaxe si semnatar al Cartei Libertatii Fiscale.

Mihai Lidichiu
26 aprilie 2013 • 9:41 AM
Interesant.
Oricum si hipermaket-ul are o marja de profit frumusica. Pentru un comerciant, 26% marja de profit e mai mult decat multumitor.

razvanrc
26 aprilie 2013 • 9:45 AM
Magiunul de Topoloveni este scump dar este delicios. Am avut ocazia sa il savurez cu niste clatite la o terasa din orasul meu. In schimb, am avut ocazia sa vad cum niste baieti din aia de cefe late si plini de tatuaje luau de pe raftul hypermarketului un borcan cu magiun de Topoloveni, il desfaceau dupa ce treceau de casa si isi bagau degetele in el sa il guste. Macar pentru un asemenea sacrilegiu, cred ca magiunul ar trebui sa fie si mai scump, ca sa nu isi mai permita sa il cumpere orice prabusit! 🙂 )

aronpetru
26 aprilie 2013 • 9:52 AM
L-am vazut ieri pe Ponta alaturi de van Rompy. Avea o fata multumita ca magiunul de Topoloveni
http://aronafter65.wordpress.com/2013/04/26/a-laturi/

ovidiu69
26 aprilie 2013 • 9:56 AM
Cand va ziceam ca reforma statului fara reforma bancilor nu are sens… 🙂

Everything Is Rigged: The Biggest Price-Fixing Scandal Ever

Ia uite ce zice Matt Taibbi apropo de banci. Cel mai tare articol economic citit in ultima vreme.

Lucian
26 aprilie 2013 • 9:56 AM
Nu am inteles ironiile legate de hypermarket-uri… Furnizorii locali au sanse foarte mici sa intre pe rafturile lor. Produsele romanesti sunt obstructionate chiar! Am lucrat multi ani cu mai multe hypermarket-uri si va spun din experienta, fara nici o ironie: DA, chiar sunt o piedica pentru economia romaneasca raportand la investitiile facute si la locurile de munca create. Cheltuielile cu transportul, utilitatile, paza si angajatii le au toate firmele din RO, nu doar hypermarketurile.

Robespierre
26 aprilie 2013 • 11:03 AM
Lucian, 6 lei la borcan poate fi mult, poate fi putin…eu nu am ironizat nimic.
Dar stiu ca “SALES is master” intr-o afacere. Degeaba produci daca nu stii sa vinzi. Orice, produs, servicii, software, etc!
Iar acei 6 lei marja retailer e costul inchiderii cercului magiunului, VANZAREA !

Mircea
26 aprilie 2013 • 10:08 AM
Tupeu de politruc. Vicepremierul Liviu Dragnea susține că mediul de afaceri ii cere mărirea salariilor funcţionarilor publici.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, la Bistriţa, că mediul de afaceri cere majorarea salariilor funcţionarilor publici şi primarilor, pentru ca în sistemul public să existe ‘performanţă şi expertiză’, motiv pentru care în a doua jumătate a anului vor exista discuţii pe marginea acestui subiect cu autorităţile locale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Bugetului.

“În opinia mea, dacă România nu va avea curajul şi realismul să discute serios despre salarizarea primarilor şi a funcţionarilor publici, nu vom putea spera că sistemul public de la noi va putea să fie performant. Am avut discuţii nenumărate şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, cu companii mari.

România este in situaţia în care oamenii de afaceri ne cer să mărim salariile funcţionarilor şi ale primarilor, pentru a putea avea performanţă şi expertiză şi pentru a putea relaţiona mai bine cu mediul de afaceri. Nu mai putem să mergem la nesfârşit cu această abordare, în care spunem că primarul de comună are 6-7 milioane şi spunem lasă, pe el nu îl interesează salariul”, este de părere Dragnea.

Imparatul e gol
26 aprilie 2013 • 10:18 AM
Dragnea cel mai tare!!! Deci, ca sa zic asa, in romania privatii si multinationalele au ajuns sa ceara mariri de salarii pentru bugetari!!! Superb! 🙂

Alex
26 aprilie 2013 • 10:34 AM
Păi da, să crească şi consumul! 🙂

Imparatul e gol
26 aprilie 2013 • 11:10 AM
Corect! Si sa fie bine! 🙂 Sau poate “sa ne fie bine ca bizonul pune botu’!” 🙂

S Tudor
26 aprilie 2013 • 11:16 AM
Sunt de acord. Cu conditia sa se faca aceste mariri de salarii numai dupa ce 80% din bugetari sunt dati afara, iar maririle sa nu fie nesimtite. Evident, cea mai buna solutie ar fi externalizarea, dar in lipsa ei, ma multumesc si cu concedieri masive.

Pana una-alta, peste un an avem alegeri europarlamentare, deci Dragnea se pare ca a intrat deja in campanie electorala. Auzi tu la el, ca mediul de afaceri cere majorarea salariilor. Care mediu? Cel clientelar, poate!

http://www.ziarulfaclia.ro/liviu-dragnea-mediul-de-afaceri-cere-marirea-salariilor-functionarilor-publici/

marius
26 aprilie 2013 • 11:52 AM
Din pacate eu ii dau dreptate. ce pretentii ai daca ala de la primarie are 600 ron ? normal ca va face tot ce poate sa-ti ingreuneze munca, sa i dai si tu ceva. sa fixeze salariile lor undeva la media pe localitatea respectiva, sa-i dea bonus in fnc de lipsa reclamatiilor, ceva care sa-l motiveze tb sa existe, ai sa nu mai fie nevoit sa ia spaga. E un cerc foarte vicios, cumva insa trebuie iesit din el …

Dan99
26 aprilie 2013 • 5:33 PM
@marius: Solutia e foarte simpla — comasarea primariilor, 3 in 1. In locul celor doua primarii desfiintate sa ramana doar cate un birou cu 2 angajati, pentru relatia cu publicul. Astfel cetateanul nu are mai mult de mers pana la primarie, dar am scapat de doua posturi de primari, de cativa viceprimari si de o gramada de consilieri. Angajatilor ramasi li se pot mari salariile cu 50%.

Comicul
26 aprilie 2013 • 10:08 AM
Excelenta analiza Robespierre.

Robespierre
26 aprilie 2013 • 11:06 AM
Am pozat ! Ca sa stiu cand n-ai mai zis niet…

I.
26 aprilie 2013 • 10:16 AM
@mihai lidichiu: din profitul ăla se pot face investiţii fără ca pe borcan să scrie “+ 10 lei pentru înlocuire cărucioare rupte”.
@robespierre: ai uitat de taxe şi impozite locale plătite de magazin, chirii etc.

Robespierre
26 aprilie 2013 • 11:04 AM
le-am bagat in aia 6 lei marja retailer.

Marius C.
26 aprilie 2013 • 10:24 AM
Sunt de acord cu tot ce scrie in acest articol. Pe de alta parte, imi permit sa adaug cateva informatii despre dulceata premium vanduta in magazinele din Romania.
Cativa ani am lucrat intr-o clatitarie si pot spune ca observam imediat orice schimbare (daca avea loc) la dulceata.
Nu vorbesc aici despre marca pomenita in articol, marca pe care n-am folosit-o in clatitarie.
Cumparam dulceata si o foloseam la clatite, fara sa fac vreo schimbare (adaugire). Clatitele se preparau in fata clientului (acesta vedea si dulceata si marca folosita).
Fara sa exagerez, la fiecare cateva saptamani dulceata suferea schimbari majore (vorbesc de brand-urile folosite de mine).
Mai putine boabe de visine (de ex.), apoi o consistenta mai mare a produsului lichid din borcan.
Dupa un timp, borcanele au inceput sa se micsoreze. Intr-un singur an, acelasi borcan de dulceata s- micsorat de trei ori.
Ultima smecherie a fost ca, dupa ce s-a tot micsorat borcanul, au pus o promotie “acelasi pret, 10 % in plus”. 🙂
Aceeasi smecherie (cu borcanul mai mic dar cu 10 % mai mult la acelasi pret) s-a facut si cu o celebra marca de ciocolata…

Robespierre
26 aprilie 2013 • 11:23 AM
Platesti taxe 40%, restul doar e curent!

http://www.economica.net/eolienii-raspund-marilor-consumatori-energia-regenerabila-scade-factura-taxele-sunt-de-vina_51352.html

Mihai
26 aprilie 2013 • 12:17 PM
In factura de la electrica se taxeaza si curentul care intra pe sub usa sa pe la geamuri, ca altefel nu ai cum sa platesti atat

JE
26 aprilie 2013 • 2:55 PM
Doar de curiozitate, ati vazut cu ce preturi vinde doamna “un pumn de prune fierte” pe siteul personal?
Cu acelasi pret sau chiar mai mare ca la supermarchet. Si pe propriul site plateste taxe de raft sau de revista?
Din pacate marea majoritate a antreprenorilor/afacerilor din Romania urmeaza o strategie de afaceri foarte simpla: Daca pune prostu’ botu’ m-am scos! Rezultatele se vad in economia anemica si tipic mioritica. Si te mai miri ca nemtii, olandezii, etc. te mananca cu fulgi cu tot.
Cat despre doamna… hotul striga hotii!
http://www.magiun-sonimpex.ro/comanda.php

parerea mea, sincera si dezinteresata.

Aurelian
26 aprilie 2013 • 2:59 PM
Tu ai auzit de contracte, mestere? Nu are cum sa vanda mai ieftin produsul respectiv.

JE
26 aprilie 2013 • 3:47 PM
Da, am auzit, dar nu te pune nimeni sa le semnezi. Am si eu o varsta si ceva experienta. Pana acum am fost si angajat si freelancer si antreprenor. Am lucrat si cu firme mici si cu multinationale.

In perioada 2004-2006 am lucrat ca manager de operatiuni la o firma care avea un fetish: daca nu ai marfa in hipermarchet nu existi! Hipermarcheturile nu sunt reprezentative decat in orasele mari si nici acolo nu pot sa acopere toata piata. Sunt oameni care nu-si fac cumparaturile de la hipermarchet, inclusiv eu.
Pot sa-ti spun ca imi tremura mana pe caramida de bani(valuta) pe care trebuia sa o dau lunar ca spaga. Era un trio magic container+acte+plic.

Fostii mei angajatori au preferat sa dea spaga cu roaba in loc sa-si dezvolte afacerea si o retea de distributie normala. In 2009 au dat faliment. Motivul principal a fost lipsa de lichiditati si datoriile la banca. Stiu ca au fost executati de banci amandoi. Unul si-a pierdut si masina proprie si casa si acum sta cu chirie intr-o garsoniera si traieste dintr-o taraba cu ziare in Crangasi. S-a ajuns de la case, masini scumpe si sacose de bani(la propriu) la tarabagiu. Nici celalalt nu o duce prea bine. Nu stiu exact ce face ca nu am intrebat.

Lucian
26 aprilie 2013 • 3:54 PM
Daca nu e multumita de un contract si nu castiga din acel contract, de ce il mai semneaza? Adica isi permite sa vanda cu pret mic si plata la 90-120 zile prin hypermarket, plus o gramada de taxe impuse dar nu-si permite sa-si dezvolte o linie proprie de distributie mai ales ca are un nume/brand consacrat? Nu cred ca e in pozitia in care sa se planga. Corect spus de autor: unii stiu sa produca, altii stiu sa vanda!

Robespierre
26 aprilie 2013 • 5:49 PM
Daca n-are contract de exclusivitate, poate sa vanda cu ce marja vrea, sa zicem 5% peste cheltuieli.
E ok daca are volum si cred ca are.
Problema e ca trebuie sa ai o forta de vanzari bine pusa la punct ca sa renunti la retaileri.

Luciano
26 aprilie 2013 • 4:23 PM
Suntem terminati!

Mihai
26 aprilie 2013 • 6:03 PM
136 Kwh pe luna ?! Pai nu stiu…inafara de un laptop, un frigider si un bec economic, mai ti altceva in priza? Daca spui ca bagi si masina de spalat in astia 136 de Kwh, nu te cred 🙂

Tara de Evul Mediu, asta suntem.

I.
26 aprilie 2013 • 7:22 PM
Mihai, 136kwh e un consum normal. Omul se plângea de tarif, nu de consum. 🙂

Andrei
27 aprilie 2013 • 8:50 AM
De ce dna Magiun (si dl Iaurt, dl Cartof, dna Faina, Zahar, etc.) nu isi fac propriul magazin ca sa inteleaga exact care sunt costurile si diferenta intre a vinde cu camionul borcane de magiun si a vinde cu bucatica. Cand producatorii romani se vor uni pentru a face un lant de magazine eu am sa fiu primul care sa cumpere de la ei, chiar si la 23 lei borcanul. Pana atunci se plang degeaba ca incaseaza mai putin de jumatate din pretul final.

Codrescu Valentin
27 aprilie 2013 • 1:08 PM
E o mare porcărie cu taxa de cogenerare şi certificatele verzi.