Cat traiesc tardigradele?

Tardigradele (Tardigrada) sunt probabil cele mai paradoxale animale de pe planeta. Pe de o parte, aceste organisme microscopice sunt incredibil de dragute, aratand ca niste mici dirigibili care se misca inofensiv pe picioarele lor mici.

Tocmai din cauza aspectului si modului de deplasare sunt adesea numiti „ursi de apa”, dar preferam sa-i numim corespunzator: tardigrade. Pe langa aspectul lor amuzant, ei se prezinta lumii ca fiind cele mai dure si mai indestructibile creaturi de pe Pamant. De exemplu, este singura fiinta vie care ar supravietui unui cataclism astronomic. Cu doar 1 milimetru lungime (sau chiar mai putin), corpurile lor minuscule contin superputeri biologice.care ii ajuta sa reziste conditiilor care ar putea semna moarte sigura pentru alte organisme. Sunt sigur ca deja te intrebi. Avand in vedere duritatea lor, cat timp pot trai aceste creaturi?

Depinde unde sunt. Tardigradele traiesc aproape peste tot pe planeta, dar se gasesc cel mai bine in habitatele umede, cum ar fi muschiul care impodobeste stancile de rau, lichenii sau ferigi. Cand tardigradele au suficienta hrana si apa pentru a-si sustine functiile corporale, ei traiesc aproximativ 2,5 ani, conform Animal Diversity Web , o baza de date condusa de Universitatea din Michigan.

Si totusi, tardigradele pot supravietui mult mai mult daca intra intr-o stare numita criptobioza, care se activeaza atunci cand conditiile de mediu devin insuportabile. Este o capacitate extraordinara de a face fata unor medii extreme.

Criptobioza pune tardigradele intr-o stare in care metabolismul lor incetineste, reducandu-le nevoia de oxigen si eliminand celulele lor de aproape toata apa. In aceasta stare limitata, tardigradele imita moartea atat de aproape incat pot supravietui in locuri fara apa, la temperaturi de pana la -200°C si pana la 151°C. Cand aceste tardigrade sunt expuse din nou la apa, pur si simplu se reinvie si revin la viata normala in cateva ore. 

Criobiologia a aratat ca o mana de tardigrade inghetate au supravietuit in aceasta stare de gheata timp de 30 de ani, pana cand au fost restabilite in 2014. Se crede ca talentul tardigradului pentru auto-conservare se reduce, in parte, la productia sa de proteine ​​unice care poate bloca componentele celulare fragile in pozitie. Potrivit unui studiu din 2017 din revista Molecular Cell , membranele, proteinele si ADN-ul sunt distruse, perforate si rupte atunci cand celulele se usuca.

O biochimie speciala

Pe langa faptul ca sunt inghetate, fierte si uscate, tardigradele sunt cunoscute ca rezista la presiuni de pana la 600 de megapascali, de sase ori mai mult decat ar experimenta pe fundul marii. Doar jumatate din aceasta presiune ar ucide majoritatea organismelor de pe Pamant.

Multi cercetatori au facut eforturi mari pentru a testa rezistenta intarziatilor, expulzandu-i (in starea lor limitata) in spatiu. In multe dintre aceste studii, tardigradele care calatoresc in spatiu au fost expusi la radiatii solare directe si la raze gamma; Departe de a li se intampla ceva, cand au fost plasati intr-o cutie Petri plina cu apa pe Pamant, practic s-au indepartat si au spus „ok, unde este cina?”

Si este ca tardigradele par sa poata rezista radiatiilor si chiar sa-si repare ADN-ul, ceea ce ar putea explica de ce sunt atat de rezistenti la efectele extreme ale radiatiilor.

Desi este clar ca nu pot trai vesnic, faptul ca tardigradele pot supravietui intr-o stare redusa timp de 100 de ani sau mai mult este o exagerare, de exemplu. Doar cativa tardigrade supravietuiesc chinurilor experimentale ale inghetului, fierberii si radiatiilor prin care le supunem noi, oamenii.

Dar exista o alta modalitate de a le evalua rezistenta: la nivel de specie. Nu numai ca tardigradele au existat inca din perioada Cambriana, acum 541 de milioane de ani, dar ar putea continua sa ne supravietuiasca noua, si probabil tuturor celorlalte forme de viata de pe Pamant, conform unei lucrari din 2017 publicate in jurnalul Scientific Reports , care a constatat ca, daca un eveniment cataclismic ca un impact de asteroid a cazut pe Pamant si a distrus viata, un grup de tardigrade care locuiesc in santul Mariana al oceanului ar rezista.