Calculam riscul de fracturi cu aplicatia FRAX!

Consecinta de temut a osteoporozei este fractura, care poate fi cauza de durere cronica, dizabilitati functionale, scaderea calitatii vietii, iar in unele cazuri poate duce chiar la deces.

Fracturile vertebrale, de regula multiple, deformeaza coloana vertebrala si pot duce chiar la cifoza. Pacientele isi modifica postura, ceea ce determina tulburari de echilibru si dureri importante. De asemenea, functia respiratorie si activitatea cardiaca sunt perturbate, crescand riscul de pneumonie si insuficienta cardio-respiratorie.

Fractura de sold necesita interventie chirurgicala si recuperare medicala de lunga durata, pacientii pierzandu-si capacitatea de a se ingriji singuri. Imobilizarea prelungita poate avea complicatii fatale la varstnici: pneumonii sau infectii cu alte localizari, trombembolism pulmonar.

De aceea, scopul tratamentului osteoporozei este acela de a preveni aparitia fracturilor. In acest sens, DXA nu este un instrument absolut. DXA masoara densitatea minerala osoasa, riscul de fractura fiind proportional cu scaderea acesteia. Nu poate face diferenta intre osteoporoza si osteopenie si nici nu poate indica tratamentul. Practic, exista situatii de osteopenie in care tratamentul este necesar pentru ca riscul de fractura este crescut, prin prezenta altor factori de risc cum ar fi: varsta avansata, greutatea corporala scazuta, scaderea fortei musculare (imposibilitatea de a se ridica fara ajutorul bratelor), imobilizarea, tulburari de echilibru si vedere, dementa, fumatul, alcoolismul, etc.

S-a impus astfel elaborarea unui instrument de calcul a riscului de fractura: FRAX (Fracture Risk Assessment Tool), aparut sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO) si Fundatiei Internationale de Osteoporoza (IOF).

Acesta este un program de calculator, in care se completeaza campurile obligatorii; se obtine o valoare cu ajutorul careia se estimeaza probabilitatea pe 10 ani de a suferi o fractura de sold sau o fractura osteoporotica majora cu alta localizare si in consecinta daca pacientul respectiv are nevoie de tratament.

Este disponibil online, gratuit si in limba romana la adresa: http://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.jsp?lang=ro. Este usor de folosit, pe pagina respectiva existand si explicatii necesare completarii corecte a rubricilor.

Factorii de risc luati in considerare sunt: fractura in antecedente, fractura de sold la parinti, fumatul, tratamentul glucocorticoid, artrita reumatoida sau prezenta altor cauze de osteoporoza secundara, consumul de alcool si bineinteles, densitatea minerala osoasa.

FRAX se bazeaza pe studii populationale din intreaga lume, in care au fost luate in calcul datele persoanelor peste 50 ani, deoarece fractura osteoporotica este mai putin frecventa inainte de aceasta varsta. De aceea, rezultatele sunt valabile pentru barbati si femei cu varsta peste 50 ani. Daca introduceti o varsta sub 40 de ani, instrumentul va calcula probabilitatea de fractura pentru varsta de 40 de ani.

Aplicatia FRAX nu da indicatii asupra tratamentului. Medicul specialist este cel care decide necesitatea si tipul tratamentului.