Cele mai importante 7 carti care au schimbat lumea

Care carti au avut cel mai mare efect asupra istoriei umane va reprezenta mereu un subiect controversat. Urmatoarele 7 carti online au avut cel mai mare efect asupra cursului istoriei. De la fictiune si istorie, la stiinta si religie, urmatoarele lucrari si-au lasat amprenta asupra lumii si au trecut cu siguranta testul timpului. 

Aceste carti continua sa fie verificate frecvent de catre patronii Bibliotecii Publice din New York, cel de-al doilea sistem bibliotecar cel mai mare din SUA din spatele Bibliotecii Congresului, aratand ca inca rezoneaza cu cititorii, in ciuda faptului ca au fost publicate cu zeci sau cu secole in urma.

7 carti care au schimbat lumea pe care o stim astazi

Cartile din aceasta lista sunt acceptate pe scara larga de istorici ca lucrari care au ajutat la modelarea societatii, la modificarea practicilor sociale si la captarea sau explicarea momentelor cruciale din istoria umana. Cartile prezentate in lista de mai jos se regasesc online pe BUYBOOKS.RO.

1. 1984 de George Orwell

Opera clasica distopica a lui George Orwell a lansat subgenul distopic, in care autorii isi imagineaza viitorul nu atat de indepartat ca un loc de cosmar controlat de guvern, de obicei cu cenzura rampanta si fara libertate. Cartile online, cum ar fi Fahrenheit 451, Portocala mecanica si Minunata lume noua nu ar exista fara a fi scris Orwell 1984 in primul rand, si 1984 intr-adevar  este o emblema a genului distopic.

Avem noroc ca lumea reala din anul 1984 nu s-a dovedit cum ar fi prezis Orwell cand a scris cartea, care a fost publicata in 1949, dar influenta cartii a durat si va continua sa dureze mult dincolo de anul in care au fost plasate evenimentele. 

2. Fabulele lui Esop de Eesop

Fabulele lui Esop sunt o colectie de fabule si povesti ale lui Esop, un sclav din Grecia Antica care se presupune ca le-a scris sau le-a colectat candva in timpul vietii sale intre 620 si 560 i.Hr. Faptul ca aceste povesti scrise in Grecia Antica de un sclav sunt inca bine cunoscute pana in zilele noastre, este uluitor. Fablele precum ” Iepurele si broasca testoasa si “Vulpea si strugurii” sunt inca invatate de copii din intreaga lume si reinterpretate sub diferite forme.

Povestile folosesc personaje sub forma de animale in situatii amuzante si deseori fantastice pentru a ilustra lectii de viata simple, cum ar fi ,,incet si constant castigi cursa” si ,,a lucra astazi inseamna a manca maine”. Fabulele vor continua probabil sa fie folosite pentru a preda lectii morale simple pentru multa vreme.

3. Analecte de Confucius

Analectele lui Confucius este o colectie de zicatori si idei ale filozofului despre care se crede ca au fost notate de urmasii sai si este considerata cea mai importanta carte din confucianism. Confucius ar putea fi infatisat in cultura pop ca fiind un filozof estic obscur si impenetrabil, dar intr-adevar multe dintre invataturile sale au implicat lectii morale similare pe care le invatam in perioada copilariei, inclusiv o versiune timpurie a Regulilor de Aur. 

4. Arta razboiului de Sun Tzu

Acest tratat militar chinez a fost adoptat de oamenii de afaceri ca o carte de sfaturi despre cum sa negocieze in lumea capitalismului. Fiecare din cele 13 capitole ale cartii abordeaza un aspect diferit al razboiului. Sun Tzu a fost un militar antic chinez si un foarte respectat strateg, care credea ca razboiul trebuie evitat pe cat posibil si desfasurat rapid si eficient atunci cand este necesar.

Invataturile sale din carte au fost imbratisate de lumea afacerilor si a dreptului pentru a invata cum sa castigi in argumente si negocieri. El a subliniat importanta pregatirii si a flexibilitatii in fata neprevazutului. Aceasta carte se regaseste online si este una dintre principalele carti achizitionate online de oamenii de afaceri.

5. Biblia Regelui James

Desi aceasta nu a fost prima traducere in limba engleza a Bibliei crestine, este cea mai cunoscuta versiune, cea mai citita si cea mai tiparita carte din istorie. Lucrarea este considerata o realizare uimitoare in literatura din punct de vedere al frumusetii si efortului care a fost depus in crearea ei, deoarece traducerea a fost compilata din diferite carti in diverse limbi pentru a crea cea mai buna Biblie engleza posibila, dupa ordinul Regelui James I.

Traducerea a fost facuta de catre 47 de cercetatori diferiti, toti dintre ei membri ai Bisericii Angliei. Proiectul a fost inceput in 1604 si Biblia Regelui James a fost publicata pentru prima data in 1611. Biblia este textul fondator al credintei crestine si o mare parte a moravurilor si a gandirii societatii occidentale.

6. Manifestul Partidului Comunist de Karl Marx si Friedrich Engels

Inainte de a va lasa sentimentele despre comunism sau cunostintele despre modul in care structura politica s-a manifestat in istorie prin diferite dictaturi comuniste si sa te faca sa crezi ca Marx a fost un om rau, merita sa dai acestei carti online o sansa. Scurtul manifest politic a fost publicat in 1848 si a starnit o multime de revolutii inainte de a fi interpretata gresit chiar de oamenii care doresc sa-si creeze idealurile in lumea reala.

Cartea este una dintre cele mai influente lucrari din teoria politica scrisa vreodata si, de asemenea, o lectie despre cum unele idei bune sau cel putin bine intentionate pot fi intortocheate de oameni rai. Multi ar sustine ca aceasta carte este epitomul ,,bunului in teorie, dar nu in practica”, in timp ce unii inca sunt de parere ca este posibil ca oamenii sa infiinteze o societate precum cea pe care Marx o descrie in munca pentru beneficiul omenirii.

7. Hiroshima de John Hersey

Cartea ” Hiroshima” scrisa de John Hersey a fost publicata pentru prima data in The New Yorkerin august 1946, publica in intregime, mai degraba decat sa fie publicata in forma serializata, asa cum ar fi cele mai lungi piese. Interesul pentru aceasta carte a fost uluitor, exemplare ale editiilor fiind vandute peste tot.

Relatarea lui Hersey prezinta viata a sase supravietuitori ai bombardamentului atomic de la Hiroshima si a folosit povestile lor pentru a umaniza numarul de decizii de a arunca bombele nucleare in Japonia. Pana la publicarea cartii lui Hersey, americanii au inteles bombardamentele doar prin articole din ziare care proclamau ca o suta de mii de oameni au murit intr-o secunda.

Analizand ce s-a intamplat cu un preot, un pastor, doi medici, o mama si un functionar care au supravietuit miraculos, Hersey i-a ajutat pe oameni sa inteleaga groaza decizie de a arunca acele bombe. Aceasta carte este disponibila online pe Buybooks.ro si surprinde si astazi cititorii prin numeroasele detalii din spatele unuia dintre cele mai mari dezastre ale Japoniei.