Bonusurile de pe Wall Street, “rusinoase”

Presedintele american Barack Obama a criticat aspru Wall Street-ul, precizand ca este rusinos faptul ca angajatii au fost recompensati cu bonusuri in valoare de 18 miliarde, in timp ce sectorul financiar primea un ajutor masiv din banii contribuabililor americani.

Obama a raspuns astfel rapoartelor emise joi, ce sugerau ca directorii de pe Wall Street au fost platiti cu bonusuri in valoare de miliarde de dolari anul trecut, in timp ce Congresul introducea sute de miliarde in sistemul financiar, pentru a contracara efectele negative ale crizei, dupa cum informeaza Associated Press.

“Este rusinos”, a declarat Obama. “O parte din ceea ce vom avea nevoie este ca oamenii de pe Wall Street care cer ajutor, sa arate moderatie si sa arate dispciplina, si un simt al responsabilitatii”. Presedintele a precizat ca a fost o perioada in care liderii corporatisti faceau profituri si luau acasa bonusurile, insa acum “nu este acea perioada”.

Impreuna cu criticile adresate politicii valutare a Chinei de catre Secretarul Trezoreriei Timothy Geithner si de catre vice-presedintele Joe Biden, un alt semnal al politicii administrative a administratiei Obama a fost clauza “cumparati produse americane” atasata planului legislativ de stimulare, sprijinit de Casa Alba, care este examinat in prezent de catre Congres.

Vineri, liderii sindicali erau asteptati la Casa Alba pentru pentru cea de-a doua zi consecutiva, unde, dupa cum a afirmat un lider sindical, Obama va desfiinta patru directive din era Bush, criticate de sindicate, iar apoi va introduce alte masuri legislative, concentrate pe clasa de mijloc. Obama vrea sa multumeasca astfel o mare parte dintre votantii de baza ai Partidului Democrat, muncitorii organizati in sindicate, inversand patru dintre ordinele executive ale predecesorului sau, considerate de critici ca fiind anti-sindicale.

Oficialii americani planuiesc de asemenea crearea unui Grup Operativ pentru Clasa Mijlocie, orientat spre descoperirea de noi modalitati de a ajuta acest grup economic care a fost grav afectat de recesiune. Vice-presedintele Biden va conduce acest grup operativ, ce contine o comisie de consilieri si patru membri ai Cabinetului.

Administratia Obama se afla in plin proces de dezvoltare a unor noi planuri pentru cheltuirea a 350 de miliarde de dolari – cea de-a doua rata a pachetului de stimulare in valoare de 700 de miliarde de dolrai, pe care Congresul l-a votat ca urmare a cererii administratiei Bush, la sfarsitul anului trecut.

Acest program de stimulare este urmat de un al doilea plan masiv de cheltuieli si masuri de reducere a taxelor, votat de Camera Reprezentantilor miercuri seara. Pachetul de stimulare in valoare de 819 miliarde de dolari va fi supus votului Senatului, in cursul saptamanii viiotoare.

Obama spera ca va avea banii la indemana pana la  mijlocul lui februarie, in timp ce se zbate sa echilibreze economia americana, aflata in mijlocul celei mai grave crize de la Marea Depresiune din anii ’30.