Angina pectorala, un semnal de alarma

Simti o durere in piept dupa ce ai facut un efort fizic, cum ar fi sa urci scarile? Poate fi vorba de un semn al suferintei cardiace, iar daca nu iei masuri din timp, riscul de a suferi un infarct creste simtitor.

Inima este pompa gratie careia sangele circula in intreg organismul. Si, odata cu sangele, circula si oxigenul, care asigura buna functionare a tuturor organelor. In anumite situatii – efort, oboseala, stres, emotie puternica -, necesarul de oxigen al inimii este mai mare. Daca nu este bine irigata cu sange si deci nu beneficiaza de o cantitate suficienta de oxigen, apar durerile sau senzatia de apasare in piept. Este vorba de criza de angina pectorala, in cadrul careia pot aparea si alte manifestari: amorteala in brate (cel mai adesea in mana stanga), oboseala accentuata, dureri la nivelul gatului, maxilarului, umerilor sau spatelui (intre cei doi omoplati). In majoritatea cazurilor, angina pectorala este cauzata de ateroscleroza, adica de depunerile de grasimi de pe peretii arterelor. Din cauza acestor depozite, formate in principal din colesterol, sangele oxigenat nu circula bine prin artere. In cazul fumatorilor care duc o viata sedentara, colesterolul se depune mai rapid, ceea ce creste riscul aparitiei placilor de aterom. Atunci cand ateroscleroza este situata la nivelul arterelor coronare (cele care aduc oxigenul la muschii inimii), riscul de angina este si mai mare. Ateroscleroza este o afectiune de cursa lunga, ce se dezvolta silentios de-a lungul unei perioade lungi de timp (uneori chiar din copilarie). In jurul varstei de 40-50 de ani incepe sa-si arate coltii, in special la barbati, care sunt mai predispusi la probleme coronariene decat femeile, pe care influenta benefica a estrogenilor le protejeaza pana la instalarea menopauzei.

Cum iti dai seama ca ai angina? 

Criza de angina dureaza in general 3-5 minute, foarte rar ajungand la 15 minute. Durerea dispare dupa o perioada de repaus sau dupa administrarea nitroglicerinei. Crizele de angina au trei caracteristici: * apar dupa un efort important, stres intens, expunerea la frig, o masa copioasa. Durerea este vie, localizata in spatele sternului. Pot aparea senzatia de stransoare (ca o gheara), arsuri, senzatia de greutate, de presiune, care iradiaza in spate. * durerea dispare la cateva minute dupa incetarea efortului sau prin administrarea de nitroglicerina; * durerile sunt insotite de ameteli si gafaieli (respiratie dificila). Pe baza acestor trei caracteristici, medicul poate pune diagnosticul de angina. Deoarece stomacul este situat la nivelul toracelui, ceva mai jos de inima, simptomele resimtite in timpul crizei sunt asemanatoare celor prezente in cazul arsurilor gastrice sau al ulcerului de stomac. Numai ca acestea cedeaza repede dupa administrarea preparatelor care neutralizeaza sau scad productia de acid gastric. Atentie! Nu trebuie sa confunzi criza de angina cu infarctul miocardic. Spre deosebire de infarct, criza de angina este de scurta durata si nu produce distrugeri la nivelul inimii. Totusi, este un avertisment important care nu trebuie neglijat. In cazul in care criza de angina nu dispare in urmatoarele 10 minute dupa administrarea de nitroglicerina este necesara prezentarea de urgenta la medic, caci este posibil sa fie vorba de un infarct.

Diagnosticul 

Medicul va pune diagnosticul pe baza examenului clinic si a rezultatelor la testele cardiace (electrocardiograma, electrocardiograma de efort, scintigrafie, coronarografie). Aceste investigatii permit determinarea cauzei angorului si stabilirea cat mai rapida a unui tratament de fond adaptat, pentru a se limita riscul unui infarct, complicatia majora a anginei pectorale.

Cum se trateaza angina 

Daca depunerile de colesterol blocheaza doar usor arterele, crizele de angina pot fi evitate aducand cateva modificari simple in stilul de viata: * Renunta la fumat: tutunul favorizeaza blocarea arterelor si diminueaza oxigenarea sangelui; * Evita consumul de grasimi si dulciuri. Verifica-ti regulat nivelul colesterolului; * Masoara-ti regulat tensiunea arteriala; * Incearca sa-ti mentii greutatea corporala cat mai aproape de cea ideala (care se calculeaza in functie de inaltime si varsta). Un surplus de greutate suprasolicita inutil inima; * Inima este un muschi si, ca orice muschi, trebuie antrenata. 30 de minute de activitate fizica pe zi sunt suficiente; * Evita, pe cat posibil stresul si surmenajul, precum si expunerea la temperaturi prea scazute; * Nu consuma foarte multa cafea; * Daca urmezi un tratament, respecta cu strictete recomandarile medicului. In situatia in care aceste masuri nu sunt suficiente pentru a tine sub control angina, medicul poate recomanda un medicament cu efect anti-anginos (betablocante, nitroglicerina, inhibitori calcici, aspirina). In majoritatea cazurilor insa, bolnavii reusesc sa controleze boala si sa duca o viata normala. In cazul in care una sau ambele artere coronare sunt blocate mai mult de 50%, tratamentul consta in dilatarea arterei, o interventie numita angioplastie: se introduce un balon care se umfla n interiorul arterei ngustate si o dilata. Pentru ca artera sa nu se nchida la loc, se fixeaza n interiorul ei un suport confectionat dintr-un metal special (numit stent), care are rolul de a mentine fluxul normal de sange pe termen lung.

Diferitele tipuri de angina 

* Angina de efort: apare in timpul unui efort fizic (activitate sportiva, urcarea scarilor sau a unei pante, mersul in frig etc.) si este forma cea mai frecventa. Incetarea efortului conduce la dispartia durerii. Acest tip de angina are o manifestare stabila: durerile apar destul de rar si nu survine decat in urma unui efort important. Caracteristica angorului stabil este ca se declanseaza intotdeauna dupa un efort de aceeasi intensitate. * Angina instabila: durerile survin dupa un efort mai mult sau mai putin intens si cedeaza destul de greu chiar si dupa administrarea de nitroglicerina. * Angina de repaus: este forma cea mai severa, care semnaleaza faptul sa suferinta cardiaca este grava. Riscul ca acest tip de angina sa evolueze spre infarct este mare.