Negocieri dure UE-SUA

Uniunea Europeana spera sa incheie in 2009 un acord international cu Statele Unite in domeniul protectiei datelor personale ale cetatenilor in contextul luptei impotriva terorismului, insa negocierile se anunta dificile, mai ales dupa ce Jonathan Faull, directorul general al serviciilor Comisiei Europene in domeniul justitiei, libertatii si securitatii a spus raspicat: “Nu deschidem baza de date Schengen”.

Aceste date personale sunt adunate si folosite in comun de catre tarile membre ale spatiului fara frontiere interne din Uniunea Europeana (22 dintre cele 27 de state membre ale UE), dorinta Statelor Unite de a avea acces la aceste date intampinand insa opozitia categorica a Celor 27.

Obiectivul negocierilor incepute in urma cu 18 luni cu autoritatile americane este gasirea unui consens asupra principiilor generale in privinta schimbului de date si asupra posibilitatii cetatenilor UE de a introduce un recurs in fata tribunalelor americane in cazul incalcarii principiului confidentialitatii datelor cu caracter personal. Negociatorii celor doua parti au reusit pana acum sa cada de acord asupra a douasprezece principii, dar discutiile treneaza din cauza altor cinci aspecte in privinta carora nu s-a ajuns la un consens.

“Dorim un tratament nediscriminatoriu pentru cetatenii europeni in fata justitiei americane, pentru ca, in caz contrar, nu se va ajunge la un acord”, a avertizat Jonathan Faull, explicand ca “UE doreste in acelasi timp ca datele pe care le furnizeaza sa fie folosite pentru un scop precis si pe o perioada limitata”.

El a dat ca exemplu cazul diabetului, boala pe care un pasager o semnaleaza unei companii aeriene pentru prepararea meniului. “Daca americanii cauta un terorist despre care stiu ca sufera de diabet si se deplaseaza cu avionul din punctul A in punctul B la un anumit moment, pot solicita lista pasagerilor care au cerut meniu pentru diabetici. Dar aceste date nu trebuie sa fie nici stocate si nici puse la dispozitia unor parti terte”, a explicat Jonathan Faull.

In acelasi timp, europenii vor sa se asigure ca datele furnizate unui tert sunt in continuare bine protejate in cazul in care aceasta tara decide sa le comunice unui alt stat, a mai spus oficialul CE, dand ca exemplu cazul datelor furnizate Canadei si apoi transmise Statelor Unite.

UE refuza insa categoric sa transmita orice date referitoare la aspecte ce tin de sanatate, viata sexuala, convingeri politice, religioase sau de aparteneta la un sindicat.