Gelatina este un aliment cu zahar de care putem profita pentru a obtine energie si astfel, a ne mentine activi pe tot parcursul zilei.
Gelatina a devenit populara ca unul dintre deserturile care pot fi incluse in dieta atunci cand vrei sa slabesti intr-un mod sanatos. Acesta este un aliment care contine, mai ales, proteine si, prin urmare, poate contribui la sanatatea organismului.
Multa vreme s-a crezut ca nu este convenabil sa-l consumi, intrucat se considera ca avand coloranti, zahar si alti aditivi, proprietatile sale s-au pierdut.
Cu toate acestea, astazi se stie ca un consum moderat de gelatina, ca parte a unei diete echilibrate, nu este daunator. Cu toate acestea, este indicat sa alegeti soiuri fara zaharuri adaugate.
In plus, este indicat sa profiti de acest desert in acele momente in care ai foarte multa anxietate legata de alimentatie, pentru ca atunci poti caza cel mai usor in consumul de alimente industriale, precum prajelii si produse de patiserie.
Printre altele, gelatina contine apa si zahar si, intr-o anumita masura, proteine care, odata asimilate in organism, pot favoriza formarea masei musculare si alte procese care intervin in greutate.
Ce este gelatina?
Inainte de a cunoaste beneficiile gelatinei in dieta pentru a pierde in greutate, este convenabil sa trecem in revista ce este acest aliment si din ce este facut.
Denumita si „grenetina”, este un agent de ingrosare de origine animala care se obtine prin prelucrarea tesuturilor conjunctive ale bovinelor si porcinelor.
Pe piata se gaseste sub forma de pulbere sau foi de gelatina nearomatizata, care se foloseste de obicei la prepararea deserturilor si a unei alte varietati interesante de retete. Este compus in principal din colagen, dar ofera si carbohidrati, antioxidanti si apa.
Motive pentru a manca gelatina in dieta
Exista mai multe motive pentru care consumul de gelatina in dieta te ajuta sa slabesti. Desigur, totul depinde de felul in care va pregatiti.
In general, daca este combinat cu ingrediente sanatoase si naturale, este un desert ideal pentru orice dieta echilibrata. Sa ne uitam la beneficiile sale mai jos.
1. Calmeaza anxietatea legata de alimentatie
Includerea gelatinei in dieta ajuta la reducerea poftelor de mancare.
Unul dintre cele mai remarcabile beneficii ale consumului de gelatina in dieta este ca ajuta la atenuarea foametei. Datorita acestui fapt, te poti bucura de o gustare cu continut scazut de calorii, care reduce acele pofte continue care duc la supraalimentare.
2. Ar imbunatati performanta sportiva
In ciuda continutului scazut de calorii, gelatina este o sursa de proteine si carbohidrati care servesc drept sursa de energie. Impreuna cu vitaminele si mineralele sale, este un aliment complet care ar imbunatati performanta sportiva.
Cu toate acestea, nu exista niciun articol in literatura stiintifica care sa puna in relatie consumul de gelatina cu o performanta sportiva mai buna. Cantitatea de proteine pe care o furnizeaza nu este suficienta pentru a imbunatati recuperarea dupa exercitiu sau pentru a stimula sinteza proteinelor in organism. Urmatorul studiu vorbeste despre o cantitate minima de proteine de 20 de grame – dupa antrenament – pentru a imbunatati recuperarea.
Efectele gelatinei asupra sintezei de colagen
Una dintre proprietatile atribuite gelatinei in sport a fost capacitatea acesteia de a stimula sinteza colagenului. Acest efect ar grabi recuperarea tendoanelor deteriorate. Cu toate acestea, urmatorul studiu nu a gasit o astfel de relatie folosind o combinatie de gelatina imbogatita cu vitamina C.
3. Ajuta la cresterea masei musculare
Putem consuma gelatina in alimentatia noastra daca dorim sa crestem masa musculara.
Unul dintre aminoacizii pe care ii furnizeaza gelatina este arginina. Aceasta substanta, atunci cand este asimilata in organism, ajuta la obtinerea creatinei. Acest compus este decisiv in procesul de construire a masei musculare. Impreuna cu alte proteine, este ideala pentru un corp puternic si tonifiat.
Desi aportul regulat de gelatina poate imbunatati cantitatea totala de proteine ingerata, aceasta reprezinta o parte foarte mica din ceea ce este necesar. Pentru a genera hipertrofie musculara, este necesar un consum de proteine in jur de 1,8 grame/kilo greutate/zi, conform Jurnalului Societatii Internationale de Nutritie Sportiva.
4. Gelatina din dieta imbunatateste digestia
Consumul de gelatina in dieta poate imbunatati procesele digestive si asimilarea unor substante nutritive. Acest lucru se datoreaza continutului sau de aminoacid numit „glicina”, care stimuleaza productia de acid clorhidric in stomac. De asemenea, ar putea combate constipatia si reduce refluxul acid.
In orice caz, nu exista studii care sa confirme aceste afirmatii, asa ca este un remediu natural bazat pe credinta populara.
5. Nu are grasimi sau colesterol
Spre deosebire de alte deserturi dietetice, gelatina usoara nu contine grasimi sau colesterol. Daca sunt evitate preparatele cu adaos de zaharuri sau componente artificiale, este o gustare foarte sanatoasa care nu te face sa te ingrasi datorita continutului scazut de calorii.
Gelatina in dieta pentru a ajuta la pierderea in greutate: exemplu de meniu pentru o zi
Cel mai sanatos mod de a-l consuma este sa ne cream propriile deserturi cu gelatina.
Cel mai bun mod de a culege beneficiile gelatinei este sa o incorporezi cu moderatie intr-o dieta echilibrata.
Mic dejun
- Fructe (1 bucata, dupa gust).
- 1 ceasca de ceai sau cafea (250 mililitri).
- 1 pahar de suc de gelatina (250 mililitri).
- 2 felii de paine integrala cu crema de branza.
Masa de pranz
- 1 bol de salata mixta.
- 3 portii de legume fierte la abur.
- 2 linguri de orez brun (40 grame).
- 1 portie de pui sau peste (100 grame).
- 1 portie de gelatina amestecata cu fructe.
Masa de seara
- O portie de gelatina usoara.
- 1 bol cu supa de legume.
- 1 cana de ceai verde (250 mililitri).
Suc de jeleu
Sucul de gelatina poate fi consumat ca parte a micului dejun sau la ora gustarii. Este o alternativa rapida si usoara. Cu toate acestea, nu trebuie luat in exces, deoarece are efect laxativ.
Ingrediente
- Bucati de fructe (dupa gust).
- 1 cana de apa fierbinte (250 mililitri).
- 1 lingurita de ghimbir ras (5 grame).
- 3 linguri de gelatina nearomatizata (45 grame).
- 1 lingura de seminte de in macinate (15 grame).
- Optional: cuburi de gheata.
Pregatirea
- Se dilueaza gelatina fara aroma intr-o cana cu apa fierbinte.
- Transferati-l in paharul blenderului si procesati-l cu celelalte ingrediente.
Modul de consum
- Impartiti sucul pentru doua portii pe zi: una dimineata si una la mijlocul dupa-amiezii.
Mananca gelatina, dar intotdeauna intr-o dieta echilibrata
Meniul propus aici este doar un exemplu despre cum sa mananci gelatina intr-o dieta echilibrata. Dieta zilnica nu trebuie sa se bazeze doar pe alimentele mentionate.
Deoarece gelatina contine adesea o cantitate mare de zahar adaugat, este important sa mentineti aportul moderat. Chiar si atunci cand este o versiune light sau 0% zahar.