13 beneficii si 7 contraindicatii ale ghimbirului

Ghimbirul este un condiment cu multiple beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, nu este lipsita de contraindicatii. In acest spatiu detaliem totul despre el.

Beneficiile si contraindicatiile ghimbirului au fost documentate pe scara larga. Acest condiment natural, cu denumirea stiintifica Zingiber officinale,  a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca un aliat pentru promovarea bunastarii. De fapt, acum exista studii care sustin multe dintre proprietatile sale.

Potrivit informatiilor publicate in cartea „ Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects”,  planta este un membru al familiei Zingiberaceae, care include cardamom si turmeric. Mai exact, este apreciat pentru concentratia abundenta de gingeroli, compusi care explica multe dintre efectele sale pozitive asupra sanatatii. Vrei sa afli mai multe despre asta?

Proprietatile nutritionale ale ghimbirului

Inainte de a cunoaste in detaliu beneficiile si contraindicatiile ghimbirului, merita sa facem o scurta trecere in revista a nutrientilor pe care ii concentreaza. Conform bazei de date a Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA), fiecare 100 de grame din aceasta radacina ofera urmatoarele:

  • Calorii: 80.
  • Grasimi totale: 0,8 g.
  • Acizi grasi saturati: 0,2 g.
  • Colesterol: 0 mg.
  • Sodiu: 13 mg.
  • Potasiu: 415 mg.
  • Carbohidrati: 18 g.
  • Fibre alimentare: 2 g.
  • Zaharuri: 1,7 g.
  • Proteine: 1,8 g.
  • Vitamina C: 5 mg.
  • Calciu: 16 mg.
  • Fier: 0,6 mg.
  • Vitamina D: 0 UI.
  • Vitamina B6: 0,2 mg.
  • Vitamina B12: 0 µg.
  • Magneziu: 43 mg.

Acum, pe langa cele de mai sus, ghimbirul este o sursa importanta de compusi antioxidanti care confera efecte pozitive asupra sanatatii. Dupa cum a fost compilat de o postare din Centrul National pentru Informatii in Biotehnologie , acestea cuprind urmatoarele:

  • Gingerol.
  • Paradol.
  • Shogaol.
  • Zingerone.
  • 1-Dehidro-10-gingerdiona.
  • Terpenoide.
  • Flavonoide.

Ghimbirul se remarca prin valoarea sa nutritiva ridicata si calitatile sale antioxidante.

13 beneficii pentru sanatate ale ghimbirului

Datorita concentratiei sale abundente de compusi activi, ghimbirul poate fi folosit pentru a imbunatati sanatatea. Desi nu este un tratament de prima alegere impotriva bolilor, este un bun complement pentru a reduce anumite simptome si riscuri. In continuare, detaliem principalele sale utilizari.

1. Ameliorarea starilor de greata

Unul dintre cele mai recunoscute beneficii ale ghimbirului este ameliorarea starii de greata. Consumul lui in infuzie sau extracte reduce acest simptom enervant, mai ales cand apare in primele luni de sarcina.

In acest sens, o recenzie publicata in Nutrition Journal a raportat ca 1,5 grame de ghimbir au ajutat la reducerea greturilor matinale la femeile insarcinate. Mai exact, se crede ca acest lucru se datoreaza capacitatii sale de a creste receptivitatea digestiva si de a stimula golirea gastrica. Chiar si asa, consumul lui nu este recomandat in ultima etapa a sarcinii sau la femeile cu antecedente de avort.

Cu toate acestea, in alte investigatii, acest condiment a prezentat si efecte pozitive pentru a calma greata legata de chimioterapie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a verifica aceste efecte.

2. Prevenirea si ameliorarea racelilor si gripei

In medicina naturista, ghimbirul este un remediu utilizat pe scara larga pentru combaterea simptomelor gripei sau racelii. Cercetarile publicate in Jurnalul de Etnofarmacologie subliniaza ca aceasta planta are proprietati antivirale care ajuta la reducerea infectiilor virale ale tractului respirator superior.

3. Stimularea digestiei

Dincolo de ameliorarea starii de greata, exista dovezi care sugereaza alte beneficii ale ghimbirului pentru sanatatea digestiva. In special, se pare ca ajuta la combaterea constipatiei si a formarii de gaze intestinale.

O publicatie din World Journal of Gastroenterology a raportat ca ghimbirul are potentialul de a stimula golirea gastrica si contractiile antrale la pacientii cu dispepsie functionala.

4. Ameliorarea durerilor articulare

Gingerolul, principalul compus activ din ghimbir, are efecte antiinflamatorii si analgezice. Din acest motiv, este utilizat in tratamentul bolilor articulare. In acest sens, o meta-analiza comuna a osteoartritei si cartilajului a raportat ca administrarea a pana la 1 gram de ghimbir pe cale orala poate reduce durerea si dizabilitatile la pacientii cu osteoartrita.

5. Controlul nivelurilor ridicate de glucoza

Un studiu distribuit prin Jurnalul Iranian de Cercetare Farmaceutica a aratat ca acest condiment are potential ca antidiabetic. Mai exact, pacientii care au luat 2,2 grame de pudra de ghimbir pe zi au raportat o scadere a nivelului zaharului din sange cu pana la 12%.

Rezultate similare au fost raportate intr-un studiu mai recent, in care pacientii cu diabet zaharat de tip 2 au prezentat o reducere a hemoglobinei glicate (HbA1c). Deocamdata, acest domeniu de cercetare a fost putin explorat, asa ca sunt necesare mai multe dovezi.

6. Intarirea sistemului imunitar

Calitatile imunomodulatoare ale ghimbirului nu sunt folosite doar ca aliati impotriva bolilor respiratorii. Compusii sai activi ajuta, de asemenea, la intarirea apararii impotriva altor agenti infectiosi care provoaca boli. Datorita activitatii sale antiinflamatorii, are chiar efecte pozitive impotriva tulburarilor autoimune.

7. Stimularea pierderii in greutate

Nu este un ingredient miraculos impotriva supraponderalitatii si obezitatii. Chiar si asa, includerea sa in cadrul unei alimentatii sanatoase si variate poate fi benefica pentru pierderea in greutate. O analiza a literaturii din 2019 a raportat ca suplimentarea cu ghimbir a oferit urmatoarele beneficii la persoanele supraponderale:

  • Reducerea greutatii corporale.
  • Scaderea raportului talie-sold.
  • Reducerea raportului soldurilor.

In legatura cu aceasta, un studiu publicat in revista Nutrients sugereaza ca capacitatea ghimbirului de a influenta pierderea in greutate se datoreaza efectului sau antiinflamator si potentialului sau de a stimula o ardere mai mare a caloriilor.

8. Ameliorarea durerii menstruale

Una dintre utilizarile traditionale ale ghimbirului este ameliorarea durerilor menstruale. De ani de zile, mii de femei din intreaga lume i-au pregatit infuzia si extractele sale impotriva acestei afectiuni. De fapt, exista studii care sustin aceasta utilizare.

De exemplu, prin Journal of Alternative and Complementary Medicine s-a dezvaluit ca ghimbirul a fost capabil sa reduca dismenoreea cu aceeasi eficacitate ca cele doua AINS.

9. Protectia sanatatii inimii

Exista mai multe motive pentru care ghimbirul poate ajuta la protejarea sanatatii inimii. Una dintre ele este capacitatea sa de a stimula controlul nivelului lipidelor din sange.

In cercetarile distribuite in Clinical & Medical Biochemistry , pacientii carora li s-au administrat 5 grame de ghimbir pudra timp de 3 luni si-au vazut nivelul de colesterol LDL (rau) scazut cu 17,4%.

Acum, consumul moderat al acestui condiment este asociat si cu o tensiune arteriala scazuta, o mai buna circulatie a sangelui si, in general, cu un risc mai mic de boli cronice de inima.

10. Imbunatateste functia creierului

Concentratia de antioxidanti din ghimbir ajuta la reducerea acumularii de radicali liberi. La randul sau, acest lucru are un efect pozitiv asupra sanatatii creierului. Un studiu impartasit in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine sugereaza ca dozele zilnice de extract de ghimbir imbunatatesc functiile cognitive.

In special, femeile care au primit suplimente zilnice cu acest condiment au imbunatatit timpul de reactie si memoria de lucru. In mod similar, se crede ca previne declinul cognitiv asociat cu varsta. 

11. Proprietati antitumorale

Ghimbirul nu este un tratament pentru cancer. Cu toate acestea, cercetatorii au studiat efectele compusilor sai activi asupra unor forme de cancer. Astfel, s-a descoperit ca [6]-gingerolul are efecte antitumorale.

Pentru a fi mai precis, este asociat cu inhibarea cresterii celulelor tumorale in urmatoarele forme de cancer:

12. Reducerea stresului

Ghimbirul a fost clasificat ca un aliment adaptogen. Aceasta inseamna ca consumul acestuia ajuta la restabilirea nivelului de energie dupa trecerea prin episoade de stres. In plus, in general, contribuie la o performanta fizica si psihica mai buna.

Bautura de ghimbir ajuta la reducerea senzatiei de stres. In plus, ofera energie.

13. Prevenirea infectiilor gingivale

Proprietatile antimicrobiene ale ghimbirului sunt utile pentru protectia sanatatii orale. Dupa cum este detaliat intr-un studiu impartasit in Phytotherapy Research , gingerolul s-a dovedit a fi eficient in oprirea cresterii bacteriilor orale, cum ar fi Porphyromonas gingivalis , Porphyromonas endodontalis si Prevotella intermedia , care cauzeaza infectii parodontale.

Contraindicatii ale ghimbirului

Efectele secundare ale consumului de ghimbir nu sunt frecvente. Acestea sunt adesea experimentate dupa ingerarea a mai mult de 4 grame pe zi. Aceste reactii pot include urmatoarele:

  • Arsuri la stomac.
  • Gaze.
  • Dureri de stomac.
  • Arsura in gura.

Acum, in ciuda beneficiilor sale, exista contraindicatii ale ghimbirului care nu pot fi ignorate. In cazuri specifice, poate provoca reactii nedorite. Sa vedem.

1. Cand luati diluanti de sange

Anticoagulantele sunt de obicei prescrise pentru a preveni formarea cheagurilor in sange, de exemplu warfarina, heparina si rivaroxaban. In cazul in care sunteti tratat cu aceste medicamente, nu este convenabil sa ingerati ghimbir.

Pentru ce motiv? Deoarece compusii sai activi au un mecanism de actiune similar cu aceste medicamente, aportul simultan poate fi periculos. Mai exact, riscul de vanatai sau sangerare este crescut.

Un studiu recent publicat in  Current Drug Metabolism  a raportat ca ghimbirul inhiba agregarea trombocitelor. Acest efect explica interactiunea radacinii cu warfarina si alte medicamente anticoagulante.

2. In ultima etapa a sarcinii

In timp ce in primele saptamani de sarcina ghimbirul ajuta la ameliorarea greata, in ultimele etape inainte de nastere nu este recomandat. Conform celor raportate in Canadian Family Physician , in acest moment al sarcinii, poate prezenta un risc mai mare de sangerare.

De fapt, nu trebuie ingerat daca exista antecedente de probleme de coagulare, sangerari vaginale anormale sau avorturi spontane. Pentru un aport sigur, cel mai bine este sa consultati un medic.

3. Cand consumati medicamente pentru hipertensiune arteriala

Desi este adevarat ca ghimbirul are beneficii pentru prevenirea bolilor de inima, are si contraindicatii pentru pacientii care sunt deja diagnosticati cu hipertensiune arteriala. Pentru ce motiv? Acest lucru se datoreaza faptului ca blocheaza canalele de calciu.

Cand acest mineral nu poate patrunde in vasele de sange, are loc vasodilatatie si presiunea scade. Daca luati medicamente pentru a va scadea tensiunea arteriala, aceasta scadere poate fi periculoasa. Prin urmare, este mai bine sa evitati cu totul aportul lor.

4. Tratamente pentru diabet

Similar cu cazurile anterioare, aportul concomitent de ghimbir cu medicamente pentru controlul diabetului nu este recomandat. Datorita calitatilor sale antidiabetice, poate duce la o scadere considerabila a nivelului de glucoza (hipoglicemie). In orice caz, este ceva ce poate fi evaluat in compania medicului.

5. Hemofilie

Persoanele cu hemofilie tind sa sangereze pentru perioade lungi de timp, deoarece nu au un factor de coagulare care sa controleze sangerarea. Prin stimularea circulatiei sangelui, ghimbirul ar putea provoca efecte nedorite la acesti pacienti. 

6. Probleme cu inima

In ciuda beneficiilor pe care le confera asupra sanatatii inimii, aportul excesiv sau prelungit al plantei nu este recomandat, mai ales daca exista antecedente de boli de inima. Potrivit corporatiei americane WebMD , dozele mari din aceasta planta pot agrava anumite boli de inima, cum ar fi aritmiile.

7. Litiaza biliara

Desi lipsesc dovezi cu privire la efectele sale asupra vezicii biliare, ghimbirul nu este recomandat pentru calculii biliari. Se teme ca poate fi daunatoare deoarece planta stimuleaza secretia de bila.

Cum sa consumi ghimbir in siguranta?

Cu beneficiile si contraindicatiile ghimbirului clare, este timpul sa invatam cum aceasta radacina poate fi consumata in siguranta. Chiar acum, este posibil sa-l cumperi proaspat pentru prepararea infuziilor sau a mancarurilor. In plus, se gaseste in diferite prezentari, cum ar fi urmatoarele:

  • Extracte lichide.
  • Ulei.
  • Praf.
  • Capsule sau tablete.

Dozele pot varia in functie de prezentarea aleasa. Prin urmare, este necesar sa consultati indicatiile producatorului suplimentului. In general, se recomanda sa luati 2 pana la 3 grame zilnic pentru a evita reactiile nedorite. 

Beneficiile si contraindicatiile ghimbirului sunt larg documentate. Prin urmare, este unul dintre cele mai consumate condimente.

Ce sa retineti despre beneficiile si contraindicatiile ghimbirului?

Ghimbirul este un condiment versatil, cu beneficii interesante pentru sanatate. Desi proprietatile sale sunt inca investigate, dovezile sustin contributia sa de compusi care contribuie la bunastarea fizica si mentala. Cu toate acestea, este convenabil sa-l luati cu moderatie, doar ca supliment.

Deocamdata, nu exista suficiente studii care sa sustina utilizarea sa ca tratament de prima alegere. De asemenea, trebuie luat cu prudenta, deoarece este contraindicat in unele cazuri. Pe cat posibil, consultati un medic inainte de a-l lua in mod regulat.