11 Lucruri fascinante despre temperatura corpului

Temperatura corpului tau poate dezvalui multe despre sanatatea ta. Temperatura corpului este unul dintre cele patru semne vitale cheie la care se uita medicii, potrivit Johns Hopkins Medicine . O infectie poate provoca febra, dar temperatura corpului fluctueaza, de asemenea, in functie de varsta, sex si chiar si atunci cand spuneti o minciuna. Aflati mai multe despre temperatura normala a corpului, febrile si alti factori care afecteaza caldura corpului.

Ce se considera o temperatura normala a corpului?

Temperatura medie normala a corpului este in general considerata a fi de 98,6 grade F, conform  Bibliotecii Nationale de Medicina din SUA . Dar temperatura corpului ,,normala” poate varia de la 97 grade F la 99 grade F si ceea ce este normal pentru dvs. poate fi putin mai ridicat sau mai mic decat temperatura medie a corpului.

Corpul tau isi adapteaza intotdeauna  temperatura ca raspuns la conditiile de mediu . De exemplu, temperatura corpului creste atunci cand faceti  miscare . Si daca va verificati temperatura cu un termometru, veti vedea ca este mai mare in dupa-amiaza tarziu si seara decat prima dimineata cand va ridicati, potrivit  Clinicii Mayo .

Bebelusii si copiii mici au o temperatura corporala mai mare decat copiii mai mari si adultii, deoarece suprafata corpului lor este mai mare in raport cu greutatea lor, iar metabolismul lor este mai activ. Nou-nascutii au de obicei o temperatura medie a corpului de 99,5 grade F.

Ce este febra?

Febra este o crestere temporara a temperaturii corpului si este adesea cauzata de boli, potrivit  Clinicii Mayo . O temperatura a artei rectale, urechii sau temporale (frunte) de  100,4 grade sau mai mare  indica, in general, febra. Febra dispare de obicei in cateva zile. Daca aveti febra, este posibil sa prezentati urmatoarele simptome:

Frisoane  si frisoane

Transpiratie

Durere de cap

Dureri musculare

Pierderea poftei de mancare

Iritabilitate

Deshidratare

Slabiciune generala

Pentru adulti, o temperatura corporala de 103 grade F sau mai mare poate fi un motiv de ingrijorare si justifica un apel la medicul dumneavoastra, potrivit Clinicii Mayo. De asemenea, sunati medicul dumneavoastra daca, impreuna cu febra, aveti dureri de cap severe; o eruptie cutanata neobisnuita  ; sensibilitate neobisnuita la lumina puternica; gat rigid si durere atunci cand indoiti capul inainte; confuzie mentala; varsaturi persistente; dificultati de respiratie sau dureri in piept; dureri abdominale sau dureri la urinare; sau convulsii sau convulsii.

Pentru sugari si copii mici, o temperatura care este doar putin mai mare decat de obicei ar putea fi un semn al unei infectii grave, potrivit Clinicii Mayo. Adresati-va medicului dumneavoastra daca copilul dumneavoastra are mai putin de 3 luni si are o temperatura rectala de 100,4 grade F sau mai mare; are varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni si are o temperatura rectala de pana la 102 grade F si pare atipic iritabila, letargica sau incomoda sau are o temperatura mai mare de 102 grade F; sau intre 6 si 24 de luni si are o temperatura rectala mai mare de 102 grade F care dureaza mai mult de o zi.

Daca copilul dumneavoastra are 2 ani sau mai mult, adresati-va medicului dumneavoastra daca are febra care dureaza mai mult de trei zile sau daca vi se pare ca nu va raspund.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani ar putea avea convulsii febrile, cu o temperatura corporala ridicata, care implica de obicei pierderea cunostintei si tremurarea membrelor de pe ambele parti ale corpului, potrivit Clinicii Mayo. Apelati la asistenta medicala de urgenta daca o criza dureaza mai mult de cinci minute sau duceti-va copilul la medic cat mai curand posibil dupa criza pentru a afla ce a cauzat-o.

O febra te poate ajuta sa lupti impotriva unei infectii

Majoritatea oamenilor se tem de febra, dar de fapt poate fi de ajutor. Diverse medicamente fara prescriptie medicala pot scadea febra, cum ar fi  acetaminofenul  ( Tylenol ) sau  ibuprofenul  ( Advil , Motrin IB), dar uneori este mai bine sa nu fie tratat, potrivit Clinicii Mayo. Acest lucru se datoreaza faptului ca febra pare sa joace un rol important in a va ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. Totusi, medicul dumneavoastra va poate prescrie un antibiotic daca suspecteaza o infectie bacteriana, cum ar fi pneumonia sau streptococul .

La ce temperatura corporala ar trebui sa te ingrijorezi de Coronavirus?

Febra este unul dintre simptomele COVID-19, boala cauzata de noul coronavirus SARS -CoV-2, potrivit  Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) . Temperatura scazuta a corpului nu este un simptom al COVID-19.

Daca credeti ca ati fost expus la noul coronavirus, CDC va recomanda sa va  luati temperatura de doua ori pe zi  pentru a vedea daca aveti febra. CDC defineste o febra ca 100.4 grade F sau mai mare . Daca aveti un copil mai mic de 4 ani, utilizati un termometru pentru urechi pentru a-si lua temperatura sau puneti un termometru obisnuit sub bratul copilului dumneavoastra in centrul axilei, recomanda CDC. Daca temperatura axilei copilului dumneavoastra este de 99,4 grade F sau mai mare, acesta are febra.

Daca aveti o temperatura corporala ridicata sau orice alte simptome ale COVID-19 si doriti sa va testati,  CDC va recomanda sa  sunati la departamentul de sanatate de stat sau local sau la un furnizor medical. Majoritatea persoanelor cu COVID-19 au boli usoare si sunt capabile sa se recupereze acasa, noteaza CDC.

Cel mai in varsta este mai rece cand se ajunge la temperatura corpului

Daca se pare ca esti intotdeauna rece, chiar si in zilele de vara ale cainilor, ar putea fi varsta ta. Studiile arata ca, pe masura ce imbatranim, temperatura noastra corporala medie scade usor. Un studiu publicat in Journal of Clinical Nursing care a masurat temperatura corpului a 133 de rezidenti ai casei de ingrijire medicala a constatat ca temperatura corpului era sub medie la cei cu varsta cuprinsa intre 65 si 74 de ani; chiar mai mic la persoanele de la 75 la 84; si cea mai mica dintre cei mai in varsta de 85 de ani, dintre care unii au avut o temperatura corporala scazuta de 93,5 grade F in circumstante normale. Acest lucru este important de stiut, deoarece persoanele in varsta pot avea febra la temperaturi mai scazute decat adultii mai tineri.

Barbatii si femeile au temperaturi corporale diferite

S-ar putea sa existe ceva in zicala ,,maini reci, inima calda”. Intr-un studiu publicat in Lancet , cercetatorii de la Universitatea din Utah din Salt Lake City au descoperit ca temperatura corpului femeilor este, in medie, cu 0,4 grade mai mare decat a barbatilor (97,8 vs. 97,4). Dar mainile femeilor sunt cu 2,8 grade F mai reci decat barbatii in medie – 87,2 grade F, comparativ cu 90 de grade F pentru barbati.

O palarie nu poate fi suficienta pentru a te ajuta sa pastrezi caldura corporala

Amintiti-va ca mama voastra v-a spus sa purtati o palarie cand este frig afara, pentru ca cea mai mare parte a caldurii corpului se pierde prin cap? Se pare ca sfaturile ei nu ar fi fost complet la fata locului, potrivit unui articol publicat in revista medicala BMJ . Studiile au aratat ca nu exista nimic unic in ceea ce priveste pierderea de caldura – orice parte a corpului care nu este acoperita pierde caldura si va va reduce proportional temperatura corpului.

A spune o minciuna poate cauza modificarea temperaturii corpului

Fibbingul nu va va face sa creasca nasul, dar il va face mai rece. In ciuda acestei discrepante cu vechea poveste a copiilor, cercetatorii de la Universitatea Grenada din Spania si-au denumit concluziile ,,efectul Pinocchio”. Intr-un studiu publicat in aprilie 2018 in Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling , acestia au folosit imagistica termica pentru a demonstra ca anxietatea provocata de o minciuna determina scaderea temperaturii nasului si a zonelor din jurul fruntii.