Topul firmelor din România

Așa arata apocalipsul economic!

Top 10 după sumele vărsate la buget in 2012 (accize, TVA, impozit pe profit, contribuții de pensie si sănătate pentru angajați, redevențe).

ContribuabilReședințaSume vărsate (miliarde lei)
OMV PetromBucurești8
British American Tobacco TradingBucurești5,6
Rompetrol RafinareConstanta4,6
Petrotel-LukoilPrahova2,2
Philip Morris TradingIlfov1,9
Lukoil RomâniaBucurești1,55
BNRBucurești1,51
RomgazSibiu1,49
Japan Tobacco International ManufacturingBucurești1,3
MOL RomâniaCluj1,25
TOTAL29,4 mld lei (circa 6,7 mld euro).

(Sursa: Ministerul Finanțelor)

Concluzia 1: statul a raportat încasări false.

In 2012, an electoral si an de criza, guvernul a raportat venituri de 42 de miliarde de euro. Este imposibil!

Uitați-va cum scad incasarile, intre Petrom (locul 1) si MOL (locul 10). Este matematic imposibil ca primele 10 firme din România sa fi produs doar 6,7 miliarde de euro, iar restul economiei sa crească incasarile la…42 de miliarde! Pur si simplu, nu mai sunt destule IMM-uri in România pentru asta: ca au dat faliment!

Cat a încasat, real, statul? Cel mult 13 miliarde de euro. Restul – împrumuturi pe banda rulanta! Ponta s-a lăudat ca porcul la FMI (ca sa obtina bani) si la popor (ca sa obtina voturi). Cu o producție inexistenta.

Iar acum, in 2013, sacul cu minciuni a plesnit.

Concluzia 2: adio Dacia, adio SIDEX. România nu mai produce nimic.

Dacia Pitești (Renault) si SIDEX Galați (Arcelor Mittal), adică stâlpii industriei românești, au dispărut din top. In 2012, vânzările lor s-au prăbușit. Exporturile s-au topit. De aia si vor sa plece din România.

Bugetul se mai agata in niște pompe amarate de benzina (Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL): care nu produc, ci doar comercializează.

A, da, si in….vânzarea de tigari (BAT, Philip Morris, JTI). Ceea ce e foarte ciudat!

Concluzia 3: România face TRAFIC de tigari, la nivel de guvern.

Este imposibil ca românii sa fumeze de 2 miliarde de euro pe an. Este imposibil si ca România sa producă si sa exporte atâtea tigari. Capacitatea fabricutelor de aici este insuficienta. Singura explicație:

  • Cei 3 mari producători de tigari baga in tara, pe ascuns, tigari fabricate ieftin in Asia si Turcia. Pretind ca sunt fabricate in România. După care le vând in toata Uniunea Europeana si scapă astfel de taxele pe munca si de toate impozitele UE.
  • Iar guvernul român e complice la acest trafic de tigari si-si ia partea! România profita de faptul ca a devenit poarta de intrare a UE – si fura la greu!

Daca mâine România e data afara din UE, producătorii de tigari pleacă pe loc, in Ungaria. Sau Bulgaria. Iar bugetul statului se duce dracului: adio pensii, adio salarii. Plus 7 milioane de români, care trăiesc acum in Europa, si care vor fi aruncați de guler peste granița (indiferent ca au case si familii acolo).

Concluzia 4: statul ne jupoaie la benzina.

Toata lumea înjura Petrom, pentru prețul benzinei. Iar statului român ii convine: ai dreacului exploatatori austrieci! Dar adevărul se vede in bugetul tarii: Petrom da aproape tot ce castiga, statului român! La fel si Lukoil, si MOL.

  • Statul ia 50% din prețul benzinei, ca “accize”. Ceea ce deja este enorm.
  • Si mai ia si 50% din fiecare salariu, al fiecărui angajat Petrom (cum ia de la toate firmele din România). Alta enormitate!
  • Fara jupuiala statului, un litru de benzina ar fi de 5 ori mai ieftin.

Si, culmea tupeului, Statul se mai da si victima: nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

Asta e România!

Nu mai e loc de dat la-ntors: sunt cifrele Ministerului de Finanțe.

Degeaba bate USL-ul toba pe la televizor. Degeaba se lauda cu creșteri economice aberante: asta e fotografia reala a economiei românești. Iar in ea vedem o tara in faliment. O tara piele si os, galbena la fata, bolnava de cancer.

Care mai are doar câteva luni pana sa moara.

boemul
12 aprilie 2013 • 10:44 AM
nu moare anul ăsta, intră tare Chevron şi Exxon. Nu m-aş mira să se dea drumul, la disperare, şi ălora de la RMGC. Dar la anul…

Meh
12 aprilie 2013 • 10:58 AM
nasol

idf
12 aprilie 2013 • 10:58 AM
Deci romanul fumeaza de stinge si bea benzina. Mai nasol ar fii sa fumeze in timp ce bea benzina!
poate USL a vrut sa sublinieze ca avem o super patura mijlocie de IMM-uri si alte forme de organizare ..
, si ca de fapt Romania se bazeaza firmele mici si mijlocii… 😀

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 11:01 AM
Adica exact buticarii (de care fac misto socialistii), sunt acuma, cica, stalpii bugetului? hahahaha….

Mihai
12 aprilie 2013 • 4:46 PM
Exact buticari si bisnitarii de care fac misto socialistii. Ce afacere e asta? Ce e asta…bisnita? Noi numic astea cel mult combinatii ! La noi sunt afaceri doar alea cu Statul, pe o spagauta grasa si minim 1 milion la contract. Alea sunt afaceri !
Nu ce faceti voi, daca va raman cu chiu cu vai 1000 de E dupa o luna sa hraniti o familie, ziceti mersi.
Aia nu e afacere.

daniel
12 aprilie 2013 • 11:00 AM
unde e Hidroelectrica, ALRO, si alti mari contributori ? Ceva lipseste, ori Finantele mint cu nesimtire ( ca la coltul blocului sau pe sant la Cucuietii din Vale ).

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 11:03 AM
Pai, Hidroelectica a intrat oficial in insolventa. Deci n-are cum sa fie mare contributor. In schimb, despre ALRO Slatina…hm…

daniel
12 aprilie 2013 • 11:08 AM
CEZ, GDF, ……. cam multi lipsesc – este vorba de TVA colectat, impozit pe cifra de afaceri . ?????

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 11:11 AM
Tie nu-ti vine sa crezi ca economia s-a prabusit si vanzarile au scazut. Ti se pare ceva ciudat (ca si lui Ponta, care suspecteaza vreun sabotaj: nu se poate, domne, sa intre atatia in insolventa). Ba se poate!

Imi pare rau sa va dau vestea: chiar e criza! Iata dovada, negru pe alb. 😆

miki
12 aprilie 2013 • 3:01 PM
ALRO pe 2012 are pierdere (-170,344,791) lei
Pe 2011 a avut profit 218,147,659 lei
Trageti singuri concluzia.

DANNY
12 aprilie 2013 • 11:54 AM
ALRO ca si SIDEX, a avut grija statul sa le incarce factura le energie cu certificate verzi!

DANNY
12 aprilie 2013 • 11:56 AM
Iar banii nu ajung in economie, se iau cu japca de la firme si se dau baietilor cu moristi

DANNY
12 aprilie 2013 • 12:05 PM
…de fapt daca stau bine si ma gandesc, statul isi baga coada pe la toate firmele sub o forma sau alta, acolo unde nu sunt accize sunt certificate verzi, si unde nu exista niciuna din cele doua exista taxe pe munca (firme de croitorie, Dacia etc), impozt forfetar, impozit de 3% pe orice venit la aia mai mici…

Colonelul
12 aprilie 2013 • 11:00 AM
Ponta s-a imprumutat zilele trecute 0.5 mil eur cu 2.7% la 3 ani. Inca da lapte, tzatza de import…. Cineva acolo ne mangaie inca, usurel pe capsor, asa cum stam noi jos in 4 labe…..

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 11:05 AM
Pensiile consuma cam 1 miliard de euro pe luna. 500.000 de milioane aparate inseamna fix doua saptamani de plata pensiilor (de ajutoare sociale, salarii, spagi, nici nu mai vorbim).

0.5 miliarde de euro nu este o mangaiere pe cap. Ci un scuipat in cap!

daniel
12 aprilie 2013 • 11:04 AM
Mai este posibil ca si cei mari sa intre in economia reala ( cea care face evaziune ).

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 11:06 AM
La ei e mult mai greu. Nu prea vad cum. Ai auzit cumva de munca la negru, la ALRO sau Hidroelectrica?

zanshin
12 aprilie 2013 • 11:05 AM
asta in timp ce restul lumii progreseaza…
Foarte bun articolul, felicitari. In sfirsit cineva care intelege ce se intimpla cu adevarat.
Insa UE inchide ochii la traficul de tigari contra altor interese. O mina spala pe alta. La nivel ……european. 🙂

Jane Skimmer
12 aprilie 2013 • 11:04 PM
Dar e ciudat cum de British Tobacco are un profit asa de mare fata de OMV. Poate ca se face trafic cu tigari. Dar daca OMV face si el trafic? Am cautat pe Google si am gasit rapid asta:

http://www.ioncoja.ro/amestecate/intrebari-lamuritoare-asupra-starii-noastre/

C
12 aprilie 2013 • 11:06 AM
O analiza lucida. Din pacate nu pot sa nu remarc faptul ca toate firmele din top 10 au produse accizate si asta face diferenta in sumele incasate de buget. Acciza per total cost produs depaseste impozitele uzuale.

BNR care este in afara acestei reguli a avut capital de lucru din plin, banii alocati BNR din imprumuturile contractate de statul roman fiind capitol separat de negociere.
IMM-urile nu au avut acces la credite, iar bancile care au beneficiat de acesti bani imprumutati de BNR nu au reusit sa fie in top. In schimb si-au acoperit pierderile, au redus expunerea pe Ro si au finantat protectia sociala; afacerea lor … bancile sunt in simbioza cu statul social se pare. Daca ne gandim la rulaj BNR ar fi trebuit sa aiba profit mult mai mare, dar a preferat sa acopere pagubele altora.

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 11:09 AM
In plus, daca o tara a ajuns sa se bazeze pe profitul bancii nationale (care nu produce si nu exporta nimic) inseamna ca economia ei a disparut. Si a fost inlocuita cu plimbarea de bani, dintr-un buzunar in altul.

Robespierre
12 aprilie 2013 • 11:21 AM
Iar Bursa va da lovitura fatala sistemului…ti-am trimis propunerea!

C
12 aprilie 2013 • 11:33 AM
Bine, de acord cu tine, eu doar ziceam ca BNR a decis formula prin care sa injecteze capital in piata, in cazul BNR asta e o problema mai grava decat daca aceea de a aduce profit sau nu.
Era mai bine daca IMM-urile aveau capital de lucru, BNR nu trebuia sa lase bancile sa traiasca doar din creditarea statului pentru protectie sociala. Daca in Ro era o piata de capital normala, pe ramura erau mai multe venituri la buget, nu se duceau banii in gauri ale unor firme private sau in acoperirea unor decizii politice proaste.
In UK tranzactiile financiare aduc cca 64mld lire in taxe, ceea ce reprezinta o suma egala cu tx vamale sau jumatate din incasarile cu impozitul pe venit. Daca se straduiesc mai mult,(englezii 😆 nu noi , romanii) e posibil sa acopere bugetul educatiei (in fine acolo chiar se aloca fonduri pentru educatie 🙂 91mld lire e ceva…) .
http://www.guardian.co.uk/business/interactive/2012/mar/21/budget-2012-uk-income-expenditure-interactive

stefan60
12 aprilie 2013 • 11:15 AM
Cu multi ani in urma , topul contrabandei de tigari era Italia . Pina au modificat contractele cu multinationalele tutunului .
Au eliminat plata de “royalties” la tigarile confiscate , de contrabanda .
Curios ca imediat , insasi marii producatori de tigari au eliminat vinzarea cu camionul a tigarilor in Muntenegru si destinate la contabanda in Italia . 🙂 Contrabanda a fost adusa la limitele fiziologice , normale . Doar prin rescrierea unor contracte . 🙂

Nota : In republicile bananiere anumite aberatii sint de domeniul normalitatii .
Tip vinzarea resurselor nationale de materii prime unor privati si la pret de 2 bani , exportarea de rosii si importarea de suc de rosii , vinzarea esterna de griu si importarea de paste fainoase , s.a.m.d. 🙁

CatalinC
12 aprilie 2013 • 11:19 AM
Ingrijorator…

stefan60
12 aprilie 2013 • 11:33 AM
Asta asa , ca confirmare la ce am scris privind republica bananiera .
http://www.zf.ro/eveniment/ambasadorul-norvegiei-puteti-hrani-80-de-milioane-de-oameni-dar-importati-doua-treimi-din-alimente-e-o-nebunie-10737443

Imparatul e gol
12 aprilie 2013 • 11:54 AM
Ieri m-am intalnit cu niste tipi de la o universitate de pe aici, UK, si mi-au pus exact aceeasi intrebare – cum de importa romania peste 50-60% din necesarul de alimente cand exista atat de mult pamant nedezvoltat!
Ceva e in neregula undeva – daca cifrele de mai sus sunt corecte, atunci mie imi este greu sa pricep cum functioneaza toata sandramaua de unde baietii astia totusi reusesc inca sa fure destul de mult. Dca cifrele nu sunt corecte – ma indoiesc ca cineva din min finanate va fi pedepsit in vreun fel.
Cum ajungi totusi de la 7mil la 42mil? Mihai zice ca matematic e aproape imposibil, si tind sa ii dau dreptate – dar totusi – din ce traiesc si sunt platiti toti pensionarii si bugetarii in asa fel incat sa mai ramana si de furat?

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 12:02 PM
Din imprumuturi, evident. Ziarul Financiar e de aceeasi parere: http://www.zf.ro/companii/topul-companiilor-care-au-adus-cei-mai-multi-bani-la-buget-in-2012-10569210

Imparatul e gol
12 aprilie 2013 • 12:08 PM
Atunci e uimitor cat de descurcareti sunt baietii astia daca in situatia in care ei au asemenea incasari la buget si datoriile existente cineva inca ii mai crediteaza, ei inca reusesc sa se imprumute de undeva!

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 12:10 PM
Pai toata Europa a trait numai din imprumuturi. Si grecii sunt descurcareti! Si cipriotii! Si francezii! si italienii! si spaniolii! Si stai sa-i vezi pe americani: 17 mii de miliarde! De “descurcareti” ce sunt, le da faliment sistemul bancar si trebuie sa nationalizeze depozitele, hahaha…

Pe bune, tu abia azi ai descoperit problema datoriilor externe?

stefan60
12 aprilie 2013 • 12:19 PM
70 miliarde lei sint doar imprumuturile pe termen scurt pe care statul le face anual si exclusiv de pe piata interna bancara . Pentru a platii cele in scadenta . Faimoasa “rostogolire” si ascundere sub pres a datoriilor . In plus se imprumuta si periodic de pe piata americana . In miliarde de dolari . (in zona euro sint impresentabili ) Pina sa vina la scadenta , datoriile sint bani folositi de stat . Nimeni nu are habar si absolut nimeni nu explica unde merg banii 🙁
70 miliarde rostogolite + incasarile din tabel + imprumuturile externe + ce mai storc prin ANAF , e bugetul de stat consolidat . Daca nu ma insel , 196 miliarde lei anual ca “venituri” .
PS . la 31 decembrie 2013 , datoria suverana si oficiala a statului roman era de 225,610 miliarde lei noi .

Alexandru Anitei
13 aprilie 2013 • 2:05 AM
In US se imprumuta cu 5%/an in timp ce orice om cu credit rating intact se imprumuta cu 2-3%. Iar bancile nu arunca in Romania cu banii lor ci cu banii de la Fed. Care ii da pe gratis doar doar se reporneste economia.

Cand si americanii isi vor da seama ca pariaza pe calul gresit cu QE #x Romania va intra in faliment. Sau se va imprumuta de la camatari si dupa aceea va intra in faliment ceea ce e si mai grav.

Pletosu
12 aprilie 2013 • 5:07 PM
Chiar si asa cu tot acest teren necultivat tot ar fi bine daca nu s-ar face smenurile cu exporturile gen exporti grau ieftin intr-un an secetos(vezi 2012 si smenurile lui Daniel Constantin) si importi faina scump ca nu avem materie prima pentru paine. Sau vezi cazul din Marea Balta a Brailei cu zecile de mii de hectare si redeventa de 1000 de kg la ha

titisirbutiti sirbu
12 aprilie 2013 • 8:05 PM
Redevența este de 600 kg la ha nu 1000 kg la ha , iar Culiță nu a dat 1 leu redevență, se judecă cu ADS-ul. Culiță ia nu dă vorba bancului de la radio Erevan, subvenții APIA,subvenții contra stufului ,subvenții pentru protejarea gâștei cu gâtul albastru ( chestie reală, iar subvenția pentru așa ceva este de 172 euro/ha.), subvenții pentru apa de irigat, pentru motorină,etc ,etc …… una peste alta ia mai mult decât dă.

catalin mihalceanu
12 aprilie 2013 • 11:36 AM
am raspandit aici http://www.ziarulderoman.ro/36920/romanul-asistatilor-social/#comment-10497 cuvantul lui mihai giurgea ! el respecta perfect pana si una din cerintele religioase ale bisericii : dati cu mana voastra ,pentru mantuirea voastra si dupa puterile voastre ! statul roman s-a interpus si ia cu japca de la cei bogati si da cat crede el si cand vrea el. statul foloseste banii mei pentru mantuirea lui falsa prin furt !

Marius
12 aprilie 2013 • 11:44 AM
De unde sunt cifrele? Sunt macar dintr-o sursa credibila, ca daca sunt de la stat sigur nu sunt bune.

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 11:45 AM
Tu ai citit articolul? ca scrie clar sursa.

Casino 2011
12 aprilie 2013 • 7:50 PM
Si tu nu te-ai prins pâna acum ca românii citesc “printre rânduri”! 🙂

Asculta primele 20 de minute, informatii extrem de interesante.

Alors que tous les yeux sont rivés sur l’euro et le dollar, la Chine prépare…
LE PLUS GRAND HOLD-UP DE TOUS LES TEMPS

http://publications-agora.fr/pack/lim/index.php?code=ELIMP418&o=970384&s=975975&u=49303739&l=560149&r=Milo

C
12 aprilie 2013 • 11:49 AM
Desigur statul face si raportari false pentru a da o impresie buna. dar in cazul asta, daca au facut asa ceva inseamna ca cifrele au fost umflate, sa arate ca ei au incasari, nu gluma si pot fi in stare sa acopere promisiunile legate de pensii, salarii, investitii in locuri de munca….
Tu glumesti , nu ?

stefan60
12 aprilie 2013 • 12:05 PM
Ponta a trasat sarcina lui Chitoiu sa gaseasca 100 milioane pentru marirea pensilor celor 15 % din pensionatii militari care au avut pensia redusa in urma recalcularii din guvernarea Boc . (care recalculare a marit si atunci , suma de plata pentru respectivele pensi cu +30 % )
Se intelege ca astia sint rupti de realitate , traiesc in o lume a lor bazata pe afaceri “politice”, cumparare de voturi si spoliere a tot ce a mai ramas din tara ?
Nici macar unu , nici macar presedintele nu se chinuie sa explice cum sumele astea (si alea stabilite de guvernarea PDL prin recalculare) sint exact banii cu care se puteau cumpara avioane de lupta noi noute . In timp .
Lumea e spalata masiv pe creier si propaganda oficiala , indirecta sau controlata, lanseaza numeroase subiecte false (vezi “scandalurile” cu drapele secuiesti , bendite tricolore ) pentru a ascunde jaful sistematic cu legea in mana .

daniel
12 aprilie 2013 • 11:53 AM
METRO, KAUFLAND, CARREFOUR desi fiecare au cifra de afaceri peste 1 miliard euro – adica teoretic ei au colectat TVA de ~ 250 milioane euro ( peste 1 miliard ron ) la care se adauga contributii CAS, …. nu sunt prezenti in clasament . Ei sunt reprezentantii food-ului care alaturi de benzina, tutun si bauturi nu au primit lovituri mari in timpul crizei.

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 11:56 AM
Toate astea, pe care le enumeri tu, sunt la un pas de faliment. Conteaza si cheltuielile, nu doar incasarile. Tu confunzi cifra de afaceri, cu profitul.

“daniel” de pe internet, tu chiar crezi ca stii mai bine ca Ministerul Finantelor, ce bani a incasat Ministerul Finantelor?

Ce meserie ai tu, de fapt? ce faci in clipa asta, sa zicem? Ca ei asta fac: strang taxe! 😆

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 12:22 PM
Apropo de Carrefour Romania SA: a avut cifra de afaceri de 4 miliarde de lei, dar profit…doar 133.799.794 lei. Adica doar vreo 30 de milioane de euro (vezi Registrul Comertului: http://www.mfinante.ro/infocodfiscal.html) Deci nu mai visa la miliarde si trezeste-te la realitate 😀

Sa ai profit doar 30 de milioane de euro pe an, la o cifra de afaceri de 1 miliard, este nu doar nasol: e ingrozitor. Actionarii Carrefour nici nu au ce imparti. Sa stii ca Romania reala e mult mai in cacat, decat iti imaginai tu.

Si e complet nerentabila!

idf
12 aprilie 2013 • 12:30 PM
Pentru un profit de 3% , schimbi managerul , consiliul de administratie sau … tara !

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 12:34 PM
Iar METRO Cash&Carry Romania sta si mai rau: la vanzari de 1.1 miliarde euro, a avut profit de doar 23 de milioane.

Pentru Kaufland, te las sa verifici singur.

daniel
12 aprilie 2013 • 12:45 PM
Pentru ca ei nu vor sa lase profit in RO .

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 12:51 PM
Si atunci, de unde contributii la buget, savantule?

Apropo, tot n-ai zis pe ce te bazai, cand contraziceai cifrele Registrului Comertului si ale Ministerului de Finante (hahaha…). Pe ochiometrul personal a lu’ “daniel” de pe internet? Sau ai o sursa credibila, pe care esti gata sa ne-o spui si noua?

daniel
12 aprilie 2013 • 12:58 PM
Domnul Mihai Giurgea sunt dezamagit . Incercati sa vorbiti cu cineva din interior care sa spuna de ce nu au profit mare. 🙂

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 1:07 PM
Domnu’ “daniel”, eu sunt si mai dezamagit de tine. Ca subiectul NU este de ce nu are Metro profit mare. Nu incerca sa schimbi discutia!

Subiectul este contributia la buget. Tu ai zis: nu se poate, precis minte Ministerul Finantelor, precis sunt altii care dau mai mult. Si ai dat chiar si o lista de “contributori”: care s-a dovedit o aiureala. Atata sunt toti banii pe care ii castiga statul roman (mult sub nevoile lui): asta e subiectul.

E clar ca aia care credeai tu, ca umplu buzunarele statului cu bani, le umplu cu flegme. (De ce? Pai stim cu totii de ce: ca n-au chef sa plateasca taxe! mare descoperire).

DANNY
12 aprilie 2013 • 12:24 PM
METRO, KAUFLAND, CARREFOUR astea nu sunt firme cu care sa ne laudam ca facem profit, ce vand ei in mare sunt produse de import (adica ies banii din tara), si daca statul incaseaza 250 milioane si din tara ies alte 500 milioane atunci este o pierdere pentru ca aia 500 milioane trebuie sa-i producem intr-un fel!

daniel
12 aprilie 2013 • 12:49 PM
Daca statul ar acorda sprijin pentru IMM din RO ( taxe mai mici, ……) s-ar putea rezolva si deficitul. Pe de alta parte ei sunt angajatori destul de mari.

Casino 2011
12 aprilie 2013 • 1:40 PM
Ca sa ai un miliard cifra de afaceri ai cheltuit si tu detul destul de mult. La magazinele de detail profitul se face din rulaj, marja de profit fiind destul de mica ( nu este cazul pentru cei ce vând haine). Cine face 5% este mare boier (la haine marja poate ajunge pâna la 500%). Vorbesti ca a colectat TVA, pai el nu a platit TVA când a cumparat marfa? Practic TVA-ul varsat la stat nu-i decât diferenta între ce a vândut si ce a cumparat. Peste tot în lume bugetul de stat este sustinut de micile firme si salariati. Cei mari contribuie foarte putin si în plus primesc si subventii ca “chipurile creaza locuri de munca”. Asa ca Daniele draga , , gândeste de doua ori când ai de cumparat ceva. NU crezi ca la acelasi pret si aceeasi calitate ar trebui cumparat de la “buticarul’ din colt, ca luând creionul în mâna sa constata ca el contribuie mai mult la bunastarea societatii decât Carrefour, Metro si alti giganti.

Mihai
12 aprilie 2013 • 5:03 PM
Pai asa calculezi tu ?:) Se vede ca nu ai studii economice. TVA-ul de plata AKA 4423, e ala colectat 4427 minus ala deductibil 4426. Cu alte cuvinte tu platesti TVA statului, numai pe adaousul practicat la produse. Si suuuuunt multe variante sa faci in asa fel incat sa fi cu TVA-ul mereu pe “recuperat”. Cand stii ca ai de platit vreo 20 de milioane de euro TVA la Stat, mai bine mai iei marfa de 120 de milioane de euro, decat sa dai Statului ceva.Dupa aia tre sa iti dea el tie…desigur nu ceri nimic.In baza tva-ului “de recuperat” poti vinde linistiti semestrul urmator, fara sa platesti TVA.

Ok, revenind.Daca cifra de afaceri e 1 miliard de euro, cu 5% adaos, tu tre sa dai practic 24% din 5%.
Adica 24% din 50 de mil de euro. Adica vreo 12 mil de euro TVA.
Asta daca ai de gand sa-l dai si nu procedezi cum am zis mai sus.

Deci la 1 mld de euro cifra de afaceri, Statul poate lua cel mult 10-12 mil de Euro.
Nu era mai frumos daca taia toate taxele, si permitea interprinzatorilor o marja de profit mai mare??

Cosmin
12 aprilie 2013 • 11:41 PM
Poate cumperi tu marfa, dar cu TVA-ul la incasare, trebuie s-o si platesti. N-au fost ei prosti. Pana la urma tot iesi in pierdere, pentru ca daca vinzi catre populatie iti colectezi TVA-ul direct, in timp ce de dedus deduci doar dupa ca platesti. Asta daca e furnizorul tau in sistemul de TVA la incasare.

Gabi
13 aprilie 2013 • 12:56 AM
@Mihai, nu te enerva din cauza unor postaci propagandişti..
Aceştia sunt aceiaşi propagandişti care, înainte de ’89, încercau să propage minciuni raportând statistici ireale, sau încercând să te convingă că “totul este bine” şi că planucincinal comunist a lu ceaşcă e pe cale a fi realizat înainte de termen. Şi eu şi tu am trăit acele vremuri.
Ipocrizia continuă din păcate. E ca şi când Titanicul se scufunda în timp ce “Comitetul Politic Executiv” aflat la conducere încearcă să-i convingă pe pasagerii vaporului cum că muzica din surdină este una potrivită, şi că totul va fi ok până la urma. Asta, în timp ce vaporul ia din ce în ce mai multă apă.
Ăştia sunt – nişte ipocriţi anti-patrioti, care încearcă să pară că ar fi “doar naivi” sau chipurile inconştienţi. Comuniştii sunt foarte buni atunci când vine vorba de ipocrizie şi prefăcătorie. Ei se prefac că nu realizează ceea ce se întâmplă în jurul lor – dar numai atâta timp cât venitul lor nu este afectat în niciun fel!

D’aia Crin Antonescu a spus NU ideii de impozitare a salariilor bugetarilor care depăşesc 5.000 lei. Se vede clar cine dictează lucrurile în ţara asta: bugetarii şi rezerviştii militari.

Tentativa de austeritate i-au costat mult la popularitate pe neaBăse şi Boc. Însă, acum se vede clar: nici măcar neo-socialistii de la guvernarea actuală nu reuşesc să controleze doleanţele şi tupeul bugetarilor şi rezerviştilor militari. La ultimele proteste am auzit o vorbă: “Am scăpat de dracu şi am dat de lacu`”
Judecând după ultimile “noutăţi” propagate la TV, un observator din afara oarecare ar putea trage concluzia despre cine dictează şi conduce lucrurile în România: bugetarii, rezerviştii militari şi sindicaliştii.

Cei care trudesc în economia reală chipurile NU exista. Căci, nimeni nu pomeneşte despre ei. Deşi, ei muncesc şi plătesc (singurii) bani reali sub forma de taxe care merg la buget pentru a le plătii veniturile acestor tupeişti obraznici.

Alexandru Anitei
13 aprilie 2013 • 2:15 AM
Visezi frate. Toti retailerii merg pe profit 0. Nu platesti TVA la cat incasezi ci la diferenta dintre cat incasezi si cat dai la furnizori.

Acum profitul zero nu e neaparat o problema. De altfel multe lanturi de retail se dezvolta la greu in Ro. Practic reinvestesc tot profitul in noi magazine. Dar stii cine se dezvolta cel mai repede: lanturile de discounteri. Ce inseamna asta: populatia Romaniei mananca ieftin si prost. Ca n-are bani de altceva. Nota de plata vine peste 10-20 de ani.

marius
12 aprilie 2013 • 12:58 PM
o parte din profit se poate si externaliza … diverse prestari servicii catre firme din acelasi lant, etc.
Nu stiu de ce ne miram, cei de sus nu vor sa dezvolte tara financiar sau intelectual. Pentru ei conteaza sa ramana la putere. Daca mai mult de 60% au o sursa independenta de venit, un nivel de educatie bun, atunci functiile le sunt puse in pericol. Prin urmare, ce vrem noi se va intampla doar cand cutitul o sa ajunga la os, nu va mai fi nimic de furat … sper sa se intample cat mai rpd

stefan60
12 aprilie 2013 • 1:02 PM
Consilier economic a prim ministrului .
“in 2015 vom avea un boom economic ca in perioada 2004-2008 ”

http://www.business24.ro/macroeconomie/criza-economica/ionel-blanculescu-romania-va-avea-din-nou-un-boom-economic-in-2015-1527515

Ar fi de ris dar privind functia si efectele acesteia asupra unei natiuni , e de plins .

“atit poate tarisoara asta” . Vorba domnului Basescu (dar in un alt context) . Se poate generaliza . .(

Casino 2011
12 aprilie 2013 • 1:42 PM
Asta a fumat mocheta înainte de a face aceasta declaratie?

Alexandru Anitei
13 aprilie 2013 • 2:21 AM
Normal ca va avea. Doar stii cum e: daca n-ai ceva, il poti cumpara. La urma urmei trebuie sa recastige alegerile in 2016. Miza sunt inca 50 de miliarde de muls de la contribuabili. Ce mai conteaza daca in 2015 se pompeaza cateva miliarde de credite. Ca doar nu o sa le plateasca ei.

Imparatul e gol
12 aprilie 2013 • 1:11 PM
Mihai, nu datoria externa ma sperie ci cum se imprumuta baietii astia – cu cat se imprumuta mai mult cu atat va fi mai grav, cu atat caderea va fi mai distrugatoare.
In plus, cum stie toata lumea, cei care imprumuta au access primii la bani si la inside info – adica ei sunt primii care beneficiaza, iar populimea plateste. Frumusetea este ca, ma repet si imi cer scuze, nimeni nu incearca sa ii omoare nici atunci cand sunt in functie nici dupa ce trec in opozitie sau se retrag din viata politica!
Pare totul ceva gen Ludovic XIV – XV – ala cu “dupa mine potopul”! In franta acelor zile unii au fost spanzurati pe strada si lasati atarnand in streang cateva zile pentru a se fragezi. Sunt sanse sa traim sa vedem asa ceva in bucuresti sau in romania?

Robespierre
12 aprilie 2013 • 1:29 PM
Corect, prabusirea Bourbonilor, cea mai puternica casa monarhica de atunci,s-a datorat unei crize economice grave: taierea rutelor marine catre Caraibe/Louisiana, de corsarii englezi. Asa cum tainul banilor din imprumuturi spre Romania se va taia la cel mai mic semnal negativ din piata externa/interna. Cu banii in “reverse mode” totul se va narui…

Relu
12 aprilie 2013 • 1:17 PM
Si intre timp… Cipru mai cere 6 miliarde euro pentru a acoperi gaurile lasate in urma de baietii destepti care si-au tras banii din conturi.

Imparatul e gol
12 aprilie 2013 • 1:43 PM
In ultimii 20-25 de ani cei mai multi bani s-au castigat din politica sau facand afaceri cu cei din politica. Ca sa se schimbe aceasta stare de lucruri trebuie ca in primul rand accesul politicienilor la bani sa fie redus drastic (ceea ce nu cred ca se va intampla), suvoiul de bani din imprumuturi sa scada (ceea ce e destul de putin probabil) sau politicienii sa mai fie si omorati/spanzurati/injunghiati ( ceea ce este iarasi destul de putin probabil). Care sa fie atunci raspunsul la aceasta trilema?

Mihai Giurgea
12 aprilie 2013 • 1:51 PM
Ai sa vezi raspunsul cu ochii tai. Indiferent in ce tara traiesti acum. Foarte curand.

Robespierre
12 aprilie 2013 • 2:02 PM
“suvoiul de bani din imprumuturi sa scada” – bursele mondiale sunt pe maxime istorice, luati telefoanele si faceti poze indicilor – nu vor mai fi vreodata aici. De ce cresc? Iata ce spune un baiat batran de pe Wall St.
“Stocks have been on a tear this year. The Dow is less than 1% away from 15,000, while the S&P 500 is only 0.4% below 1,600. There hasn’t been any one catalyst pushing stocks higher lately. Mostly, investors just don’t want to get caught out of the next leg up…………”

Comicul
12 aprilie 2013 • 2:59 PM
Bursele sunt pe maxime istorice datorita inflatiei. Ia scade inflatia si atunci vedem adevarata crestere. 🙂
Pretul aurului ne arata cat de bine sta economia iar conform cotatiei economia sta RAU. 🙂

it_s__not_news
12 aprilie 2013 • 3:02 PM
O zic de multi ani, 2 minime chestii trebuie facute:

  1. Legea lustratiei generale: a facut politica si a ocupat functii publice, de la vice-primar in sus, sa ne lase – sa-si faca meseria de baza, daca mai stie.

Altfel, nu vom schimba garniturile din partidele romanesti, or aici e nevoie de o schimbare din radacini

  1. Lege: Test cu detectorul de minciuni pentru inaltii functionari ai statului. 20 intrebari formulate de societatea civila, in afara celor de control. Il pica o data: suspendat. La 3 picari consecutive, out, fara pensie.
    Anual.

Tot anual, test anti-drog pentru aceeasi indivizi. Nu de alta, dar trebuie.

Aplicabil la: judecatori, parlamentari, sefi de politie, etc. Ce ziceti, se curata tara ?

Rideam deunazi cu niste prieteni, sa facem un partid, sa-l numim “CUR” (initialele sint stabilite, ramine sa le gasim un sens, gen Coalitia Universala Romana or something). Participam la alegeri, cu sloganul: “Romani, votati cu CUR-ul, macar de data asta cu folos” (au fost diferite variante aici, toate foarte fanteziste, foarte funny), cistigam puterea, dam legile astea de mai sus, intii 2, apoi 1 (ne lustam si pe noi) si dupa aia ii lasam sa se descurce 🙂 )

Radu Danut Munteanu
12 aprilie 2013 • 4:35 PM
Eu n-am înţeles calculul de la ţigări.
Iaca de ce: conform celor mai isprăvite studii în RO sunt 5 mil. de fumători zilnici (de fapt vreo 9 mil. cu cei, chipurile, ocazionali), iar media este de 20 ţigări/zi, adică 1 pachet.
Hai să calculăm. 5.000.000 fumători x 365 zile x 1 pachet/zi = 1.825.000.000 pachete/an x 2,7 euro/pachet (preţ mediu în RO) = 4.927.500.000 euro/an. Adică aproximativ 5 mld. euro pe an pe ţigări. Dar hai să vedem structura preţului. 0,5 euro/pachet la producător (inclus transport, reclamă şi profit). Acciza = 81,76 euro/1.000 ţigarete, adică 1,64 euro/pachet. Mai vine TVA: 1,64 + 0,5 = 2,14 euro/pachet x 1,24 = 2,65 euro/pachet. De aici: 2,65 – 0,5 = 2,15 euro/pachet ÎNGHITE STATUL. Pe an, 2,15 x 1.825.000.000 = 3.923.750.000 euro ar trebui să fie încasaţi de stat. Nu pre bate sula cu prefectura. De ce? Contrabanda. În special cea din Ucraina şi Rep. Moldova. La mâna X, în jud. Suceava, cumperi ţigări de contrabandă cu 5 lei/pachet aduse “acasă” la o comandă de un bax, adică fix 1.000 ţigarete, pentru care doar acciza e de 7,2 lei/pachet. Deci, despre ce vorbim?

Radu – Danut Munteanu
12 aprilie 2013 • 4:50 PM
Aaa, şi că tot veni vorba de contrabandă. Mi-am adus aminte de articolul lui Robespierre cu “Ţara lui Andrei”. La începutul lui 1990 jud. Suceava avea 35% din fondul forestier al RO. Acum mai are doar 16% din fond. Marea problemă e că nu ne mai putem raporta la acelaşi 100%. În fapt, fondul forestier al RO este acum la vreo 55 – 60% faţă de cel din 1990. Îl “deleg” pe Marian să facă calculele în mc şi euroi.
Am uitat să vă spun paradoxul. Oraşul cu cea mai mare C.A. la export de lemn (buştean şi cherestea) este reşedinţa judeţului în care, când vorbeşti despre copaci, te referi la fostele livezi de piersici jăcmănite de popi, la ceva copaci din parcuri şi, bineînţeles, la faimoşii palmieri de la malul mării.
Apropos, stăteam de vorbă cu câţiva mari “exploatatori” de lemn din SV. O replică mi-a rămas în minte: “dacă aveam licenţe de export măcar 5 ani din 22 jud. SV era cel mai puternic din RO din toate punctele de vedere. Chiar şi în faţa Bucureştiului.”

Radu – Danut Munteanu
12 aprilie 2013 • 5:07 PM
Mihai,
Şi se mai pare mult 1.000 de mmdc. de USD? Sau putin?

Radu – Danut Munteanu
12 aprilie 2013 • 5:15 PM
„ţi“ între „Şi şi se, mld în loc de mmdc.
Nașpa de scris de pe tel. cu tot căcatul
lui de dicționar predictiv.

evil
12 aprilie 2013 • 4:39 PM
Intre timp salariatii de la Dacia vor salarii mai mari cu 40%
http://adevarul.ro/locale/pitesti/foto-pretentiile-sindicalistilor-dacia-venituri-majorate-40-greva-generala-muncitor-salariu-mediu-2000-lei-1_5166ebe5053c7dd83ffb02b1/index.html#

aronpetru
12 aprilie 2013 • 4:56 PM
Reblogged this on Aron after 65.

DANNY
12 aprilie 2013 • 4:58 PM
Asa va fi si in Romania, dupa ce dam in cap la toata industria o sa ramanem cu niste moristi care vor produce curent scump si pe care nu-l va dori nimeni.

“Criză fără precedent în Bulgaria: Producția de energie electrică depășește de 2,5 ori consumul. Statul oprește centralele de energie regenerabilă

Guvernul din Bulgaria a stimulat extinderea peste măsură a capacităților de producție solare și eoliene în scopul folosirii, de către profitorii apropiați guvernanților de toate culorile, a preferințelor pentru energie verde”

Eu nu inteleg de ce nu vand mai ieftin? De ce sunt obligati sa vinda la un anumit pret? Pretul trebuie dat dupa: cost productie + taxe + profit= pret final. Rispia!

tibi
12 aprilie 2013 • 7:34 PM
Discuţie din piaţă între un agricultor şi un cumpărător.

“Da’ dacă tot nu poţi să-ţi vinzi marfa, de ce naiba nu laşi la preţ?!?”
“Decât să dau mai ieftin, mai bine o arunc pe câmp!”

Altfel, genială ideea bulgărească – în loc să deconecteze sursele clasice de energie, le opresc pe cele regenerabile. Să nu moară bieţii mineri de foame…

DANNY
13 aprilie 2013 • 1:07 AM
mda, gandire de pierzator
nu e nimic rau sa dai din cand si marfa pe pierdere, 1 leu e mai bun decat nimic si in plus fidelizezi clientii

Alexandru Anitei
13 aprilie 2013 • 2:32 AM
Depinde pe ce orizont gandesti. Clientul ala fidelizat la 1 leu se invata la pretul asta si n-o sa-i vinzi niciodata la pretul la care vrei tu.

Solutia corecta e diferentierea: de ex. daca vinde rosii, le sorteaza. P-alea frumoase la vinde la 2 lei, pe alea urate la 1 leu. Si daca nici asa nu le vinde, le face bulion si le vinde la 5 lei. Iar daca nici asa nu vinde, exporta bulionul ala acolo unde se vinde. Sau nu mai planteaza rosii ci castraveti.

Solutii exista, piata te invata sa le gasesti. Ca daca nu le gasesti dai faliment. Nu toti sunt facuti pentru business.

Robespierre
12 aprilie 2013 • 5:18 PM
Pt. tovarasul Blanculescu, ca tot vede el boom-ul romanesc:

http://www.money.ro/fmi-a-inrautatit-prognozele-de-crestere-economica-pentru-sua-si-economia-mondiala_1246265.html

Robespierre
12 aprilie 2013 • 5:36 PM
La comandamentul suprem al capitalului mondial, S&P500, mari miscari de trupe vad (vorbesc ca Joda…)
Se sapa transee vreo 23 mld $ de catre macro accounts (US, UK based funds), urmati de system accounts (roboti) intre 1595 – 1605. Gata, joaca s-a terminat !
Stalingradul e pe cale….va fi coooooooooooooool!!!!!!!!!!

Robespierre
12 aprilie 2013 • 5:39 PM
Preset SHORT S&P500, entry 1595, target 1440, stop 1610, premiu frumos!!!!!!
Blanculica, te bagi?

iha-ahi
12 aprilie 2013 • 7:35 PM
stiu ca sunt sanse mici, dar 1600 inainte de 1440

DANNY
12 aprilie 2013 • 5:51 PM
daca ai traduce si pe intelesul celor nepriceputi in ale S&P500 ar fi misto

ovidiumd
12 aprilie 2013 • 10:16 PM
Pune mana si citeste…
Eu mai astept inca un spike ca sa shortez,dupa cacealmaua FED,pt ca mai e nevoie de cumparatori!

Comicul
12 aprilie 2013 • 10:52 PM
Mai usor cu pump and dump. 🙂

Comicul
12 aprilie 2013 • 10:58 PM
Eu cred ca astia simt un pump and dump pe care-l face FEDUL si BCE si alti cretini care dau drumul la tiparnite.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pump_and_dump
Sunt cateva corelatii care nu trebuie ignorate. De exemplu, o economie sanatoasa e una in care aurul o ia in jos nu in sus. Ori momentan aurul vrea sa sparga tavanul la cotatii Cand aurul o ia in sus indicii bursieri trebuie sa o ia in jos. Asa e normal si asa e natural. Daca totusi cotatia bursiera o ia in sus atunci e vorba de manipulare si de umflat preturile actiunilor.

ovidiumd
12 aprilie 2013 • 11:34 PM
Ai vazut aurul saptamana asta?De prin 2011 nu a mai avut o asa cadere!Semn ca e nevoie de dolari!
Cred ca urmeaza replica pe SP500 saptamana viitoare!

Comicul
13 aprilie 2013 • 12:00 AM
Aurul are o scadere artificiala. E doar temporary setback. Miroase a pump and dump facut de guvern si smart money.

Teodor I.
12 aprilie 2013 • 7:01 PM
Contribuabil – Lukoil România; Reședința ——– ; Sume vărsate (miliarde lei) 1,55 ; “De 15 ani se mandresete cu aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere” Hmmmm ; Pai fara sediu ? Cum vine asta ?

Manole Sever
12 aprilie 2013 • 7:06 PM
Situaţia e albastră.

Giurgea Niculai
12 aprilie 2013 • 7:48 PM
….nu cred ca importam produse alimentare, e fals. cine stie cum e cu recuperarea de TVA vede clar cum se fura. Stiu cazuri , cei din porturi pot confirma, cind vapor incarcat cu cereale a revenit dupa o saptamina figurind import.D.le Mihai poate aveti un articol si despre acest fenomen , care e vechi oricum. Cum de exportam banane in cantitati ce depasesc productia unor tari producatoare. Coruptia suntem noi, toti contribuim la ea, macar prin tacere. Toti se ingramadesc la supermarket-uri , iar taranul plinge in piata, nu are cui vinde casul tip RUCAR, Romanul cumpara cas Rucar fabricat in Germania. Ne lasam prostiti si nu facem decit sa ne vaitam pe la colturi sau pe net, ca vorba aia …e virtual BRAVO MIHAI AI COLOANA, CONTINUA, POATE, POATE. ORICIND POTI CONTA PE MINE, NU MAI AM CE PIERDE-KAMIKAZE

damn
12 aprilie 2013 • 11:50 PM
vreau sa arda statu asta comunist.

vreau sa vad asta, vreau sa intru in casa poporului si sa trag in porcii aia pana curge sangele pe scari.

as da orice sa se intample asta, sa apara un lider care sa ne scoata din coma in care zacem, amagindu-ne ca totusi va fi bine, ca vom iesi din criza, bla-bla-blaaaaaaaaaa.

pe langa asta mai trebuie sa moara de foame cateva milioane de pensionari iesiti la pensie la 40-50 de ani care isi duc zilele fara niciun rost pe bani din taxe pe salariile nostre. ca sa fim siguri ca nu mai voteaza.