Tiroidita postpartum

Tiroidita postpartum reprezinta inflamatia tiroidei care poate aparea la femei in primul an dupa nastere. Sarcina este o perioada in care imunitatea mamei scade pentru ca organismul ei sa tolereze fatul. In absenta acestei supresii, fatul ar fi respins, ducand la avort. De aceea, in timpul sarcinii concentratia anticorpilor scade, inclusiv cea a anticorpilor anti-tiroidieni. Este vorba despre anticorpii ATPO (anti-tireoperoxidazici) si ATG (anti-tireoglobulinici) aceiasi care determina si tiroidita cronica Hashimoto.

Dupa nastere, sistemul imun revine la normal si este posibil sa apara un rebound al anticorpilor anti-tiroidieni (crestere brusca si importanta a concentratiei lor). Sub atacul anticorpilor are loc distructie tiroidiana si hormonii stocati in tiroida sunt eliberati in sange ducand la tireotoxicoza. Dupa epuizarea depozitelor de hormoni si pana la reluarea functiei tiroidiene este o perioada de hipotiroidie. 20% dintre paciente raman cu hipotiroidie permanenta (acelea la care procesul de distructie a fost atat de intens incat tesutul tiroidian ramas nu este capabil sa fabrice o cantitate suficienta de hormoni).

Tiroidita postpartum afecteaza 5% dintre femeile aflate in aceasta perioada, riscul fiind mai mare la cele cu:

– diabet zaharat insulin-dependent sau alte boli autoimune

– anticorpi ATPO si ATG pozitivi, riscul fiind proportional cu concentratia acestora

– istoric de disfunctie tiroidiana

– istoric de tiroidita postpartum la o sarcina anterioara

– antecedente familiale de boli tiroidiene

Din puncte de vedere al tabloului clinic:

1. Faza de tireotoxicoza apare in primele 4 luni, dureaza aproximativ 3 luni si consta in: palpitatii, agitatie psiho-motorie, tremor al extremitatilor, intoleranta la caldura, transpiratii, insomnie. Pacientele fiind tinere, aceste simptome sunt bine tolerate si frecvent confundate cu manifestari ale stresului inerent acestei perioade. De aceea tireotoxicoza trece frecvent neobservata.

2. Faza de hipotiroidie apare la 4-8 luni dupa nastere, dureaza aproximativ 1 an si consta in: crestere ponderala, astenie fizica si psihica, tegumente uscate, constipatie.

Diagnosticul este confirmat prin analize de laborator:

– ATPO si ATG ↑

– tireotoxicoza: TSH↓, fT4↑

– hipotiroidie: TSH↑, fT4↓

La pacientele cu risc crescut este justificat screeningul care consta in dozarea anticorpilor anti-tiroidieni la 6 saptamani dupa nastere.

In faza de tireotoxicoza, diagnosticul diferential cu boala Graves-Basedow (hipertiroidie autoimuna) care se poate manifesta si ea postpartum, se face prin dozarea anticorpilor TRAb specifici.

Tratamentul consta in administrarea de β-blocante (metoprolol, propranolol) in faza tireotoxica, ce au ca efect reducerea palpitatiilor si a tremorului. Doza se scade treptat in functie de starea clinica. Nu se administreaza medicamente anti-tiroidiene. Dupa instalarea hipotiroidiei este necesar tratamentul de substitutie cu hormoni tiroidieni. Acesta se mentine aproximativ 1 an apoi se poate incerca oprirea lui, deoarece in 80% din cazuri functia tiroidiana revine la normal.