Simptomele infertilitatii

Infertilitatea poate afecta pe oricine, si de cele mai multe ori de vina sunt problemele hormonale sau structura sistemului reproducator. Atat barbatii, cat si femeile pot suferi de infertilitate, insa este foarte important sa cunoastem simptomele acesteia pentru a ne putem adresa cat mai repede unui medic.

Infertilitatea la femei. Infertilitatea feminina este de cele mai multe ori legata si de o dereglare hormonala. Modificarile ciclului menstrual sunt primele semne ale unei dereglari hormonale si a infertilitatii. Sa vedem insa care sunt si celelalte simptome:

– Acnee frecventa;

– Caderea parului;

– Dureri in timpul actului sexual;

– Menstruatia dureaza mai mult sau mai putin decat de obicei;

– Absenta ciclului menstrual;

– Dureri pelvine semnificative, dureri de spate sau crampe in timpul menstruatiei;

– Modificari ale apetitului sexual;

– Cresterea in greutate fara modificarea dietei;

– Ciclu neregulat;

– Probleme cu ovulatia.

Infertilitatea la barbati. Studiile au demonstrat faptul ca 30-40% din cuplurile care se confrunta cu problema infertilitatii, este cauzata de factorul masculin din relatie. Simptomele infertilitatii la barbati pot trece chiar neobservate:

– Modificari legate de cresterea parului (situatie in care majoritatea barbatilor pun acest lucru pe seama imbatranirii);

– Numarul scazut de spermatozoizi (din pacate pentru confirmare acestui fapt este nevoie de analiza spermei);

– Probleme ale functiei sexuale;

– Modificari ale apetitului sexual (de cele mai multe ori libidoul scade);

– Durerea si umflarea testicolelor.

Daca timp de 6 luni cuplul nu a mai folosit nicio metoda de contraceptie, insa femeia nu reuseste sa ramana insarcinata se recomanda un consult de specialitate pentru a se confirma sau infirma existenta infertilitatii.

Barbatii vor fi supusi unei analize a spermei, in care se va verifica numarul spermatozoizilor si “vitalitatea” lor (exista barbati a caror problema de infertilitate este cauzata de spermatozoizii prea lenesi, care se misca greu). In cazul femeilor, vor fi necesare teste de urina si sange pentru a depista o eventuala dereglare hormonala care ar putea provoca infertilitatea.

Tratamente exista, insa in cazul in care cuplul tot va avea probleme in concepere, medicul va recomanda fertilizarea in vitro, care are rezultate din ce in ce mai bune.