Secretiile vaginale jenante scad libidoul

Secretia vaginala este ceva normal. Dar daca ea isi modifica culoarea si mirosul, trebuie consultat medicul, pentru ca ea indica o infectie, care nu tine cont de virsta celei afectate, femeie tinara sau aflata la menopauza.

Secretiile vaginale sint normale, dar pina la un anumit punct!

Din punct de vedere biologic este normal ca femeile sa aiba scurgeri vaginale. Totusi, unele pot indica o infectie. Important este ca ele sa fie recunoscute si tratate. Iata citeva indicii: scurgeri albe, galbene sau cu aspect galbui, urit mirositoare sau nu, dese.

Secretiile vaginale sint normale atit timp cit sint inodore, au culoare clara sau laptoasa, nu provoaca nici iritatii sau mincarimi si nu intaresc lenjeria. Ele sint un mijloc folosit de organismul nostru pentru a curata vaginul, mai ales pentru a indeparta celulele moarte de pe peretii sai. Cantitatea si culoarea secretiilor variaza in functie de momentele ciclului menstrual si in timpul sarcinii. Dar daca ele devin abundente, purulente, urit mirositoare si dureroase sint semnul unei infectii sexuale, transmisibile sau nu. Se estimeaza ca femeile sufera cel putin o data in viata lor de infectie vaginala. In noua cazuri din zece, infectia este datorata unei ciuperci sau unei bacterii, iar intr-un caz din zece este vorba despre un parazit.

Micoza vaginala este datorata cel mai frecvent unei ciuperci numite candida albicans. Prezenta in stare obisnuita in vagin, se poate, in anumite conditii, dezvolta intr-un mod anormal. Candidozele se manifesta prin secretii vaginale inodore si dese, care au consistenta si culoarea brinzei. Ele sint insotite de mincarimi ale vaginului si, citeodata, de usturimi in timpul raporturilor sexuale. Sarcina, diabetul, administrarea de antibiotice sau de steroizi, purtarea de haine prea stimte, caldura, scaldatul in piscina favorizeaza candidozele. Contrar ideilor preconcepute, o micoza nu este semnul unei proaste igiene locale, din contra, utilizarea prea frecventa – zi de zi – a dusurilor vaginale sau folosirea deodorantelor vaginale sau a sapunurilor acide favorizeaza aparitia lor.

Conform unui studiu recent, mai mult de o femeie din sase declara ca sufera citeodata de secretie vaginala. Aceasta afectiune poate avea consecinte psihologice, dar se poate rasfringe si asupra vietii de cuplu, antrenind o scadere a libidoului.

Citeodata pasagera, secretia vaginala poate afecta femeile in diferite momente ale vietii lor. Mai des intilnita la menopauza, ea creste vulnerabilitatea la infectiile ginecologice si poate strica armonia vietii de cuplu.

Cauze multiple si adesea necunoscute

Secretia vaginala este o problema bine cunoscuta de catre femei. Ele au auzit vorbindu-se despre aceasta in principal din presa sau de la medicul de familie ori ginecologul lor. Totusi cauzele le sint mai putin cunoscute. Printre cele mai intilnite cauze se numara: menopauza, modificarile hormonale si sarcina. Factorii psihologici, infectiile vaginale, stresul si tratamentul medicamentos pot provoca la rindul lor secretii vaginale. Alte cauze: tabagismul, alcoolismul si neefectuarea unei toalete intime neadecvate.

Femeile nu privesc secretia vaginala ca pe o rusine

Comparativ cu discutiile despre alte probleme intime, femeile abordeaza cu usurinta acest subiect. Mai mult de 80 la suta dintre femei vorbesc despre acest lucru: marea majoritate a femeile discuta cu medicul de familie sau cu ginecologul despre secretia vaginala (72 la suta), in timp ce doar 44 la suta comunica cu partenerul pe acest subiect. Semn ca femeile de pina la 40 de ani sint mai comunicative, ele le impartasesc in proportie de 56 la suta problema cu care se confrunta partenerilor lor, care se dovedesc intelegatori in marea lor majoritate (63 la suta). Fata de alte subiecte intime, cum ar fi raporturile sexuale – 67 la suta – sau igiena intima – 64 la suta –, cel al secretiei vaginale este cel mai abordabil – 85 la suta.

Probleme din cuplu din cauza secretei vaginale

Starea depresiva datorata secretiei vaginale este prezenta la 44 la suta dintre aceste femei. 85 la suta sufera de dureri in timpul raporturilor sexuale, iar la 83 la suta s-a constatat scaderea activitatii sexuale, iar 5 la suta au incetat sa mai aiba relatii sexuale din aceasta cauza. De aceea, la 57 la suta dintre femeile sufera de secretii vaginale, aceasta este principala problema grava din cuplul lor.

Menopauza si secretiile vaginale

Menopauza se defineste ca incetarea functiei ovariene, care are drept consecinta scaderea cantitatii de estrogen, care este responsabila de bine cunoscutele semne clinice (bufeuri, ingrasare, imbatrinirea pielii etc.). Din motive hormonale, primele vizate de secretiile vaginale sint femeile din aceasta categorie. Ele se pling de dureri in timpul contactelor sexuale, de stare de stres puternic, de depresie si de dureri in timp ce fac sport.

Astazi, viata sexuala a femeilor de peste 50 de ani nu mai este considerata un subiect tabu, femeile aflate la menopauza nemairesemnindu-se cu usurinta la scaderea dorintei sexuale, citeodata atribuita unor explicatii hormonale, dar adesea si rezultatul mai multor factori. Despre sexualitatea la menopauza nu se poate vorbi decit prin raportare la sexualitatea anterioara acestei perioade. De aceea, femeile nesatisfacute pina la menopauza vor gasi in acest eveniment un pretext pentru a scapa de ceea ce ele considerau a fi o obligatie – raportul sexual.

Redescoperirea placerii sexuale la menopauza

Daca femeile aflate la menopauza vorbesc destul de des cu medicii despre secretia vaginala, nu acelasi lucru li se intimpla si cu propriii parteneri. Dar, vorbind despre secretia vaginala poate fi un mod de a recunoaste ca inca mai exista dorinta sexuala si ca un ajutor ar fi necesar pentru a simti din nou placerea, pentru ca menopauza nu inseamna sfirsitul sexualitatii, anumite femei fiind mai eliberate, caci este inlaturata grija unei sarcini nedorite si a celei materne, copiii putind fi parasit domiciliul conjugal. Deci, nu are nici un rost sa renuntati la placerea sexuala din cauza secretiei vaginale!