Peng Shuai: Cum a cenzurat China o vedeta de tenis

La scurt timp dupa ce Peng Shuai, una dintre cele mai populare jucatoare de tenis din China, a facut acuzatii de agresiune sexuala impotriva unui fost politician de rang inalt pe site-ul de socializare Weibo, feedul ei personal a fost cenzurat.

Asta a fost pe 2 noiembrie. Ingrijorarea cu privire la bunastarea ei si locul unde se afla au persistat.

Am analizat cronologia evenimentelor din acea zi pentru a intelege tehnicile de cenzura online utilizate impotriva lui Peng Shuai.

Ce s-a intamplat cu postarile lui Peng?

La 2 noiembrie, ea a publicat o postare pe Weibo in care sustinea ca a fost fortata sa intretina relatii sexuale cu Zhang Gaoli, un fost vicepremier chinez.

Acea postare a disparut rapid – probabil in decurs de o ora.

Folosind instrumentul de internet Wayback Machine – care va permite sa derulati inapoi in timp online – putem vedea ca pana la sfarsitul acelei zile nu mai era nicio urma a postarii.

Apoi ne-am uitat la cronologia lui Peng si am constatat ca inca sase postari au disparut. Ea insasi nu a postat pe Weibo din 2 noiembrie.

Nu este prima data cand un atlet de mare profil este cenzurat.

Anul trecut, fostul fotbalist international chinez Hao Haidong a fost, de asemenea, cenzurat pe internet, impreuna cu sotia sa, Ye Zhaoying, un jucator de badminton retras, dupa ce a cerut in mod deschis inlaturarea Partidului Comunist din China, aflat la guvernare.

Cum au fost perturbati fanii ei online?

Utilizatorii Weibo, la fel ca cei de pe Twitter, pot posta in mod normal comentarii ca raspuns la postari.

Cu toate acestea, comentariile la cronologia lui Peng au fost blocate – facandu-i imposibil ca urmaritorii ei (mai mult de jumatate de milion dintre ei) sa se angajeze intr-o conversatie.

De asemenea, se pare ca anumiti termeni de cautare anumiti au fost blocati temporar – deci, daca un utilizator introduce numele Peng, de exemplu, rezultatele au fost restrictionate.

Singurul rezultat al cautarii pentru numele ei care apare pe Weibo este o postare de la Ambasada Frantei la Beijing pe 22 noiembrie, care isi exprima ingrijorarea cu privire la lipsa de informatii despre Peng Shuai.

Oamenii au putut sa comenteze acest lucru, dar doar comentariile selectate au aparut efectiv.

Singurul alt continut legat de Peng Shuai disponibil in prezent pe Weibo sunt clipurile video din vechile ei meciuri de tenis.

O declaratie a Asociatiei Femeilor de Tenis (WTA) pe Twitter, saptamana trecuta, care spune ca „ramane neclar daca este libera si capabila sa ia decizii si sa ia actiuni pe cont propriu, fara constrangere sau interferenta externa” nu poate fi gasita pe Weibo.

In plus, postarile recente pe Weibo ale altor utilizatori, referitoare la Peng Shuai, au fost eliminate.

Pe 3 noiembrie, comentatorul chinez de tenis, Ouyang Wensheng, a scris: „Sper ca esti in siguranta” si „Cat de disperata si neajutorata trebuie sa fi fost ea”. Ambele postari au fost eliminate.

Pentru a naviga prin cenzori, unii au venit cu solutii creative.

In loc sa se refere direct la Zhang Gaoli, utilizatorii Weibo s-au referit la el prin alte nume similare sau nume care au aceleasi initiale in chineza.

Cu toate acestea, autoritatile sunt intelepte in acest sens si postarile care incearca sa se sustraga cenzorilor in acest fel au fost si ele rapid eliminate.