Orice vartej politic se va transforma intr-o tornada pentru economie

Romania a intrat in linie dreapta. Au mai ramas mai putin de trei saptamani pana la alegeri in mediul de afaceri este ingheat. Aproape nimic nu se mai mica. Toata lumea ateapta rezultatul scrutinului din 9 decembrie. Intr-un fel sau altul fiecare este conectat, mai mult sau mai puin, la sistemul politic. Evident, ca intr-o economie matura i in vremuri mai puin tulburi decat cele pe care le traversam acum, politicul nu ar fi trebuit sa aiba o aa mare influena in economie. Din pacate, asta e situaia i nu prea avem cum sa o schimbam. Cel puin nu acum. De aceea cred ca politicienii trebuie sa fie mult mai responsabili in urmatoarea perioada.

Citeam acum cateva zile un raport, dat publicitaii de Morgan Stanley, care releva faptul ca in 2013, economia globala va intra intr-o recesiune profunda. In plus, analitii bancii spuneau ca, acum mai mult ca niciodata, perspectivele economice depind de masurile pe care le vor lua sau nu guvernele si bancile centrale. O previziune sumbra. Daca ar fi sa ne uitam cu atenie la ce spunea Milton Friedman, celebrul profesor american de economie, laureat al premiului Nobel, ca “daca un guvern ar administra Deertul Sahara, in cinci ani ar avea deficit de nisip”, atunci nu ne putem atepta la nimic bun pentru economie. In general, guvernanii nu au simul raspunderii atunci cand administreaza banul public. Il cheltuie cu o lejeritate dezarmanta. De obicei, politicienii care ajung intr-o funcie publica n-au administrat in viaa lor nici macar un butic i atunci e clar ca nu se pricep. Iar daca nepriceperea e combinata cu hoia, atunci avem un amestec letal care poate pune foarte uor o ara pe butuci. Ca sa nu mai vorbim ca politrucii care se cocoaa pe cele mai inalte scaune ale guvernarii habar n-au de strategii de dezvoltare pe termen lung, de politici de stimulare a mediului de afaceri i de atragere a investitorilor straini.

Va fi tragic pentru noi daca i viitorul Guvern va pune in funcii tot felul de personaje care nu vor contientiza ca Romania se afla intr-un moment extrem de sensibil i ca orice decizie proasta pe care o vor lua va cutemura economia. Am mai spus-o, dar o voi repeta de acum incolo de cate ori va fi cazul, ca avem nevoie de masuri concrete i rapide pentru relansarea economiei: investiii majore in lucrari publice cu valoare adaugata, aplicarea unor politici fiscale stimulative pentru atragerea investiiilor straine i pentru pastrarea capitalului in ara, imbunatairea gradului de colectare contribuiilor la bugetul de stat, inlaturarea rapida a corupiei, a birocraiei i a incompetenei din instituiile de management care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene: In plus, avem nevoie de stabilitate fiscala i politica. Atrag atenia in mod public ca orice vartej in mediul politic va provoca o tornada in economie. In calitate de antreprenor pot spune deschis ca fara reforme structurale la nivelor strategiilor publice de dezvoltare, Romania risca sa intre in colaps.

Am fost recent in China si Brazilia, doua mari economii care reprezinta alternative de investiii pentru piaa autohtona, si oamenii de afaceri cu care am avut intalniri i pe care vreau sa ii conving sa vina in Romania, mi-au spus ca ateapta ca mediul de afaceri de la noi sa devina competitiv i ca vor ca Guvernul sa le fie un partener serios de discuii. Toi cu care am discutat mi-au spus ca Romania este o ara cu mare potenial, insa permanentul conflict in care traiete clasa politica, cu schimbari brute de direcii i de prioritai, cu instabilitate fiscala i legislativa, cu impozite i taxe nenumarate, cu reea precara de autostrazi, ii sperie pe cei mai muli dintre investitorii care ar dori sa-i plaseze banii aici.