Nu gasesti un loc de munca in sectorul financiar? Descoperiti cele mai solicitate si mai bine platite pozitii

Locurile de munca financiare sunt, inca o data, cele mai solicitate de companii. Potrivit „Studiului privind tendintele de ocupare a fortei de munca universitare”, elaborat de observatorul Job Lab CEU-Santander, administrarea afacerilor si finantele sunt cele mai cautate locuri de munca din Spania, cu 28,5% din totalul cererilor.

Schimbarile prin care trece tesutul de afaceri si nevoia de crestere pentru a se pozitiona in fruntea concurentei determina o reinnoire a sistemului financiar, crescand astfel cererea de profesionisti specializati capabili sa ia decizii strategice.

Din acest motiv, toti profesionistii din finante in cautare de locuri de munca sau noi oportunitati trebuie sa cunoasca situatia actuala a sectorului precum si locurile de munca cele mai solicitate si cel mai bine platite de companii.

Sectorul financiar se reinventeaza

Sectorul financiar se confrunta acum cu noi provocari, care decurg in principal din dezvoltarea tehnologiei si aparitia de noi competitori straini. Doi factori declansatori care au prins radacini intr-o nevoie urgenta de reinnoire continua.

Potrivit Raportului Adecco privind viitorul muncii in Spania, actualizarea sectorului financiar ar trebui sa se concentreze in principal pe optimizarea modelelor de operare, precum si pe recuperarea profitabilitatii de la nivelurile de dinainte de criza si a reputatiei sociale.

La nivel de munca, una dintre cele mai mari provocari se concentreaza pe atenuarea lipsei de personal calificat necesar pentru a face fata noilor cerinte ale sectorului. Si este ca inovatia a devenit cel mai important pilon al sectorului financiar, atat pentru a castiga in competitie, cat si pentru a satisface cerintele unui nou tip de consumator, dar, cu toate acestea, nu exista destui profesionisti pentru a ocupa posturile necesare.  

Pe de alta parte, imbunatatirea progresiva a increderii in sector determina multi profesionisti interesati de finante dar care, din cauza situatiei instabile de pe piata, nu au fost incurajati sa faca o schimbare profesionala, iau in considerare acum noi oportunitati si incep sa se formeze ajunge la ei.

Cele mai solicitate tipuri de locuri de munca in finante

Datorita cresterii concurentei si aparitiei de noi oportunitati de afaceri, unul dintre obiectivele principale ale companiilor este cresterea acestora. Din acest motiv, cele mai solicitate locuri de munca din sectorul financiar se concentreaza in principal pe cele care contribuie la cresterea lor, precum profilurile de controlor, analiza si raportare.

Cele mai solicitate locuri de munca din sectorul financiar sunt urmatoarele:

 • Controlor financiar

Acesta este profesionistul responsabil de controlul financiar al companiei. Controleaza si supravegheaza, actionand ca o punte intre management si contabilitate. Acest profesionist a trecut de la aplicarea controlului de management de la departamentul financiar la a face acest lucru la nivel global. Multe companii il considera un promotor al schimbarii. Salariul lui variaza intre 30.000 si 70.000 de euro.

 • Controlor de management

Profil responsabil cu proiectarea sistemelor de contabilitate, precum si a sistemelor de informare si planificare si management. Datoria lui este de a mentine o comunicare fluida cu managementul, cu scopul de a detecta cele mai potrivite modalitati de atingere a obiectivelor de afaceri.

 • Analist financiar

Principalele sale functii sunt analiza si planificarea afacerii. Analistul financiar este responsabil cu studierea situatiei financiare a companiei, ceea ce implica aspecte precum rentabilitatea, lichiditatea si riscul companiei. Salariul acestui profesionist variaza intre 25.000 si 30.000 de euro.

 • Controlul costurilor

Acest profesionist este responsabil de controlul bugetului companiei, precum si de luarea deciziilor strategice si de investitii.

 • Controlor al filialelor

Atributiile acestora sunt de natura mai strategica, precum supravegherea intocmirii conturilor individuale si consolidate anuale, precum si a situatiilor financiare ale intregului grup. Pe de alta parte, este responsabil pentru dezvoltarea si implementarea controlului intern, coordonarea proiectelor transversale ale companiei si controlul obiectivelor financiare ale companiei. In plus, colaboreaza la definirea planului general de afaceri.

Salariul finantatorilor creste

In ultimii ani, sectorul financiar conduce o crestere pozitiva a salariilor. Cererea crescuta de profesionisti in fata lipsei de candidati a determinat aceasta crestere a salariului, care in prezent, in functie de responsabilitate si de dimensiunea companiei, poate varia intre 30.000 si 70.000 de euro.  

Pozitiile in care s-a depistat cea mai mare crestere salariala sunt cele care adauga valoare companiilor prin luarea de decizii strategice care vizeaza realizarea cresterii acestora.

Abilitati sociale: chei pentru angajare

Nepotrivirea care exista intre cerere si oferta in sectorul financiar se datoreaza in principal lipsei de pregatire si specializare. Si este ca cunostintele teoretice nu mai sunt singurele cerinte cerute de companii. Acum sunt luate in considerare si alte abilitati, legate de sfera sociala si personala.

Pentru o treime dintre companii, aceste abilitati sunt cele mai importante, urmate de experienta anterioara si de pregatirea absolventilor.  

Studiul Job Lab CEU-Santander defineste principalele competente care sunt luate in considerare in sectorul financiar:

 • lucru in echipa
 • luarea deciziilor
 • imbunatatire si inovare
 • etica muncii
 • de gestionare a timpului
 • putere de negociere
 • comunicare/Expresie orala
 • automotivarea
 • conducere
 • management emotional
 • rezistenta
 • cunoasterea limbilor

Invatamantul superior ca o rampa de lansare catre succes

Pentru a dobandi competentele mentionate mai sus si pentru a avea posibilitatea de a aplica pentru un post in sectorul financiar, este necesar sa aveti studii superioare in Economie, Finante sau Afaceri. Bazele oferite de aceste studii sunt cunostintele in contabilitate, economie, finante si matematica.

Pentru a aplica pentru posturi de responsabilitate, profesionistii isi completeaza studiile universitare cu o diploma postuniversitara sau de master in management financiar, care le permite sa dobandeasca abilitatile necesare pentru a lua deciziile financiare corecte si a gestiona cu succes departamentul financiar al companiei. Cu aceasta pregatire, profesionistul dobandeste cunostinte in Contabilitate Internationala, Controlling, Management al Trezoreriei, Inovare si Noi Tehnologii, Burse si Piete Financiare si Abilitati de Management.  

In plus, de obicei este necesar un nivel ridicat de limba engleza, precum si capacitate analitica si viziune de afaceri. Profesionistii financiari care isi finalizeaza formarea cu o diploma de master sau postuniversitar obtin cele mai bune pozitii, sectorul financiar fiind unul dintre cele mai promitatoare debuseuri pentru urmatorii ani.