Noi tratamente in cazuri de epilepsie si SIDA

Acest tip de tratament reduce frecventa sau intensitatea crizelor si amelioreaza calitatea vietii bolnavilor de epilepsie.

In intreaga lume, epilepsia este una dintre cele mai frecvente disfunctii cerebrale temporale.

Aceasta afectiune cronica se caracterizeaza prin crize mai mult sau mai putin frecvente si mai mult sau mai putin intinse in timp. Principalele tinte sint: copiii (25 la suta dintre cazuri apar inainte de virsta de 5 ani) si tinerii (59 la suta dintre cazuri se instaleaza inainte de 25 de ani). Dar nici adultii nu sint feriti de aceasta boala, caci ea afecteaza pe oricine, la orice virsta.

Anumite tipuri de epilepsie, mai ales cele aparute in copilarie, dispar spontan in perioada adolescentei. Alte tipuri, precum epilepsia partiala, pot fi operate. Insa, in marea majoritate a cazurilor, bolnavii nu pot fi vindecati. Si totusi se pot preveni simptomele bolii cu ajutorul medicamentelor (antiepileptice).

Antiepilepticele produc, in 70 la suta dintre cazuri, realizarea unui control total al crizelor si permit bolnavilor sa duca o viata normala. Insa, ele prezinta dezavantajele ca pot provoca efecte secundare importante (oboseala, somnolenta, dificultati de concentrare etc.) si pot antrena citeodata pierderi de eficacitate.

Pe de alta parte, 10 la suta dintre pacienti isi controleaza crizele de epilepsie cu ajutorul antiepilepticelor, iar 20 la suta sint refractari acestui medicament. Pentru a le fi de folos bolnavilor, in Franta, de pilda, a fost inventat un sistem de proteza neurocibernetica.

Un sistem de stimulare cerebrala

Veritabil pacemaker cerebral, sistemul NCP este bazat pe stimularea nervului insarcinat cu transmiterea informatiilor motrice si senzoriale catre creier (nervul vag). NCP folosita este simpla. Ea este alcatuita dintr-un dispozitiv de 55 mm diametru si 31,2 grosime, continind o baterie si o pila, fiind implantata sub clavicula stinga. Acest dispozitiv este legat, printr-un fir, la niste electrozi care inconjoara nervul vag. Odata programat, stimulatorul produce automat si regulat impulsuri electrice de 3 miliamperi si modifica in acelasi timp activitatea cerebrala. Rezulatul: crizele de epilepsie vor fi micsorate sau chiar stopate. Frecventa crizelor este deci redusa considerabil: majoritatea bolnavilor care beneficiaza de sistemul NCP inregistreaza o reductie imediata de 20 la suta a crizelor si o diminuare de 50 la suta dupa 10-12 luni de folosire. In 1999, in Franta existau 200 de epileptici care foloseau NCP. Este in numar mic, comparind Franta cu America, unde, in fiecare luna din acel an, 400 de bolnavi de epilepsie incercau acest nou tratament. Acest tratament paliativ, care nu poate fi prescris decit de medicul neurolog, este folosit in cazul bolnavilor care au crize severe, neputind fi operabili si care rezista la toate tipurile de medicamente (adica cei care nu au alergie la un medicament sau altul).

Primul vaccin terapeutic contra SIDA

Cercetatorii francezi au elaborat, in premiera mondiala, primul vaccin, numit terapeutic, contra virusului Sindromului de Imunodeficienta Dobindita (SIDA), HIV. Acest vaccin nu previne infectarea cu HIV, el fiind un posibil inlocuitor al tratamentului antireroviral.

Rezultatele preliminare destul de incurajatoare a doua studii au fost prezentate de catre profesorul Michel Kazatchkine, directorul Agentiei Nationale de Cercetari asupra SIDA (ANRS) din Franta.

Prima prezentare, intreprinsa de profesorul Yves Levy (de la Spitalul Henri Mondor, Creteil), a avut la baza 70 de bolnavi, toti aflati sub tratament, a demonstrat ca 25 la suta dintre subiectii vaccinati au putut sa-si intrerupa tratamentul clasic fara probleme. Acest vaccin a permis instalarea unei anumite capacitati imunitare, care le permite bolnavilor infectati cu HIV sa infrunte boala fara sa apeleze la antiretrovirale, acest avantaj fiind foarte apreciat atunci cind se cunosc constringerile medicale ale acestui tip de tratament.

A doua incercare de reliefare a calitatilor acestui vaccin, sub egida profesorului Christine Katlama, a confirmat eficacitatea acestei strategii vaccinale. De fapt, acest vaccin permite sistemului de aparare a organismului (sistemul imunitar) sa reinvete sa lupte conta HIV.

Tinind cont ca este nou introdus in medicina, trebuie constientizate urmatoarele idei:

este vorba de un vaccin terapeutic, in nici un caz de unul clasic, numit preventiv, pentru ca el nu impiedica cu nimic transmiterea intre indivizi a virusului HIV.

rezultatele aflate recent trebuie confirmate in timp si de un numar mai mare de pacienti;

terminologia folosita, vaccin, nu trebuie sa creeze confuzie. Acest vaccin trebuie inteles ca un progres substantial in ceea ce reprezinta controlul bolii.

antiretroviralele si vaccinul reprezinta tratamente extraordinare, care ar trebui sa fie cunoscute si de locuitorii tarilor care prezinta o epidemie de SIDA. Cunoasterea de catre pacienti a tratamentelor eficace intra in responsabilitatea comunitatilor internationale, nu numai a industriei farmaceutice.