Noaptea Institutelor Culturale

A sosit randul Institutelor Culturale sa faca o noapte alba. Pe 24 iunie va avea loc cea de-a 5-a editie a Noptii Institutelor Culturale la care se vor desfasura peste 50 de evenimente.

Dupa muzeele si galeriile de arta, institutele culturale fac o noapte alba alaturi de vizitatori. La eveniment vor participa British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundatia Culturala Greaca, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura “Vito Grasso”, Institutul Polonez si Delegatia Wallonie-Bruxelles. Coordonatorul editiei din acest an este Forumul Cultural Austriac. Editia din acest an este coordonata de Forumul Cultural Austriac.

British Council Calea Dorobantilor 14www.britishcouncil.org

Intre orele 12:00 si 22:30, veti putea sa va pozati postura unei vedete britanice, sa ascultati muzica elisabetana – interpretata de Nomen est Omen, sa va jucati jocuri de societate si sa participati la un quiz despre cultura britanica. Tot intre aceste ore puteti sa va faceti un la bibilioteca la jumatate de pret.Dupa orele 22:30 se da startul unei sesiuni de muzica britanica contemporana – indie, grime, dubstep, soul, folk, electro – mixata in stil romanesc de Tremous si Matei Oprina.De la orele 23:30, vor fi proiectate o serie de documentare – tot britanice, desigur. Vor rula “Soundtrack for a Revolution”, “Mendelssohn, the Nazis and Me”, “Divorce Iranian Style” si “Afghan Star”.

Centrul CehIon Ghica 11 www.czech-it.ro

Programul Centrului Ceh incepe de la orele 20:00 si se desfasoara pana la orele 2:00. Aici veti avea parte de o experienta audiovizuala interactiva cu trei “sound chefs” (Somnoroase pasarele, Miron Ghiu, Rufi) si alaturi de proiectul muzical Sambata Sonora. Vor fi proiectate filmele cehesti “Castelul misterios din Carpati” si “Adela nu a servit inca cina”, realizate de regizorul ceh Oldrich Lipsky, si o selectie internationala de reclame sociale, realizata in colaborare cu festivalul One World din Praga.

Centrul Cultural al Republicii UngareGina Patrichi (Orlando) nr. 8www.magyarintezet.hu

Evenimentele sunt organizate de Centrul Cultural al Republicii Ungare si Institutul Polonez si vor incepe de la orele 18:00. Toate activitatile se vor desfasura la Centrul Cultural al Republicii Ungare.Seara incepe cu un concert din opera lui Franz Liszt sustinut de Trio Duecente Corde, (grup format din tineri absolventi ai Academiei de Muzica “Liszt Ferenc” din Budapesta) si cuprinde, printre altele si proiectii ale filmelor digitale de la Kinofest. Tot aici se vor desfasura expozitiile “One Year Ago” (fotografie) realizata de Zalka Imre, “Dialogul Generatiilor” (sculptura) realizata de studenti si profesori de la Catedra de Sculptura a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.In curtea centrului vor avea loc mai multe evenimente: o prezentare de colectii vestimentare realizate de studenti ai Universitatii Nationale de Arte, un concert de jazz sustinut de cantareata poloneza Karolina Trybala cu trupa sa, proiectia documentarului “Strigatul libertatii/ Beats of Freedom”, de Leszek Gnoinski si Wojciech Slota, despre inceputurile muzicii rock in Polonia pana la sarbatorirea preluarii presedintiei Consiliului UE de catre Polonia, de la Ungaria, la miezul noptii.Dupa ora 1.00, vizitatorii vor putea dansa in cadrul unui silent disco cu doi DJ-i. Spectacolele si celelalte evenimente vor fi completate de un targ de gastronomie poloneza si maghiara, dar si un concurs cu premii cu intrebari din cultura poloneza.

Institutul Cervantes Marin Serghiescu 12www.bucarest.cervantes.es

Si Institutul Cervantes si Forumul Cultural Austriac vor organiza impreuna evenimente, la sediul celui dintai. Programul incepe la ora 18.30 si se incheie la 3.00.Din oferta celor doua centre culturale pentru Noaptea Institutelor fac parte: lansarea cartii “Iubirile croitoresei”, de Maria Duenas, publicata la Polirom, o lectura din Ernesto Sabato, al carui centenar este sarbatorit in acest an, in colaborare cu editura Humanitas, fotoproiectia “Zig-zag urban. De la Bucuresti la Bariloche. Itinerarii fotografice cu parfum hispanic” de Carmen Acsinte si Marius Radoi, proiectia filmelor “Bienvenido Mister Marshall” si “Paris-Tombuctu”, ca omagiu adus lui Luis Garcia Berlanga, si a unor documentare de scurtmetraj si filme experimentale contemporane din Austria.