Hemoragiile vaginale din timpul sarcinii

Hemoragiile vaginale din timpul sarcinii aparute in primul trimestru sunt frecvente si nu indica neaparat prezenta unei probleme, insa incepand cu trimestrul II, sangerarile vaginale pot fi semnul unor complicatii si pot avea mai multe cauze. Sa aflam mai multe despre hemoragiile din timpul sarcinii!

Marea majoritate a femeilor inteleg prin sarcina oprirea imediata a menstruatiei, insa acest lucru nu este tocmai adevarat. Unele femei insarcinate continua sa aiba mici sangerari vaginale in primul trimestru de sarcina, asemanatoare cu menstruatia (insa intr-o cantitate mult mai mica).

Insa sangerarile pot indica si probleme. In cazul unei sarcini extrauterine, cand embrionul se implanteaza in afara uterului, pot aparea sangerari vaginale asemanatoare cu menstruatia. Un semn ca sangerarea indica ceva mai grav este prezenta durerilor pelvine intense. Asadar, atunci cand hemoragiile vaginale din timpul sarcinii sunt insotite si de dureri, trebuie consultat medicul de urgenta.

In prima jumatate a sarcinii sangerarile vaginale pot avea mai multe cauze: avort spontan, sarcina extrauterina sau sarcina molara. Majoritatea avorturilor spontane apar in primele 12 saptamani de sarcina, la un procent de 15-20% din femeile insarcinate. Pe langa sangerarea vaginala, avortul spontan mai prezinta semne precum crampe abdominale mai dureroase decat crampele menstruale insotite de eliminarea unui tesut prin vagin. Consultul medicului specialist este absolut necesar pentru a confirma avortul spontan.

Sarcina molara este destul de rara insa poate fi una din cauzele sangerarilor vaginale. Sarcina molara presupune cresterea de tesut anormal in locul unui embrion. Acest tip de sarcina poate fi observata la ecograf, cand medicul nu va gasi batai ale inimii fetale, iar formatiunea din uter va avea forma unui ciochine de struguri.

In cea de-a doua jumatate a sarcinii sangerarile vaginale pot fi cauzate de: dezlipirea de placenta, placenta praevia sau travaliul prematur. Din fericire dezlipirea de placenta este o complicatie destul de rara, manifestandu-se doar la 1% din femeile insarcinate. In acest caz simptomele vor fi sangerari vaginale insotite de dureri abdominale.

Placenta praevia este o afectiune grava si se manifesta cu coborarea placentei din uter si acoperirea completa sau partiala a colului uterin. Aceasta complicatie care apare in timpul sarcinii trebuie tratata de urgenta pentru a nu pune in pericol viata mamei si a fatului. De cele mai multe ori sangerarea nu este insotita de durere.

Sangerarea vaginala in a doua parte a sarcinii mai poate fi si semnul intrarii in travaliu. Dopul vaginal format dintr-o cantitate mica de mucus si sange se poate desprinde si de aici apare sangerarea. Travaliul prematur (inainte de saptamana 37 de sarcina) este insotit de simptome precum crampe stomacale insotite sau nu de diaree, contractii regulate sau intarirea uterului, presiune pelvina sau la nivelul abdomenului inferior, dureri de spate, scurgeri vaginale de mucus apos.

Hemoragiile vaginale din timpul sarcinii mai pot fi cauzate si de:

–          Contactele sexuale, in special daca sangerarea apare imediat dupa actul sexual. In acest caz cervixul este iritat si trebuie sa renunti la orice contact sexual si sa vizitezi medicul;

–          Implantarea embrionului in uter. O mica sangerare de culoare deschisa poate aparea la 6-12 zile dupa fecundarea ovulului, atunci cand embrionul se fixeaza in uter;

–          Sangerarile pot fi cauzate si de anumite infectii prezente in cavitatea pelvina sau tractul urinar.