Azi-noapte: SUA in faliment

America nu mai are bani!

 • Miezul noptii (ora 7:00 ora României): Casa Alba ordona agentiilor federale americane sa-si opreasca activitatile, din lipsa de buget. America nu mai are bani!
 • 800.000 de functionari publici (din 2 milioane) vor intra fortat in concediu neplatit. Primul pas inainte de concediere.
 • Preşedintele Obama transmite imediat un mesaj video militarilor şi civililor din Departamentul Apărării, ca sa-i asigure că ei vor fi platiti normal.
 • Congresul adopta si el de urgenta un text care garanteaza militarilor ca vor fi platiti la timp si fara intarziere, orice s-ar intampla.
 • Washington Post transmite live caderea SUA: http://www.washingtonpost.com/blogs/post-politics-live/liveblog/live-updates-the-shutdown-showdown/?hpid=z3#d16fa99b-2e96-47a4-a9df-f9570c322d0c

Ce zice bunul simt?

 1. Politicienilor le tremura fundul de o lovitura de stat militara.
 2. America are 2 milioane de functionari publici la 316 milioane de locuitori. Si da afara peste noapte 800.000. România are 1,5 milioane la 15 milioane de locuitori (ca atat au mai ramas cu adevarat in tara). Si se chinuie, de 3 ani, sa concedieze…12.000 de functionari. No comment.
 3. Acum 3 ani, in 2010, am scris ca se vor intampla toate astea: Treziti-va, criza abia a inceput! Vine un apocalips economic!. Imbecilii au ras. Presedintele Basescu a zis: sa ne lase presa cu apocalipsele ei. Toti aveau impresia ca imprumuturile vor merge la infinit. La fel ca betivii care-si vand din casa, in loc sa puna mana pe munca.

Cat de prost sa fii, sa crezi ca poti trai asa, fara sa vina nota de plata?

Ce vrea Barrack Obama?

Ce vor toti politrucii, din toata lumea: mai multe imprumuturi. Mai multe taxe. Adica bani cu japca. Acum, pe loc, imediat. Ca nu-l duce capul sa produca bani.

Ce vor republicanii?

Sa opreasca imprumuturile. Ei spun ca SUA deja e in prapastie si ca imprumuturile nu rezolva nimic, daca economia nu porneste din nou.

Iar firmele americane nu pot concura cu chinezii, fara scaderi de taxe si fara ELIMINAREA sindicatelor.

Dar economia nu poate fi repornita peste noapte. Dureaza ani de zile. Criza nu e o raceala, sa treaca cu o aspirina. Chiar daca scad taxele azi si interzic complet sindicatele, America va trebui obligatoriu sa suporte minim 10 ani de chinuri, somaj si recesiune cumplita.

Si odata cu America, intreaga lume. Ce-ati vazut la Detroit (case abandonate, pensii neplatite, un oras fantoma) se va intinde, ca pecinginea, si in orasul vostru.

Doar nu credeati ca moare America si scapa România?

 • Pretul caselor se va prabusi (deja a inceput).
 • Salariile nu vor mai fi platite cu lunile. Nici la stat, nici la privat.
 • Veti cauta de lucru si nu veti gasi pe nicaieri.
 • Fara salarii si fara taxe, nu vor mai fi bani de pensii.
 • Pretul mancarii va fi mult peste buzunarele voastre. Daca aveti noroc, veti lucra pentru o paine pe zi.
 • Nu veti avea bani de caldura si lumina. Nici vorba de discutii pe internet.
 • Jafurile se vor inmulti. Demonstratiile de strada vor fi tot mai violente. De politie, nici vorba. Incepe haosul.
 • Emigrarile vor exploda. Dar românii vor fi trimisi cu forta inapoi.

Bine-ati venit in iad, dragi cititori. Daca sunteti destul de puternici, o sa scapati.

Daca nu, nu.

Cristian C.
1 octombrie 2013 • 10:57 AM

Sebi
5 octombrie 2013 • 5:49 PM
Si mai sunt si alte chestii ascunse printre articole, trebuie doar sa le gasim

http://epochtimes-romania.com/news/trupe-rusesti-in-sua-in-caz-de-urgenta—203454

In caz ca nu ai bani sa iti platesti armata… chemi una straina, platita mai putin, si prin diverse combinatii , plus ca armata locala, chiar si platita va ezita sa traga asupra conationalilor. Deci la noi vor veni salvatori din Ungaria…
De mai multi ani se prevede o revolta generala a americanilor, eu o astept, poate va trezi toate natiile.

Andrei H
1 octombrie 2013 • 10:58 AM
Am 2 observatii la articol:
1) Alea 2 milioane de functionari sunt in guvernul federal. Mai sunt gramezi prin autoritatile statale si locale (counties si orase). Fiecare stat are guvernator, aparat legislativ si o intreaga birocratie proprie. Politia, profesorii, pompierii si multi altii tin de orase sau de state, nu de guvernul federal.
2) De fapt tot scandalul a pornit de la Obamacare (Affordable Care Act), care e o aberatie. Una dintre obligatiile introduse e de a plati o taxa (sau amenda) catre IRS daca nu ai asigurare medicala; asta e solutia lor geniala la problema ca multi in SUA nu-si permit asigurare. In plus, legea introduce niste burse (daca asta e traducerea corecta) care sa ofere asigurare “ieftina” oferita de stat, pentru cei care nu gasesc pe piata libera.

Elis
1 octombrie 2013 • 5:13 PM
Numai ca acolo majoritatea institutiilor de sanatate si a scolilor, sunt private. Chiar daca sunt mai multi bugetari,raportat la numarul de populatie sunt mult mai putini decat la noi. Unde mai pui ca acolo exista doar 535 de parlamentari (100 senatori si 435 de deputati), fata de 588 de parlamentari la noi . Anul trecut bugetul a fost aprobat in SUA cu 15 minute inainte de miezul noptii. A fost aceasi problema , a riscului de a nu se putea plati salariile personalului de la agentiile federale, toate, din cauza neintelegerilor dintre republicani si democrati.

Romania Rising
1 octombrie 2013 • 6:02 PM
Vizavi de ObamaCare, republicanii sunt alimentaţi în protestele lor de grupurile Tea Party, însă culmea (privit din România, că altfel mentalitatea este una normală) este că opinia publică s-a întors împotriva proiectului ObamaCare, cu toate că proiectul este de asistenţă socială şi astfel de proiecte în general prind la mase. Americanii aparent sunt foarte conştienţi că ObamaCare va crea o gaură mare în buget pe care nu şi-o pot permite, altfel republicanii n-ar fi putut bloca activitatea statului.

Îmi spunea un prieten din SUA: „în general nouă nu ne pasă de săraci, adică da, diferenţa între săraci şi bogaţi e mare şi doar ţări precum Rusia, China, India sau Brazilia sunt mai extreme, însă asta e, pe de altă parte sistemul este gândit să elimine barierele pentru indivizi întreprinzători, pentru oameni muncitori şi să creeze învingători, nu putori”. Este şi motivul pentru care eu cred că SUA va rămâne mult timp prima economie din lume.

@Elis … sunt foarte multe şcoli primare, elementare şi licee de stat foarte bune. Însă la ei se întâmplă un efect hai să-i zicem capitalist – dacă şcoala de stat dintr-o zonă este bună, atunci creşte automat preţul proprietăţilor din zonă (pentru că şcolile bune sunt la mare cerere) şi cresc automat şi taxele pe acele proprietăţi, de unde cresc şi fondurile alocate şcolii respective dacă au rezultate bune, iar administraţia şcolilor ălora este foarte bună, tocmai pentru a nu pierde fonduri. Şi pentru că elevii sunt repartizaţi în funcţie de locaţia unde au domiciliul, asta înseamnă că doar cei ce îşi pot permite preţul zonei au acces la educaţie de calitate, chiar dacă vine de la stat (mă rog, se mai acordă şi burse pentru copiii excepţionali). Şi nu este o situaţie neapărat bună (vezi documentarul ăla „Waiting for Superman”, e.g. şcolile din Finlanda au performanţe mult mai bune şi pentru toată lumea), însă cu siguranţă e mult mai bine decât la noi. La Universităţi pe de altă parte, dacă vrei universitate de top (Ivy League), atunci trebuie să plăteşti cam cât costă un apartament în Bucureşti. Bine, că băncile acordă împrumuturi pentru educaţie destul de uşor.

Spitalele într-adevăr sunt în mare majoritate private şi chiar şi alea de stat cer asigurări medicale. Sunt obligate să intervină în cazuri de urgenţă (gen accidente rutiere), însă dacă te molipseşti cu o boală cronică, gen o boală de inimă şi n-ai asigurare medicală, ai cam pus-o.

rammon
1 octombrie 2013 • 7:03 PM
Chestia e ca multi americani prevad ca invatamantul va fi urmatoarea bula… Preturile au crescut exagerat, comparativ cu ce te alegi dupa aia pe piata muncii. Ei au ajuns sa aiba cate trei ipoteci sau chiar mai multe. Exemplu concret de american clasa de mijloc: are o ipoteca de 120mii pe studii, 120mii pe casa si 20mii pe masina (probabil ca nu si-a putut-o permite fara credit, avand in vedere celelate doua). Nu zic ca ar fi media la ei, dar cam asa se tine statutul de clasa de mijloc pe acolo.

I.
1 octombrie 2013 • 11:03 AM
Nu ar fi prima dată: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Government_shutdown_in_the_United_States

rammon
1 octombrie 2013 • 11:13 AM
Asta cu pretul caselor, e pur si simplu aberant ce se intampla in Romania. Apartamente comuniste de bloc, zeci de mii de euro… Nu mai zic ca blocurile alea sunt deja in ultima faza a duratei de exploatare. Eu am o casa la curte intr-un orasel mic, suprafata peste 100mp cladire, 500mp curte. As evalua-o la 30mii euro in starea in care e, dar nu o s-o vand in veci, pentru ca un apartament cu 3 camere la 60-70mp e 40mii+… Aberant. Acel apartament nu valoreaza mai mult de 10mii si asta cu multa intelegere…
Dar asa e romanul. De fapt e rupt in cur, nu-si permite o casa ca lumea, sau o masina noua, dar tine coada pe sus. Baga mii si zeci de mii de euro finisaje interioare intr-un apartament de bloc ce valoreaza 5mii de dolari, si care l-a si primit de pomana de la statul comunist. Isi ia BMW-uri sau WW-uri de 1000-2000 euro, da’ Loganu’ nu-i masina… Si toate astea pe credite, bineinteles, cu dobanzi de 10-20%…
Astept ziua in care toti blocastenii astia or sa mora de foame in apartamente, iar care o sa aiba noroc si o casa undeva la tara, o sa plece acolo sa manance ce cultiva si creste pe langa casa.
Vorba cuiva, nu-mi mai amintesc cui: sunt pline orasele de tarani…

o.r.
1 octombrie 2013 • 11:33 AM
“Si toate astea pe credite, bineinteles, cu dobanzi de 10-20%…” – pe care, bineinteles, nu le mai ramburseaza si uite asa, bancile, ca sa-si recupereze creditele neperformante, maresc sau tin ridcate dobinzile pentru credite pe care ar putea sa le acorde unor firme care sa-si dezvolte activitatea.
Toate creditele nerambursate sint si din banii nostri, ai deponentilor!

haitchi
1 octombrie 2013 • 11:37 AM
“Pomana” aia a costat vreo 100.000 lei, pe vremea cand salariile erau de 2000 lei. Pomana a fost doar faptul ca statul a dat voie vanzarea acestor locuintze. Ah, ca inflatia a fost in 12 ani de 20.000%, e altceva. Cat priveste calitatea, nu-mi aduc aminte ca unui “apartament comunist” sa-i fi picat plafonul sau sa nu se respecte standardele de rezistentza. “Valorile” romanesti nu le pun la indoiala.

muru
1 octombrie 2013 • 11:41 AM
ai vorbit ca sa nu adormi … compari casuta ta de provincie cu o locuinta la oras? si ce sa facem? sa facem naveta din oraselul tau? tu din ce traiesti acolo? ii judeci pe toti dupa 50 de tampiti ?

ion tatarescu
1 octombrie 2013 • 11:49 AM
franta, belgia, apartament care zici tu ca valoarea lui ar fi de 10000 euro, costa 200-300.000 euro
nu mai zic cat platesti impozite pe el pe an, si intretinerea, majoritatea le iau pe credit, despre durata de exploatare si calitatea constructiilor vechi nu mai zic nimic in romania sunt mult mai calitative

eu as zice ca nu doar in romania e problema si au luato razna, dar in toata europa, de vina sunt taxele, pomenile, credite date prea usor

rammon
1 octombrie 2013 • 12:12 PM
@haitchi: si te pomenesti ca tot romanu care statea la bloc a avut 100.000 lei cand salariul lui era 2000…

In ce priveste calitatea, nu va mai imbatati cu apa rece si rezistenta in constructii… Blacul ala poate sa reziste si 400 de ani in picioare, confortul este dat de instalatii… Carora le vine vremea, si blocul ar trebui sa intre in reparati capitale. Dar ghici ce: nu se vor putea face, deoarece locatarii nu vor vrea, din lipsa de parale.

@muru: n-ai inteles, compar casuta mea din oraselul meu cu un apartament de bloc din acelasi orasel al meu. I-adevarat, nu sunt de la “oras”, unde se poate munci, si sunt din provincie, te-ai prins. Si care ar fi problema cu naveta? Vrei sa-ti zic ca in oraselul meu e o fabrica de mobila cu 300 de angajati, iar cativa dintre sefi sunt din Bucuresti si Ploiesti? Si ca fac naveta saptamanal? La 300km?

ungureanu88
1 octombrie 2013 • 2:09 PM
Prietene, oamenii platesc pe ele cat se cere. Eu am luat apartament cu doua camere la 50.000 de euro. Nu a venit nimeni sa imi zica: “Nu il vrei la 5000?”. Ba din contra, toti au cerut 52.000+.

Eu lucrez in telecom/IT. Muream de foame in oraselul tau de provincie. Asta e si motivul din care am plecat din al meu…

Poti sa mananci rahat cat vrei, se numeste cerere si oferta. Daca cererea e mare si oferta mica, bunul acela are valoare mult mai mare decat ‘merita’. Du-te cu logica ta la cati vanzatori de apartamente ‘cu coada pe sus’ vrei tu. Tot fara casa vei fi.

Ai mei au casa de 250 de mp cu etaj, curte de 750 de mp evaluata la 90.000 de euro in provincie. Na ca ei sunt mai smecheri ca tine. Dintr-un motiv ciudat, aceste cifre au o valoare pentru tine….

Spor la crescut animale si la facut mobila. Altii mai au si alte ocupatii.

batman
1 octombrie 2013 • 5:00 PM
@ungureanu: ti-ai luat apt ala de 52 de mii cu banii jos, sau ti-a dat tatuca 3000 de avans si restul cu pomana statului prima casa ?
orisicum l-ai luat, ai luat teapa, asta daca nu cumva e la fantani la unirii. deja la banii astia daca cauti bine gasesti la 3 camere 60-65 mpu. dar deh, romanu’ tre’ sa fie “propretear” cu orice pret, ce daca-si amaneteaza munca pe 30 de ani ( nu zic ca e cazul tau, dar 90 % asa si-au cumparat case un ultimii 5-6 ani ).

ungureanu88
1 octombrie 2013 • 6:04 PM
@batman
Am dat 50.000 acum un an, cu pomana de la stat.
Am zis, decat sa dau 200 de euro pe luna la chirie si dupa 30 de ani sa am nimic, macar na, pentru 200 de euro/luna poate poate o sa am ceva…
Ce zici tu cu preturile alea nu existau acum un an si cred ca nici acum daca te uit icu atentie la ce se ofera (nu conteaza doar euroi/m2).

Fiecare face ce vrea cu banii lui. Pana in final, indiferent din ce motiv se duce pe copca o banca, toata lumea plateste (vezi exemplu Cipru). Economia e varza din cauza combinatorilor, smecherasilor si ‘oamenilor de afaceri’ din tara asta. Si sunt multi. Oricati ar muri de foame sau ar pleca de aici, altii o sa ii ia locul.

Sa te plangi de asta e copilaresc pentru ca este inevitabil si atot-cuprinzator, ca si zeul crestinilor.

Amin.

ad.rian
1 octombrie 2013 • 11:38 AM
Suntem pe tobogan. Multumim, politruci hoti. Urmeaza marea finala.

Andrei Sandulescu
1 octombrie 2013 • 11:46 AM
SUA da faliment??? Vai de mine, sa inchida programul de spionaj global in primul rand!!!!! (puteti sa vedeti aici exact despre ce vorbesc si cat de “putin” costa acesta http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/national/black-budget/). Si noi sa ne facem griji cand nici un guvern nu o sa mai arunce banii pe geam. Situatia ar fi fost cu adevarat tragica daca banii erau cheltuiti cu cap dar nu ajungeau… momentan hai sa fim mai realisti: se arunca banii pe prostii ca sa aiba firma lu’ nepotu activitate cu statul la supra pret (si asta se intampla si in America la nivel corporatist, revin cu argumente daca vi se pare ireal).

Poate mie sa imi garanteze cineva ca cei ce vor urma nu isi vor dezvolta firme si firmulite care sa faca in Romania, spre exemplu, cele mai scumpe autostrazi din Europa? (stim foarte bine cum merg afacerile cu statul si ce rezultate au, si se pot da multe exemple pe tema asta).

Deci drama, apocalipsa si tragedie totala cand nu o sa se mai fure ca in codru!!! Asta e problema reala, nu economia care merge prost sau bine. Astea sunt niste aberatii menite sa ne distraga atentia. Dar la cata prostie se petrece in Romania (precum si in lumea occidentala) circoteca o sa continue. Si va asigur ca tot prostii o sa moara de foame…

Mihai Giurgea
1 octombrie 2013 • 11:59 AM
Deci tu ai vrea ca prostii sa traiasca si sa moara desteptii? da’ de ce, iti plac tie masili popolare? 😆 vrei musai sa traiesti in idiocratie?

Lasa-i sa moara-n pizda mamii lor! ca ei au vrut sindicate, case pe credit si pensie la 50 de ani: acum las’ sa le iasa pe nas! Pe mine criza asta ma bucura nespus. Si am si castigat bani din greu de pe urma ei. Sunt unul din profitorii crizei.

Mihai Giurgea
1 octombrie 2013 • 12:04 PM
Planeta de dupa criza, va fi o planeta fara incompetenti. Pentru ca vor fi toti morti. De foame si de frig. Hahahaha…

ion tatarescu
1 octombrie 2013 • 12:37 PM
esti prea optimist, oricat de bine nu s-ar curati, se vor naste altii, e o lupta perpetua

pletosu88
1 octombrie 2013 • 4:02 PM
@Mihai Giurgea
Intr-adevar esti prea optimist din punctul asta de vedere :)) Cele trei elemente care nu vor disparea decat odata cu sfarsitul planetei sunt apa aerul si fraierul. Poate va fi o perioada de “liniste” dar idotii nu vor disparea de tot niciodata

Mihai Giurgea
1 octombrie 2013 • 4:04 PM
haha, misto asta: apa, aerul si fraierul. O s-o folosesc 🙂

idf
1 octombrie 2013 • 12:03 PM
Deci se intampla in America , tara care isi poate tipari banii , CARE II POT SCHIMVA PE PRODUSE ADEVARATE , care are cea mai buna si dotata armata din lume , serviciile secrete poate cele mai bune din lume , centre de afaceri si bursele care dau tonul in lume etc. Si totusi aceasta tara are grave probleme finaciare.
Logica spune ca daca America a tusit , noi avem tumori canceroase … aceste tumori se numesc , Ponta , Basescu , Iliescu .. etc si trebuie extirpate pana nu intra corpul in metastaza …. 😀

Tavi
1 octombrie 2013 • 12:18 PM
Sunt deja metastaze,care inca mai pot fi exirpate,odata cu tumora !!!

Andrei Sandulescu
1 octombrie 2013 • 12:21 PM
Selectia naturala este inevitabila 🙂 Totusi pana cand se mai curata din idiocratia asta avem de suportat vaicareli si tragedii pentru ca romanului ii este mai usor sa se planga pana cand ajunge intr-o situatie disperata decat sa puna mana sa faca ceva… orice!

Acum nu imi plac masili popolare dar mi-e mila cand ii vad in stanga si in dreapta, amarati vai de capul lor.

Cred ca oricine este mai bun decat actuala clasa politica care este evident corupta, hoata, mincinoasa si incompetenta. Nu mai merge nici macar ideea ca fura dar macar mai fac si ceva bun pe langa.
Actuala clasa politica trebuie sa dispara, este un gunoi care ne dauneaza si trebuie aruncat. Sper sa ajunga si alti romani la concluzia asta.

Gicu Pricu
1 octombrie 2013 • 12:49 PM
Un articol foarte profesional ca si autorul. Mihai Giurgea esti idolul nostru!

Elis
1 octombrie 2013 • 7:44 PM
Da, interesant mod gandire. Numai ca la o adica, ai pretentia ca acesti idioti, putori si incompetenti sa te aleaga, sa fie reprezentati de tine. Oare o vor face ?

Fifty
1 octombrie 2013 • 1:19 PM
Se pare ca am aflat motivul pentru care America a cumparat armament si a chemat trupe din alte tari sa-i pregateasca pentru revolte de strada pana la 1 octombrie , nu porcaria aia de teorie cu, cometa.

Supermario
1 octombrie 2013 • 1:25 PM
Observ ca peste tot in lume taberele politice sunt complet segregate si foarte antagonice. Luati exemplele recente cu Italia – rupta in doua si neguvernabila, SUA – atat de divizata pe Obamacare sau Romania – impartita in pro RMGC si anti RMGC.

Toate antagonismele astea pleaca de la fapul ca o parte a societatii vrea sa bage pe gat cu forta anumite chestii celelilalte parti, pe banii sau cheltuiala acesteia din urma…

Ceea ce observ este ca in ultimul timp in acest gen de conflicte partile au devenit ireconciliabile, disparand consensul. Pai cum sa-l impaci pe unul care vrea sa polueze Apusenii cu cianura cu cel care apoi trebuie sa traiasca cu ele sau sa le curete? Sau in America, cum sa-l impaci pe un cersetor care vrea asigurari gratuite de Stat, cu cel care ar trebui sa i le plateasca?…

Solutiile de bun simt sunt: FIECARE PE BANII LUI ! si FIECARE SA FACA CE VREA, DAR IN CASA LUI !

ion tatarescu
1 octombrie 2013 • 5:28 PM
pai cred ca problema si in america si in romania, nu este cu rmgc sau fara, problea e exact aceasi: “cum sa-l impaci pe un cersetor care vrea asigurari gratuite de Stat, cu cel care ar trebui sa i le plateasca?…”

si problema cu fiecare pe banii lui si cu casa lui, nu prea are logica, fiindca multi nu au casa lui, si mai e spatiul public, cu asta ce faci? problema e cu spatiul comun

de fapt lumea nu vrea deloc pe banii lui in casa lui, ei vor distractie, sa circule, sa traiasca ca in filme, cu demnitate si fite, dar cineva sa plateasca

Robespierre
1 octombrie 2013 • 2:11 PM
Pietele nu au reactionat, deja shut-downul era cumva inclus in pret…
O problema mult mai serioasa este “debt ceiling” iar aici rep si dem nu vor sa faca niciun fel de concesii in Congres. Ultima data s-a intamplat in 2011, a urmat retrogradarea SUA si reintrarea in recesiune a multor tari.

augustin
1 octombrie 2013 • 6:08 PM
modelul evictiuni financiare, cred eu,o sa fie urmat in statele unite ca fenomen daca nu va fi votat bugetul cu obamacare si nici nevelul de indatorare ,doar ca in sens invers.deci fed continua sa tipareasca in draci hartii verzi ,sau biti ,dar acele hartii si biti nu vor mai ajunge in conturile guvernului SUA,banii vor ramane in bancii si alti investitori,ce o sa faca cei care au banii in cont ?o sa dea cu ei in caini,si …..dar poate ca nu va fii asa

antrecalba
1 octombrie 2013 • 3:55 PM
Se simte nevoia unei schimbări la nivel planetar. Societatea globalizată are nevoie de alte modele economice. Superinformatizarea către care tindem sau ne îndreptăm nu oferă soluții economice. Poate niște suprasolicitări – meteoriti, supercalculatoare la fel de inteligente ca omul etc. – ne vor forța să ne remodelăm economic și spiritual!

avenirv
1 octombrie 2013 • 4:32 PM
ar trebui ca toata lumea sa boicoteze BMW, Mercedes, Audi, VW, Ferrari, Lamborghini, etc.
acestea sunt firme comuniste unde sindicatele taie si spanzura. auzi, in Germania legea cere ca la o anumita marime a firmei sindicatele sa aiba 30% din board. asta-i comunism curat !
lumea ar trebui sa boicoteze asemenea firme.
de asemenea lumea ar trebui sa boicoteze politia, pompierii si profesorii, astia au cele mai importante sindicate, si nu vorbesc de Romania.

GabrielC
1 octombrie 2013 • 6:45 PM
Ar trebui! Ce te faci daca “lumea ” boicoteaza dar companiile- intre ele – nu? Exemplu de sustinere economica: la o companie la care am lucrat – si care cumpara doar WV si Audi- a venit “directiva” din “tara mama” sa verific “oportunitatea: de a inlocui parcul auto cu unul de la Mercedes? Ceee? ( treaba se petrecea in 2009); Oricate evaluari si reevaluari si comparatii am facut- dadea “pe minus” rau; Mai ales ca parcul se deteriora- pe zi ce trece- iar ofertele de-abia daca mai atingeau 2 GEuro; Un pachet” nou ar fi fost mai sus cam cu 7-7.5 GEur ( iar compania nu statea f bine in Ro- cu lichidul si nici cu arieratele); Raspunsul “de la centru”- Imi dau ei lista de discounturi pentru noi- + diferenta nu conteaza ca e politica de sustinere a unor parteneri worldwide;
Cat despre comunism- asa-i; Daca esti prost si-ti faci treaba pana la capat- ori te “exmatriculeaza” ori te promoveaza pe un post de pe care-ti vei dori sa pleci tu;

Alexandru Anitei
1 octombrie 2013 • 6:45 PM
Eu nu ma pricep la masini dar stiu ca Audi face lucruri de calitate si de aceea le cumpara clientii. Banuiesc ca la fel se intampla si la celelalte firme. Ca sunt sau nu sindicalisti in board sincer ma intereseaza mai putin. Iar in ce priveste Germania treaba se pare ca functioneaza si asa. De ce? Pentru ca sindicalistii aia nu bat cu pumnul in masa si cer salarii mai mari, pauze de masa si alte tampenii. Tocmai pentru ca sunt in board stiu exact care sunt cifrele, cate vanzari s-au facut si cat profit are firma. Si mai stiu ca fara astea angajatii pe care ii reprezinta n-ar avea nici un job. Asa ca de regula lucreaza cu actionarii nu impotriva lor. Dar deh, pentru asta iti trebuie educatie si cultura germana. Nu merge oriunde.

tibi
1 octombrie 2013 • 10:52 PM
Aşa, Avenirv! Mercedes, Audi sau BMW fabrică numai rable bune de dat la fier vechi, şi asta numai din cauza sindicaliştilor şi comuniştilor. De aia toţi oamenii cu bani circulă cu Tata. Ai văzut tu vreodată miliardar cu Mercedes?

A, şi să nu uităm că economia Germaniei e în colaps, am auzit că anul ăsta PIB-ul lor va scădea cu vreo 20-30 de procente.

avenirv
1 octombrie 2013 • 4:36 PM
@ramon
pe vremea lui ceasca statul construia si vindea apartamente proprietate personala si dadea credite pt cumpararea acestor apartamente cam cu 6-8% dobanda.
deci romanul nu le-a luat pe gratis. aproape pe gratis a fost insa cand Iliescu le-a vandut la preturile vechi, adica cu salariul pe cateva luni luai apartamentul in care locuiai cu chirie la icral.
deci ori esti communist (minti ca un communist) ori nu stii (si asta nu este o scuza).

rammon
1 octombrie 2013 • 7:40 PM
Scuza-ma ca n-am fost mai exact si n-ai inteles : romanul le-a luat aproape gratis de la statul comunist de dupa 90. Si care e la fel de comunist si in zilele noastre. Acum ai inteles? Si mai usor cu etichetarile astea de communist, ca nu ai habar cu cine vorbesti. La fel ca pletosu88 mai sus.

rammon
1 octombrie 2013 • 7:43 PM
Suzele mele lui pletosu88, am vrut sa zic ungureanu88… ce ti-e si cu numerele astea 😀

ungureanu88
1 octombrie 2013 • 8:44 PM
@rammon
Nu e problema rammonelule. Din cand in cand se mai intampla sa te ia gura pe dinainte. Nu e capat de lume.
Atat ca diferenta dintre ungureanu88 si pletosu88 o fac literele nu cifrele.
Iti recomand cu incredere niste materiale pentru documentare: ABCdar si Matematica pentru toti.
Dupa, poti trece si la lucrari mai complicate cum ar fi Capra cu trei iezi (are cateva elemente bune de numaratoare elementara foarte interesante) precum si Bamby.

@avenirv
A dat de inteles ca nu stie, lasa-l.
Nu e nimic nou in lume. Smecherii si hotii folosesc aceleasi combinatii de doua mii de ani. Mira pe cineva ce se intampla acum in SUA? In plus, de-alungul timpului doar doua investitii s-au aratat durabile. Imobiliare si aur. Desi aurul nu a a mers foarte bine mereu (vezi inflatia de aur din Americi).

pletosu88
1 octombrie 2013 • 9:19 PM
Se accepta desi ramasesem un pic blocat ca nu stiam ce comentasem aiurea :))

Robert L
1 octombrie 2013 • 5:14 PM
Draga domnule Giurgea,
Nu l-am citit pe Eminescu cat citesc si IUBESC articolele dumneavoasta.
Din punctul meu de vedere, un om ca dumneata ar trebui sa stea in scaunul presidentiei. Ne trebuie un al doilea Vlad Tepes in Romania si dumneata te vei potrivi de minune pentru acest rol.
Locuiesc in US dar mi se rupe inima vazand cum Romanii sufera in tara.
Va rog din suflet si cred ca multi altii sunt in asentimentul meu ….CANDIDATI LA PRESIDENTIA ROMANIEI!!!!
Va multumesc,
Robert Lupascu

Neil Redis
1 octombrie 2013 • 6:13 PM
Deci a inceput curatenia si ca de obicei incepe in US

Mihai Giurgea
1 octombrie 2013 • 6:16 PM
Voi care sunteti ingineri, ce ziceti de asta? Poate tipul asta sa devina miliardar in plin colaps economic?

Daniel
1 octombrie 2013 • 8:29 PM
In colaps economic individul o sa moara de foame cu tot cu “zeama” lui. Lumea nu o sa mai aiba IPhoneuri si alte obiecte care sa le spoiasca cu zeama d’aia si cred ca nici nu o sa conteze. Alte lucruri o sa fie prioritare atunci, cele strict elementare, care asigura supravietuirea.

val1ca
1 octombrie 2013 • 8:37 PM
wow, cate aplicatii poate avea!…ma gandesc ca toate ambarcatiunile pe si pe sub apa poate sa-l foloseasca. Chiar ma gandeam daca se poate inventa o substanta de genul asteia care sa imite gelul produs natural de animalele amfibii.

Marian
1 octombrie 2013 • 10:28 PM
Sub o alta denumire vedetele aveau in casa asa ceva in urma cu doi ani nu cred ca tipul mai poate deveni miliardar acum.
SUA-guvernul in faliment … nu e prima data si probabil nici ultima si de obicei blocajul este de la 5 zile -1 luna max. Negociaza ei sa isi salveze fundurile de politicieni si postul caldut.
Caderea asta era inclusa si prezisa, sa vedem ce vor face pe 17 Octombrie. Acolo e buba.

zanshin
2 octombrie 2013 • 12:40 AM

horia dragoiu
2 octombrie 2013 • 10:51 AM
Categoric miliardar indiferent de criza.

Neil Redis
1 octombrie 2013 • 6:37 PM
Ok! Le-am spus de mult

Ni se trage totul de la votul universal, democratia a cazut in miinile manipulatorilor.
Netaniahu a venit ieri la Obama ca sa mai dea. … A fost tratat cu flit

 1. Nu votati in procesul de facere a legilor oameni care traiesc din miseria umana.
  Vor face legi menite de a mari miseria umana
 2. Bani care nu vin din munca utila corupe tare ( specula, dobinzi, investitii in Resourse, etc ) le-a venit sfirsitul.
 3. Investitiile nu se fac cu muschii, se fac cu grasimea
 4. Faceti miscare pina la transpirare; trebuie transpirat minimum 30 min pe zi. Altfel comiteti un pacat fata de dumnezeu ( Eu sint ateu ) dar intelegeti …
  Thanks!…

Neil Redis
1 octombrie 2013 • 9:29 PM
Problema e matematica de aia nu e scapare
majoritatea votantilor sunt pomanagii si voteaza pomanagi la putere ca sa le dea pomana
cei ce muncesc din greu produc banii de care pomanagii depind, dar ei nu voteaza ( ca nu au timp )

Asta e Democratia astazi ( Cleptocratie )

nicu
2 octombrie 2013 • 12:57 AM
Buna ziua,acum 2h am trecut granita dinspre us of in canada.la intrarea in us of cozi de 1,2km nu exagerez la giseu lucreaza maxim 2 politisti de frontiera cozi la intrare pe care nu le/am vazut niciodata intr/un 1 si jumate de cad terc frontiera si o fac de 1,2 ori pe saptamana.Treaba e nasoala am vazut masini pe care deobicei nu le vezi undercover civile la fiecare intersectie mare sau nod rutier.Ieri vorbeam cu niste colegi americani care ziceau cam asa,de ce trebuie sa platesc eu pentru votantii lui obama din sud ,care nu vor sa munceasca pt. 1200 pe luna ,toate sau scumpit in ultimul an,,TOATE,SI INCA NU SE OPRESTE GUVERNUL SOCIALIST A LUI OBAMA.Domnul mihai le spune la cretinii de guvernanti ca e jale ,ei tot cu furatul.EU SUNT IN CANAQDA DAR ECONOMIA CANADEI exporta 80% in america, oameni buni acum chiar ca se termina cu vrajeala,cine scapa scapa cine nu doamne ajuta. keep rolling bud

nicu
2 octombrie 2013 • 1:29 AM
inca o precizare va rog, punct trecere frontier BUFFALO NY- FORT ERIE CANADA in alte puncte de frontiera nu stiu,va multumesc

HoyLa
2 octombrie 2013 • 10:59 AM
http://www.nasa.gov

Tin_Tin
2 octombrie 2013 • 11:21 AM
S-au trezit verii lor europeni, macar la nivel de dicurs. Premierul britanic:
“We know that profit, wealth creation, tax cuts, enterprise … are not dirty, elitist words. They’re not the problem, they really are the solution because it’s not government that creates jobs, it’s businesses. [They] get wages in people’s pockets, food on their tables, hope for their families and success for our country.”
Nu e chiar Thatcher, dar e pe drumul cel bun.

Eugen
2 octombrie 2013 • 12:34 PM
Reblogged this on Eugen Sandu.