Andre-Charles Boulle

Printre artistii care au dat stralucire domniei Regelui Soare, Andre-Charles Boulle (1642-1732) ocupa un loc de seama. Continund o traditie de familie, Boulle va deveni un celebru ebenist, imbogatind repertoriul de forme si motive al domeniului si crend chiar o tehnica speciala care ii va purta numele. Dupa o solida ucenicie in arta mobilierului de lux si n pictura, el dobndeste prestigiu si recunoastere, primind dreptul de a locui mpreuna la palatul Luvru.

Un nucleu de artisti beneficia de dreptul de a locui, cu atelierele si familia, in resedinta regala, gest de ncurajare si sustinere. La Curte, acestia erau tratati cu tot respectul, numarndu-se printre intimii monarhului, luand masa cu el si cu musafirii si participnd la evenimentele din viata suveranului ca niste apropiati pretuiti. Boulle, rasplatit cu titlul de prim-ebenist al regelui, cu bani si favoruri, si va petrece timpul crend desene de modele, experimentnd materiale noi si colectionnd el nsusi un cabinet de curiozitati dupa moda epocii, cu picturi de maestri olandezi, desene de Rafael si Michelangelo. Piesele de mobilier executate n atelierul sau vor fi dintre cele mai diverse: dulapuri, biblioteci, cabinete, mese, candelabre si cutii pentru barometre. Mobilierului Boulle, bogat decorat cu o marchetarie din esente diferit colorate, care permiteau realizarea de arabescuri, motive geometrice si vegetale de o uimitoare varietate, i se adaugau ornamentele din baga si metal, gravate si incrustate uneori cu pietre semipretioase.

Accesoriile, balamalele, mnerele, broastele erau confectionate din bronz cizelat si subtil integrate n ansamblul compozitiei pentru a nu deranja splendidul aranjament al ornamentelor. Cu fildes si sidef, cu bucatele de marmura si fire de aur, comodele Boulle aratau un joc rafinat de curbe si linii drepte. Patru din cei sapte copii ai lui Boulle au continuat meseria de ebenist, prelund faimosul atelier unde parintele lor realizase piese comandate de Regele Soare, de ducesa de Berry, de principele elector al Bavariei, de Marie Leczynska, sotia lui Ludovic al XV-lea. Boulle a murit la vrsta de 89 de ani. Cu ctiva ani inainte, atelierul si locuinta i-au fost incendiate de un raufacator. Focul a distrus aproape in intregime cabinetul de curiozitati al artistului si mare parte din desenele de modele la care lucrase toata viata.

De aceea, astazi este deosebit de dificila identificarea unui mobilier autentic Boulle. Foarte putine piese sunt considerate de experti autentice si nu copii sau imitatii, si aceasta apreciere se poate face numai dupa confruntarea cu desenele originale care s-au mai pastrat si cu acelea publicate n 1720, n timpul vietii artistului. De pilda, numai dupa minutioase cercetari, specialistii au putut certifica autenticitatea unui armoire de la Victoria and Albert Museum din Londra. La celebra casa internationala de licitatii Christiei’s s-a vndut n 2005 un birou Boulle cu 4.321.000 euro.