8 judeţe în faliment!

Teleorman, Bacau, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Olt, Sibiu, Vrancea! Plus municipiile Constanta, Botosani, Piatra Neamt, Slatina!

au atins limita maxima de indatorare de 30% din veniturile colectate, conform legii finantelor publice:

Potrivit unui document oficial al Ministerului Finanţelor, semnat de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, un număr de patru oraşe reşedinţă de judeţ şi opt consilii judeţene au depăşit la nivelul anului 2013 gradul de îndatorare de 30% care permite contractarea unor noi credite rambursabile sau garantarea unor împrumuturi.”

“Unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi, sau să garanteze orice fel de împrumut, dacă totalul datoriilor anuale (ratele scadente la împrumuturile contractate şi/sau garantate, dobânzile şi comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează să fie contractat şi/sau garantat în anul respectiv) depăşeşte limita de 30% din totalul veniturilor acceptate.”

Scoli, spitale, gradinite, subventii la incalzire, transport local, politie locala, utilitati, etc toate supravietuiau din imprumuturi luate de la Trezorerie sau banci. Nicidecum din veniturile obtinute de la firme. Firmele au disparut demult iar sistemul s-a blocat. Definitiv.

Politrucii locali aruncau cu bani in prieteni, in panselute de 3 lei/fir, reabilitari strazi de milioane de lei km, amenajari parcuri si bazine de inot la tara, etc. Scadenta a venit. Definitiv.

Creditele contractate direct de administratiile locale se ridica la sfârşitul anului trecut la 5,8 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

De unde îi dau înapoi? De nicaieri, caci nu se mai pot rostogoli credite. E posibil ca guvernul sa-i salveze si sa le plateasca datoriile, dar tot din bani imprumutati de la banci. Datoria publica va bate 40% din PIB pana in decembrie, cifra de la care nici guvernul nu se mai poate imprumuta pentru ca va fi refuzat.

Blocajul se va extinde rapid la toate judetele si la majoritatea municipiilor. Economia este rece si exacta.

 Vestea rea pentru baronaşi şi proştii care i-au votat este ca bancile din România au început din 2013 să scoată bani din ţară, nu să dea la judete.

1 miliard de euro pe luna scot bancile din România! Este cea mai acută faza a crizei din 2009 incoace, se numeste deleveraging

Va continua pana ce suma creditelor acordate de banci populatiei si administratiei va fi returnata in integralitate

Adică 222 miliarde lei, 50 miliarde euro. Încă 50 de luni de criză acută.

Nu plangeti, atunci va incepe capitalismul in România!

Autorul Marian Androne, zis “Robespierre”, este membru al Miscarii Antitaxe si semnatar al Cartei Libertatii Fiscale.

ad.rian
4 octombrie 2013 • 11:27 AM
Cum adica, s-a terminat filmul “La vie en rose” si trebuie sa ne bulucim prin Sarindar?

Adrian
4 octombrie 2013 • 11:27 AM
Au venit politrucii cu o solutie: “Obligatiunile emise in 2005 de Primaria Capitalei, in valoare de 500 milioane lei, scadente in 2015, nu vor mai fi considerate ca facand parte din totalul datoriilor anuale aferente finantarilor rambursabile contractate de municipiu, pentru a nu afecta gradul de indatorare al primariei.”

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15714066-guvernul-intervine-lege-pentru-proteja-gradul-indatorare-primariei-capitalei.htm

vendeta
5 octombrie 2013 • 8:55 PM
Da cine e prost sa cumpere obligatiuni de stat roman? As cumpara obligatiuni de stat german dar nu roman sau bulgar…

pletosu88
4 octombrie 2013 • 11:30 AM
Pai ce se ureaza in astfel de cazuri? Multe inainte nu?(judete) Personal cred ca e singura solutie: falimentul statului si abia dupa reconstructia.

Elis
5 octombrie 2013 • 8:37 AM
Si cine sa le reconstruiasca, tot ei ? Nu vezi ca nu exista nicio alta alternativa ?

pletosu88
5 octombrie 2013 • 11:28 AM
Nu exista alternativa deocamdata dar cu siguranta mai sunt oameni capabili in tara asta sau din cei plecati pe afara. Deocamdata si-au facut cartile sa se perinde tot ei la guvernare. Aceleasi partide cu aceeasi hoti. Dar foamea va schimba toate astea.

ion agarbicenu
4 octombrie 2013 • 3:04 PM
am priceput,da de ce se intareste leul?…daca suntem gata

vali
4 octombrie 2013 • 5:09 PM
Simplu, pentru ca e artificial 100%. 🙂

Marian Androne
4 octombrie 2013 • 6:00 PM
Importurile sunt in scadere pt ca nu e cerere. Daca te uiti pe graficul EurRon vei sesiza ca se cumpara euro in zona 4.38 – 4.42 de luni bune. Oare de catre cine? Bancile, desigur.

Marian
4 octombrie 2013 • 4:52 PM
Pina nu se ajunge la singe astia nu se lasa.Politicienii in momentul de fata sunt orbiti de puterea banului si a pozitiilor lor in stat.

L
4 octombrie 2013 • 5:38 PM
Scuzati de off-topic, dar azi-dimineata am vazut in metrou o tanara citind “The Anti-Capitalistic Mentality” (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Anti-Capitalistic_Mentality).
Dupa ce am aruncat un ochi sa vad ce subiect trateaza, cred ca o sa o cumpar si eu. Iar tanara respectiva imi da speranta ca nu sunt toti pustanii chiar idioti cu Che Guevara pe piept (un maximum de ironie, pana una alta) si cu “jos capitalismul” pe pancarte

ion tatarescu
4 octombrie 2013 • 10:01 PM
daca ii intrebi ceva de Che Guevara sau alte chestii, ai sa observi ca habar nu au

pentru ei acel simbol e pur si simplu cool, cum umbla altii cu secera si ciocanu pe tricou, e mai la moda sa fii revolutionar, rebel, etc.

Mihai Giurgea
4 octombrie 2013 • 10:14 PM
Da, asta am verificat-o si eu. habar n-au cine-i che guevara.

Problema lor e ca firmele le cer sa stie sa scrie corect la angajare (auzi, ce pretentie infama…nici macar in facultate nu mi-a cerut asa ceva…).

Iar dupa angajare, ca patronul le cere sa stea peste program (asta cica-i sclavie) si ca nu-i plateste cat considera ei ca ar fi “pe masura” (pe care masura :lol:?). Pai cum, mamica imi da bani gratis si esploatatoru’ asta isi permite sa-mi puna conditii?

Alexandru Anitei
5 octombrie 2013 • 12:14 AM
Mihai, n-ai mers in ultima vreme cu metroul? Ca a aparut o reclama d-asta platita cu fonduri europene pentru nu stiu ce institut de stat care zice asa: “Munca este un drept si exploatarea muncii este o crima” ??!! Pai dupa asa spalare pe creier zic si eu ca au mintea sucita.

Adrian
5 octombrie 2013 • 12:45 AM
Merci de recomandarea de carte! O sa o citesc.

Adrian
5 octombrie 2013 • 12:46 AM
Pentru cei interesati de cartea Anti-capitalist mentality, o puteti citi si downloada gratuit de aici: http://mises.org/etexts/anticap.pdf

Alexandru Anitei
4 octombrie 2013 • 5:54 PM
https://www.facebook.com/events/1398293943735061/ – daca sunteti sambata prin Bucuresti 🙂

dan
4 octombrie 2013 • 6:27 PM
“… atunci va incepe capitalismul in România!”

I LIKE THAT !!!

Supermario
6 octombrie 2013 • 12:05 AM
Dupa DEX avem urmatoarele definitii:

  • incapacitatea de plata este situatia in care incasarile curente ale unui debitor sunt mai mici decat obligatiile curente ale acestuia
  • insolvabilitatea este situatia in care bunurile unui debitor au o valoare mai mică decat obligatiile totale ale acestuia, iar
  • falimentul este starea de insolvabilitate declarata de o instanta.

Din cate stiu, in Romania nu se afla in “faliment legal” nici macar o unitate administrativa teritoriala ( comuna, oras, municipiu sau judet ).

Dupa decenii de comunism si “socialism de piata” nu putem vorbi nici macar de “insovabilitatea” administratiilor locale, intrucat toate acestea sunt bine garnisite cu numeroase active: incepand de la pasunile si padurile comunale, trecand pe la regiile autonome ale oraselor si municipiilor si pana la aeroporturile, porturile sau alte active impresionante apartinand consiliilor judetene.

Putem vorbi insa pe deplin de “incapacitatea de plata” a majoritatii acestor forme de organizare teritoriala, incapacitate care la evolutia din prezent a gradului lor de indatorare nu poate duce decat la insolvabilitate si faliment!

Solutiile pentru a iesi din acest cerc vicios al falimentului si anume: reducerea cheltuielilor pana sub nivelul veniturilor si vanzarea activelor existente pentru stingerea datoriilor acumulate, nu sunt insa deloc pe placul alesilor. Nimeni nu vorbeste despre aceste solutii sanatoase!

Solutiile de baza ale politrucilor sunt insa: marirea taxelor, cresterea gradului de conformare fiscala, suplimentarea imprumuturilor, cresterea investitiilor in active, mai ales prin atragerea de fonduri europene nerambursabile…

Supermario
6 octombrie 2013 • 12:32 AM
P.S.: Asta cu fondurile europene nerambursabile este una dintre cele mai nenorocite nirvane, care nu face decat sa ne indatoreze si mai mult. Sa va dau un exemplu.

Sa zicem ca o comuna are o masina mai veche, ce valoreaza vreo 10.000 de euro si care ar avea nevoie de o reparatie capitala de 5.000 de euro, bani de care ar putea face rost, insa cu ceva eforturi.

Nu tata, pai cum sa repare Primarul masina veche cand poate lua una smechera, noua-nouta, la care cica primeste inapoi de la UE 90% din valoarea de achizitie?!? Asa ca se baga la un Mertzan de 150.000 de euro, pentru care gajeaza Caminul Cultural la o banca, in ideea ca 135.000 de euro vor veni inapoi de la UE.

Lasand la o parte cheltuielile cu imprumutarea banilor si riscul major ca Dosarul pentru finantare sa fie respins pentru ca alti politruci din tara au facut manarii – la finalul operatiunii Primaria ramane cu masina veche, cu Mertzanul nou si cu restul de datorie catre banca de 15.000 de euro, adica cei numai 10% corespunzatori finantarii locale.

Insa pe tot parcursul dosarului banca obliga debitorul la asigurare Casco, care are un cost de 6-8% pe an, adica 9-12.000 de euro pe an numai pentru asigurare…

Pe fondul entuziasmului cu banii moca Primarul vinde nepotului masina veche cu numai 1.000 de euro. Apoi mai circula cu Mertzanul un an doi, pana e in garantie si pana mai poate plati Casco-ul pe obrazul bancii… Dupa ce masina iese din garantie Primaria o pune pe butuci intrucat nu mai are bani de Casco, nu mai poate plati service-ul, iar un set de gume noi costa peste 1.200 de euro. Intre timp datoria la banca a ajuns la 35.000 de euro si banca vrea sa scoata la vanzare Caminul, ca masina nu se poate vinde fiind pe fonduri UE..

Si uite-asa, una peste alta, dupa ce a primit 135.000 de euro moca de la UE Primaria ramane si fara masina functionala si cu datorii la banca si fara Caminul Cultural…

Gratiela
6 octombrie 2013 • 10:12 AM
ce bine ar fi daca DEX-ul ar plati datoriile Constantei…
tie iti arde de analize gramaticale, cand eu nu mi-am mai luat salariul de 5 luni
pentru mine si copilul meu asta se numeste FALIMENT

pletosu88
6 octombrie 2013 • 1:07 PM
@Gratiela
Am ramas pur si simplu blocat sa vad ca nu v-ati luat salariul de 5 luni si totusi nu v-ati gandit ca ar fi timpul sa renuntati la postul de bugetar. Comentariul dumneavoastra imi intareste convingerea ca un bugetar nu pleaca de acasa pentru salariu. Daca se va face vreodata o restructurare pe bune in sectorul bugetar de genul 90% concediati sunt convins ca cea mai mare parte din ei vor muri efectiv de foame pentru ca sunt atat de calificati incat nu-i va angaja nimeni in sistemul privat. Uite de aia doresc eu falimentul statului si reconstructia. Faceti parte din categoria de persoane care refuza sa creada ca statul va intra in faliment. Uite ca se poate

Supermario
6 octombrie 2013 • 2:06 PM
Doamna scumpa, introspectia mea tocmai asta incerca sa va explice: ca Primaria Constanta nu este in faliment ci eventual in incapacitate de plata.

De ce nu-i cereti lui naughty boy Mazare sa reduca masiv cheltuielile inutile ale Primariei sau sa vanda din activele Constantei? El trebuie sa plateasca mai intai angajamentele contractuale, iar un angajat exact asta este, un contract!

Aparati-va drepturile, dati-l in judecata si executati-l silit! Ce mai asteptati?…

marian58
17 octombrie 2013 • 1:22 PM
Senator PNL
“anunţ moartea clinică a fondurilor guvernamentale”

http://www.mediafax.ro/politic/disputa-interna-in-pnl-intre-chitoiu-si-bodea-vicepremierul-ameninta-cu-sanctionarea-senatorului-11496053

marian58
17 octombrie 2013 • 1:26 PM
Domnu Giurgea, MAT are deja parlamentari?

Mihai Giurgea
17 octombrie 2013 • 1:48 PM
Hm, acum se pare ca da. 🙂 Acum 3 ani, toti ziceau aroganti ca suntem nebuni si ca nici vorba de falimentul statului. Acum insa…hehehe…