Trei mall-uri vandute la pachet. GTC scapa de centrele din Piatra-Neamt, Suceva si Buzau

Proprietarul celor doua turnuri de la Casa Presei, Globe Trade Center, si-a gasit in sfarsit un cumparator pentru cele mai slabe mall-uri ale sale. De la o investitie totala de 65 de milioane de euro, cele trei unitati au fost vandute, scrie Mediafax, cu 6-7 milioane de euro.

Principalul succes al dezvoltatorului ramane segmentul office, doar turnurile City Gate de langa Casa Presei fiind mai valoroase la incasari decat toate mall-urile din Romania la un loc ale GTC.

Dezvoltatorul israelian a anuntat ca vinde unui singur investitor privat international cele trei mall-uri, centre comerciale care s-au confruntat cu dificultati in ultimii ani din cauza scaderii vanzarilor.

“GTC a decis sa se concentreze pe centrele comerciale mari pe fondul schimbarii conditiilor pietei, din cauza costurilor de operare relativ mari pentru proprietatile mici si mixul lor diferit de chiriasi”, a declarat Alain Ickovics, chairman of the supervisory board al GTC.

Or, fiecare dintre cele trei proprietati Galleria au suprafete nete inchiriabile cuprinse intre 10.000 si 14.000 metri patrati , in timp ce toate celelalte proprietati construite ale GTC au suprafete inchiriabile care depasesc 30.000 metri patrati si sunt mai mult orientate spre chiriasii internationali.

“Tranzactia va duce la imbunatatirea fluxului de numerar, a profitului si a pierderii de 3 pana la 4 milioane de euro pe o baza anuala, de cand proprietatile au mers pe pierdere. In urma tranzactiei, GTC recunoaste o pierdere din reevaluare de 19 milioane de euro in trimestrul al treilea din acest an. In acest caz, GTC a ales o imbunatatire operationala imediata in locul conservarii pe termen lung, pe fondul actualelor conditii ale pietei”, anunta compania intr-un in comunicat. Tranzactia cu cele trei mall-uri se afla in curs de auditare si aprobare si se estimeaza ca acordul de vanzare va fi semnat in primul trimestru din 2013.

Doua cladiri office mai tari decat patru mall-uri

Turnurile City Gate au fost aproape pline inca de la inceput, cu toate ca au cele mai mari chirii din intreaga regiune dintre proiectele office ale GTC.

Chiar si dupa inaugurarea in toamna anului trecut al celui de-al patrulea mall de pe plan local al GTC, cel de la Arad, de departe cel mai profitabile active din portofoliul firmei raman turnurile de birouri din zona Piata Presei. Astfel, in trimestrul unu al anului curent, incasarile din chirii din cele doua turnuri (controlate 60% de GTC) au fost de circa 1,01 milioane de euro. In acelasi timp, incasarile din chiriile celor patru mall-uri au fost de circa 544.000 de euro.

Mai precis, pe segmentul de birouri ale Globe Trade Centre, chiria medie in Romania este de 22 de euro (turnurile din Piata Presei sunt acum singurul activ office al grupului pe plan local). Aceasta chirie este mai mare decat cea medie din Polonia (17 euro) si decat in celelalte tari vecine unde grupul e prezent.

La mall-urile din portofoliul grupului insa, situatia sta chiar invers in Romania. Sunt printre cele mai ieftine. Chiria media la cele patru mall-uri romanesti este de 9 euro/mp, in timp ce in Polonia e 24 de euro, in Croatia 17 euro iar in Republica Ceha 19 euro.

GTC detine in Romania patru mall-uri Galleria, la Arad, Suceava, Piatra Neamt si Buzau, cu o suprafata totala de 69.500 metri patrati. GTC are, de asemenea, o serie de terenuri in Bucuresti, pentru proiecte rezidentiale totalizand circa 4.000 de locuinte, dar si pentru un imobil de birouri, de 15.000 metri patrati, care urmeaza sa fie dezvoltat in parteneriat cu omul de afaceri George Copos.

Pe segmentul office, GTC a construit imobilele Europe House si America House, ambele vandute foarte profitabil inainte de criza.