Portofel cu criptomonede: portofelul cu tehnologie Blockchain

Este de netagaduit ca criptomonedele sunt pe buzele tuturor. Din ce in ce mai multi oameni se aventureaza in lumea monedei digitale si a tehnologiei blockchain. Daca sunteti unul dintre acestia, trebuie sa stiti ca unul dintre primii pasi este sa creati un portofel cu criptomonede care sa va permita sa efectuati diferite operatiuni in cadrul lantului de aprovizionare. Vrei sa stii ce este si cum functioneaza? Continua sa citesti

Ce este un portofel cu criptomonede ?

Un portofel cu criptomonede este un program software sau hardware care contine chei publice si private care sunt unice pentru proprietarul portofelului respectiv. Aceste portofele va permit sa interactionati cu blockchain-ul , care va permite nu numai sa faceti achizitii si tranzactii cu criptomonede precum Bitcoin si Ethereum, ci si sa va controlati soldul.

Pentru a explica intr-un mod mai simplu, este un portofel virtual care va permite sa stocati, sa trimiteti si sa primiti criptomonede in siguranta.

Cum functioneaza portofelele cu criptomonede?

Inainte de a explica cum functioneaza un portofel, este important sa intelegeti ca acesta nu stocheaza de fapt nicio moneda, ci pur si simplu stocheaza cheile pentru a putea efectua tranzactii criptografice. Deoarece criptomoneda este un activ digital, nu poate fi stocata intr-un portofel traditional.

Criptomonedele ca atare traiesc pe blockchain , dar pot fi accesate numai folosind chei publice si private. Acestea sunt cele care valideaza ca suntem proprietari si ca avem drepturi asupra criptomonedei.

Diferentele dintre cheile publice si private:

Dupa cum am mentionat deja, functionarea portofelului cu criptomonede este guvernata de doua tipuri de chei pe care le vom explica mai jos folosind un cont bancar comun ca analogie:

  • Cheie publica: aceasta cheie ar fi un „numar de cont”. Este unica si este cunoscuta ca adresa de portofel. Consta dintr-o combinatie de litere mari si mici, impreuna cu o serie de numere. Dupa cum sugereaza si numele, aceasta cheie poate fi de cunostinta publica.
  • Cheie privata: Revenind la analogia comuna a contului bancar, cheia privata este parola. In cadrul portofelului cu criptomonede , acesta indeplineste functia de cod de verificare pentru a efectua orice procedura in cadrul blockchain-ului si, prin urmare, trebuie sa fie pentru uz privat si confidential.

Desi exista diferite tipuri de portofele — pe care le vom vedea mai tarziu — toate sunt compatibile cu tehnologia blockchain si pot fi folosite intr-un mod descentralizat pentru orice tip de operatiune.

Categorii de portofel cu criptomonede

Exista doua categorii care cuprind tipurile de portofele criptomonede de pe piata. Acestea sunt cunoscute ca portofel cald si portofel rece. Este important sa analizam ce tip de portofel ni se potriveste inainte de a alege in functie de nevoile noastre

Portofel fierbinte

Portofelele fierbinti sunt cele care se gasesc online (software) si pot fi accesate ori de cate ori aveti acces la internet din orice browser sau aplicatie. Sunt utile daca efectuati tranzactii in mod frecvent, insa, fiind online, custodia cheilor private este in mainile tertilor. Asta nu inseamna ca nu este sigur, este posibil sa se configureze straturi suplimentare de securitate care ajuta la generarea unei mai mari increderi in utilizatori.

Portofel rece

Principala diferenta cu portofelele calde este ca acest tip de portofel stocheaza monede digitale in afara retelei (hardware) , prin urmare este nevoie de un anumit suport fizic pentru a le accesa, fie ca este un computer, un USB sau un cod QR. Acest lucru ofera mai multa securitate utilizatorilor, deoarece evita riscul de hacking. Cele mai cunoscute portofele frigorifice sunt Ledger si Trezor.

Desi forma de stocare este diferita, ambele tipuri indeplinesc functionalitatea de a fi un spatiu de stocare pentru chei publice si private.

Tipuri de portofel cu criptomonede

In cadrul categoriilor mentionate mai sus exista diferite tipuri de portofele criptomonede dintre care vom explica cinci:

Portofele de hartie

Acestea apartin categoriei cold wallet in care cheile publice si private sunt scrise pe un suport fizic (in general sub forma de QR). Acesta nu este conectat la niciun server si singura modalitate de a-l accesa este prin scanarea acestui cod si apoi introducerea parolei. Aceasta inseamna ca datele nu sunt trimise prin Internet, lasandu-le in siguranta si securizate.

Sunt ideale pentru stocarea criptomonedelor pe perioade lungi de timp, ca sa nu mai vorbim ca sunt cele mai ieftine. Pentru a crea unul dintre aceste portofele este posibil sa accesati diferite servicii online, care vor fi ghidate in principal de un model aleatoriu care poate fi creat prin miscarea mouse-ului si tastand litere aleatorii. Acest model este cel care va fi folosit pentru a crea o cheie publica si o cheie privata.

Deoarece aceste portofele sunt tiparite, utilizatorii trebuie sa le pastreze cu grija pentru a evita orice furt prin pierdere.

Portofele web

Portofelul web mobil este clasificat ca un portofel cald, ruleaza in cloud si poate fi accesat de pe orice dispozitiv conectat la Internet oriunde. Desi este usor si convenabil de utilizat, ar trebui sa fii constient de faptul ca o terta parte controleaza cheile tale private si este mai usor pentru tine sa fii piratat si furat.

Sunt , in general, cele oferite de burse sau case de schimb. Daca ati cumparat vreodata bitcoini sau alte criptomonede, cu siguranta ati vazut cum aceeasi casa de schimb iti ofera o adresa unde sa le depozitezi. Aceste portofele si cheile dvs. private raman in mainile schimbului, asa ca este recomandat sa stocati doar cantitati mici de criptomonede sau daca este necesar pentru tranzactionare.

Portofele desktop 

Dupa cum sugereaza si numele, portofelele desktop sunt portofele pe computer. Acest tip de portofel este mai sigur decat portofelul mobil sau web deoarece poate fi accesat doar de pe computerul pe care a fost descarcat atata timp cat are suficienta memorie, se poate conecta la Internet si are un sistem de operare compatibil cu respectivul software.

Portofelele care sunt descarcate pe laptop sau computer desktop vor oferi optiunea de salvare a unei seminte, ceea ce va permite recuperarea contului chiar daca dispozitivul este deteriorat. Marele dezavantaj este ca daca iti pierzi computerul sau gasesti un virus, iti vei pierde toate fondurile.

Portofele mobile cu criptomonede

Portofelele mobile sunt aplicatii sau DApp -uri pe care le puteti descarca prin iOS si Google Play Store. Ca si alte aplicatii, poate fi folosit oriunde cu o conexiune la internet pentru a primi si a trimite bani.

Accesarea criptomonedelor de pe un smartphone este una dintre cele mai utile modalitati de a face acest lucru, deoarece le veti avea intotdeauna la indemana pentru a efectua tranzactii prin nevoia redusa a unui cod QR, fara sa va faceti griji cu privire la copierea adreselor lungi de expediere.

Portofelele mobile sunt ideale pentru a face cumparaturi in magazine si ar putea inlocui in curand cardurile de credit sau banii fiat. Exista portofele care accepta doar utilizarea bitcoin (Electrum), dar puteti gasi si unele care pot suporta utilizarea a sute de criptomonede.

Daca alegeti acest tip de portofel, asigurati-va ca pastrati cheia privata, astfel incat, in caz de neplaceri, sa va puteti accesa fondurile de pe alt dispozitiv.

Portofele hardware sau portofele fizice

Acest portofel rece are un sistem de securitate care impiedica inregistrarea cheilor de catre un dispozitiv online. Pentru a fi folosit, portofelul are o cheie PIN pe care o cunoaste doar proprietarul. Desi poate fi considerat cel mai sigur portofel virtual , este si cel mai scump.

Sunt folosite in principal pentru a stoca active pentru o perioada lunga de timp, dar pot fi folosite si pentru a oferi un plus de securitate atunci cand faceti tranzactiile zilnice.

Care este cel mai bun portofel cu criptomonede ?

Cel mai bun portofel cu criptomonede va depinde de utilizarea pe care o veti folosi si de experienta pe care o aveti in gestionarea si investitia in lumea blockchain. Inainte de a alege, luati in considerare urmatoarele aspecte:

  1. Securitate: In cazul portofelelor fierbinti, este important sa revizuiti conditiile de securitate ale fiecaruia. Nu va depuneti banii si increderea dumneavoastra daca nu va simtiti in siguranta.
  2. Varietate de criptomonede: Exista portofele virtuale care sunt acceptate pentru a stoca diferite tipuri de criptomonede, altele au limitari. Daca de obicei investiti in criptomonede de diferite tipuri, aceasta este o problema de care ar trebui sa tineti cont.
  3. Forma de acces: Modul in care te desfaci zi de zi iti poate da indicii pentru a sti care portofel este cel mai bun pentru tine. Daca, de exemplu, folosesti computerul toata ziua, poti opta pentru portofele desktop sau un portofel fizic. Daca, in schimb, de obicei va mutati in mod recurent, un portofel mobil poate fi cea mai buna optiune.
  4. Comisioane: Fiecare entitate cu care va gestionati portofelul virtual are comisioane diferite in functie de tranzactie. Verificati care este cea care se potriveste cel mai bine utilizarii pe care urmeaza sa o acordati.