Nebun, rau si periculos de stiut: viata mitica a lui Errol Flynn

Nascut in 1909 in Tasmania, Errol Flynn a captivat lumea, trecand prin viata ca un antierou Hemingway plin de masculinitate toxica. Cand autobiografia sa, My Wicked, Wicked Ways , a fost lansata postum in 1959, a socat din nou publicul si chiar prietenii sai celebri. ,,Este intr-adevar atat de deschis cat de reputat este”, a stiut prietenul sau Noel Coward, ,,dar cu un fel de expresie care coaguleaza sangele. O asemenea bogatie de vulgaritate inutila “.

De la inceputurile sale, muscand testiculele de oaie intr-o ferma australiana, pana la domnia sa ca superstar international, Flynn povesteste aventurile sale amorale intr-o proza inselator elocventa, care ii toceste povestile deseori sordide. Fie ca invata sa bea vodca fara miros pe platourile de filmare de la Ann Sheridan, sa fumeze iarba cu Diego Rivera, sa o curteze pe printesa Irene a Romaniei sau sa foloseasca cocaina pe varful penisului ca afrodiziac, Flynn a fost pentru sine, cu putina grija pentru resturi pe care le-a lasat pe parcurs. ,,Sunt periculos sa fiu cu el, deoarece, din moment ce traiesc periculos, altii sunt supusi pericolului la care ma expun”, scrie el. ,,Ei, mai probabil ca mine, vor fi raniti.”

Diavolul Tasmanian Adevarat

Crescand in Tasmania, Australia continentala si Anglia, Errol Leslie Thomson Flynn a decis repede ca regulile normale ale comportamentului uman nu i se aplica. ,,Am razvratit impotriva lui Dumnezeu si a guvernului de cand imi amintesc”, scrie Flynn. Tovarasii sai favorizati erau animalele salbatice – tigrii, cangurii, opossum si, da, diavolii tasmanieni – tinute in curtea din spate de iubitul sau tata, Theodore, un stimat profesor de biologie.

In copilarie, Flynn isi dadea mereu capul cu Marelle, ,,tanara si frumoasa mea mama nerabdatoare, cu mancarimea de a trai – poate prea mult ca a mea”. Il considera un ,,diavol in haine de baiat” si, potrivit lui Flynn, il batea frecvent. Cand Flynn avea sapte ani, a fost prins jucand medic cu o fata din cartier sub veranda si a primit o batalie deosebit de severa.

Asta a fost ultima paie. ,,Nu este un loc pentru mine, am decis. As pleca de acasa, as primi un loc de munca “, scrie Flynn. A fugit, incercand sa gaseasca de lucru la fermele din apropiere.

Dupa trei zile de drum, el a fost in cele din urma intors la mama lui frenetica. Potrivit lui Marelle, Flynn a facut o afacere usoara in timp ce cauta de lucru: ,,El a cerut doar cinci silingi pe saptamana drept salariu, spunand ca asta ii va face, deoarece,, nu a intentionat niciodata sa se casatoreasca “.

Inima de intuneric

Pana la varsta de 17 ani, Flynn fusese expulzat din ultima sa scoala exclusiva de baieti si alerga cu infamul ,,Razor Gang” al tinerilor tineri din Sydney. Hotarat sa faca ceva din el insusi si, cu sangele marinar al familiei sale curgandu-i prin vene, in 1926 a plecat spre insula Noua Guinee.

Flynn gloried in his years in the brutal, rough-and-tumble Australian colony, and believed they shaped his moral character (or lack thereof). According to Flynn, during these years he worked as a colonial government lackey, managed a coconut plantation, and was a boat captain, a fisherman, a scammer, and a failed prospector in the gold fields.

Prin propria sa admitere, Flynn a asistat la ororile colonialismului – si a participat activ la ele. A devenit un ,,recrutor”, mergand in jungla Noii Guinee pentru a convinge oamenii indigeni sa lucreze ca muncitori angajati. Noaptea a incercat sa se educe, citind clasicii la lumina unei lampi de uragan, in timp ce soparlele si bug-urile se invarteau in jurul luminii unice. ,,Am aruncat o privire unde ma aflam”, scrie el, ,,ratacind din loc in loc … cautand aur, lovind si batand ca un bondar orb, in   speranta unei sanse, plonjand intr-o jungla cu mainile goale.”

Potrivit lui Flynn, aceasta viata nesabuita a ajuns la cap cand el si un grup de muncitori au fost panditi in jungla. Asistentul sau, un tanar pe nume Ateliwa, a fost ucis. ,,Am sarit in spatele unui copac cu revolverul in mana … Am tras cat de repede am putut si am lovit unul dintre raideri chiar in gat “, scrie el.

Desi nu s-a gasit vreodata o inregistrare oficiala a acestor evenimente, Flynn sustine ca a fost arestat si acuzat de crima. La procesul ulterior, el a spus ca a fost salvat de un vechi prospector de aur, a carui marturie a contribuit la asigurarea achitarii sale. Cand a parasit in sfarsit Noua Guinee, nu procesul de crima l-a alungat, ci un caz deosebit de grav de ,,cui in copita”, cunoscut si sub numele de gonoree.

Marele iubit

Calatoria neverosimila a lui Flynn catre staruri a inceput in Noua Guinee, cand un director de film pe nume Joel Swartz a inchiriat o barca, astfel incat sa poata impusca filme in timp ce calatorea pe perfidul rau Sepik. Swartz a fost impresionat de tanarul capitan stralucitor al barcii si, in cele din urma, l-a aruncat pe Flynn ca Fletcher Christian in In Wake of the Bounty , filmat partial in Tahiti. Filmarea acestui film cu buget redus a starnit ceva in Flynn si l-a determinat sa fuga din Marea Sudului spre Anglia.