Irlanda de Nord se confrunta cu unele dintre cele mai grave violente pe care le-a vazut in ultimii 8 ani. Iata de ce.

Revoltele din Irlanda de Nord au continuat vineri seara, manifestantii folosind bombe cu gaz impotriva politiei si incendind o masina in capitala Belfast.

Noaptea de violenta a marcat a opta zi consecutiva de demonstratii si neliniste in cinci orase din Irlanda de Nord – o tendinta care ii ingrijoreaza pe unii experti cu privire la posibilitatea ca regiunea sa vada o reaparitie sustinuta a violentei sectare. Sambata, 10 aprilie, este cea de-a 23- a aniversare a acordului de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capat celor 30 de ani ai unui astfel de conflict , cunoscut sub numele de ,,Problemele”, dar tulburarile si violenta au izbucnit din cand in cand.

In ultima saptamana, un autobuz cu etaj a fost deturnat si incendiat; tineri mascati au aruncat bombe de gaz de casa asupra politiei; bandele rivale si-au aruncat caramizi si artificii. Pana in prezent nu au fost raportate decese, dar cel putin 74 de ofiteri de politie au fost raniti, iar observatorii spun ca perioada de turbulenta marcheaza cea mai grava violenta sectara din Irlanda de Nord in ultimii opt ani .

Germanul Lopez al lui Vox este aici pentru a va ghida prin explozia fara precedent de politici a administratiei Biden. Inscrieti-va pentru a primi buletinul nostru informativ in fiecare vineri .

Majoritatea revoltei sunt tineri – unii de pana la 12 ani , a declarat pentru CNN Serviciul de Politie din Irlanda de Nord. Violenta a fost concentrata in comunitatile ,,unioniste”, dar conflictul a avut loc si in zone care separa comunitatile unioniste de cartierele ,,nationaliste”. In timpul Troubles, unionistii erau in mare parte protestanti si identificati cu loialitatea fata de Regatul Unit, iar nationalistii erau in cea mai mare parte catolici, identificati drept irlandezi si cautau o Irlanda unita.

In timp ce conflictul dintre grupuri s-a incheiat in mod oficial cu Acordul de Vinerea Mare, tensiunile si violenta care revin la Probleme inca reapar la suprafata si sunt adesea legate de ingrijorarile ca un grup detine o influenta sau o putere nejustificate asupra afacerilor nationale. Setul actual de ciocniri a devenit suficient de important incat administratia Biden a lansat o scurta declaratie in care isi exprima ingrijorarea cu privire la violenta in crestere.

Expertii spun ca nu exista o explicatie clara pentru ciocnirile recente, dar ca exista cativa factori diferiti – care ar putea sa se hraneasca unul cu celalalt. Brexit-ul si sentimentul din comunitatile unioniste ca Londra neglijeaza Irlanda de Nord prin termenii acordului sunt un factor. O alta problema este o decizie recenta a autoritatilor de a evita urmarirea penala a politicienilor nationalisti pentru ca au incalcat protocoalele Covid-19.

Ceea ce este clar este ca observatorii politici vad violenta escaladand intr-un ritm ingrijorator. ,,Cred ca este foarte grav. Este usor de vazut cum pot escalada lucrurile si greu de vazut cum se pot calma lucrurile “, a declarat pentru New York Times Katy Hayward, profesor de sociologie politica la Universitatea Queen’s, Belfast .

Exista mai multi factori care determina tulburarile din Irlanda de Nord

Conflictele si violenta dintre unionisti si nationalisti dateaza de zeci de ani . Dar cea mai recenta perioada de violenta pare sa fie, cel putin partial, un raspuns la un punct de aprindere specific in relatia dintre cele doua comunitati.

O mare parte din violenta initiala a venit dupa ce procurorii de stat au decis luna trecuta ca nu vor acuza liderii partidului nationalist Sinn Fein pentru incalcarea reglementarilor Covid-19 in iunie, participand la inmormantarea pentru Bobby Storey. Storey a fost un fost membru de varf al armatei republicane irlandeze, grupul paramilitar care a purtat o campanie violenta impotriva britanicilor si pentru o Irlanda reunificata in timpul Troubles.

Multi sindicalisti au perceput decizia de a nu-i urmari in justitie pe membrii partidului ca pe un semn de favoritism politic, dat fiind ca sindicalistilor li s-a spus sa anuleze traditionalele parade din ziua de 12 iulie vara trecuta si simbolismul incarcat din jurul inmormantarii. Decizia a starnit indignare si proteste.

,,Acest lucru se intampla din cauza PSNI [Serviciul de Politie din Irlanda de Nord] si a sistemului de justitie calmarea republicanilor”, a declarat Ian Edwards, un rezident al Shankill Road, o comunitate protestanta, referindu-se la nationalistii care favorizeaza o Irlanda unita.

Expertii spun ca un alt factor major care alimenteaza furia si protestele este modul in care multi din Irlanda de Nord se simt tradati de termenii Brexit – plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeana – care a fost finalizata la inceputul acestui an. Unii sindicalisti se simt orbiti de guvernul britanic, despre care cred ca i-a lasat in pericol, dupa cum relateaza New York Times :

Conform unui acord intr-un protocol incheiat de [prim-ministrul britanic Boris] Johnson, Irlanda de Nord a primit un statut economic special, care o lasa sa se incadreze in sistemele comerciale ale Regatului Unit si ale Uniunii Europene.

Cu toate acestea, impune si noi controale, in special asupra marfurilor care curg din Marea Britanie continentala in Irlanda de Nord – ceva care este anatem pentru unionistii care doresc un tratament egal cu restul Regatului Unit.

In ciuda acordului la care s-a inscris, domnul Johnson a promis ca nu va exista o noua ,,frontiera in Marea Irlandei” si, trecand in revista dificultatile care se apropie, guvernul sau a facut putin pentru a pregati opinia in Irlanda de Nord pentru schimbari.

Cu toate acestea, la 1 ianuarie, cand au intrat in vigoare regulile comerciale post-Brexit, companiile s-au confruntat cu noi acte si unele companii britanice au incetat sa mai mute marfuri in Irlanda de Nord, provocand unele lipsuri pe rafturile supermarketurilor. Pe fondul cresterii tensiunilor, controalele asupra marfurilor au fost oprite temporar, dupa amenintari impotriva personalului vamal.