Vacanța ta de vara – de la dormit pe canapeaua necunoscuților, la destinațiile de lux

Daca nu ți-ai facut inca planurile de vacanța, poate ar fi cazul sa te decizi ce faci cu banii adunați din bursa sau pe concediu. Comediantul Robert Obern spune ca ”O vacanța inseamna sa nu ai ce face, dar sa faci toata ziua ceva” așa ca iși propun: aventura couchsurfing-ului in trei orașe, create parca pentru distracție sau calmul destinațiilor all inclusive, unde nu exista altceva decat relaxare.

Fenomenul ”couchsurfing” a aparut in 2008 și este un serviciu de ospitalitate gratuit, in toata lumea. Practic oamenii pun la bataie canapelele și timpul lor pentru vizitatori. Pentru o calatorie low budget, dar și pentru a descoperi cat mai bine misterele oașului, couchsurfing-ul este cea mai buna opțiune! Pentru o vacanța de vis, alege o destinație de lux care vine la pachet cu hotelul de cinci stele, serviciile impecabile și relaxare garantata!

Cel mai cunoscut site este couchsurfing.org unde gasiți canapele pregatite pentru: Berlin, Bratislava și Barcelona plus alte zeci de orașe din intreaga lume.

Nu cred ca am intalnit pe cineva care sa fi fost in Berlin și sa se fi intors dezamagit, poate deprimat ca s-a intors, dar cam atat.

Pe langa muzee, parcuri, cladiri și celebrul zid unde sa va pozați, veți descoperi alaturi de gazdele voastre cele mai cool, stranii și interesante pub-uri din oraș. Pentru a va distra in Berlin e nevoie sa lasați preconcepțiile acasa pentru ca in ciuda poveștilor despre cat de scorțoși și conservatori sunt, oamenii sunt de toate soiurile (travestiți, gay, petrecareți extremiști, punkeri și extravaganți) și-s cunoscuți pentru pasiunea lor pentru distracție… și carnați cu bere.

Daca va organizați din timp gasiți bilete de avion de la 90 Euro.Prețurile nu sunt mari, raportate la prețurile din Vest: puteți manca la un restaurant cu 10 Euro sau cu 1 Euro și ceva, daca va opriți la un fast food. O bere-n supermarket costa in jur de 0.60 Euro și pana la 2 (depinde de brand). Iar in bar o gasiți in jur de 4. Puteți beneficia de ofertele pe care le au de luni pana vineri sau puteți gati tradițional alaturi de gazdele voastre. Pentru cifre mai clare, vizitați Numbeo.com  – ofera informații despre prețurile din Berlin.

O alta destinație care merita toata atenția este Bratislava, capitala Slovaciei. Orașul a fost denumit mica Viena, dar fara aglomerație. Are un aer medieval-romantic ce te impinge la plimbari la ceas de seara. Insa, nu te istovi prea tare, se spune ca acolo-s unele dintre cele mai tari petreceri! De obicei intrarea este libera, insa daca vrei ceva sofisticat poți plati peste 6 Euro pentru acces in club. Pe timpul verii strazile-s pline de localnici dornici de distracție, dar eu iți recomand sa mergi la evenimentele locale, intre prieteni, acolo-s cele mai tari experiențe!

Din pacate biletele de avion costa peste 200 Euro, așa ca mai bine alegeți sa mergeți cu mașina. Traseul este unul de aproximativ 12 ore, distanța fiind de aproximativ 1100 kilometri. Prețurile sunt ok, o masa la restaurant poate costa pana la 7 Euro, o bere locala 1.30 Euro, iar o cola 1.33 Euro.

Daca vrei sa imbini party-urile pe plaja cu relaxarea pe o banca in stil gotic, atunci Barcelona este destinația verii tale!

O astfel de calatorie cere energie, entuziasm și flexibilitate. Acum te plimbi in Piața Reial, peste o ora dansezi pe una dintre terasele deschise pe acoperișuri, urmand sa te prinda dimineața pe plaja. Daca alegi o astfel de destinație, nu pleci cu o harta pe care sa bifezi ce e de vazut, ci lași orașul sa-și faca magia! Te vei intoarce epuizata, dar cu povești extraordinare!

Cauta petrecerile private, locurile mai puțin frecventate de turiști și bucura-te de atmosfera catalana! Cere recomandari oamenilor, sunt extrem de sociabili și deschiși. Ia-ți gazda la plimbare și pune-o sa-ți arate adevarata Barcelona.

Prețurile-s puțin mai piperate, de aceea zic sa renunți la pantofii aia și sa mai aduni ceva banuți. Biletul de avion poate costa și 100 de Euro, daca-l rezervi din timp. O masa la un restaurant normal costa 10 Euro, iar daca vrei ceva fancy de 2 persoane, te poate costa și 40. In market prețurile-s mai acceptabile, iar la capitolul transport, un bilet cu o calatorie costa 2 euro.

Tips:

Imprieteniți-va cu gazda și descoperiți lucrurile inedite ale orașului;

Gatiți acasa și luați-va pachet pentru intreaga zi;

Gustați și petreceți cat mai local pentru a trait o experiența altfel;

Comunicați cu oamenii, nu știți cum și de unde apar oportunitațile;

Pregatiți-va canapeaua pentru a gazdui strainii care vor apela la serviciile voastre;

Luați vacanța ca pe o aventura și traiți-o ca atare, eliberați-va mintea de preconcepții și fiți deschiși spre aventura!