Gena responsabila cu dependenta de fumat

O serie de geneticieni ar putea explica de ce anumiti fumatori devin dependeti dupa ce au fumat prima tigara, in timp ce altii sunt imuni la aceasta dependenta. Cercetatorii au analizat gena responsabila cu receptarea nicotinei, care este mult mai activa in cazul fumatorilor, descoperind ca, in cazul in care aceasta a suferit orice fel de mutatie, riscul ca o persoana sa devina dependenta, chiar daca a fumat doar o singura tigara, creste de opt ori, facilitand astfel ca viciul sa se instaleze ireversibil.

Ovide Pomerleau, fondatorul Laboratorului pentru Cercetarea Nicotinei, din cadrul Universitatii din Michigan, a declarat ca acelasi receptor poate creste si riscul cancerului pulmonar.

“Descoperirea face legaturi importante intre genetica, biologie si comportamentul uman in urma dependentei, insa importanta ei consta in faptul ca anumite familii, pentru care gena responsabila cu receptarea stimulului nicotinei a suferit mutatii, pot cunoaste acest aspect si pot evita riscul unei dependente de fumat”, a declarat Pomerleau, intr-un interviu telefonic, acordat Bloomberg.

Pentru acestu studiu, Pomerleau s-a folosit de 435 de voluntari, care au fumat, cel putin ocazional. Acestia au fost impartiti in doua grupuri, in functie de dependenta de tigari, observandu-se ca, pentru fumatori, gena CHRNA5, care controleaza receptorii nicotinei, functioneaza in mod diferit, intrucat modificarile genetice au condus la polimorfismul nucleotidelor.

Primul pas facut de cercetatori in analiza lor a fost realizarea arborelui genealogic al unor familii numeroase ai caror membri erau dependenti, acest lucru permitandu-le sa observe daca dependenta pentru o substanta era transmisa ereditar de membrii familiei la descendenti. Datorita faptului ca dependenta este influentata de mai multe gene, precum si de multi factori de mediu, procesul de identificare a transmiterii genetice este foarte complicat.

Majoritatea voluntarilor care au participat la studiu au avut varste sub 25 de ani, cercetatorii mentionand ca efectul genei CHRNA5 nu este la fel de puternic pentru fumatorii adulti.

Nu trebuie inteles insa ca doar genele sunt responsabile cu dependenta de fumat, intrucat aceasta se dezvolta, in primul rand, voluntar, mai cu seama datorita interactiunilor din cadrul diferitelor medii sociale.