Poienile Izei, inima Maramuresului

Traditiile maramuresene si ospitalitatea locuitorilor din Poienile Izei te vor convinge mereu sa revii pe acele meleaguri, indiferent ca e iarna sau vara. Intotdeauna vei descoperi ceva care sa te uimeasca, sa-ti aduca aminte de povestile copilariei.

Drumul pana la Poienile Izei este lung si aventuros dar, odata ajuns, vei uita repede de oboseala calatoriei. Acolo totul este asa cum ai auzit din povesti – obiceiurile si traditiile maramuresene s-au conservat pana in cele mai mici amanunte iar peisajele sunt minunate, indiferent ca e iarna sau vara. Daca la toate aceste „ingrediente” mai adaugam ospitalitatea localnicilor, arhitectura specifica zonei (cu portile de lemn sculptat, deja celebre in toata lumea), interioarele amenajate cu bun-gust si decorate cu tesaturi traditionale, o sa obtii imaginea Maramuresului vechi de sute de ani. Iar daca tot veni vorba de tesaturi, poti admira sau proba costume traditionale maramuresene.

Legendele locului

Prima atestarea documentara a Poienilor Izei dateaza din secolul al XV-lea. Se spune ca a fost proprietate a voievodului Ioan. A avut mai multe denumiri de-a lungul timpului – Poienile lui Ilies, Poienile Sieului si acum Poienile Izei. Exista si mai multe legende legate de originile locului. Una spune ca primii locuitori au ajuns in zona retragandu-se din calea navalitorilor, iar din alta reiese ca poienarii de azi sunt urmasii unor haiduci aflati in cautarea unei ascunzatori. Acestia, fermecati de frumusetea locului nu au mai plecat niciodata. Indiferent de adevarul acestor legende, cert este ca localnicii sunt oameni harnici si gospodari preocupati permanent de starea localitatii lor – primaria are un sediu nou-nout, scoala din sat rivalizeaza cu multe institutii similare din orasele mari ale tarii, s-a ridicat o noua biserica.

Sub semnul traditiei

In Poienile Izei poti admira una dintre cele mai importante si vechi biserici de lemn din lume, construita in secolul al XIV – lea. Lacasul de cult a fost apoi reconstruit 200 de ani mai tarziu. Constructia face parte din cele opt biserici incluse in Lista Internationala a Mostenirilor UNESCO. Ceva mai jos de biserica, pe malul Izei, se afla cea mai batrana casa din sat – se spune ca a implinit venerabila varsta de 300 de ani. Recent a fost cumparata de primarie contra sumei de … 400 de lei, pentru a fi transformata in muzeu. Din pacate nu s-au gasit inca fonduri suficiente dar chiar si asa,merita sa o vezi. Mai poti ajunge la fantanile de sare, aflate undeva intre Poienile Izei si Botiza, unde localnicii pun la saramura slanina sau carnea. Sau poti face drumetii prin padurile de brazi din jur ori vizita complexul monahal de la Barsana, aflat la numai 20 de kilometri. Acesta din urma este pur si simplu naucitor prin frumusetea sa – toate asezamintele sunt construite din lemn, in pur stil maramuresean, exista un muzeu etnografic si o colectie de carte veche bisericeasca.

Spre Cavnic si Pasul Gutai

Din Poienile Izei poti ajunge rapid, cu masina, in multe alte locuri fermecatoare ale Maramuresului. Iti recomand sa nu ratezi Cavnic, iarna cu partiile sale iar vara cu peisajul montan deosebit, numai bun pentru drumetii sau sporturi extreme. Si pentru ca tot te afli la poalele Muntilor Gutai ar fi bine sa treci prin pasul cu acelasi nume, o insiruire de serpentine care-ti vor taia rasuflarea. Poti ajunge usor si la Sighet sau la Cimitirul Vesel de la Sapanta – desi este doar un cimitir, nu trebuie sa-l ratezi. Primul este un oras surprinzator, cu vizibile influente germanice, arhitecturale sau culturale dar si un punct de convergenta cu traditii ucrainiene si rusesti.

Cat ne costa

Localnicii din Poienile Izei iti ofera cazare la preturi cuprinse intre 100 si 150 de lei de persoana, in functie de serviciile oferite. Suma include si doua sau trei mese pe zi. Conditiile sunt in general bune, mai toate pensiunile dispunand de facilitati specifice hotelurilor de doua si trei stele. Dar cel mai bun lucru este ospitalitatea gazdelor… minunati oameni!