Copiii vor manca sanatos la scoala

Incepand din acest an scolar, elevii vor avea o alimentatie mai sanatoasa, sau cel putin asa ne promite ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, care a semnat vineri, 12 septembrie, ordinul ce stabileste lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.

Ordinul urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la trei zile de la publicare.

Astfel, incepand din aceasta toamna, chioscurile aflate in incinta sau in apropierea unitatilor de invatamant nu mai au voie sa comercializeze alimente cu continut mare de zaharuri, de grasimi, de sare, bauturi racoritoare, alimente cu continut ridicat de calorii, alimente neambalate sau neetichetate.

In urma acestui ordin, copiii nu isi vor mai putea procura de la chioscuri si magazine, in timpul orelor de curs sau in pauza de masa, produse de tip fast-food sau alte alimente nesanatoase, precum: hamburgeri, pizza, cartofi prajiti, branzeturi tartinabile, mezeluri grase, chips-uri, snacks-uri, alimente vrac, sandvisuri neambalate, prajituri, acadele, produse tip patiserie, etc.

Si la capitolul bauturi elevii au restrictii, in incinta sau in apropierea unitatilor de invatamant va mai fi comercializata doar apa potabila imbuteliata sau apa minerala imbuteliata.

Inainte ca diversele alimente sanatoase sa fie comercializate in incinta sau in apropierea unitatilor scolare, agentii economici au datoria sa se asigure ca acestea sunt etichetate, iar pe ambalaj sunt afisate toate informatiile despre produs.

“Scopul principal al acestui act normativ este, in primul rand, educativ asupra copilului, prin crearea unui comportament alimentar sanatos. Precizam ca documentul contine exemple de alimente <> si nu o lista exhaustiva a acestora”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

In momentul in care a fost realizata lista s-a luat in considerare faptul ca pe parcursul programului scolar, care dureaza intre 4-6 ore pe zi, copiii nu au nevoie de mai mult de o masa, care sa reprezinte maxim 10% din valoarea calorica zilnica, adica circa 300 Kcal.

Ministerul Sanatatii a atras atentia asupra faptului ca orientarea catre o alimentatie sanatoasa trebuie sa fie data si de catre parinti si profesori, o lista nefiind suficienta pentru un regim sanatos de viata.

Lista alimentelor nepermise in scoli a fost realizata cu ajutorul piramidei alimentare pentru nutritia copiilor, in functie de necesarul caloric si de varsta copiilor.

In acest tabel este inscris necesarul de legume, fructe, lactate si carne pentru fiecare grupa de varsta. De exemplu, copiii in varsta de 4 pana la 6 ani trebuie sa consume 1600 Kcal pe zi, dintre care maxim 2 cesti de cereale, 1 ceasca si jumatate (150 ml) de fructe, 3 cesti de lapte si 150 g carne. Adolescentii cu varsta curpinsa intre 14 si 18 ani au nevoie de 3200 Kcal pe zi, dintre care 300 g cereale, 4 cesti de legume, 2 cesti si jumatate de fructe, 3 cesti de lapte si 210 g carne.