Cand este obligatoriu sa folosesti luminile de avarie la o masina

Luminile de avarie sunt un element esential al sigurantei in trafic, iar utilizarea lor in mod corespunzator poate face diferenta dintre un accident si o calatorie sigura. Cu toate acestea, multi conducatori auto nu stiu exact cand si cum sa utilizeze aceste lumini. In acest articol, vom explora cand este obligatoriu sa folosesti luminile de avarie la o masina.

In primul rand, este important sa intelegem ce sunt luminile de avarie. Acestea sunt lumini rosii care se afla pe partea din spate a masinii si care sunt folosite pentru a indica o situatie de urgenta sau un pericol imediat. De asemenea, pot fi utilizate si pentru a semnala o defectiune sau o problema tehnica cu masina. 

In general, utilizarea luminilor de avarie este obligatorie in urmatoarele situatii:

In cazul unei defectiuni tehnice – Daca masina ta sufera o defectiune tehnica care afecteaza siguranta rutiera, cum ar fi o pana de cauciuc sau o problema la sistemul de franare, trebuie sa opresti masina cat mai repede posibil si sa activezi luminile de avarie pentru a semnala situatia celorlalti conducatori.

In cazul unei oprire de urgenta – Daca trebuie sa opresti masina intr-un loc neasteptat si nu ai suficient timp pentru a cauta un loc de parcare, trebuie sa activezi luminile de avarie pentru a semnala celorlalti conducatori ca masina ta este oprita intr-un loc neobisnuit si ca trebuie sa fie atenti.

In cazul unei accidente – Daca te afli intr-un accident sau ai fost implicat intr-un accident, trebuie sa activezi imediat luminile de avarie pentru a semnala celorlalti conducatori ca exista o situatie de urgenta si ca trebuie sa fie atenti.

In cazul unei situatii periculoase – Daca te afli intr-o situatie de urgenta sau daca exista un pericol imediat pe sosea, cum ar fi un obstacol sau un animal pe drum, trebuie sa activezi luminile de avarie pentru a semnala celorlalti conducatori ca trebuie sa reduca viteza si sa fie atenti.

Utilizarea corecta a luminilor de urgenta

Daca luam in considerare denumirea in sine, stim ca luminile intermitente sunt folosite pentru a semnala o urgenta, desi au si un alt obiectiv: sa ofere vizibilitate vehiculului. Nu este adevarat ca o masina cu toate cele patru lumini intermitente atrage mult mai multa atentie decat una care nu le are aprinse? Desigur! Din acest motiv, aceste lumini au scopul de a face masina dumneavoastra mai vizibila pentru alti soferi daca se afla intr-o situatie care ar putea reprezenta un pericol. Dar, in ce caz ar trebui sa le folosim?

Cel mai obisnuit este sa vezi masini parcate in al doilea rand, fie pentru ca asteapta pe cineva, pentru ca au coborat sa cumpere, fie pentru ca pur si simplu se uita la navigator si fac asta… cu luminile de urgenta! Multi cred ca acest lucru va scuteste de amenda, dar, prieteni, trebuie sa spunem nu. Folosirea luminilor de urgenta in aceste cazuri nu va va scuti de amenda, nici macar pentru doua minute.

Un alt moment in care soferii isi activeaza de obicei luminile de urgenta este in ambuteiaj. Momentul acela in care mergi cu 80, 90 sau 100 km/h pe autostrada si surpriza! Daca sunt ambuteiaje si trebuie sa incetinesti rapid pentru a evita ciocnirea cu masinile din fata, degetul se duce direct la buton si iti aprinzi luminile de avarie! Bravo, asa cum se precizeaza in Regulamentul de circulatie, luminile de urgenta in caz de retinere trebuie folosite pentru a evita situatiile periculoase sau neasteptate.

Prin urmare, utilizarea luminilor de avarie este justificata ori de cate ori dumneavoastra sau vehiculul dumneavoastra va aflati in situatii periculoase. Si dupa cum bine stiti, pentru a evita situatiile rutiere complicate este esential sa aveti masina pregatita.

Utilizarea luminilor de avarie este esentiala pentru siguranta rutiera. Daca te afli in oricare dintre situatiile mentionate mai sus, este obligatoriu sa activezi luminile de avarie pentru a semnala situatia celorlalti conducatori si pentru a preveni un accident.