5 Beneficii ale suplimentelor cu vitamina C

Majoritatea oamenilor pot obtine vitamina C de care au nevoie numai din alimente. Pentru persoanele cu anumite conditii de sanatate, suplimentele care depasesc doza zilnica recomandata pot fi utile.

Cand simti ca apare o raceala, ai ajuns vreodata la un supliment de vitamina C pentru a tine la distanta stranutul si tusea? Nu esti singur. Administrarea de suplimente de vitamina C este comuna in Statele Unite, aproximativ 35% dintre adulti consumand multivitamine care contin vitamina C si 12% consuma un supliment separat de vitamina C, potrivit Institutului National de Sanatate (NIH) .

,,Vitamina C este un nutrient esential, ceea ce inseamna ca trebuie sa o obtinem din alimente sau suplimente pentru a ne satisface nevoile”, spune Tamar Samuels, RDN , cofondator al Culina Health cu sediul in New York City.

Majoritatea suplimentelor de vitamina C contin vitamina C sub forma de acid ascorbic , care este comparabila ca biodisponibilitate cu vitamina C care apare in mod natural in alimente, potrivit NIH. ,,Vitamina C si acidul ascorbic sunt acelasi lucru, iar termenii pot fi folositi sinonim”, spune Samuels.

NIH recomanda adultilor sa primeasca 75 de miligrame (mg) de vitamina C pe zi pentru femei si 90 mg pe zi pentru barbati; fumatorii ar trebui sa primeasca o doza suplimentara de 35 mg pe zi, iar femeile insarcinate si care alapteaza ar trebui sa primeasca 85 si, respectiv, 120 mg.

Potrivit Clinicii Mayo , majoritatea oamenilor furnizeaza suficienta vitamina C doar prin dieta – este usor disponibila in citrice, ardei, rosii si fructe de padure , printre alte fructe si legume. O portocala medie, de exemplu, are 70 mg de vitamina C.

,,In general, persoanele sanatoase fara afectiuni medicale isi pot satisface nevoile de vitamina C consumand o dieta variata in alimente bogate in vitamina C”, spune Samuels.

Si acesta este cel mai bun mod de a va rezolva problema, potrivit Michelle Zive, PhD, RD , un antrenor in domeniul nutritiei cu sediul in San Diego. ,,Suplimentele pot ajuta la umplerea golurilor dietetice, cu toate acestea, alimentele sunt intotdeauna o modalitate mai buna de a obtine nutrientii”, spune ea, adaugand ca, consumand alimente intregi, beneficiati si de ceilalti nutrienti ai alimentelor.

Dar pentru o doza mai mare de vitamina C, puteti lua in considerare suplimentele. ,,Majoritatea suplimentelor cu vitamina C incep cu 100 pana la 500 mg pe capsula, care este cu siguranta mai mare decat continutul de vitamina C gasit in alimentele bogate in vitamina C”, spune Samuels. (Retineti ca, conform NIH, este posibil sa aveti riscul de a consuma prea multa vitamina C daca aportul combinat din alimente si suplimente depaseste 2.000 mg pe zi.)

Deci, care sunt beneficiile potentiale ale nivelurilor mai ridicate de vitamina C? Aici, explorati cinci beneficii ale suplimentelor de vitamina C sustinute de cercetare.

Si nu uitati, este intotdeauna o idee buna sa informati medicul despre toate suplimentele pe care le luati sau intentionati sa le luati, deoarece acestea pot prezenta riscuri neintentionate pentru sanatate pentru anumite grupuri sau pot interactiona cu alte medicamente pe care le luati. In special, suplimentele cu vitamina C pot fi daunatoare pentru persoanele care iau statine si anumite tipuri de medicamente impotriva cancerului .

1. Suplimentele cu vitamina C pot ajuta la reducerea duratei si severitatii bolii

Este putin probabil ca vitamina C te poate proteja de vin in jos cu o raceala, dar suplimentarea cu ea poate ajuta la reducerea duratei si severitatea boala ta, potrivit unui  comentariu publicat in Cochrane Baza de date a Recenzii sistematice  . Dintre studiile pe care cercetatorii le-au analizat, toate implicand suplimentarea cu mai mult de 0,2 grame (g) de vitamina C pe zi, unii au descoperit ca vitamina C reduce durata racelilor. Chiar daca rezultatele au fost oarecum variate, unele neavand niciun beneficiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca suplimentarea cu vitamina C poate fi in continuare utila, deoarece este sigura si ieftina.

Suplimentele cu vitamina C va pot ajuta sa va recuperati si dupa boli mai grave. Potrivit unei  meta-analize publicate in aprilie 2019 in  Nutrients , suplimentele cu vitamina C au redus durata sederilor in unitatile de terapie intensiva cu aproximativ 8% si au scurtat durata ventilatiei mecanice pentru pacienti cu 18,2%. Pentru studii, s-au utilizat doze de vitamina C de 1 pana la 3 g.

2. Suplimentarea cu vitamina C trateaza scorbut

S-ar putea sa nu fie o surpriza faptul ca scorbutul – o boala care rezulta din deficienta de vitamina C – este tratat in mod obisnuit cu suplimentarea cu vitamina C. Conform cercetarilor , recomandarea este de a lua 1 pana la 2 g de vitamina C in primele doua sau trei zile de tratament, 500 mg pe zi pentru saptamana urmatoare, apoi 100 mg pe zi timp de pana la trei luni dupa aceea.

,,Majoritatea persoanelor tratate pentru scorbut experimenteaza ameliorarea simptomelor in 48 de ore si sunt recuperate complet in 14 zile”, spune Kelly Springer, RD , proprietarul Kelly’s Choice din Skaneateles, New York.

3. Suplimentele cu vitamina C protejeaza diferite aspecte ale inimii

Vitamina C ajuta inima in cateva moduri. Pentru unul, poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale. Conform unei  meta-analize publicate in T a American Journal of Clinical Nutrition , suplimente de vitamina C (doza medie a fost de 500 mg) persoane au contribuit cu tensiune arteriala crescuta reduce valorile tensiunii arteriale sistolice de 4,85 milimetri coloana de mercur (mm Hg) si diastolica acestora tensiunea arteriala cu 1,67 mm Hg.

Alte cercetari publicate in Journal of the American Heart Association au constatat ca aportul ridicat de vitamina C a fost asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral , cel mai semnificativ in randul celor care au luat intre 200 si 550 mg de vitamina C pe zi.

In cele din urma, desi nu exista suficiente cercetari pentru a spune ca suplimentele cu vitamina C pot preveni bolile cardiovasculare sau ca deficitul de vitamina va poate pune un risc crescut de a muri din cauza acesteia. Potrivit unei  revizuiri publicate in august 2016 in Jurnalul International de Stiinte Moleculare , deficitul de vitamina C creste riscul de mortalitate prin boli cardiovasculare, probabil deoarece vitamina C poate imbunatati functia vaselor de sange si profilurile lipidice. Cu toate acestea, literatura actuala ofera un sprijin redus pentru utilizarea pe scara larga a suplimentelor cu vitamina C pentru a reduce riscul cardiovascular sau mortalitatea in acest moment.

4. Poate reduce riscul de guta

Guta , o forma dureroasa de artrita inflamatorie, este cauzata de faptul ca are prea mult acid uric in organism, potrivit Centrelor pentru Prevenirea Bolilor si Controlului . Mancarea unei diete sanatoase cu un aport limitat de alcool poate reduce riscul de guta – si suplimentele cu vitamina C pot ajuta si ele.

,,Unele studii au descoperit ca vitamina C poate reduce moderat nivelul acidului uric la persoanele care au guta”, spune Samuels. Conform unei  meta-analize publicate  Arthritis Care & Research , suplimentele de vitamina C (doza mediana a fost de 500 mg) au scazut acidul uric seric cu 0,35 miligrame pe decilitru (mg / dL). Nivelurile normale de acid uric sunt de 1,5 pana la 6 mg / dl la femei si 2,5 pana la 7 mg / dl la barbati, potrivit unei  reviste publicate in Frontiers in Bioscience .

5. Vitamina C poate face ca tratamentele impotriva cancerului sa fie mai eficiente

In acest moment, ar fi gresit sa spunem ca vitamina C poate preveni sau vindeca cancerul, dar poate fi un plus benefic pentru tratamentul cancerului . O  meta-analiza publicata in Jurnalul European al Cancerului , de exemplu, a constatat ca persoanele cu cancer de san care au completat cu vitamina C prezinta un risc redus de mortalitate.

Si se pare ca vitamina C poate stimula si tratamentele standard, spune dr. Zive.

Potrivit unui  mic studiu publicat in martie 2017 in Cancer Cell , administrarea de doze mari de vitamina C timp de doua luni in timpul tratamentului impotriva cancerului a slabit celulele canceroase si a facut ca radiatiile si chimioterapia sa fie mai eficiente.

Cu toate acestea, merita mentionat faptul ca majoritatea acestor cercetari implica administrarea de vitamina C intravenos, mai degraba decat pe cale orala, spune Samuels. Oricine urmeaza un tratament pentru cancer ar trebui sa se consulte cu furnizorii sai de asistenta medicala inainte de a lua vitamina C sau orice alte suplimente din cauza riscurilor de interactiuni potentiale cu tratamentele lor impotriva cancerului .