Universitatea analfabeților

Adevărul despre Universitatea București. Crema cremei!

Am primit adineauri un mail uluitor, cu un text scris de un profesor uluit:

Catastrofa învățământului universitar

autor: DAN UNGUREANU – prof. univ. Universitatea Bucureşti
(pe marginea fostei dezbateri despre învățământul din România)

Le-am cerut studenţilor mei, anul III la Română-Engleză, să comenteze, în engleză, un poem englez din secolul XIX, la alegere. Trei sferturi n-au putut numi nici un poet englez din secolul XIX şi nici o poezie (deşi au studiat în anul II Byron, Coleridge, Wordsworth, Shelley). Unul a povestit un roman de Dickens. Cinci au povestit piesa de teatru “Romeo şi Julieta” (numită alternativ “roman”,“novel”, ori “poem”). Restul de cincisprezece din şaizeci, care şi-au amintit totuşi o poezie, au scris totuşi în engleză. Am corectat mai jos greşelile lor :

– pluralul lui “viu” nu e “vi”, ci “vii”;
– verbul “a lua” nu se scrie “i-au”;
– “Obijnuit” e incorect;
– “îi” nu se scrie despărţit, “î-i”;
– “să de-a” e incorect (corect e “să dea”);
– nu se zice “propiu”, ci “propriu”;
– “them” nu poate înlocui “their”;
– nu se poate spune “them mother” în loc de “their mother”;
– “intitulated” nu există în engleză (conform Merriam-Webster Dictionary);
– “combinated” nu există în engleză;
– “to enjoy of life” e incorect ( verbul “to enjoy” e tranzitiv);
– “writted” e incorect, în loc de”wrote“;
– “poetry” nu e identic cu “poem”;
– “lirycs” nu e ortografiat corect, şi cu siguranţă nu înseamnă textul unei poezii, ci versurile unui cântec;
– “roman” nu există în engleză, corect e”novel“;
– “disapointness” nu există, corect e”disappointment“;
– “beautifuly thing” e incorect;
– “tryed” e incorect;
– “gaves” nu există (corect “gives” sau”gave“);
– “tooked place” e incorect;
– tabloul “Gioconda” nu e de Picasso, ci de Leonardo da Vinci;
– “Romeo and Juliet” nu e un roman;
– “Romeo and Juliet” nu e un poem;
– Shackspear nu se scrie astfel.

Dacă se dădea admitere la facultate, ei ar fi căzut la admitere. Toţi aceşti tineri vor deveni profesori de limba engleză şi română peste trei luni. Îmi este inexplicabil cum asemenea studenţi pot deveni profesori, când în orânduirea veche,”bolşevică şi totalitaristă”, ei n-ar fi putut nici măcar trece admiterea.

Paradoxal, se face mai multă şcoală la liceu decât la Universitate: la liceu, profesorii pot încă să lase repetenţi elevii care nu învaţă, fiindcă liceul e gratuit, iar profesorii nu sunt plătiţi după numărul de elevi. Studenții sunt mai prost pregătiţi decât elevii de liceu. Le-am cerut celor şaizeci de studenţi ai mei referate. Din şaizeci, mi-au dat referate vreo 20. Din ele, zece erau transcrise (copy – paste) de pe un sit de internet, http://www.referat.ro/.

O vină pentru această situaţie o are aşa-numitul “învățământ axat pe competenţe“. În noul sistem, elevii, vezi Doamne, “nu mai tocesc date seci, ci dobândesc competenţe“. Mare este confuzia din capetele pedagogilor de şcoală nouă! Există materii axate pe competenţe (a învăţa engleză, franceză ori muzică, înseamnă să ştii a vorbi engleză, franceză, respectiv să cânți, să fluieri sau să fredonezi melodii). Există materii bazate pe cunoştinţe (istoria, geografia, anatomia şi zoologia, de pildă). Există materii intermediare, ca biologia şi chimia, în care competenţele şi cunoștințele sunt complementare. Cultura generală e alcătuită doar din cunoştinţe. Educaţia “axată pe competenţe” naşte monştri, fiindcă a şti cine a pictat Gioconda e o cunoştinţă, nu o competenţă!!!

O altă studentă, tot de anul III la Litere, mă înştiinţează că “poetul ei preferat e Macedonski, autorul frumosului poem Mistreţul cu colţi de argint“. Pe vremea mea, a numi pe cineva “autorul meu preferat” presupunea măcar să-i poţi identifica poeziile. Se presupune că un absolvent de engleză ştie, după trei ani că în engleză, ca “romanul” se numeşte “novel”.

Universitatea zulusă

Conform cu situl QS (Quacquarelli Symonds)
World University Rankings = Clasificarea mondială a universităţilor conform criteriului Quacquarelli Symonds):

– Israelul, o ţară mică, cu suprafaţa cât a Moldovei, are trei universităţi pe locurile 102, 114 şi 132 din lume;

– Carolina din Praga e pe locul 230 în lume;

– Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta e pe locul 400;

– Universitatea Bucureşti e pe locul 500, lângă Universitatea din Szeged (cu o populaţie de 166.000 locuitori), Universitatea Kwazulu din Africa de Sud, din Bangladesh, Kazahstan şi Sri-Lanka;

– Universitatea din Liubliana e pe locul 400;

– Universitatea Iagelona din Polonia e pe locul 302;

– Universitatea Ben Gurion, din deşertul Neghev, e pe locul 323;

– Universitatea Babeş-Bolyai este după locul 600, lângă nişte universităţi saudite, sri-lankeze şi kazahe (după principiul: “nisip, junglă, nisip”). Situl ARWU (Academic Ranking of World Universities)

Clasificarea academică a universităţilor din întreaga lume, a Institutului de Pedagogie al Universităţii Jiao Tong se opreşte la primele 500 de universităţi din lume, unde pe la coadă se află Universitatea Kwazulu Natal, cea din Liubliana şi cea din Wellington, Noua Zeelandă. Universitatea din Bucureşti are de ajuns din urmă universitatea zulusă din Durban, cea slovenă (Liubliana, 280.000 locuitori) şi cea din Wellington (386.000 locuitori, la capătul lumii, în largul Pacificului).

Învățământul românesc e prăbuşit cu totul. Predau profesori care fac greşeli de clasa a şasea. Absolvă cu diplomă, studenţi care acum 15 ani ar fi căzut la admitere. Conduc doctorate oameni total necalificaţi. Comisia centrală de acreditare a titlurilor universitare face conducători de doctorat în glumă. Sunt un excelent prooroc. Nu se mai miră nimeni că n-avem universităţi remarcabile cu cercetători remarcabili, când înşişi conducătorii de doctorat se fac din carton lipit cu aracet.

Codă

Problema universităţilor din România nu e să ajungă din urmă cine ştie ce universităţi vestice. Problema universităţilor noastre e să ajungă din urmă nivelul liceelor româneşti din 1988. Şi atunci mai vorbim! Educaţia e singurul domeniu în care nu se vorbeşte de “greaua moştenire a comunismului”. Regimul de debandadă, numit “democraţie”, şi miniştrii incapabili şi iresponsabili au transformat învățământul românesc într-un haos. Din toţi olimpicii internaţionali români de anul trecut, unul singur s-a înscris de nevoie (!!!) la Universitatea din Bucureşti, fiindcă nu ştia engleză, ca să devină bursier la o Universitate străină.

Fac încă patru profeţii :
1. Peste cinci ani nici un licean olimpic nu se va înscrie student în vreo universitate română.

2. Peste zece ani, nivelul de analfabetism (!!!) al studenţilor români va fi acelaşi ca cel pe care l-am pomenit mai sus.

3. Peste zece ani nici o universitate românească nu va intra în lista primelor 500 de universităţi din lume, iar kazahii, saudiţii, sri-lankezii şi zuluşii ne vor privi ca şi acum, de sus.

4. Nici peste zece ani Ministerul Educaţiei nu-şi va decupa din presă un articol despre starea învățământului românesc, ca să-l aibă la îndemână. 

Cine e de vină?

Problema nu este doar a învățământului. Ci este mult mai gravă: ține de economie si de decăderea pieței muncii din România. Iar vinovatul e cel care a produs toate astea:

 • Statul (mai precis miniștrii învățământului), care a luat șpagă ca sa recunoască diplomele. Iar șpaga a ajuns in final la partide (de aia, mulți dintre profesorii din universitățile private sunt tot politruci).
 • Statul, care după absolvire, a angajat in masa analfabeții si le-a dat si salarii babane: bugetarii care freacă dosare pline de greșeli, au salariu dublu față de privat! In ultimii 7 ani, numărul angajaților de stat s-a dublat, salariile s-au triplat (mai ales in învățământ), deși nivelul angajaților de stat s-a prăbușit.
 • Statul, care a mărit in permanență nivelul salariului minim si a forțat si firmele private sa-i “răsplătească” pe imbecili.

Socialiștii au făcut “protecția sociala” a incompetenților, ocazie cu care s-au îmbogățit si ei din greu (ca orice socialist respectabil).

Pe scurt, statul social a creat o piață de desfacere pentru idioțenie: păi atunci, de ce va mirați ca a ajuns sa fie condus de idioți?

Concluzie: e bou? Lasă-l să moară de foame!

 • Daca statul n-ar mai fi avut nici un angajat (zero funcționari, externalizare totală a serviciilor), toți absolvenții ar fi fost obligați sa cerșească o pâine la ușa firmelor private. Iar firmele private nu dau o ceapa degerată pe diploma ta: ci doar pe câți bani poți să produci!
 • Daca statul n-ar fi garantat un salariu minim pentru orice bou cu diploma, boii respectivi ar fi primit in loc de bani…paie. Adică exact ce merita.

Moartea e cel mai bun judecător; foamea e cel mai bun profesor.

Iată de ce, eu sunt optimist. Pentru ca statul român e in stare de faliment. A început sa concedieze profesori, polițiști, mineri, postași, avocați din oficiu (după ce, ani de zile, i-a angajat cu găleata si i-a plătit cu lopata). Jaful de bani al socialiștilor a ajuns la final.

De acum înainte lucrurile vor fi simple: ai o diplomă? Am! Ți-o recunoaște statul? Sigur! Păi atunci, sa-ti dea statul salariu! Hahaha…Aaaa, stați, ca statul concediază, nu angajează: vroiam sa mă angajați dumneavoastră… Zău? Pai eu nu dau doi bani pe diploma ta, analfabetule! Daca te pun sa scrii o ofertă, nu ești capabil: nici in română, nici in engleză! Așa ca, hai, marș afară! Du-te si îngroașă coada șomerilor!

România o sa fie mai puternică după ce o sa mori tu de foame, putoare comunistă!

blog de caine rau
12 noiembrie 2012 • 10:42 AM
Vai, ce tristete!

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 10:46 AM
Ce bataie de joc, de fapt. Ca nu a fost un accident. Exista niste responsabili pentru asta: ministrii invatamantului.

Flavia
10 iunie 2013 • 12:19 AM
Da…. ma ia groaza si pe mine, cand vad nivelul de incultura la care s-a ajuns si gradul de analfabetism cotidian… cand vad exprimari de genul ” I-a te rog o paine si pentru mine” sau ” frumoas-o” sau “ia adus un cadou scump” ma ia un val serios de pesimism.. totodata tin sa multumesc profesorilor ( cu accent pe al doilea O 😉 ) care m-au invatat sa scriu si sa ma exprim corect si sa multumesc ca am “prins” perioada cand inca se facea gramatica-in adevaratul sens al cuvantului- in scoli.. in rest ce mai poti spune?… trist si dezamagitor!..
Semnat, o nenorocita de artista.

Cioby
10 iunie 2013 • 2:05 PM
deci nu fiti ipocriti…haide-ti sa cautam vinovatii pentru care s-a ajuns la un asemenea nivel!sunt de vina elevii si studentii care incearca invata…sau sunt de vina profesorii care se cred mult prea buni pentru a preda unei generatii de analfabeti?si cea mai mare greseala o aveti voi…profesorii,ministrii etc. care a-ti educat generatia care acum este tanara

Mihai Giurgea
10 iunie 2013 • 2:18 PM
“Haide-ti”? “a-ti educat”?

Mars de pe Capitalism pe Paine, vita analfabeta! locul tau e la abator, nu pe internet!

Georgiana
11 iunie 2013 • 1:46 AM
I se trage de la y-ul ala de la sfarsitul numelui 🙂 )

Alin Trocan
13 iunie 2013 • 2:41 PM
agramata, nu analfabeta! da?

Jester
12 iunie 2013 • 12:10 AM
Nu se incepe cu “Deci” ca nu tragi nicio concluzie a unui fapt enuntat anterior

Anonim
12 iunie 2013 • 7:33 PM
Vinovati sunt hotii astia care au ajuns acum la putere. Coruptia, care era inbobocita inca de la Ceausescu, Ce vina au elevii ca nu sunt educati cum trebuie, inca de acasa??? ca parintii nu au banii necesari sa-si duca copii decent la scoala?? nu totul consta in a te duce la scoala gratis, mai e si mancarea( nu cornul ala amarat cu laptele ala praf ) dar mai trb si haine, si rechizite, ptr ca statul te ajuta numai daca vede ca intr-adevar mori de foame, pai poti sa inveti engleza de la scoala??? Eu nu cred, 1% prinde, profesorii astia vechi, batrani, care au ajuns pe pile, de pe vremea lui Ceasca, astia st de vina, eu cred ca teoria ar trebui imbinata cu practica , sa fie 50% cu 50 % .

Daniel
18 iunie 2013 • 12:24 AM
[email protected] “HAIDETI”, Nu… haide-ti !!! “ATI educat” Nu… a-ti educat! Idiotule!
Macar fii un prost cu gura mica! Cretinul dracu’!!!

Bebe Lot
10 iunie 2013 • 3:52 PM
Sunt de acord in mare parte cu acest articol doar cu o mica corectie. Topul universitatilor se face pe niste criterii de competenta foarte stupide. Stiu un caz al unei universitati din Europa ce este in top 150 si asta pentru ca au un Nobel in literatura pe la 1900, articolele se publica pe banda rulanta, etc. .Acest top nu reflecta realitatea decat pentru primele universitati. Am predat la aceasta universitate un curs si am ramas masca sa vad cum studentii pe langa faptul ca li se dau foi cu toate formulele la examen au voie si cu calculatoare de genul celor care iti fac grafice si chiar pot executa si mici programele. Daca nu le dai foaia cu formule la studenti, ei se plang ca e prea greu sa le invete si ca nu predai bine cursul ca ei sa le poata invata. La finele cursului studentii dau note profesorului si pe baza notelor tu poti lua diverse sanctiuni. Daca pica prea multi studenti iti este atrasa atentia ca se pierd finantarile date de stat si trebuie promovati mai multi.

Situatia invatamantului este dramatica in toate tarile nu doar in Romania. Din pacate din invatamantul romanesc nu a mai ramas mare lucru si nici nu cred ca se va mai putea relansa. Toti se plang de facultate, profesori si de cursuri dar nimeni nu spune de cata munca a depus. Tot omul stie ca are drepturi dar nimeni nu vorbeste de obligatii.

Vlad
11 iunie 2013 • 1:09 PM
Sa zicem ca scoatem formulele din schema si lasam calculatoarele si evaluarea. Ce e rau in asta? Vino la UAUIM, unde se pica pe banda rulanta la materiile de structuri, unde au anual +2000 de cereri de inscriere la restante, unde se fac in fiecare an grupe separate pentru restantieri, in conditiile in care se aplica aceeasi regula cu reevaluarea profesorului in cazul nepromovarii in masa. Sa zicem ca in sesiunea de iarna pici examenul, iar in vara ai acelasi subiect, scrii acelasi lucru si iei nota de trecere. Problema nu e la student. Problema e ca baietii au descoperit o metoda de a aduce bani in scoala si aceea e prin lasarea de restantieri de la un an la altul. Ca sa inchei, inmulteste acei 2000 de studenti cu o medie de 2 credite, unde un credit valoreaza 50 lei. Cat produce catedra de structuri anual pentru UAUIM?

Irina Iliescu
12 iunie 2013 • 7:48 PM
Domnule profesor, poate din cauza unor profesori ca d-voastra in Romania ies absolventi analfabeti pe baza rulanta, care mai departe ajung licentiati analfabeti. Sunt absolventa celui mai prestigios bacalaureat din lume, International Baccalaureate, unde – SURPRIZA! – la 2 dintre cele 3 examene finale de matematica am avut voie cu un Graphic Display Calculator, iar la toate cele 3 examene finale de matematica am avut voie cu foi cu formule. De asemenea, la cele 3 examene finale de fizica am avut voie si cu GDC-ul si cu foile de formule. De ce oare? Adica, oi fi eu atat de inapta incat sa nu pot sa fac un calcul pe hartie si sa pot sa retin niste formule amarate?

Ei bine, NU. Aceasta metoda, strigatoare la cer pentru unii, este defapt o metoda care incurajeaza gandirea orientata spre gasirea unor solutii si mai putin pe retinerea unor formule. Credeti-ma pe cuvant, ca in ciuda foilor cu formule si calculatorului, nu am avut timp sa rezolv toate problemele in timpul alocat, desi la momentul respectiv am fost o eleva foarte bine pregatita. In acei 2 ani, cat a durat pregatirea pt acel bacalaureat, pot sa spun ca am invatat ENORM, si asta fara sa tocesc formule si sa-mi demonstrez abilitatile de a calcula fara calculator. Cunostintele din acei 2 ani imi mai folosesc si acum, cand, printr-un nenoroc, am ajuns la ASE. In cei 3 ani de facultate am tocit, fara sa raman cu foarte multe concepte.

Vina nu este a foilor cu formule, a calculatoarelor atasate la fiecare examen. Studentii aceia care s-au plans, s-au plans pe buna dreptate. Profesorii romani chiar nu stiu sa predea! Pentru Bacalaureatul Internationa, profesorii pe care i-am avut s-au pregatit foarte mult, au fost la nenumarate cursuri de formare si au ajuns la concluzia ca, pentru a obtine rezultate maxime de la un student chiar trebuie o alta abordare, diferita de cea practicata in Romania.

Raskolnikov
17 noiembrie 2012 • 9:33 PM
Trist e ca nu stim ce profesori(nume in clar )au pastorit asa turma de dobitoace bipede,nu stim ce granguri din politica au terminat la Spiru Haret(pacat de numele lui Spiru Haret,mare pacat),asa am sti ce efect catastrofal a avut aceasta actiune nesabuita.

Monica
25 februarie 2013 • 12:07 PM
Un articol intreg vorbeste despre ce se intampla la Universitatea Bucuresti si, cumva, ne intoarcem tot la “Spiru Haret”? Tot sistemul e bolnav! Lupta dintre public si privat in invatamantul romanesc se face nu pe criterii de calitate, cum ar fi normal, ci pe criterii politice si economice. Atat. Blamarea invatamantului privat a ramas doar o modalitate de a salva aparentele, de a “scuza” ce se intampla in invatamantul de stat. Aceleasi nereguli. Cu riscul de a “arunca” o idee total evidenta, o comparatie nu confera valoare absoluta (pozitiva sau negativa) niciuneia dintre parti, ci doar valoare relativa. Noi ar trebui sa fim “mai destepti (pregatiti, etc.)” si atat, nu “mai destepti decat altii”.

IoRa
12 iunie 2013 • 4:13 PM
Domnilor si doamnelor! INAINTE DE “etc.” NU SE PUNE VIRGULA!!! Niciodata. Daca tot vorbim de analfabetism sau semianalfabetism. Va las d-voastra placerea sa descoperiti de ce nu se pune virgula. Am rabufnit. Dar sunt pline internetul si presa de greseala asta.

Florin
12 iulie 2013 • 7:06 PM
De acord cu nivelul actual de scolarizare. Cu toate acestea e plin de absolventi dinainte de 1990 care la ora actuala , dupa 20 ani de munca , nu sunt in stare sa scrie o adresa coerenta si la subiect . Acesti tip oameni sunt obisnuiti sa stea cu fundu pe scaun 8 ore si sa nu faca nimic , iar in momentul cand vine un tanar cu o idee noua sau macar o idee de a face ceva are neplacuta surpriza de a intalni piedici din partea tuturor . Marea problema e ca nu sunt doar cativa , e plin de asemenea fenome (sau , ma rog , oameni educati inainte de 89 – dupa cum arata acest articol) . In acelasi timp este foarte intersant cum acesti oameni povestesc ce scoala serioasa au facut si cat au muncit la viata lor.

Mirko
12 noiembrie 2012 • 10:49 AM
In cazul asta sunt 100% de acord cu Giurgea. Tot ce este condus im mod centralizat de Stat are o singura directie de evolutie: La vale catre prapastie!

Bogdan Ionut
12 noiembrie 2012 • 5:00 PM
Vrei sa zici involutie 🙂 ) 100% de acord cu tine!

idf
12 noiembrie 2012 • 10:51 AM
Sunt curios dupa acest material , ce va suporta domnul Dan Ungureanu. Pentru ca politrucii sunt analfabeti ( sau semi analfabeti ) dar sunt razbunatori si au puterea de a lua decizii.
Nu-i problema ca , la cate vad eu , sunt sigur ca isi va gasi ceva de lucru la nivelul competentelor sale
Daniel

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 10:57 AM
Uite, la asta nu m-am gandit. Si ai perfecta dreptate. Mai mult, am postat articolul chiar pe pagina de Facebook a UB. Iar daca dansul pateste ceva, eu personal sunt gata sa ies in strada ca sa-l apar, cum s-a intamplat si in cazul doctorului Arafat.

iani
12 noiembrie 2012 • 10:54 AM
Conform noilor norme de competente eu adica “io” am competente in :
– deschiderea calculatorului
– lansare internet explorer
– gasire site cu loc de copiat
– efectuat copy-paste cu succes
– print
– predat referat personal, adica referat de “baiat de baiat”
– inchidere calculator apasand butonul “start”
Ce mai, am o suma de competente asa ca pot absolvi cu ” sumum cum laude”….
PS: ….stiu sa citesc cu diacritice, dar nu le gasesc usor pe tastatura …..

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 10:58 AM
E cam sinistru, nu-i asa? 😆

claudiu steflea
12 noiembrie 2012 • 10:54 AM
Comunistii astia nenorociti stiau una si buna: au nevoie de vite tampite pe care sa le poata manipula cum vor muschii lor. Si au reusit. Multe zeci de ani vor treui sa treaca pana sa se poata remedia dezastrul din invatamant. Pentru ca profesorii vechi sunt rand pe rand inlocuiti cu imbecili de proportii cosmice.

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 11:01 AM
Si eu cred ca s-a facut intentionat toata asta. Mai ales ca bazele dezastrului din invatamant au fost puse in epoca de glorie a PSD (cand era Iliescu presedinte), dar apoi continuate de CDR si PDL.

Iar unul din marii vinovati a fost madam Andronescu (care a desfiintat scolile profesionale, a impus liceul pentru toti si mai ales, promovarea obligatorie la bac).

claudiu steflea
12 noiembrie 2012 • 11:10 AM
Tanti Andronescu ar trebui impuscata pe loc fara comentarii. E vinovata de incurajarea si crearea sistemului mafiot de bacalaureat si facultati private cu nemiluita unde toti neavenitii se credeau profesori si unde toti cretinii sperau sa iasa cretini cu diploma. Am o ciuda greu de retinut pe tanti asta. Stiu de la un fost coleg de liceu care s-a dus la Bucuresti la facultate cum tanti respectiva care a fost si rector, in perioada cand se faceau precazarile s-a dus in complexul studentesc leu si i-a zis pe fata la administratoare ca ea vrea doua etaje sa le populeze cu cine vrea ea. A iesit haos in toamna de gratie 2004 daca nu ma inseala memoria. Si vine nenea tonta sa imi zica, ca el vrea sa faca un guvern curat ca lacrima. poate curat ca picatura de noroi ….

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 11:15 AM
Pai, saptamana trecuta, Universitatea Bucuresti a declarat oficial ca teza de doctorat a lui Victor Ponta e plagiat. Madam Andronescu declarase, la fel de oficial, ca nu e.

Sunt curios ce o sa se intample mai departe. Se simte madam ministru, sau baga capul in nisip si face pe niznaiul?

claudiu steflea
12 noiembrie 2012 • 11:17 AM
Ai raspuns singur la intrebare MIhai. Astia sunt nesimtiti si nu au nici un fel de onoare in ei. Sunt comunisti pana in maduva protonilor din atomii componenti ai ADN-ului lor. Daca cineva s-ar uita cu microscopul in ADN-ul lor ar vedea ca scrie COMUNIST.

Cornel
12 noiembrie 2012 • 12:08 PM
Claudiu, nu, comunismul se invata, e o scoala care le baga in cap de mici ca toti sunt egali. In adn sunt scrise doar nivelele de competenta. Pe mine nu ma deranjeaza incompetentii asumati ce incearca sa-si depaseasca conditia, ma deranjea incompetentii carora li s-a bagat in cap ca ar avea aceleasi adn cu premiantii. Nesimtirea comunistilor trebuie pedepsita.

Vasilica
13 noiembrie 2012 • 10:36 PM
mare dreptate ai Cornel

Cristian
14 iunie 2013 • 8:38 AM
Tara te vrea prost. O turma deorientata si usor de manipulat. Ne conduc “licentiati”de la Spiru, doctoranzi “copy-paste”, etc. Ce vei obtine la sfarsit?

ruginila
12 noiembrie 2012 • 10:56 AM
Ehee domnule Giurgea, sunt atatea de vorbit aici. Sunt inginer de profesie si inainte se facea scoala la noi (cel putin la Poli, electronica). Cu scoala aceea comunista si penala, ieseau baietii profi. Ok, ieseau cu multe sechele de la statul in casa cu anii si invatat incontinuu, insa baietii erau profesionisti. Probabil o sa ma luati in deradere, insa cei care studiau ingineria la Moscova veneau inapoi legendari (ma refer la cei care invatau meseria, nu ca tovarasul Ilici). Am invatat pentru un examen dintr-un curs din 1985, scris de un conferentiar rus, in rusa, pentru o facultate din Moscova. Cursul era in rusa, si cu toate astea am inteles mai bine decat penalitatile de cursuri de la MIT, din 2003 ( la zi). Inainte se facea scoala! Chiar daca era centralizata si/sau politizata. Erau si multe bube, insa diploma aia insemna ceva si tu o respectai. Macar munca si tot era ceva. Sa nu uitam ca daca era o suspectare de frauda, venea un tovaras de la Secu si intreba de ziua buna. Acum sunt dovezi pe banda rulanta de frauda, spaga, trafic de influenta si nu se petrece nimic. Inainte erau exceptii, acum exceptiile de atunci sunt reguli.

Aici e o discutie cu multe nuante si fatade. Dupa 1990 ceea ce se petrece la noi este comedie sinistra, nici socialism nu poate fi numit. Si nu stiu cat de mult ar ajuta un sistem liber, de genul inveti de cat ai. Ar fi multe talente pierdute (sa nu uitam ca multi intelectuali/inventatori romani provin din medii extrem de modeste). Poate ca sunt eu prea socialist in gandire si ca la capitolul invatamant nu pot vedea un sistem liber imediat. Nu cred ca un capitalism salbatic in invatamant ar ajuta, si ar produce o schimbare majora, imediata.

P.s: sa nu uitam ca NASA isi face programul spatial in Rusia. Si ca in US, in facultati, studentii americani ori sunt minoritari in elita celor cu note mari, ori sunt spulberati. Or fi ei buni in business, dar cand vine vorba de nevoia de profesionisti ai nevoie de oameni pregatiti. A, si sa nu uitam ca in scolile US, daca spui ca 1+1=3, nu esti corectat, ci incurajat cu “Este si asta o idee”. Traiasca omul nou.

gheo
12 noiembrie 2012 • 12:17 PM
Dom’le, se vede treaba ca ai invatat multe de la tovarasii din URSS!

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 12:23 PM
A raspuns Cornelia in locul meu: vezi vreo universitate ruseasca in top? Eu nu vad!

“Iata si primele 10 universitati din lume: 8 sunt americane si 2 britanice (Oxford si Cambridge). Toate cer bani studentilor (nu statului)! Toate fac cercetare la nivelul cel mai inalt.

Deci povestea cu statul care, cica, ar fi mai bun ca privatul, e o prostie comunista (asa cum tot o prostie este sa spui ca in Romania este capitalism):

 1. Harvard U.
 2. Stanford U.
 3. MIT
 4. UC Berkeley
 5. U. Cambridge
 6. Caltech
 7. Princeton U.
 8. Columbia U.
 9. U. Chicago
 10. U. Oxford

sursa: http://www.arwu.org/“

ruginila
12 noiembrie 2012 • 12:56 PM
De aia am zis ca e cu multe fete. Stie cineva de aici exact la ce se refera acele clasamente? Daca o fi vorba de cercetare, prestigiu, etc, da, sunt de acord. La cercetare, regula e simpla: publish or perish. Deci capitalism.
Ca nivel al cunostintelor absorbite nu sunt de acord, un student de anul II de poli (unul care se tine de carte, nu hahalera) are acelasi nivel de cunostinte cu un student ce se pregateste de master in US. De acolo iese o masa cu aceeasi pregatire, de aia sunt prezente in clasament. Sau mai bine zis, au putine rebuturi. La noi e fix invers. Ce dracu, parca matematica si fizica e aceeasi peste tot, nu comparam masini sau alimente.
Eu zic sa va uitati ce nationalitati sunt cele mai intalnite la master in US, sau la cursuri, ca americani veniti din facultati/licee americane sunt putinei (ma refer la facultatile cu prestigiu). De aia ei acum au acest boom, au mers pe valul de creiere importate, mai ales dupa 1990. Si eu vorbesc de cifre, de programe, si cursuri, si oamenii din spatele lor. Nu ma intereseaza clasamente si alte statistici, atata timp cat profesorii universitari din US in procent majoritar sunt straini veniti la masterate/doctorate si ramasi in tara.
Repet, ma refer exclusiv de unde s-a pornit si unde s-a ajuns. Si unde o sa se ajunga, atata timp cat exista un firicel, pana acum de negandit:

http://www.sinograduate.com/international-student-statistics

Cornelia
12 noiembrie 2012 • 1:08 PM
Desigur ca stie cineva exact la ce se refera acele clasamente. Oricine stie sa citeasca in engleza si face click pe About, la site-ul respectiv: http://www.arwu.org/aboutARWU.jsp
(era complicat, nu?). Regret, varianta in rusa n-au.

Iar partea cu studentul serios de la Poli care ar fi la fel de bun ca studentul de la MIT, scuze, dar e o imensa aberatie nationalista. Se vede limpede ca habar n-aveti ce se studiaza la MIT. Printre cititorii acestui blog se numara cel putin doi asistenti universitari de la MIT si puteti fi sigur ca nu exista absolut nici o comparatie cu Politehnica din Bucuresti.

Mandria de a fi roman e ca si mandria cainelui raios, care se plimba cu coada pe sus. 😀

ruginila
12 noiembrie 2012 • 1:22 PM
As vrea sa vad, nu de alta dar cam greu de crezut. Din intamplare stiu exact ce vorbesc. Aici discutam de matematica si randament, nu de nationalism si mandrie. Saaaaaau, de frustrari (si mai des intalnite).

Cornelia
12 noiembrie 2012 • 1:25 PM
Vorbiti de frustrarile dvs, care ati ramas in Romania? Stiu ca sunt mari, nu e nevoie sa-mi confirmati. Ca si complexul dvs. de inferioritate, care va face sa va comparati cu universitati de top americane, cand in realitate e vai de capul vostru.

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 2:33 PM
Cornelia, nu tot ce exista in Romania este de cacat.

Cunosc firme din Romania care ofera servicii absolut de nivel mondial. In multe domenii, inclusiv in avocatura (am lucrat la un moment dat cu o firma cu nume complicat – Nestor, Nestor, Kingston, Petersen – dar care aveau o modalitate de lucru extrem de logica si de simpla).

E adevarat ca toate astea sunt private: nu cunosc firme de stat de nivel mondial, decat poate Aeroportul Otopeni. Si e adevarat ca tocmai astea performante sunt cocosate din ce in ce mai mult cu taxe (de parca guvernul ar vrea intentionat sa le faca sa emigreze).

ruginila
12 noiembrie 2012 • 1:40 PM
De copy-paste suntem toti buni, nu e asa? Mai greu cu intelesul si interpretatul.
Cornelia, in momentul in care ajungi sa ai ca argument niste frustrati inventate (suntem multi care o ducem bine rau in Ro, si nu jinduim dupa afara), te cobori la nivelul unui emigrant isteric si plin de angoase. Oricum ar fi, e bine ca ti-ai dat singura arama pe fata, intr-o discutie cat se poate de seaca, si bazata pe cifre, nu pe pareri subiective.
Multe succesuri! 🙂

Cornelia
12 noiembrie 2012 • 2:43 PM
@ruginila: Arama era destul de pe fata:

 1. Dvs cu facultatea la Moscova; eu cu facultatea in SUA.
 2. Dvs. trimis de Partidul Comunist Roman; eu cu bursa castigata prin concurs.
 3. Dvs. cu pensie romaneasca; eu cu salariu american.

Mai e ceva de comentat? Nu cred.

@Mihai Giurgea: stiu ca exista firme private excelente in Romania si stiu ca statul face tot posibilul sa le distruga cu taxele. Atata timp cat statul va conduce economia (de fapt, comunistii), Romania nu-si va reveni, indiferent cat de bine lucreaza acele firme private.

De aceea, pentru orice roman care vrea sa faca ceva in meseria lui, singura solutie este emigrarea. Preferabil in SUA.

Vasilica
13 noiembrie 2012 • 10:45 PM
eu cred ca jignirile nu-si au rostul, e normal ca un top sa fie facut pe diferite categorii. Eu sunt convins ca nu e vina celor de la Harvard ca aduna cei mai buni studenti din lume cu programele lor si din aceasta cauza sunt cea mai buna Universitate din lume. E ca si cum ai da vina pe Lamborghini ca a ales sa foloseasca produse de top si produce cele mai bune masini. Intrebarea mea e > De ce nu facem noi in asa fel sa vina desteptii planetei la noi in tara?

C
14 noiembrie 2012 • 2:03 PM
@ Cornelia, cu speranta de a tempera convingerea ca tot ce e bun este la americani(-i nativi) 😆
http://www.math.iupui.edu/~zshen/Finsler/people/Miron’slifework.html

Ionuț
25 februarie 2013 • 10:52 AM
“…singura solutie este emigrarea. Preferabil in SUA.” Cu siguranță adevărată afirmația și de luat în seamă! Mă întreb: dacă toți vom emigra, ”preferabil in USA”..oare nu cumva praful se va alege de țărișoara noastră? Ori nu ne vor lua tot ce vom avea mai bun, pentru ca mai apoi să ne vândă pe bucăți? Ori, noi suntem o firmă în cădere (poate că suntem)? O firmă pe care competiția abia așteaptă să o ”cumpere” și să o dezmembreze? Ori, eu nu-mi doresc acest lucru! Ba, chiar deloc! În loc de ”Să emigram cu toții!!”, să începem cu schimbări mai bine! Cred că ar fi mai înțelept! Vorbe multe..”cât e de rău!” Merge și așa, dar: ”Dorele! Ne mișcăm și noi mai cu talent?”

Roxana
21 mai 2013 • 4:28 PM
Nu sunt de acord cu tine, Cornelia. Daca acea statistica ar fi fost facuta de catre europeni, nu ar mai fi iesit atat de multe universitati din SUA in primele 10 locuri. Nu neg faptul ca invatamantul in tara este o batjocura si au iesit multi cu diplome pe bani grei si tone de branza- mi s-a intamplat sa vad cum aduceau machidoancele spaga la licenta!- dar totusi mai sunt si exceptii! Acum, sigur ca ar cam fi necesara reevaluarea evaluarii criteriilor de evaluare din universitati – suna aiurea? – dar asta este realitatea. Sunt multi studenti ce “tocesc” pe branci prin camine sau prin casele lor si au rezultate exceptionale. Eu am mai prins examen de admitere la UB, la care am picat cu brio a patra sub linie si am ajuns anul urmator la un colegiu privat. Si s-a facut carte, eu una am simtit ca am facut carte iar cursurile mele nu erau inferioare colegilor de la stat, examenul de licenta a fost la stat, asa ca…Singura diferenta a fost relatia student-prof, cu mult superioara celor de la stat, exceptie facand anumite fosile ce predau si la stat si la privat. Iar cunostintele mele din liceu la istorie, geografie, chimie si fizica sunt evaluate la anul doi de facultate aici in Spania, cum iti explici?

ingineri de doi bani
16 noiembrie 2012 • 12:19 PM
am facut si eu politehnica bucuresti, la sfarsitul anilor 90, si nu cred ca exista ceva mai prost

todeaandrei
25 ianuarie 2013 • 11:26 AM
Sunt student in anul 4 la Politehnica București, specializarea Autovehicule Rutiere, unul din putinele locuri unde se mai intra pe baza de examen (o gluma de examen, dar totusi exista), vroiam sa va spun că dacă vrei să inveti o poti face, slavă Domnului am strans zeci de nopti nedormite pentru a respecta termene limita, am muncit si am
invatat multe lucruri cu toate ca puteam sa invat si mai multe in acest timp (aici vina pot sa mi-o asum si eu dar vreau sa blamez si sistemul pentru ca la un moment dat te saturi sa te lupti cu ei in fiecare zi). Am venit la facultate dintr-un liceu prost unde patru ani nu am facut mare lucru, in primul an la facultate ma simteam de pe alta planeta, cu toate astea am recuperat mare parte din cunostintele ce ar fi trebuit sa le am din liceu si acum in anul patru pot spune ca sunt printre cei mai buni din seria mea. Ceea ce ma deranjeaza in afara de relatia dintre profesori si studenti care este una de sclav-stapan (profesorul fiind stapanul) si nu un parteneriat cum cred eu ca ar fi fost bine sa fie, este faptul ca in anul 4 pot ajunge oameni cu 11 restante care ocupa laboratoarele degeaba si din cauza lor este mai putin timp pentru cei care sunt interesati. Eu personal regret ca nu am prins sistemul de 5 ani de invatamant unde repetai anul daca aveai o restanta si profesori care isi doresc sa te pregateasca pentru meserie nu pentru examen. Este pacat ca trebuie sa lupti atat de mult cu un sistem prost si oameni prosti pentru a invata, motivul pentru care te-ai dus acolo de la inceput. Dar nu este imposibil !

Ioan Gheorghe Boticiu
27 ianuarie 2013 • 7:42 PM
Se făcea şcoală înainte ?! Atunci când s-au format profii de nivel universitar de astăzi. Cei care scot pe bandă rulantă rebuturile licenţiate de acum. Nici nu este de mirare deoarce majoritatea lor sunt dintre cei refuzaţi la export / in mediul economic privat şi o mare parte provine din rândurile foştilor puturoşi/bugetari din economia socialistă şi a politrucilor de rang inferior din fostul (?!) utc şi pcr !

grecu adrian
12 iunie 2013 • 7:00 PM
Sa stii ca gresesti cand zici ca sunt refuzati… ei insisi refuza un trai decent unde trebuie sa gandesti, SA MUNCESTI. Si astfel aleg varianta in care nu fac mai nimic, nu se implica, nu considera ca trebuie sa le pese, si mai fac si bani din asta. Sa nu crezi ca daca are aripi zboara. Unii prefera sa castige un ban usor (asa considera ei, desi mie imi pare mai greu sa nu am integritate si sa nu stiu si sa nu-mi placa ce fac) fara a se gandi la ce fac, cum fac, dar mai ales ce fac. Insa, intradevar majoritate put de incompetenta.
In final tin sa spun ca sunt de acord cu ruginila cand spune de cum era….si cum era n-are treaba cu comunismul-o ideologie de altfel-,ci cu oamenii,iar oamenii erau altfel candva,nu aveau aceleasi griji sau valori de orice fel: de ex.: in comunismul asta pe care toti il respingeti, si sunt de acord ca nu este bun (doar pare mai bun ca cel de acum), oamenii primeau un loc de munca, ba chiar si casa daca te relocau altundeva..chiar daca nu era grozava sau la fel de buna ca cea pe care o aveai deja..plus ca daca nu munceai aveau ei grija sa muncesti PENTRU PATRIE SI POPOR cum ziceau… si astfel nu era necesar sa ai prea mult grija zilei de maine..te gandeai la idei, la valori, la lucruri la care nu te lasau sa te gandesti prea mult. ACU? Acum nu le mai pasa de nimic. NU mai este patrie si popor, doar buzunar, cel propriu…si nu doar pentru ei ci pentru fiecare este asa acum, din pacate. O sa inchei cu ideea ca nu exista democratie, doar capitalism. Nici pe vremea romanilor, intr-un fel parinti democratiei si ai logici etc ce mai vreti voi, nu a existat asa ceva, doar imperialism, comunismul fiind o forma de imperialism fara dorintele incomensurabile ale unuia sau altuia de a fi stapanul tuturor.

macgregornews
12 noiembrie 2012 • 10:58 AM
Toti absolventii de calitate emigreaza. Anglia, SUA, oriunde dar nu in Romania.

Lipsa locurilor de munca, ambianta otravita in care ura e sport national, salariile de n ori mai mici. Ce va asteptati? Companiile romanesti – si statul – isi vor face treaba cu rebuturile.

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 12:33 PM
Ba companiile romanesti vor emigra si ele. De fapt, au fost primele care au inceput sa plece.

Liviu Z
13 noiembrie 2012 • 6:21 PM
Afirmatia ca toti oamenii de valoare emigreaza e falsa.
Desigur, cei mai multi absolventi buni ramin prin Vest, dar eu cunosc citiva tipi mai buni decit orice am vazut printre imigranti si nici nu se gindesc sa plece.
Exemple:
Un matematician de clasa mondiala – in 2009 era conf la Universitatea din Bucuresti.
Un inginer care a absolvit Fizica si apoi Ingineria Matematica.
Ei aflati ca v-ar veni foarte greu si ar trebui sa fiti extrem de norocosi sa-i inlocuiti cu ce se poate gasi in SUA. Posibil ? Da, dar greu.

Talentele autentice gindesc dincolo de o burta plina si un TV mare.
Nu vreau sa zic c-au plecat numai pomanagii, dar mai exista oameni care se gindesc ca pot face ceva si in Romania.
Dealtfel, sint convins, dovada capacitatii se poate face in Romania, sa faci ceva din nimic, si nu in SUA, unde oricine se poate scula sa mearga la un job, presupunind ca-l are.

Singurul domenii unde se justifica mai serios emigrarea sint stiintele fundamentale.

Vasilica
13 noiembrie 2012 • 10:49 PM
Eu cred ca ramasul in Romania poate fi considerat ca o provocare pentru un cercetator, totodata e o decizie destul de grea daca stam sa ne gandim cat de prost stam la partea de cercetare. Totusi in mediu privat exista posibilitatea sa invingi sistemul si sunt convins ca e tentanta provocarea pentru multi.

macgregornews
19 noiembrie 2012 • 12:13 AM
Si eu stiu cativa.

Dar stiu si multi care au plecat pentru ca nu au mai vrut sa-si strice nervii degeaba, cu tot felul de aberatii. Un minim efort din partea guvernantilor, ca sa atraga oamenii sa locuiasca in Romania, nu se poate?

Nu e mare chestie, sunt lucruri elementare de civilizatie care nu exista, si parca mergem din rau in mai rau.

alex
17 noiembrie 2012 • 3:40 PM
Nu sunt de acord cu aceasta parere. Eu am invatat la cel mai bun liceu din orasul meu (liceu cu olimpici de talie nationala si internationala) si am facut liceul in perioada 1998-2002. N-am fost ultima din clasa mea, desi chiar si ultimul dadea clasa premiantilor de la liceele industriale, si ma pot considera pe drept un produs reusit al scolii romanesti. Pentru ca in liceul meu daca nu invatai nu contai, indiferent ce profesie avea mama sau tata. De atunci am absolvit doua facultati (la ambele am intrat prin examen de admitere, prima pe stil vechi cu 4 ani si dubla specializare), un master si sunt in prezent doctorand. Daca nu am plecat din tara asta ma anuleaza ca persoana sau ca intelectual? Sau conteaza faptul ca am vrut sa raman aici si continui sa cred (poate utopic) ca si de mine tine sa schimb ceva in tara asta, la un nivel mai mare sau mai mic? Daca nu am fugit imediat dupa bani in afara asta brusc ma face un absolvent slab din punct de vedere calitativ? Si eu am predat la liceu si m-am ingrozit ce specimene am intalnit acolo. Dar iarasi, am luat contact si cu studenti straini si nu mi s-au parut asa straluciti. Au spus deja mai multi ca in universitatile straine “crema” sunt cei de alta nationalitate si foarte rar “bastinasii”. Daca s-ar reintroduce examenul de admitere la facultate si s-ar schimba modalitatea de finantare (din cea pe cap de student in cea pe post didactic) cred ca invatamantul universitar romanesc are toate sansele sa-si revina din agonia prin care trece momentan. A! Si sa nu aruncam toata vina pe minister, pe stat etc. Responsabilitatea o poarta si parintii care ii lasa pe copii sa stea prea mult in fata calculatorului si la tv, in loc sa le mai puna o carte in mana si chiar societatea care te stigmatizeaza ca “tocilar” daca iti place sa citesti sau sa inveti. Televizinile care promoveaza programe absolut mizerabile in marea lor majoritate si nu in ultimul rand posturile de radio care le baga in cap tinerilor ca tot ce conteaza este sa ai cont de facebook si sa petreci la nesfarsit! Pana cand adolescentii nostri nu vor afla ca e “cool” sa inveti, nu stiu ce sanse avem…

Andrei#
14 decembrie 2012 • 2:29 AM
Este adevarat faptul ca “imigrantii sunt crema facultatilor din strainatate”. Problema este ca trebuie sa se renunte la aceasta prostie cu plata pe numarul de elevi care a dus la prabusirea invatamantului romanesc. De asemenea, sunt prea multi studenti admisi si sunt si prea multi cei care termina. Pe de alta parte, numarul mare de studenti implica si un numar mare de profesori si de staff, care de multe ori isi castiga banii degeaba…

Alex
12 noiembrie 2012 • 11:01 AM
Cea mai bună măsură de reformă în învățământul universitar, după părerea mea, e ca MECTS să nu mai ”recunoască” nicio diplomă de la nicio universitate, fie ea de stat, fie privată. Pe diplomă să apară doar universitatea emitentă. Antetul Ministerului e doar un cec în alb acordat lipsei de competitivitate. De unde și fabricile de diplome. După aceea, putem vorbi și de finanțarea pe program de studiu și nu pe student

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 11:03 AM
Exact!!!

Iar pentru acea “stampila”, Ministerul Educatiei incaseaza bani grei. Stampila aia, pusa pe diplome, a adus sute de milioane de euro la negru, in buzunarele partidelor.

Adrian B
12 noiembrie 2012 • 11:01 AM
În curând nu o să mai aibă absolut niciun investitor vreun motiv să vină în România. După ce că fiscalitatea e împovorătoare, costul cu forţa de muncă e mare, acum şi nivelul de pregătire al acesteia se deteriorează rapid. Păi ăştia nici să asambleze nişte componente nu o să fie în stare. Cum să îi întreci pe chinezi, dacă nu eşti în stare să citeşti nişte specificaţii tehnice? Oricât de ieftin ai fi, dacă eşti retard, preţul nu te ajută.

ruginila
12 noiembrie 2012 • 11:05 AM
Ohooo, fii atent la asta… In china, chinezii (evident 🙂 ) ) stau la coada la biblioteca/librarie. Studentii sunt infometati sa invete, sa citeasca, sa se informeze. Acum isi permit sa citeasca, sa se informeze (cu tot continutul filtrat de partid, evident) si o fac pe indetele. Am pozat intr-o librarie un perete intreg de chinezi care stateau rezemati si citeau carti care nu si le permiteau. Baietii le citesc cu manusi, pun semne, si revin a doua zi. Si totul este social acceptat, in cazul cartilor foarte scumpe.

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 11:07 AM
Foarte tare! Daca poti sa pui fotografiile din China pe net, sunt gata sa le public pe CPP.

ruginila
12 noiembrie 2012 • 1:55 PM
O sa incerc sa le caut, sunt pe undeva prin vraful de poze din China (o luna de concediu). Pana una alta, ca sa va faceti o idee, sunt o gramada de straini care au observat acest fenomen:
http://fionastravelblog.files.wordpress.com/2012/10/p9221223-640×480.jpg
http://english.peopledaily.com.cn/200608/11/images/0810_C37.jpg
http://www.masterfile.com/stock-photography/image/855-02989061/In%20a%20bookstore,%20Shanghai,%20China

Poate nu este un loc bun, insa recomand blogul vizual al amicului meu pentru alte fete la fel de exotice ale chinei:
http://stechkin.tumblr.com/

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 2:01 PM
Oh! Multumesc, domnule! 🙂

ruginila
12 noiembrie 2012 • 2:22 PM
Pentru absolut nimic! Imi place cum ganditi si poate va inspira cu ceva.
Cele bune!

Cornel
12 noiembrie 2012 • 3:00 PM
Foarte tare, dar eu as incerca sa monetizez totusi acest fenomen. As instala un automat de bauturi calde si ieftine, as monta de-a lungul peretilor un blat subtire de bar, scaune de bar si doar cei ce consuma bauturi de la mine au dreptul sa se aseze la bar. Pe restul i-as lasa a stea pe unde apuca atat timp cat nu incurca drumul.

Comunismul nu e la fel peste tot asta e clar.Comunismul chinez se bazeaza pe constiinta individului. Paradoxal e comunism cu constinta capitalista. China da tonul secolului 21, asta e clar.

zuu
14 noiembrie 2012 • 11:33 AM
mai e si india care studiaza, pe timpuri a dat ibm examene gratuite pentru certificare de websphere, vreo 2000 de bucati, m-am uitat din curiozitate cine le-a luat 95% erau indieni

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 11:05 AM
Cu alte cuvinte, romanii sunt si scumpi si prosti. A da, si sindicalisti! si hoti!

Visul oricarui investitor.

aronpetru
12 noiembrie 2012 • 11:04 AM
Reblogged this on Aron after 65.

stefan60
12 noiembrie 2012 • 11:04 AM
Vina e a intregii clase politice .
Parveniti , incapabili care au promovat , numit alti parveniti , incapabili pe functii . Doar astfel , cu subordonati mai prosti ca ei (dar tot prosti) se poate “conduce” .
Conform principiului vechi de sute de ani : cine se aseamna , se aduna . 🙂

stefan60
12 noiembrie 2012 • 11:10 AM
aseamana nu aseamna . Ma prostesc si eu acum . 🙁

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 11:12 AM
Lasa Stefan: una e sa scrii rapid un comentariu la un articol si alta e sa scrii un ditamai referat la facultate, ca studentii aia. 🙂

Adrian B
12 noiembrie 2012 • 11:28 AM
Nu consider că vina este doar a clasei politice. Într-adevăr, românii plătesc taxe, iar statul trebuie să le educe copiii. Teoretic, mi se pare firesc ca un părinte să se aştepte ca statul să se ocupe cu educaţia copiiilor lui, că doar plăteşte taxe pentru asta. Cum ziceam, asta e teoretic. Practic, eu nu aş fi fost nici pe departe atât de educat, dacă părinţii mei nu s-ar fi implicat în acest proces. Şi pe vremea aceea, totuşi se făcea şcoală. În zilele noastre, numai un părinte inconştient ar crede sincer că statul îi poate educa pe copii. Dar nu mă miră, având în vedere cât de învăţaţi sunt românii cu “grija statului”, câţi încă mai cred că statul îi ajută, le dă pensii, le dă salarii, îi apără, le oferă servicii medicale (dar sic! nu prea le mai dă case! – spre dezamăgirea nostalgicilor).

Adrian B
12 noiembrie 2012 • 11:15 AM
Cunosc mulţi şomeri cu media de vârstă de 50 de ani, care îşi caută de lucru şi sunt refuzaţi pe motiv că sunt prea bătrâni. Eu cred că, aşa bătrâni cum sunt, sunt mai buni ca mulţi tineri. Şi chiar mai fideli unui angajator. Ce dacă peste câţiva ani ies la pensie? Păi mulţi tineri nici măcar un an nu stau la un loc de muncă!

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 11:19 AM
Si eu cred la fel. Iar treaba cu varsta de pensionare, oricum e o tampenie. In SUA, au reinceput sa lucreze chiar si batranii de…73 de ani! Ca e criza, multi si-au pierdut economiile si altfel mor de foame.

Sa-i vedem pe romani de unde or sa-si mai primeasca pensia, dupa ce or sa plece si Renault si SIDEX. Din ce bani, ca deja nu mai sunt? Atunci toata discutia cu varsta de pensionare se va desfiinta de la sine.

kyberion
12 noiembrie 2012 • 11:30 AM
Eu am un client din State unde lucreaza doua doamne de 70+ ani. Sunt mult mai competente si mai atente, si fac mai putine greseli decat secretarele alea tinere care nu stau mai mult de 2 ani maxim (lucrez pentru client de aprox. 8 ani de zile 🙂 )

Adrian B
12 noiembrie 2012 • 11:39 AM
Bănuiesc că în SUA nu există vreo lege care să interzică un cumul între pensie şi venitul salarial. În România, legea se aplică doar pentru cei care lucrează la Stat, dar sincer prefer un pensionar competent, chiar dacă lucrează la Stat, decât un analfabet angajat tot la Stat cu şpăgi date de părinţii lui.

Mihal
14 noiembrie 2012 • 2:28 PM
Dar ce are sula cu prefectura? Mai intai, in SUA pensia “de stat” nu e universala, ca la noi.
Mai apoi, pensia “de stat” nu e “de la” stat, ca statul nu are nicun ban, ci e tot de la mine, contribuabilul. Daca un ins lucreaza tot la stat, inseamna ca e platit tot de mine, contribuabilul. Oricum, nu tin minte sa ma fi intrebat nimeni daca eu sunt de acord cu existenta unor posturi la stat; daca m-ar fi intrebat, ar fi aflat ca nu sunt de acord.

Pai cum vine asta, dupa ce ca s-a angajat la stat fara sa ceara voie de la cei care-l platesc (contribuabilii) apoi sa mai fie platit si de doua ori de mine, contribuabil?

Adrian B
15 noiembrie 2012 • 3:09 PM
Da, a sunat aiurea ce am zis eu. Am fost pesimist, când m-am gândit că Statul (Român) oricum va angaja pe cineva. Aşa că am zis că prefer să angajeze măcar pe unul care ştie ceva meserie, chiar dacă e pensionar, decât să angajeze un tânăr habarnist. Plus că pensionarul va muri socialist, pe când tânărul, dacă nu e angajat de Stat, mai are o şansă să nu se înveţe comunist. Legat de cumulul pensiei cu salariul, de dorit ar fi bineînţeles ca măcar salariul să vină dintr-un serviciu în mediul privat. Ideal ar fi ca şi pensia tot de acolo să vină.

Cost
12 noiembrie 2012 • 4:07 PM
Apropo de Sidex si ptr unii care mai citesc pe aici si gandesc ca este loc de exporturi infinite si ptr toti (agentii econ, bunuri,state, etc…)
http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Adevarul-stiri_Galati-informatii_Galati-ArcelorMittal-LTG2-somaj-tehnic-program-lucru-reducere-criza-masuri_0_793120989.html
ArcelorMittal Galaţi, în 2011: Anul marilor schimbări

DANY
13 noiembrie 2012 • 3:09 PM
Indienii si francezii care administreaza Sidex au construit un combinat de la 0 in Polonia, e aproape gata.

Daca nu gasesc energie la pretul lor 210 lei/MWh, inchid combinatul! Si sigur nu gasesc pentru ca a mai incercat si o alta firma la 235 lei/MWh si tot nu a gasit!

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Adevarul-stiri_Galati-informatii_Galati-ArcelorMittal-LTG2-somaj-tehnic-program-lucru-reducere-criza-masuri_0_793120989.html

Ba mai mult, au taiat si topit multe sectii din combinat, (de la 30 mii acum sunt 7 mii angajati) investitia lor de cand au cumparat Sidex este 0, desii la cumparare s-au angajat sa investeasca 350 milioane dolari! Dar daca pe romani ( AVAS trebuia sa verifice) nu i-a interesat sa respecte contractul…

http://www.viata-libera.ro/economie/32318-viata-libera-galati-arcelormittal-taie-furnalul-1-otelaria-2

ion
13 noiembrie 2012 • 10:07 AM
acu doi ani ,in New York , am avut un ghid pe omnibuz, care cred ca avea 100 de ani,si omu repeta obsesiv:”atentie,va rog,la semafoare,sa nu va raniti,ca o sa-mi pierd slujba”
M-a impresionat peste masura

Calaretul negru
12 noiembrie 2012 • 11:30 AM
Aici e si vina patronilor (mai corect scris a asa-zisilor patroni parveniti peste noapte) care angajeaza “in functie de diploma si tinerete”. Iar la stat…. daca ai pile te angajeaza si la 80 de ani si nu te mai prea da nimeni pe afara ….

Cornelia
12 noiembrie 2012 • 11:34 AM
Patronii angajeaza pe banii lor, asa ca pot sa angajeze pe cine vor ei. Daca gresesc, ei platesc si ei dau faliment. In schimb, statul angajeaza pe banii mei.

Vad ca nu ti-e foarte clar chestia asta. Treaba cu proprietatea si cu responsabilitatea sunt cam ceata in capul tau.

Rodica Ioana
16 noiembrie 2012 • 11:51 PM
Un patron nu angajeaza in functie de numarul de diplome, sau alte “performante” trecute in CV, pentru ca are nevoie de angajati performanti pentru a rezista. Ganditi-va ca STATUL face toata aceasta risipa dementa, din banii incasati din TAXELE si IMPOZITELE platite de la micii afaceristi… pentru ca marii afaceristi sunt ori companii straine care-si repatriaza castigurile, ori politicieni, care n-ar da un leut din profiturile grase, obtinute din manevre scriptice in firme capuse….

zuu
12 noiembrie 2012 • 1:11 PM
sunt domenii unde e de preferinta sa ei tineri, programare, ingineri sau unde e nevoie sa aiba sanatate buna

dar sunt o gramada de locuri intro firma unde unul mai in varsta e mult mai bun, fiindca are experienta, daca ceva poate rezolva 😉 probleme administrative, sunt mai disciplinati, e mai usor sa te intelegi cu ei, stiu cum se poate face legal sau ilegal

acuma depinde si de acesti oameni, daca dai peste un comunist e mai rau ca unul tanar, dar daca dai peste unu mai capitalist nu ai probleme, asta lucreaza pana moare, isi gaseste mereu ceva

in tarile de vest relatiile dintre varste mi se par mult mai echilibrate

kyberion
12 noiembrie 2012 • 11:27 AM
Problema cea mai mare a invatamantului sunt profesorii. In conditiile in care salariile sunt execrabile practic toti care aleg aceasta meserie o fac numai pt. ca nu sunt in stare de asa ceva. In paralel din invatamant pleaca toti cei care sunt capabili si raman doar gunoaiele.

In plus avem un paradox: desi salariile sunt cele mai mici din Europa avem si cea mai mica norma, de doar 17h/saptamana. Solutia este simpla: dat afara 50% din profesori, cei mai prosti, si dublat salariile si orele la cei ce raman. Problema e ca pestele de la cap se impute. Mai intai iti trebuie vointa politica sa faci aceasta schimbare, sa cureti mai intai Ministerul Invatamantului de inspectori incompetenti si apoi sa faci curatenie in cadrele didactice.

Daniel
12 noiembrie 2012 • 3:06 PM
Salariile profesorilor universitari nu sunt mici deloc, sar bine de 1.000 euro pe luna.

Gheorghe Silviu
21 noiembrie 2012 • 12:51 PM
Pentru Daniel…. UNDE????

Mihal
14 noiembrie 2012 • 2:35 PM
Profesorii actuali sunt doar o consecinta a sistemului de invatamant, sistemul i-a creat si nu invers.

Problema cea mai mare a fost subliniata in articol: STATUL. Problema este monopolul statului asupra invatamantului si existenta slujbelor numeroase din sectorul public.

Nu va amagiti ca invatamantul “particular” din romania nu ar fi tot de stat. Orice institutie de invatamant, de la gradinita la universitate trebuie sa fie autorizata de stat, pe programa statului si pe conditiile statului. Invatamantul este deci monopol de stat.

Apropos de sinistra Andronescu si de al sau minister. Daca intrebi 10 romani, probabil 9,8 dintre acestia 🙂 vor raspunde ca e necesar un minister al invatamantului. In timp ce un candidat la functia de presedinte al SUA (unul car nu a iesit din primare) spunea verde ca el va desfiinta echivalentul ministerului invatamantului din SUA. Care pana prin anii ’70 nici nu a existat, iar dupa ce a aparut, sistemul public de invatament a luat-o si la ei la vale.

Acum sa va pun o alta intrebare: sunteti de acord cu necesitatea unui minister al culturii? Lectura suplimentara: http://www.europalibera.org/content/article/24617115.html

kyberion
14 noiembrie 2012 • 2:59 PM
Mihal asta spun si eu. In conditiile in care statul ii plateste asa de putin, cei ce aleg profesia se auto-triaza. Cei ce pot mai mult, isi aleg alte meserii. Cei care nu, devin profesori.

Eu am trait pe pielea mea inceputul sfarsitului. In perioada 94-96 la liceul german unde eram elev s-au schimbat o serie de profesori. Practic toti se duceau pe salarii duble sau mai mult la firme germane care plateau bani frumosi pt. specializarile lor. Inlocuitorii lor in NICI o situatie nu au fost mai buni decat profesorii vechi. Intre timp am aflat ca si acestia au parasit catedrele in cautarea altor job-uri mai bune si inlocuitorii inlocuitorilor sunt si mai jalnici.

Practic statul a creat un cerc vicios din care nu mai poate sau nu mai vrea sa iasa. In ce priveste alternativa privata, aici am o pozitie mai nuantata. Sunt si exemple de sisteme scolare de stat care functioneaza foarte bine. De ex. in Germania unde cunosc iarasi foarte bine sistemul trait pe pielea mea.

Ce zici tu are un sambure de adevar totusi. Nu statul in sine este problema ci centralizarea invatamantului si monopolul de stat creat prin centralizare. In Germania ca si in America sistemul de invatamant era federalizat, deciziile se luau la nivel de Land sau de stat. Asa, chiar daca nu ai competitie privata, ai totusi cateva sisteme care merg in paralel si care pot sa compare rezultatele. Ce merge bine la unul e copiat si de celelalte. Ce merge prost e eliminat. Dar intr-un monopol in care n-ai termeni de comparatie unde mai e autocontrolul, verificarea, responsabilizarea decidentilor?

Personal sunt de acord cu tine: avem in Romania un sistem asa de prost incat solutia cea mai simpla e si cea mai buna: privatizarea completa a invatamantului in Romania. Statul poate sa asigure plata scolarizarii prin distributia de vouchere pt. fiecare copil in parte dar fiecare parinte decide singur la care scoala sa dea copilul si cat va dori sa plateasca in plus pentru calitate superioara/cursuri suplimentare.

Sergiu
12 noiembrie 2012 • 11:28 AM
Paradoxal, concluzia profesorului este partial adevarata. In liceu profesorii nu sunt platiti la numarul de elevi, dar sub un numar de elevi o clasa se desfiinteaza, reducand numarul de norme disponibile pentru profesori. Partial adevarat pentru elevii de pana in clasa a X-a, care sunt in invatamantul obligatoriu, insa regula se aplica si acolo – elevii repetenti dispar de regula la scoli mai putin… drastice.
Universitatile primesc acum generatiile pline de experimente ale ultimilor 12 ani.
Elevii din invatamantul obligatoriu nu mai dau nici un test exclusiv – nimic nu poate impiedica un copil sa ajunga la liceu. Mai mult, copilul nici nu are alternativa la liceu. Profesorii sunt platiti la norma didactica, care se face la numar de copii. Numarul de licee a explodat – toate scolile profesionale de alta data au devenit licee sua au fost incorporate de licee. Matematica ne ucide:
inainte de eliminarea scolilor profesionale, intre 40 si 60% din populatia 1-8 ajungea acolo. Intrarea la liceu era un examen in sine. Odata cu desfiintarea examenului de admintere, nivelul educatiei in licee a cazut brusc, prin admiterea de elevi ce nu fac fata – vezi si rezultatele de la bac. Pana si astea, pot fi explicate matematic – inainte de eliminarea admiterii, cand si bac-ul se dadea mult mai serios, cadeau cam 20-30%. Acum, din copii ce ar fi fost intr-adevar admisi la liceu, tot atatia cad, doar ca lor li se alatura cei ce nu au ce cauta acolo, plus acei copii care au de suferit deoarece nivelul claselor este atat de jos, incat nu se poate vedea nici un progres.

Virgil
12 noiembrie 2012 • 11:43 AM
“guvernatorul BNR […] ne pune în faţa ochilor o oglindă îngrozitoare: România nu poate supravieţui financiar pe cont propriu şi nu se poate autoguverna fiscal,” (http://www.zf.ro/opinii/esecul-troicii-romanesti-presedinte-guvern-bnr-10296960)
Prima recunoaştere oficială a falimentului statului român. Singura necunoscută rămâne doar CÂT TIMP mai primeşte finanţare statul român.

C
12 noiembrie 2012 • 12:27 PM
Bineinteles ca acordul cu FMI trebuie incheiat DUPA alegeri, daca este aprobat de noul parlament.

“Este de neînţeles cum un guvern care mai are cel mult o lună de trăit, cum un preşedinte împotriva căruia s-a votat masiv la referendum şi o bancă centrală surdă la gemetele mediului de afaceri consideră că deţin legitimitatea democratică de a agrea astăzi, în prag de alegeri, un nou acord cu FMI! Şi, într-o dovadă supremă de inconsecvenţă, executivul amână bugetul naţional pe 2013, considerându-l prea important pentru a nu fi construit de viitorul Parlament, dar se hazardează să angajeze România într-un contract financiar internaţional care transcende cu mult chestiunea bugetului. Mai înţelege ceva dacă poţi!?”

ram2000
12 noiembrie 2012 • 1:01 PM
Acordul cu FMI il face pentru a amana falimentul. Toate partidele s-au inteles pe aceasta tema. Nu conteaza cine este prim ministru.

idf
12 noiembrie 2012 • 4:29 PM
Problema e ca nici FMi nu poate da bani far a avea niste garantii …. su nu prea mai sunt bani ….se pot tipari dar nimeni nu e prost sa nu isi dea seama ce inseamna asta.
Masele sunt proaste , pot fii manevrate , dar daca le e foame cam greu cu prosteala … mai ales daca politicianul are vila si mercedes din salar de bugetar , iar restul mor de foame …..

Chow-chow
3 mai 2013 • 9:31 PM
Dumneavoastra credeti ca FMI-ul ne mai da multa miere si lapte? Acum va sosi vremea sa ia inapoi ce-a dat. Nu avem? Pai atunci o sa zica: dati uzina aia, dotarile Armatei, Banca Nationala, resursele naturale (gaz, petrol, sare, asta daca a mai ramas ceva). Suntem datori incurabili

corbul
12 noiembrie 2012 • 11:44 AM
Daca facem o paralela si analizam ce s-a intamplat cu intelectualitatea dupa 1945, cand toata crema intelectualitatii a fost bagata in puscarii si a fugit in strainatate cine a mai apucat sau a prevazut ce o sa se intample, vedem ca lucrurile stau cam la fel, dar actiunea a fost subtila. Ce faci cand vrei sa invingi o armata?, ii anihilezi conducatorii. Asta s-a intamplat si in 1945, s-a intamplat si dupa ’89. Si cu o natiune condusa de tampiti si cretini, deci decapitata dpdv intelectual, faci ce vrei. Se intampla asta?, DA. Daca facem o radiografie a societatii romanesti, se observa lesne ca nici o categorie sociala nu mai este ce a fost, daca o fi fost. Taranii s-au evaporat, la tara nimeni nu mai munceste, toata lumea cumpara de la supermarket. Satele abunda de “baietasi” si “fetisoare”, credinta si respectul sunt zero barat, batranii sunt alcolisti si-si fut nepoatele. Magistratura si barourile sunt pline de pitipoance “scolite” in facultati particulare si combinate cu interlopi.Medicina este plina de copiii actualilor doctori si profesori universitari.Daca nu esti panarama sau smecher, esti luat de prost, fraier, papagal. Daca nu esti legat, ca si afacerist, la clanul politic si nu faci afaceri cu statul, nu exsisti. Oameni de valoare ca Neagu Djuvara sunt batjocoriti de cretini si combinatori ca Beeecali. Iar mitul ca inainte se facea scoala este fals, in scoala romaneasca de dupa 1945, in proportie de 75% s-a copiat, s-au facut fituici si s-au aranjat examene pe bani. E drept nu ca acum, dar s-a procedat mai mult asa. Suntem de foarte mult timp in cacat, nu de 10-15 ani.

Daniel
12 noiembrie 2012 • 3:21 PM
Corect, primul lucru pe care l-au facut comunistii cand au venit la putere a fost sa omoare pe cei mai buni oameni ai neamului. Apoi au mai ramas cei mai “caldicei” intelectual care au facut compromisuri. Dupa ’90 astia au imbatranit si au iesit la pensie si au urmat niste imbecili.
Distrugerea invatamantului nu e ceva intamplator ci ceva intentionat ca pana la urma statul nu are nevoie de oameni inteligenti, are nevoie de prosti. Prostii pot fi mintiti, pacaliti si furati usor.

ipu
13 noiembrie 2012 • 2:28 AM
…ai sesizat corect …populatia Romaniei ( ca populatie statistica ) este secatuita de indivizi cu IQ ridicat…caci oamenilor astora, se pare , nu le convine sa traiasca intr-n mediu imoral…. prin urmare milioanele de romanii sint o masa de zerouri fara 1 ala din fata …. Sint in prezent omanei cu IQ ridicat in Romania, dovada fiind chiar blogul acesta, dar din nefericire numarul este insuficient sa produca saltul calitativ..Acesta fiind si motivul ca cei ce sint chemati sa guverneze sint …..asa cum sint.Nu vad in ca viitor trendul asta sa se modifice, caci s-a intrat intr-un cerc vicios …se poate rupe numai cu forta, adica …..nedemocratic.

Ioan Crisan
12 noiembrie 2012 • 11:45 AM
Absolut de acord cu d-l Prof.Ungureanu…
Insa aici e si o problema ascunsa care merita poate putin aprofundata. In multe domenii intr-adevar cei valorosi se pot duce si pot studia in strainatate, se angajeaza etc…
In domeniul medical insa nu. Studentii, cu nimic mai breji decat cei de la Universitate se duc la facultate numai pentru ca stiu ca isi vor gasi extrem de usor in loc de munca in strainatate. Am vazut foarte multi medici valorosi plecand si mi-a parut rau. Dar am vazut mult mai multe loaze fara nicio sansa sa se poata numi medici vreodata (pentru ca nu stiu nici sa citeasca cum trebuie) care isi gasesc de munca imediat – sa vedeti cand vor incepe sa dea rateuri in Germania sau in Franta si se va lasa cu morti si malpraxis – pentru ca asta este inevitabil din pacate.

C
12 noiembrie 2012 • 11:46 AM
E trista povestea invatamantului romanesc. Vorbiti de romana si engleza, sa vedeti o ora de matematica … eu am avut ocazia acum un an si jumatate.

Care este cauza? Acapararea resurselor si redistribuirea discretionara. Recomand o serie de articole, adunate intr-o carte. http://www.law.louisville.edu/library/collections/brandeis/node/191

Daca doar cateva drepturi speciale au generat averi atat de mari, realizati ce se intampla cand statul acapareaza absolut tot?

Imparatul e gol
12 noiembrie 2012 • 11:50 AM
Sistemul acesta de invatamant produce si medici si judecatori si politisti si procurori! Asa ca e bine – ce atata carte, important e sa te descurci, sa te invarti, sa iei o spaga, sa fii in gasca.
Daca ne descurcam sa ne cumparam ipad si sa mergem la mall sau la club ce nevoie mai avem de sistemul de invatamant?

Comicul
12 noiembrie 2012 • 11:51 AM
Privatizati scolile si eliminati trainingul pe banii firmelor. Cine vrea sa faca training la firma ta sa scoata el banii din buzunar.

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 11:54 AM
Intr-adevar!

kyberion
14 noiembrie 2012 • 3:04 PM
Asa face un bun prieten de-al meu. Preda engleza de afaceri dar intr-un model nou. Se duce la companii mari care au nevoie de asa ceva si negociaza preturi avantajoase la nivel corporate. Insa participantii, angajatii firmei respective, sunt cei care platesc taxa. Din salariul lor. Firma nu are nici o cheltuiala, cursantii sunt motivati sa participe la cursuri, service-provider-ul negociaza mult mai usor contractele iar rezultatele sunt incomensurabil mai bune decat cu participanti trimisi cu arcanul pe banii companiei.

Dupa un an in business si un proiect pilot terminat acum problema lui e sa gaseasca alti profesori sa se dubleze, tripleze, etc.

Cornelia
12 noiembrie 2012 • 12:18 PM
Iata si primele 10 universitati din lume: 8 sunt americane si 2 britanice (Oxford si Cambridge). Toate cer bani studentilor (nu statului)! Toate fac cercetare la nivelul cel mai inalt.

Deci povestea cu statul care, cica, ar fi mai bun ca privatul, e o prostie comunista (asa cum tot o prostie este sa spui ca in Romania este capitalism):

 1. Harvard U.
 2. Stanford U.
 3. MIT
 4. UC Berkeley
 5. U. Cambridge
 6. Caltech
 7. Princeton U.
 8. Columbia U.
 9. U. Chicago
 10. U. Oxford

sursa: http://www.arwu.org/

pantazi
20 noiembrie 2012 • 11:25 AM
va lasati dusa de ideologie. Poate ar trebui sa va faceti tema pt acasa. Pe lista dv (produsa de o universitate chinezeasca cu bani de la stat 🙂 ) sint 3 universitati (Oxford, Cambridge si UC Berkeley) care cer bani (si) statului nu numai studentilor.

Intre celelelate hai sa luam Caltech ca exemplu (eu ma iau dupa clasamentul Times Higher education asa ca aia e cea mai bune universitate din lume) . Campusul are un buget de fo 500 milioane pe an care e finantat dupa cum urmeaza:
Student Tuition and Fees: 6%
Gifts and Endowment Payout: 26%
Contracts and Grants: 57%
Auxiliaries and Other Income: 11%

Daca ne uitam la banii de cercetare ei vin in proportie de 92.3% de la bugetul federal.

In procentul asta nu intra cei 1.5 Bilioane (pe care le primeste de la stat) JPL-ul (care e administrat de Caltech.

deci sa recapitulam:

cea mai buna universitate din lume (eu ma iau dupa clasamentul Times Higher education) are ca venit
$1.8 bilioane de la guvernul federal si 30 de milioane de la studenti. hmmm curat ” cer bani studentilor (nu statului)!”

sursa http://www.caltech.edu/content/glance
https://researchadministration.caltech.edu/documents/411-annual_report_fy2011_final.pdf

Mihai Giurgea
20 noiembrie 2012 • 12:08 PM
@pantazi:
Tot cearceaful de cifre pe care l-ai scris se bazeaza pe o idee si comunista si stupida: ca o firma privata, vezi doamne, n-ar mai fi destul de privata daca ia bani de la stat.

Tu de externalizare ai auzit, micutule? stii ce-i aia? Daca se externalizeaza maine Politia, Armata, SRI, invatamantul si sanatatea, firmele alea private de securitate or sa ia bani de la stat in proportie de 100%, nu doar 57%. Asta inseamna cumva ca devin de stat? Iti dai seama ce prostie sustii?

Tu chiar esti incapabil sa vezi diferenta intre o universitate de stat (cu profesori platiti de la buget) si o universitate privata (care se intretine singura si are contracte cu cine vrea muschii ei, inclusiv cu statul)? Pai daca nu e nici o diferenta, hai sa externalizam tot! De maine chiar! Inclusiv pe tine.

Sincer, postacii PSD-ului devin pe zi ce trece mai cretini, iar argumentele lor sunt pe zi ce trece mai imbecile. Ma intreb, de ce? E noul val de bacaloriati someri?

Si ma mai intreb, ce-i face sa creada ca o sa le permit sa posteze pe acest blog? Am spus clar ca locul dobitocilor este in galeata cu spam, printre gunoaie.

Ion STANCA
12 noiembrie 2012 • 12:21 PM
In 1980 am devenit universitar, iar in 1994 am facut citeva stagii in Franta si Germania. Primele lucruri pe care le-am cerut “colegilor” de acolo a fost sa ma ajute sa inteleg cum gindesc si cum muncesc ei. Doua zile am stat in biroul rectorului, iar dupa o luna am ajuns si la femeia de servici. Am redactat un material comparativ cu doua coloane, la ei si la noi. Cind am revenit in Romania l-am distribuit in Universitate. Au venit profesori de acolo in Romania, fonduri erau si sunt.

Problema in invatamintul superior nu este la nivelul ministerului, nici a rectorului, ci la la baza, la nivelul cadrelor didactice. Chiar daca 90% dintre cadre didactice l-au injurat pe Funeriu, toti ministri de pina acum nu sunt nici la 10% din valoare lui. Si nici nu cred ca in urmatoii 10 ani vom mai avea un ministru ca el.

Cu rectorul am rezolvat-o repede, l-am santajat ca ramin in Franta si voi da publicitatii acea comparatie, atit in Franta, cit si in Romania. A cedat imediat (mi-a trimis invitatia pentru ca o delegatie din Franta sa vina in Romania). Problema nu este la nivelul statului, a ministrului, a rectorului ci la baza, la nivelul cadrelor didactice, care au toata libertatea profesionala. Un profesor universitar, un conferentiar universitar este stat in stat.

Nici inainte de ’89 nu era o problema pentru un profesor universitar sa se alinieze la standardele occidentale. Prin ’82 am scris unui profesor german sa-mi trimita cursurile lui, m-au chemat la “secu”, m-au prelucrat in sensul sa am grija sa nu critic regimul. Nu am avut nici o problema niciodata in privinta libertatii profesionale.

Inainte de ’89 am sustinut un examen de admitere la doctorat la Bucuresti, eu absolvent de la Brasov. Am fost admis eu, iar asistentul ginerelui lui Nicolae Ceausescu , nu. Nu pentru ca eu eram o somitate, ci am fost putin mai bun decit acel asistent. Daca am fi avut cel putin cite un profesor ca acela in fiecare catedra, Romania ar fi avut alta soarta.

In ’97 mi-am inaintat demisia din invatamint. Si asta nu pentru ca cineva m-ar fi impiedicat cu ceva profesional, dar cu o floare, doua nu se face primavara. Te poti lupta cu rector, dar te poti lupta cu 35 de colegi de catedra carora le place socialismul?

I-am scris profesorului german imediat dupa revolutie si el mi-a raspuns ca se bucura ca situatia in Romania “langsam bessert” (se va imbunatati lent). Dar s-a inselat si el si eu.

Si apropo de profesori. Eram student si ma plingeam unui profesor ca ne exploateaza regimul lui Ceausescu cu muncile agricole. El mi-a spus, pai asta este exploatare? Socialismul este o societate minunata, poti sa lenevesti fara sa ti se intimple nimic. In capitalism te-ai dat dracu, nici in pat nu mai ai liniste. Tu stii ce inseamna autoexploatarea? a facut capitalismul, a pus la punct acest mecanism diabolic.

Se pare ca ce avem noi acum in Romania nu este capitalism din moment ce poti sa lenevesti fara sa ti se intimple nimic 🙂

Eu consider profesorii universitari cei mai vinovati pentru situatia actuala din Romania.

Daniel
12 noiembrie 2012 • 3:29 PM
Cred ca ai dreptate. Am pierdut si eu vremea 5 ani intr-o universitate de stat si acum cred ca cea mai mare parte din vina o au profesorii. Universitatile sunt semiindependente de Ministerul Educatiei. Majoritatea profesorilor mei erau (si sunt) niste tractoristi ajunsi nici ei nu stiu cum profesori universitari. Decanul din vremea aia era unul care ar fi avut nevoie sa isi puna adresa de acasa pe GPS. Desi nu stia sa foloseasca un computer, era decan al unei Facultati de Calculatoare si “preda” Sisteme de Operare si alte materii de programare, de fapt citea la curs cuvant cu cuvant, virgula cu virgula dintr-o carte pe care cica tot el a scris-o si tot se mai incurca.
Profesori cu atitudine comunista, dictau pur si simplu cursurile de parca noi nu stiam sa citim capitolul respectiv din carte, nu explicau absolut nimic, nici nu erau capabili.
Foarte putini profesori care isi meritau numele de profesor, din pacate aveau materii nesemnificative, absurde.

Eu
12 noiembrie 2012 • 12:32 PM
Dacă facultățile de stat nu ar mai primi bani pe cap de vită diplomată, n-ar mai termina măreața Facultatea de Matematică și Informatică semianalfabeți care s-ar putea să aibă nevoie de mai multe încercări să îți scrie singur propriul nume (cunosc personal un astfel de caz).

Acum, sincer, vorbind strict despre cei de la litere, la ce dracu’ vă așteptați?!
Cei care vin la litere sunt, în mare parte, cei care vin de la clasele de filologie.
Clasele de filologie sunt pline ochi cu analfabeți și tot felul de alți ratați (sunt și câțiva oameni care judecă; iarăși știu cazuri, dar majoritatea sunt analfabeți).
Ăia din clasele de filologie sunt în cel mai bun caz la fel de proști decât ăia de la grupurile școlare industriale.
Deși, s-ar putea ca unul de la un grup școlar care știe să își scrie numele să fie mai util omenirii decât unul de la litere pentru că poate a prins și el la vreo oră vreun sfat despre cum se dă cu rindeaua pe o stinghie să o scoți la nivel.

Dan
12 noiembrie 2012 • 12:49 PM
Trezeste-te. Nu mai invata nimeni, de ani de zile, cum se da cu rindeaua pe o stinghie. Scolile industriale le-a desfiintat Ecaterina Andronescu.

Eu
12 noiembrie 2012 • 1:29 PM
Eu știu că ăia de la grupurile școlare nu învață nimic.
Ziceam doar că unul de la un grup școlar care nu e complet bătut în cap (situație extrem de rară) și care a ascultat măcar la o oră de tâmplărie, de exemplu, (iarăși, o situație extrem de rară) s-ar putea să prindă cum se dă cu rindeaua, caz în care e net superior majorității ălora care termină facultatea de litere.

Ion STANCA
12 noiembrie 2012 • 12:40 PM
@kyberion: “Solutia este simpla: dat afara 50% din profesori, cei mai prosti, si dublat salariile si orele la cei ce raman.”

Si cine sa faca asta? Daca o face Abramburica & Co, atunci pierdem si bruma de profesori adevarati !

Ion STANCA
12 noiembrie 2012 • 12:42 PM
@Cornelia: “Patronii angajeaza pe banii lor, asa ca pot sa angajeze pe cine vor ei.”

Dar nu si patronii care au afaceri cu statul.

reportaje-live
12 noiembrie 2012 • 12:48 PM
@ Ion Stanca

o solutie mai veche era aceea de a acorda vouchere parintilor in functie de contributia la bugetul de stat si posibilitatea de a acorda voucherul scolii la care se doreste educarea copilului cu posibilitatea de mutare semestriala

eu as merge cu acordarea voucherului pana la nivel de profesor….sa vezi atunci cum ar muri de foame toti cretineii angajati pe pile si semi-agramati

Ion STANCA
12 noiembrie 2012 • 1:01 PM
Buna idee cu voucherele.
Dar ce inseamna o solutie mai veche si unde? In Romania interbelica?

reportaje-live
12 noiembrie 2012 • 1:08 PM
Nuuuu ….era o idee tot de pe capitalism pe paine …nu vreau sa imi arog paternitatea 🙂

completarea mea se referea la posibilitatea de acordare a voucherului direct profesorului si corelarea veniturilor acestuia cu numarul de vouchere primite + eventual bonusuri pentru performante deosebite (masurate strict prin rata de promovabilitate la BAC, rezultate olimpiade etc)

sa vezi atunci interes

Mihal
14 noiembrie 2012 • 2:45 PM
Nu stiu de ce va complicati. Vouchere, taxe, prostii. Ce nevoie am sa vina un ins sa-mi ia banii, sa ii toace el pe tiparire de vouchere la firma cumnatului sau, sa traga din ei un salariu barosan, el si amanta lui de secretara angajata pe pilele de partid, pentru ca abia apoi sa ajunga la mine un petec de hartie?

Nu aveam eu banii in buzunar de la inceput? Nu e cel mai simplu sa-i dau direct la scoala care ma satisface pe mine si pe ai mei?

reportaje-live
14 noiembrie 2012 • 2:59 PM
am raspuns deja la asta pe alt blog nu o sa mai insist

Mihal
14 noiembrie 2012 • 4:14 PM
Poti tu sa ma inviti cat vrei mai voalat sau mai pe fata la tine pe blog, ca nu merg atat timp cat ai o calitate scazuta a comentariilor de aici. Ce sa citesc acolo, ceva mai slab decat comentez eu aici?

Mai clarifica-ti putin ideile si ideologia, mai perie bagajul teoretic despre piata libera, poate pe urma mai stam de vorba si la tine pe blog.

Tiberiu Orasanu
12 noiembrie 2012 • 12:58 PM
Reblogged this on Tiberiuorasanu’s Blog.

evil
12 noiembrie 2012 • 1:27 PM
referitor la engleza: am cunoscut si persoane care stiau engleza. dar “orice prost stie engleza”. nu aveau notiuni elementare de LOGICA, de cultura generala. multi nu inteleg ca doar engleza nu tine de foame. trebuie sa ai si o meserie la baza.a, ca vb si engleza? e minunat. dar asta nu te va ajuta decat sa te uiti la filme fara subtitrare

Marius – PR
12 noiembrie 2012 • 1:37 PM
Sau te va ajuta sa-ti deschizi o firma de traduceri. Sau sa te angajezi la una.

C
12 noiembrie 2012 • 1:38 PM
http://pafaceri.ro/exemplu-plan-de-afaceri-birou-de-traduceri/

In fine, cred ca trebuie revazute cifrele de cei interesati.

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 1:58 PM
@evil: Ionut, eu am platit cam 500 de euro pentru traducerea unei oferte din engleza si a fost facuta extrem de profesionist, inclusiv tabelele si schemele tehnice au fost refacute in limba romana. Au pastrat pana si incadrarea in pagina, ca sa fie verificata usor. Am fost chiar surprins de nivelul de profesionalism din Bucuresti; parca eram la Londra. Iar la final mi-au dat ofertele legate frumos, in 20 de exemplare, gata de prezentare. Excelent!

Si nici nu aveau mare sediu, decat o camera in centru pentru discutiile cu clientii. In rest, toata munca o faceau probabil acasa (si cu siguranta nu faceau carte de munca traducatorilor). Deci engleza poate fi extrem de rentabila.

kyberion
12 noiembrie 2012 • 7:47 PM
Am intalnit un tip care avea o firma de management al traducerilor. Adica avea pe de-o parte o retea de traducatori pentru acte, conferinte, intalniri de business, etc. si pe de alta parte o retea de clienti. El gasea solutia potrivita pt. orice tip de lucrare. Daca iti trebuia o traducere de 1000 de pagini intr-o saptamana el gasea 10 oameni care sa faca munca in paralel si iti livra la timp rezultatul. Si-i mergea f. bine, fara angajati (toti traducatorii aveau ori firme ori PFA), fara batai de cap cu fiscul.

evil
13 noiembrie 2012 • 9:34 AM
@ Mihai, sunt total de acord cu tine si chiar ma bucur ca ai ales un exemplu relativ simplu la prima vedere. dar sa nu uitam ca pe langa traducerea propriu-zisa acele persoane aveau cunostinte de utilizare a PC-ului si tehnoredactare destul de temeinice.
asta incerc sa spun: e bine sa dezvolti un pachet de deprinderi pe langa limba engleza.
ideal in scoli/facultate asta ar trebui sa fie incurajat: engleza, calculator si ceea ce te pricepi sa faci. in facultate la noi esti obligat sa treci la toate materiile. nu iti este permis sa iti acumulezi creditele alegand tu ce materii iti plac din programa a.i. sa reusesti sa acumulezi punctele necesare trecerii unui an universitar. evident, mergand pe fir, acelasi lucru se intampla si la nivel de liceu.
daca s-ar introduce un sistem cu punctaj si tu sa iti alegi materiile,ar iesi toata lumea castigata. cultura generala sa se introduca pana in clasa a 4-a. deja din clasa a 4-a iti poti da seama de aptitudinile unui copil si il poti incuraja sa urmeze calea la care are sanse mai mari de reusita

Cornel
12 noiembrie 2012 • 3:12 PM
Datorita concurentei domule Giurgea. Concurenta scoate ce e mai bun din oameni. Eu fug cand aud de monopol si am curaj sa intru in mijlocul concurentei, incompetentii fug cand aud de concurenta si joaca doar la monopol. Si mai dau si faliment.

Eu cred ca aceasta criza este si rezultatul monopolului existent in piete. Sunt optimist si cred ca aceasta criza conduce la spargerea monopolului din piete. De exemplu cel din piata energetica.

reportaje-live
12 noiembrie 2012 • 4:20 PM
Cornel – spargerea concurentei in piata energetica se va face stric prin legiferare corespunzatoare . Cunosc un pic problema si in acest moment in energie avem o piata oligopol fara sanse mari de schimbare in urmatorii ani

Cornel
13 noiembrie 2012 • 12:28 AM
Si asta ar trebui sa fie prima grija a guvernantilor, spargeri de monopol. Incurajarea concurentei.

Mihal
14 noiembrie 2012 • 2:49 PM
No shit, vom obtine o dereglementare printr-o reglementare mai atenta?

Sa fie oare denumirea blogului “etatism pe paine”?

reportaje-live
14 noiembrie 2012 • 2:59 PM
Mihai stai nu sari asa fara sa intelegi . Am niste prieteni care au parc eolian si nu pot livra energia pentru ca Electrica refuza sa o preia desi au toate actele si avize . Legea nu este clara si daca vrei dereglementare si concurenta adevarata atunci trebuie specificat clar in lege ca Electrica sau alti distribuitori au obligatia de a prelua energia.

Mihal
14 noiembrie 2012 • 4:29 PM
Cum adica “dereglementare” si “au obligatia”? Nu vezi nicio contradictie aici?
Chiar nu intelegi ca ei ar putea sa vanda direct consumatorului final, dar acesta este “consumator captiv” pe piata reglementata?

Pe urma, cred ca faci o confuzie. Electrica nu preia nimic, poate Transelectrica.

Apoi, sa nu ii plangem pe baietii cu eoliene, care au cel mai mare ajutor de stat din europa, cu sistemul de CV.

Piata libera get-beget, zic. Aia si-au facut moristile in varf de deal sau de munte, pentru ca se da subventie. Acum se plang ca altii nu vin sa le preia curentul, dar cu infrastructura facuta tot pe banii acelor altii. Pai ce oameni de afaceri suntem, ma, ca vrem sa ne facem afacerea numai cu banii altora? Cand si-au facut moristile, nu au vazut ca nu e infrastructura in zona lor? Acum tu zici sa vina “piata libera” si sa-i intrebe daca nu au cumva de vanzare ceva, mura-n gura?

Mai gandeste-te, mai studiaza, incearca sa patrunzi mai profund sensurile pietei cu adevarat libere, cu beneficiile si constrangerile ei.

Cornel
13 noiembrie 2012 • 12:27 AM
Te cred, dar nu ma refeream stric la piata energetica din romania. Poate nici tu, nu cunosc problema resurselor, asa ca nu vreau sa vorbesc fara ca sa ma aflu in treaba. Adevarul este ca e foarte greu sa spargi un asemenea monopol.

Mihal
14 noiembrie 2012 • 2:53 PM
Ba nu e foarte greu deloc. Se numeste liberalizarea pietei. Ia incearca tu sa inchei un contract un un furnizor de curent pe care-l alegi tu. Poti?

Aaaaaa, da, stiu, liberalizare, capitalisti verosi, ne maresc preturile, vai de noi, clasa muncitoare, toata lumea trebuie sa aiba curent ieftin.
Da, numai ca cei ineficienti dispar. Conditia aboslut necesara insa este ca statul sa isi ia labele din economie.

In al doilea rand, care ar fi motivul pentru care te roade grija ca intr-un domeniu exista un monopol? Esti concurent pe acolo si n-ai loc de ei? Daca nu si doar crezi tu ca asa trebuie, sa faci ceva, atunci bagatul nasului in treaba altora se numeste socialism.

kyberion
12 noiembrie 2012 • 7:49 PM
Pai sa stii sa lucrezi pe computer si sa stii engleza sunt cerinte minime ca in secolul 21 sa nu fii considerat analfabet 🙂

Laura
12 noiembrie 2012 • 1:33 PM
poate nu stiti cum scrie un INGINER cuvantul “kilometri”…. ghiciti?…. nu cred…
“chilometrii” asa scrie un inginer aceasta unitate de masura… si e INGINER, cu diploma si cu salriu de inginer (e drept, lucreaza la………ati ghicit: la stat!)

Nyiroe Neamtu Marta
24 ianuarie 2013 • 9:11 PM
nu stiu de ce ne miram?la mama noastra nu ne mai gindim?vb.de ceea care a fost 40 de ani mama Rominiei.la ea CO2 a fost codoi….

Radu Mihail
24 ianuarie 2013 • 10:34 PM
Cand spuneti un INGINER, o faceti ca si cum, generic, toti inginerii sunt analfabeti. Pentru a elimia aceasta situatie echivoca, va rog sa dati numele acelui agramat. Daca, insa, ati dorit sa atacati o categorie socio-profesionala, riscati sa va atrageti oprobiul celor care, desi ingineri de profesie, stiu sa se exprime corect si coerent in limba romana. Deci, cum ramane?

Ion STANCA
12 noiembrie 2012 • 1:39 PM
Cred ca se da prea mult vina pe stat, pe politruci, pe sistem in general.

De acord, statul si politrucii nu sunt in stare sa-mi intruiasca copilul, dar nici nu ma poate impiedica sa-l instruiesc, chiar daca nu am posibilitati materiale sa-l trimit la studii in Anglia.

Ca sa te pregatesti nu-ti trebuie decit acces la internet. Practic nu ai nevoie de profesori, de stat, de politruci. Cu o singura conditie, parintii sa fie constienti de responsabilitate lor.

Sa ne gindim la Australia, unde cea mai mare parte a invatamintului (de stat) se face la distanta, prin internet.

Poate mai vinovati decit profesorii sunt parintii care tin ca odraslele lor sa fie de 10. Un parinte reponsabil de viitorul copilului lui, ar trebui sa-l incaiere pe profesorul care da nota 10 copilului lui. Nimic nu distruge mai mult viitorul unui copil decit notele nemeritate.

Sugestia mea pentru parinti. Duceti-va copii la evaluarile impartiale (internationale), gen Cambridge, Microsoft …! Dupa o astfel de evaluare copilul va avea o perceptie corecta asupra nivelului lui.

Am sediul in Grozavesti, inconjurat numai de universitari de stat si private. M-am uitat la citeva rezultate de la licenta. Nota minime erau mai mari decit nota maxima de la Londra unde a luat licenta unul dintre copii mei.

Vezi parinti cu un BMV si lasa viitorul copiilor lor pe mina politrucilor.

In urma cu 5 ani unuia dintre copii mei i s-a pus pata pe SNSPA (Scoala Nationala de bla bla ..) N-am putut sa-mi las copilul pe mina politrucilor lui Ceausescu de la Stefan Gheorgiu pe care i-a salvat Iliescu facindu-le aceasta scoala. Ca sa-mi salvez copilul, am decis sa-mi vind apartamentul . Dar nu a fost nevoie, guvernul britanic a acceptat sa plateasca taxele dupa terminarea studiilor.

Internetul si libertatea de a circula in UE face posibila pregatirea, indiferent de profesorii care-i are la scoala.

Mihal
14 noiembrie 2012 • 2:56 PM
Te inseli. Statul ma impiedica. Luna de luna, cand imi ia cu forta impozite, adica imi ia din resursele pe care le-as folosi la ce cred eu ca e mai bine.

Problema este statul, nu altceva.

Vlad
10 iunie 2013 • 6:24 PM
Intr-adevar, orice parinte care vrea sa-si faca datoria de parinte ar trebui sa faca tot efortul sa-si educe singur copilul cu informatii cat mai corecte si nu sa lase statul sa o faca.
Dar daca ai impresia ca asa ar trebui sa stea treaba, atunci nu mai plati taxe catre stat pentru un serviciu pe care nu-l primesti.
Te-ai prins?

zuu
12 noiembrie 2012 • 1:48 PM
e un dezechilibru mare in ce se pregateste in romania, foarte multi juristi, pr, economisti, putini ingineri

e un dezechilibru mare intre acei care invata ce le place sunt pasionati de ce invata si au rezultate, si acei care o fac de dragul parintilor sau fiindca e la moda

e o problema undeva, fiindca omului daca nu ii place si face cu deasila, el nici nu poate memoriza, as contrazice profesorul care zice ca sunt unele stiinte bazate pe competente si altele pe memorizare, daca chiar iti place si te pasioneaza nici nu simti cum absorbi informatia

e o mare problema, cu intelegerea, multi parcurg cursuri dar nu inteleg nimic de acolo, habar nu are practic la ce serveste sau care e scopul

banii ar putea motiva, dar deocamdata nu motiveaza tinerii, copii oamenilor de afaceri din romania, invata sau stau pe la carciume? copii saracilor in majoritatea stau si ei pe la carciume, in loc sa invete din rasputeri sa devina cineva

Emil Stoica
12 noiembrie 2012 • 1:58 PM
Urmatorii tovarasi sa dea imediat banii incasati pe nemerit inapoi, ca plagiatori si mincinosi:

 • Ponta, plagiat teza si trecut in CV doua mastersuri pe care nu le-a facut
 • Sova, doua mastersuri in CV, nu le are
 • Abramburica, Mang, Corina Dumitrescu, ultimii ministri ai educatiei, plagiatori si mincinosi cunoscuti deja bine in tara si strainatate, plagiatori celebri. Banii inapoi!!!

Iata cateva linkuri, si mai multe se gasesc la o simpla cautare:

 • http://www.nasul.tv/2012/07/02/dezvaluiri-bomba-la-nasul-un-coleg-de-catedra-o-acuza-pe-ecaterina-andronescu-de-plagiat/
 • http://www.nature.com/news/plagiarism-exposed-in-romanian-grant-applications-1.11758
 • http://integru.org/reviews/pcca-owhan
 • http://www.nature.com/news/romanian-scientists-fight-plagiarism-1.11170
 • http://www.adevarul.ro/actualitate/Ecaterina_Andronescu_a_girat_un_plagiat_grosolan_0_806319624.html
 • http://www.contributors.ro/editorial/exclusiv-hotnews-contributors-ro-premiul-nobel-pentru-ciuruit-jurnalistii-cu-rafale-de-minciuni-corina-adriana-dumitrescu-membru-in-consiliul-superior-al-magistraturii/
 • http://www.contributors.ro/reactie-rapida/despre-acuzatia-de-plagiat-a-lui-%E2%80%9Cdottore%E2%80%9D-ponta/
 • http://www.contributors.ro/administratie/ioan-mang-ingerul-de-pe-dric-al-educatiei-nationale-episodul-4/
 • http://www.contributors.ro/dezbatere/%E2%80%9Edomnul-mang-si-doamna-mang-l-au-plagiat-pe-chin-chen-chang%E2%80%9D-caraghioslacuri-si-dovezi-suplimentare-%E2%80%93-episodul-2/

Bastos
12 noiembrie 2012 • 2:24 PM
Raspuns final : furtul si minciuna.
Invatamantul se balaceste in aceeasi mocirla in care stau ‘toate’ in tara asta.
Sintem condusi de hoti si de mincinosi.
Furtul si minciuna sint constante ale vietii de zi cu zi , ca vorbesti de agricultura, de administratie publica, de invatamant, de fiscalitate, de fonduri europene, de sport, de massmedia…. etc peste tot pluteste minciuna si hotia.
Din nefericire sintem in metastaza profunda, nimic nu ne mai poate salva, e mult prea tarziu pentru a incerca insanatosirea sistemului.Sintem morti si neingropati.

georgeNu
12 noiembrie 2012 • 2:33 PM
De ce ar invata cineva? E mult mai usor sa te uiti la tv. Ceea ce e la tv este exact produsul unei democratii intelese gresit. Este tot ce si-au dorit chiftelaresele anilor 80. La tv totul este circ. Nimeni nu mai citeste o carte buna. Mergeti cu metroul si analizati ce citeste fiecare. O sa ramaneti uimiti. De ce sa mai citeasca cineva? E mai usor sa iti iei filmul de pe net. Subtitrari gasesti garla. Toate sunt incredibile. Toti se cred cunoscatori de limba engleza dar ei nu pot lega cateva cuvinte corect in limba romana.

Eu cred ca asteptati prea multe de la studentii care sunt ocupatii cu “viata de student”. Cred ca mai bine an sta sa analizam invatamantul pre-universitar. Elevii pleaca dintr-o scoala generala unde sunt ca niste oi. Trebuie sa treaca toti altfel scoala va avea probleme. Toti ajung la licee in functie de cat de buni sunt. La liceele din Bucuresti o avem pe domnisoara care s-a combinat cu proful de sport, avem plozi care se duc la scoala cu bmw, audi, etc.

Despre ce vorbim? Va asteptati sa avem studenti care sa invete? Nu invata nimeni. Nu mai citeste nimeni. Toata lumea se uita la tv. De le tv se aleg modelele. Multumiti televiziunilor pentru nivelul la care se gasesc tineri sub 30 de ani. Dupa ’90 toti si-au bagat picioarale. Am avut democratie dar nimeni nu a inteles ce inseamna asta. Pentru toata lumea e fost: “E democratie, daca nu vreau, nu fac.” Cei mai multi au ales sa nu mai invete. Cei mai multi au ales sa fie prosti. Pentru un popor care a trait atat legat la ochii, era de asteptat. In vremea comunismului era mai bine dintr-un singur punct de vedere. La tv nu existau toate mizeriile care exista acum. Cine isi dorea altceva era obligat sa mearga la librarie sa se puna bine cu vanzatoare si poate reusea sa isi cumpere o carte buna. Restul erau securisti sau parintii/bunicii celor care acum au 30-40 de ani si se uita la capatos.

Vinovat pentru ce se intampla acum in facultati, licee, scoli este comunismul. Surprinzator e ca suntem atat de prosti incat in 20 de ani nu am facut nimic sa inlaturam comunistii din conducerea tarii. Suntem surprinsi ca totul e o mare basina dar noi nu suntem in stare sa ne despartim de comunisti si sistemul lor.

Ion STANCA
12 noiembrie 2012 • 2:55 PM
Cei mai vinovati sunt parintii!
La majoritatea le pasa mai mult de meci, de politica dimboviteana, decit de viitorul copiilor lor.
Stau ore intregi la tv., dar nu au timp sa se documenteze pe net asupra viitorului copiilor lor.

georgeNu
12 noiembrie 2012 • 3:07 PM
Meciuri nu sunt in fiecare zi, iar tinerii nu se uita la politica. Nici nu ar intelege ceva. Nu l-ar intelege nici pe Banciu care e un pseudo-intelectual. Modele tinerilor sunt Bianca, Daniela Crudu, Printul Cristea fotbalistul si alte produse de genul asta pe care televiziunile le promoveaza zilnic. Daca toti fanfaronii astia au reusit, trebuie sa reuseasca si tineretul nostru. Doar ca nu toti reusesc sa ajunga fotbalisti si nici toate nu reusesc sa si-o traga cu cineva care sa le faca asistente tv. Trist nu? Am fost pacaliti cu televizorul pana la urma. Ironic 🙂 )

cristinel
12 noiembrie 2012 • 2:38 PM
Domnule Giurgea, e rau de tot. Iti dai seama de diferenta doar dupa ce ajungi “dincolo”, pentru ca atunci poti sa copari.

La ASE, acum 4 ani, studentii din primul an “studiau” materia “Etica in afaceri”. Ca deh, cineva trebuia sa-si primeasca salariul. Tot la ASE, la sectia germana, un profesor care stia 3 cuvinte in germana, dicta cursul de pe o foaie. Si din cand in cand se oprea, ca sa ne poata traduce niste cuvinte, cuvinte complicate si rare in economie, gen moneda. Asta era nivelul la ASE. Acuma cred ca e mai rau, pentru ca am inteles ca s-a scos admiterea.

Am plecat in Germania. Cat a durat facultatea, nu am vazut pe nimeni sa copieze cel putin o data. Deloc. Imi aduc aminte ca dupa ce s-a terminat un examen, in timp ce se strangeau foile de examen (care erau puse pe coltul mesei, departe de studenti), cineva s-a grabit sa-si deschida cursul pentru ca sa se poata evalua si a primit nota minima pentru copiat. “Doar pentru asta”.
DIn peste 1000 de studenti care au inceput economia, dupa semestru 3 mai erau vreo 700.
Examenele din primul an trebuie sa le iei din maximum doua incercari. Daca nu… zbori.

La Cluj, acum 4 ani, inca erau materii unde studentii invatau cum functioneaza un televizor cu lampi. Si aici cineva trebuia sa-si primeasca salariul. Practica trebuia sa faci cateva saptamani si multi se duceau la o firma anonima de la care primesc doar o foie, care cica atesta ca ar fi facut practica. Cand mi-am convins prietenul sa vina in Germania la Sie***s, dupa prima zi mi-a zis ca habar nu are ce e cu majoritatea aparatele acelea pe care le-a vazut acolo.

Si ar mai fi multe diferente de evidentiat: profesorii nu sunt deloc aroganti, personalul universitatii umbla cu masinile personale, etc…

Bucataru
14 noiembrie 2012 • 12:17 AM
Nu pot decat sa confirm cele spuse. Chiar daca in cazul meu cursurile din Romania erau preluate 1 la 1 dupa cursurile universitatii partenere, stacheta in Germania era mult mai sus pusa. Si Germania nu e totusi in topul invatamantului universitar din Europa – universitatile din Anglia, Franta, Elvetia sunt si mai bine vazute.

razvanrc
12 noiembrie 2012 • 2:47 PM
Reblogged this on The truth is beyond us.

Samoila Dan
12 noiembrie 2012 • 3:21 PM
De acord cu analiza, dar identificarea cauzelor mi se pare departe de realitate. Povestea cu bugetarii platiti mai bine decat la privat o fi valabila pentru cei care lucreaza in primarii, sau clientii politici. Exista o diferenta intre sincura si munca intr-o institutie publica. Eu am terminat un doctorat la o mare universitate americana (locul 30 in lume) m-am intors in Romania si castig, ca asistent universitar, 1200 pe luna. Si locuiesc in camin, ca de banii astia nu pot sa-mi permit o chirie in oras. Deci, spune-ti ca de vina e caracatita corupta care a acaparat buna functionare a institutiilor publice si o pune in slujba unor interese de clan mafiot (zis si partid) si inteleg. Dar statul sau ideea de serviciu public nu pot fi facute vinovate pentru o crasa incalcare a regulilor formale, si o calcare in picioare a celor mai elementare criterii de competenta, cum spuneam, in numele unor interese de clan si ban.

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 4:55 PM
Adica tu zaci pe 1200 de lei pe luna si te smiorcaiesti ca nu esti tu vinovat? Nu mi-e mila de tine! In mod normal, ar trebui sa nu primesti absolut nimic.

Ar trebui sa fii concediat, impreuna cu sefii tai bugetari, pentru rezultate dezastruoase. Ai auzit de concediere? Ei, o sa auzi!

Emil Stoica
12 noiembrie 2012 • 5:03 PM
Numai ratatii se intorc din SUA !!

Ce universitate ai terminat? Una de prin vreun colt din Bronx? In ce domeniu? Poate ceva gen political sciences sau filozofie sau ce? Iti meriti soarta, mai bine te faceai motostivuitor sau tamplar sau mecanic auto.

batman
13 noiembrie 2012 • 11:09 AM
dl samoila a terminat probabil arte..
sau google a gasit un alt domn samoila care a facut asta.

Vlad
10 iunie 2013 • 6:27 PM
Ha ha ha. Pai da, eu nu-mi pot imagina sa ma intorc din SUA/Germania/Ungaria/Austria unde oi fi studiat ceva, orice, inapoi in romania. Inclusiv facut arte si rostogolit burgeri la McDonalds.
E ca si cum ai avea un Mercedes bun de prin 85 si te-ai gandi sa-l schimbi pe un Lastun.

zuu
12 noiembrie 2012 • 9:33 PM
eu mai cunosc pe cineva a facut la fel studii in america si s-a intors lucra la cec pe un salariu foarte mic …

Mihal
14 noiembrie 2012 • 3:01 PM
TU ESTI ASISTENT UNIVERSITAR SI NU STAPANESTI ORTOGRAFIA LIMBII ROMANE?!!! Daca eram patronul tau, in secunda doi te zburam de pe post. Statul prost te tine in continuare.

Mihal
14 noiembrie 2012 • 3:02 PM
Nici eu nu o stapanesc mai sus, in mod intentionat, ca sa intelegi diferenta dintre o eroare de tastare si necunoasterea rolului cratimei.

Vlad
10 iunie 2013 • 6:29 PM
Sincer spun, nu detectez vreo eroare ortografica evidenta in primul tau post. Al doilea, in schimb, e dezastru 🙂

Bogdan Mandru
12 noiembrie 2012 • 3:27 PM
probabil au fost inspirati de fenomennul – mata are cratima .. ma-ta ? 🙂

miki
12 noiembrie 2012 • 3:35 PM
Tot raul spre bine pentru oameni destepti. Prostia generalizata creaza oportunitati de facut bani. Prostii nu-si dau seama ca sunt prosti si pot fi calariti la infinit atat timp cat procentul de prosti din societate ramane constant. Politicienii si-au dat seama de asta si creaza prosti pe banda rulanta. Este o pierdere de timp sa educi prostimea. Solutia, sa scapi de prostie si ignoranta este individuala, adica sa nu mai fii prost. Un prost se va intreba intotdeanua de ce altul are si el nu. Oportunitati apar pentru oameni pregatiti (destepti) cand majoritatea e stupida. Intr-o societate de orbi, chiorul este imparat.

Concluzia: Fii pragmatic, despept, nu pierde timpul cu educatia lor si calareste-i, ca oricum nu-si dau seama.

Teodorescu Gabriel
12 noiembrie 2012 • 3:58 PM
… s-a ajuns aici si datorita acrodului nostru tacit!… va mirati la licenta, mastere, postuniv si chiar doc/phd… cate grozavii pot debita unii?!… un cerc vicios inchis de politicul din Ro… si de societatea civila care nu ia atitudine… incep sa cred ca mai devreme sau mai tarziu, intelectualitatea romaneasca se va revolta,… a plecat capul DESTUL!

C
14 noiembrie 2012 • 3:23 PM
societatea civila …vorbesti de ONG-urile alea platite de la bugetul de stat?

Ion STANCA
12 noiembrie 2012 • 4:00 PM
Clasa pe care o urăsc toţi politicienii

http://www.zf.ro/opinii/clasa-pe-care-o-urasc-toti-politicienii-pentru-ca-nu-au-ce-sa-i-ofere-nici-zahar-nici-malai-nici-ulei-nici-scaderea-tva-ului-nici-imbunatatirea-mediului-de-afaceri-sau-angajarea-pe-pile-politice-in-administratie-10296440

Aşa că politicienii urăsc această clasă de mijloc pentru că nu au ce să-i ofere, nu au ce să-i promită şi să fie crezuţi atunci când bagă votul în urnă, nu pot să o “mituiască” cu ulei, zahăr, calendare şi pixuri. Singurul lucru pe care îl vrea această clasă de mijloc este linişte, un limbaj politic decent, creştere economică, investiţii şi o ţară unde pot să-şi crească copiii şi să aibă încredere în viitor. În realitate, nicio formaţiune politică nu poate livra acest lucru.

Mihai
12 noiembrie 2012 • 4:20 PM
Ohh, dar fireste ca Statul este de vina. Fireste ca ministrii sunt de vina.
Sa-mi aduca si mie cineva aminte, va rog frumos, ca parca m-a lovit subit amnezia temporara…
Acest Stat despre care se vorbeste nu este format (si) din cetatenii care voteaza? Ei nu sunt parte integranta din Stat? Nu este format din cei care staaau si tocesc tastaturile comentand cat de incapabili si corupti au fost ministrii de pana acum? Si se opresc la comentat, mai nou pe internet?
Toata lumea se plange. Toata lumea da vina pe Stat / Sistem, ca si cum Statul si ei ar fi doua lucruri separate.
Stati si va plangeti si comentati pe tot felul de site-uri si forumuri de cat de nedreptatiti sunteti si acea…. chestie cu care voi nu aveti absolut nicio legatura, numita “Stat” va oropseste si va nedreptateste!
“Succesuri” marete la bocete!

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 4:28 PM
Singura vina a poporului este tocmai ca a votat. A crezut ca alegerile vor rezolva situatia pasnic! Cand de fapt, trebuia sa puna mana pe secure in 1990 si sa umple Piata Unirii de sange comunist si securist:

Cine e de vina?

Poporul da vina pe politicieni, la grămada. Iar politicienii dau vina unii pe alții. Pe popor însa, pe masele de asistați social, nu da nimeni vina. Uite ca dau eu!

•Va plângeți acum ca s-a scumpit mâncarea cu 50%? Va plângeți ca s-a scumpit pâinea?
•Va plângeți ca s-a dublat întreținerea?
•Va plângeți ca politicienii fura de 20 de ani?

Si așa e! Dar voi ce-ați făcut, javre comuniste, in ăștia 20 de ani? România a fost plina de mitinguri ale bugetarilor pentru salarii mai mari: dar n-am văzut măcar un singur bugetar care sa urle contra corupției! Sau care sa ceara scăderea taxelor pentru firmele private. Pai ce, erau prosti?

sursa: http://capitalismpepaine.wordpress.com/2012/10/14/romania-declara-falimentul/

Mihai
12 noiembrie 2012 • 4:54 PM
Oricat de stupid suna pentru dumneavoastra, bravo lor bugetarilor!
De ce? Pentru ca au cerut si de multe ori au si obtinut.
Romania de ce nu a fost (si nu este) plina de mitinguri ale patronilor si ale angajatilor din mediul privat?!
Si ce mesaj doriti sa transmiteti? Ca cei din mediul privat, patronii si angajatii lor, care aparent pentru dumneavoastra sunt curati ca lacrima? Si lucreaza numai si numai pentru bunastarea cetateanului (implicit al lor), platind contributiile catre stat si nu cauta noi si noi modalitati de a frauda Statul si de a mitui functionarul public?

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 5:03 PM
Mestere, nu esti la curent: mediul privat nu face “demonstratii”! ci face evaziune si greva fiscala. Lasa statul fara bani si il omoara! In Romania sunt 1.5 milioane de contracte de munca private si 3 milioane care muncesc la negru. Evaziunea a ajuns la 200% (exact cum spunea si ambasadorul SUA).

Asa ca eu nu-ti dau tie nici un mesaj, ca ma doare-n cur de parerea ta: fiindca tu traiesti pe banii nostri, nu invers. Auzi, bugetar obraznic si cersetor, ne mai cere si socoteala, dupa ce ca ne mananca banii!

Ia mars afara, putoare comunista! E galeata cu spam plina de gunoaie ca tine: stii ce-i aia spam, da? Ei, lasa ca afli acum!

C
12 noiembrie 2012 • 5:11 PM
Nu esti familiarizat cu sistemul de vot, nu-i asa? Mergi la vot si uneori vezi pe liste doar lichele, cu dosare penale… din care tu ar trebui sa alegi.Un candidat independent practic nu are sanse.

Uite un caz real de persoana care a candidat independent http://www.zf.ro/politica/cazul-nicusor-dan-cum-sa-pierzi-totul-cu-72-000-de-voturi-in-buzunar-9740200

Apoi, activitatea politica iti mananca foarte mult timp si pana una alta, daca nu ai in vedere un anume castig viitor din aceasta activitate, nu esti hotarat sa “fortezi” niste afaceri bune, nu te bagi.

RomaniaTricolor
13 noiembrie 2012 • 12:37 AM
@ Mihai (nu Giurgea…ci bugetarului)…”Statul” cu “S” mare va-sa-zica…din astia imi esti…

Azi cumparai si un borcan cu miere de salcam (fu buuuna) cu 12 lei. Borcanul e cam cat unul de mustar ( are 350 ml pt. ca “scrie” pe el sub eticheta, mai bine zis e stantat din fabricatie in relieful sticlei in partea de jos a borcanului ).

Datele oficiale care sunt pe eticheta pe langa pret:
-Apicultor: ( n-o sa-i dau numele, mi-e simpatic omu’) 🙂 ;
-Telefon: (e trecut dar…idem ca la sectiunea Apicultor, secret ) 🙂 ;
-Zona melifera: localitatea “X”, judetul Arges ;
-Buletin analiza nr/data: (de asemenea nu dau pt. protectia apicultorului) ;
-Termen de valabilitate: 2020 ;
-Greutate: 1000 g.

Pricepusi cum sta treaba tovarasu’ bugetar? Ca-ti explica Mihai Giurgea mai inainte. Uite si o poza de confirmare, sa nu zici ca-s baiat rau: http://img10.imageshack.us/img10/4933/fotografie0437.jpg

Asa ca eu – cumparatorul si cu apicultorul ne bagam picioarele in Statul tau! Fa tu demonstratii! Mareste statul tau drag taxele ca sa-ti dea tie, Mariei Tale Puturosenie Bugetara, imi maresc si eu degetul mijlociu la adresa ta. Sau in cazul de fata gramajul fictiv declarat “statului” ca vandut dar pretul nu (care pt. “1000 g” e neverosimil de mic… dar ce drac’ de institutie sta sa verifice), cum facu apicultorul. Restul de miere nedeclarata “se marita” unde trebuie si pe bani de care statul habar n-are, iar tu si statul nici macar n-o sa va lingeti pe bot ca n-aveti de unde!

PS-vezi ca postai mai jos un clip de youtube cu un jeg de primar comunist francez care cerseste bani pt. localitatea sa in fata Adunarii Nationale, du-te si tine-i isonul, asa, de…”solidaritate”! Poate ne faci o favoare si ramai acolo in Paradisul socialist francez, unde se impoziteaza veniturile mari cu 75%!

Cristian
19 noiembrie 2012 • 5:26 PM
Teoretic.. in ml se masoara volumul iar in grame masa (sau greutatea, in termeni nestiintifici iar greutatea = masa * 9.8m/s^2) Cum densitatea mierei este mai mare decat cea a apei asta inseamna ca 350 ml de miere cantaresc mai mult decat 350 ml de apa.. Sa facem un calcul simplu sa vedem cu cat ai fost pacalit.. densitatea mierei de albine este de aprox. 1360 g/l deci cam cu 36% mai mare decat a apei. Deci daca 1360 de grame inseamna un litru, atunci 0,350 litri cantaresc aprox 0,476 g.
Asta era asa.. just 4 fun 🙂

Mihal
14 noiembrie 2012 • 3:14 PM
@Mihai bugetarul: Tu esti pierdut definitiv in logica asistentiala, altceva nu poti gandi. Eu, ca un om liber, inteleg ca nu trebuie si nu am nevoie sa cer nimic de la nimeni. Ce motiv as avea sa fac o manifestatie, daca deja sunt liber? Ce sa cer, sa pot sa fac ce vreau eu? Deja pot asta. Altceva nu-mi trebuie nimic. Restul imi procur singur.

Asta e diferenta: tu, asistatul, nu stii decat sa ceri “sa ni se dea!”. Eu inteleg ca nimeni nu e ogligat sa-mi dea, asa ca imi procur singur.

Apoi, nu stiu cine te-a mintit pe tine ca treaba unui patron ar fi sa plateasca taxele. Sa-ti intre bine in cap, tie si celor ca tine: taxele sunt un FURT din banii mei. Treaba unui patron e sa plateasca cat mai putine taxe. Cand te feresti de un furt, nu poate fi vorba de “frauda”, ci de aparare. Statul n-are decat sa numeasca “frauda” si “evaziune”, cine insa e de partea cealalta intelege bine ca e simpla protectie de niste hoti.

idf
12 noiembrie 2012 • 4:55 PM
Ha ha ha. Problema se rezolva simplu …Nemaifiind oase de ros javrele , ( mai mari sau mai mici in rang , pe scara bugetocratiei ) vor fii nevoite sa se roada intre ele…
Astfel buldogii mari vor linsa chiuaua mici ,,, 🙂

Mihal
14 noiembrie 2012 • 3:09 PM
Nu, te inseli, statul nu e format din cetatenii care voteaza. Statul paraziteaza o parte din cetatenii care voteaza, luandu-le banii si dandu-i celeilalte parti din cetateni, care ii sunt complici. Se numeste redistributie, impachetata frumos in termenul “asistenta sociala”. Dar nu inseamna nici ca victimele, nici ca cei ce sunt complici ar face parte din stat. Din stat fac parte cel mult politicienii, care intretin sistemul de pe urma caruia profita. Poate si cei conectati la contracte cu statul.

Apoi, nu prea ai citit din urma, ca sa intelegi ca si comentatul pe internet are rolul sau, anume acela de a transmite idei.

Bunaoara, autorul acestui blog ne indeamna constant sa emigram fiscal, adica sa lovim statul direct la radacina: lipsindu-l de bani pe care sa-i imparta drept mita pentru sustinatorii sai. Consideri ca e nimic?

Apoi, in fine, exista oameni care initial nu constientizeaza ca statul e la radacina relelor din societate. Citind bloguri ca acesta si comentarii ca ale noastre, unii isi clarifica ideologia, altii invata sa faca ceva, iar unii chiar pun in practica: emigreaza fiscal sau fizic, lucreaza la negru sau la gri, platesc cat mai putine impozite, legal sau mai putin legal, impartasesc si altora, etc. Asta e nimic?

Gabi
12 noiembrie 2012 • 4:32 PM
Extras dintr-o carte excelenta pe care o recomand cu placere..

“Michael şi cu mine avem o căsnicie minunată, cu trei copii grozavi. Când scriu aceste rânduri, doi dintre ei sunt la facultate, iar cel de-al treilea abia începe liceul. Am cheltuit o avere ca să ne asigurăm că urmează cele mai bune şcoli.
Într-o zi, în 1996, unul dintre copiii mei a venit acasă deziluzionat de şcoală. Era plictisit şi se săturase să înveţe. „De ce trebuie să petrec atâta vreme studiind materii care nu îmi vor fi niciodată cu adevărat de folos în viaţă?” – a protestat el.
Fără să mă gândesc, i-am răspuns: „Pentru că dacă nu iei note mari nu poţi merge la facultate.”
„Indiferent dacă fac sau nu o facultate”, mi-a răspuns el, „eu tot voi fi bogat.”
„Dacă nu termini o facultate n-o să ai o slujbă bună”, i-am răspuns uşor panicată şi îngrijorată, ca orice mamă. „Şi dacă nu vei avea o slujbă bună, cum crezi că ai putea să te îmbogăţeşti?”
Fiul meu mi-a zâmbit superior şi a dat uşor din cap oarecum plictisit. Mai purtaserăm de multe ori această discuţie. S-a strâmbat şi şi-a dat ochii peste cap. Din nou cuvintele mele materne pline de înţelepciune se izbeau de un zid. Nici măcar nu le auzea.
Deşi deştept şi plin de voinţă, el a fost întotdeauna politicos şi respectuos.
„Mămico”, a început el. Urma să mi se ţină mie o predică. „Adaptează-te vremurilor! Priveşte în jurul tău; oamenii cei mai bogaţi nu s-au îmbogăţit datorită studiilor lor. Uită-te la Michael Jordan şi la Madonna. Până şi Bill Gates, care nu a fost primit la Harvard, a înfiinţat Microsoft; acum este cel mai bogat om din America şi nu are decât treizeci şi ceva de ani. Un jucător de baseball poate câştiga până la 4 milioane de dolari pe an, chiar dacă a fost clasat drept «arierat mintal».”
Între noi s-a aşternut o lungă tăcere. Mi-am dat seama dintr-odată că de fapt îl sfătuisem pe fiul meu exact ceea ce mă sfătuiseră la rândul lor părinţii mei. Lumea din jur s-a schimbat, dar sfatul a rămas acelaşi.
O educaţie solidă şi notele mari nu mai asigură reuşita, însă parcă nimeni nu observă asta, în afară de copiii noştri.
„Mămico”, a continuat el, „nu vreau să muncesc la fel de mult ca tine şi ca tata. Voi câştigaţi o grămadă de bani şi trăim într-o casă enormă plină de jucării. Dacă-ţi voi asculta sfatul, voi sfârşi ca voi, muncind tot mai din greu doar pentru a plăti şi mai multe impozite şi pentru a mă afunda în datorii. Nu mai există slujbe sigure; ştiu totul despre restructurări şi rentabilizare. Mai ştiu că absolvenţii de facultate câştiga astăzi mai puţin decât câştigaţi voi atunci când aţi terminat şcoala. Uită-te şi tu la doctori. Nu mai câştigă nici pe departe ca altă dată. Ştiu că nu mă pot bizui pe Asigurările Sociale sau pe pensiile garantate de companii. Trebuie să găsesc noi soluţii.”
Avea dreptate. Îi trebuiau noi soluţii, ca şi mie de altfel. Sfatul părinţilor mei poate că era valabil pentru cei născuţi înainte de 1945, dar putea deveni dezastruos pentru cei ca noi, născuţi într-o lume care se schimbă extrem de rapid. Nu le mai pot spune pur şi simplu copiilor mei: „Mergeţi la şcoală, luaţi note mari şi căutaţi-vă o slujbă sigură.”
Ştiu că trebuie să găsesc noi căi pentru a-mi călăuzi copiii în privinţa studiilor.
Ca mamă, dar şi ca specialist contabil, am fost întotdeauna preocupată de lipsa educaţiei financiare. Mulţi dintre tinerii de astăzi au cărţi de credit încă înainte de a ajunge la liceu, dar nu li s-a ţinut niciodată un curs despre bani sau despre felul în care ar putea să-i investească, ca să nu mai vorbim despre cum funcţionează dobânda la cărţile de credit. Fără să aibă noţiuni financiare şi fără să ştie cum funcţionează banii, ei nu sunt pregătiţi să înfrunte lumea ce-i aşteaptă, o lume care accentuează consumul, şi nu economiile.
Când băiatul meu cel mare, fiind încă student în anul întâi la facultate, s-a îndatorat fără speranţe cu cărţile lui de credit, nu numai că l-am ajutat să-şi distrugă aceste carduri devenite fără valoare, dar am căutat şi un program care să mă ajute să îmi educ copiii în privinţa problemelor financiare.
Anul trecut, soţul meu m-a sunat într-o zi de la birou. „Se află la mine o persoană pe care ar trebui să o cunoşti”, mi-a spus el. „Se numeşte Robert Kiyosaki. Este om de afaceri şi investitor şi tocmai ne solicită un brevet pentru un produs educaţional. Cred că este exact ceea ce căutai demult.”

Exact ceea ce căutam

Soţul meu, Mike, a fost atât de impresionat de proiectul „circuitul banilor”, noul produs educaţional dezvoltat de Robert Kiyosaki, încât a aranjat să participăm amândoi la o testare a prototipului. Fiind vorba de un joc educaţional, am întrebat-o şi pe fiica mea de 19 ani, care era în primul an la universitatea locală, dacă nu vrea să participe, şi ea a fost de acord.
La acest test au participat vreo cincisprezece persoane, care erau împărţite în trei grupuri.
Mike avusese dreptate. Era exact produsul educaţional pe care îl căutam. Avea ceva specific: arăta ca o tablă de Monopoly cu un enorm şobolan arătos în mijloc. Dar spre deosebire de Monopoly, erau două trasee: unul în interior şi unul în exterior. Miza jocului era să scapi de pe traseul interior – ceea ce Robert numea Cursa Şobolanului – şi să ajungi la pista exterioară sau la „pista rapidă”. Robert susţinea că pista rapidă simulează comportamentul oamenilor bogaţi în viaţa reală.
După care Robert ne-a explicat „Cursa Şobolanului”.
„Dacă veţi analiza atent viaţa unei persoane de formaţie medie foarte muncitoare, veţi întâlni o pistă similară. Copilul se naşte şi merge la şcoală. Părinţii sunt mândri şi încântaţi deoarece copilul excelează luând note bune şi foarte bune şi este primit la facultate. Copilul termină studiile şi, eventual, şi le perfecţionează, după care acţionează conform programului dinainte stabilit: îşi caută o slujbă sigură sau o profesie. Copilul găseşte această slujbă, eventual ca doctor sau avocat, intră în armată ori lucrează pentru guvern. În general, copilul începe să facă apoi bani, are tot mai multe carduri şi încep cumpărăturile, în cazul în care nu au început chiar mai înainte.
Având bani de risipit, copilul merge în acele locuri la care visează şi ceilalţi tineri, cunoaşte alţi oameni, îşi fixează întâlniri şi uneori se căsătoreşte. Viaţa este minunată, pentru că acum şi bărbaţii şi femeile lucrează. Două venituri sunt o binecuvântare. Cu toţii simt că au reuşit, îi aşteaptă un viitor strălucit, se hotărăsc să cumpere o casă, o maşină, un televizor, pleacă în vacanţă şi fac copii. Fericirea vine grămadă. Nevoia de bani gheaţă este enormă. Fericitul cuplu hotărăşte că profesia este de o importanţă vitală, în consecinţă muncesc tot mai mult, urmărind avansări şi măriri de leafă. Leafa se măreşte şi mai apare un copil şi nevoia de o casă mai mare. Ei muncesc şi mai mult, devin nişte angajaţi şi mai buni şi mai implicaţi. Se reîntorc pe băncile şcolii ca să se specializeze pentru a câştiga şi mai mulţi bani. Eventual, îşi mai iau o slujbă. Veniturile cresc, dar şi impozitele, inclusiv pe proprietăţi, respectiv pe terenul casei celei noi şi mari. Cresc contribuţiile la Asigurările Sociale şi toate celelalte. Iau lefuri tot mai mari şi se întreabă pe ce se duc banii. Se înscriu la fondurile mutuale şi cumpără alimente cu cartea de credit. Copiii fac între timp 5 sau 6 ani şi părinţii încep să strângă bani pentru facultatea lor, dar şi pentru pensie.
Fericitul cuplu născut în urmă cu treizeci şi cinci de ani este prins acum în Cursa Şobolanului pentru tot restul vieţii lui active. Cei doi muncesc pentru proprietarii companiei, pentru guvern – prin plata taxelor şi pentru bănci – plătind ipoteci sau cărţile de credit.
După care îşi sfătuiesc propriii copii «să înveţe temeinic, să ia note mari şi să-şi găsească o slujbă sau o profesie sigură». N-au învăţat nimic despre bani, în schimb alţii au profitat de naivitatea lor şi de asta au fost nevoiţi să muncească din greu toată viaţa. Procesul se repetă şi generaţia următoare roboteşte la fel. Aceasta este «Cursa Şobolanului»“.

Sursa: “Tata Bogat Tata Sarac” de Robert Kiyosaki

miki
12 noiembrie 2012 • 4:46 PM
@Gabi,
Si mie mi-au placut cartile astea.Excelente pentru educatia financiara si nu numai.Te invata cum functioneaza lumea asta in realitate…..in special “Cadranul banilor” in special pentru cei care cred ca tot ce zboara se mananca.
Apropo de copii ai citit si…………”Copil bogat copil istet”?Are pe la urma cateva idei interesante.

Gabi
12 noiembrie 2012 • 4:58 PM
@Miki, ah da, desigur, “Cadranul Banilor” si “Copil Bogat Copil Istet” sunt alte carti excelente care ar trebui citite in special de parintii si cei care lucreaza cu tinerii.

Ioana
15 noiembrie 2012 • 11:13 PM
Este adevarat pana la un anumit punct. Cati oameni au spiritul antreprenor a lui Bill Gates sau Steve Jobs? Si cine zice ca doar avand mai multi bani ar fi mai putini stresati si mai fericiti? (ma indoiesc ca un CEO doarme linistit noaptea). Evident, acestea sunt doar niste exemple, si poate ma indepartez de la subiect, dar chiar cred ca pentru o persoana mediocra (si nu numai) viata aceasta e una reusita.

miki
12 noiembrie 2012 • 4:40 PM
Exact, poporul prost si ignorant e de vina.Am o vecina care tocmai ii spunea lui nevasta mea,ca asteapta cu nerabdare sa voteze …ca sa moara “dusmanii”.O mentalitate de cacat.

Observator
12 noiembrie 2012 • 4:46 PM
Va urmaresc de dimineata. In cateva ore, articolul dv a sarit pe locul 1 in RO:

roby
12 noiembrie 2012 • 6:12 PM
In ceea ce priveste universitatile romanesti topurile sunt foarte obiective neicluzand nici o universitate romaneasca in top 500.

Dar in ceea ce priveste universitatile americane chiar americanii insusi spun ca topul respectiv nu reflecta realitatea in ceea ce priveste calitatea absolventilor.
Pe langa geniile de la universitatile de top care provin din toate colturile globului sunt multi absolventi care nu exceleaza.
Aveti impresia ca un absolvent de MIT e prin definitie geniu ?

http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2011-12/subject-ranking/subject/engineering-and-it
Poftim?
Universitatea Tehnica din Munchen, cea mai buna universitate cu profil tehnic din Germania e abia pe locul 43 in topul universitatilor cu profil tehnic?
In realitate cand vine vorba de “engineering” ii bat nemtii pe britanici de le sar mucii pe pereti. Britanicii au 3 universitati in top 10.
Pana si Rolls Royce, mandria lor in domeniul auto, e detinut de BMW. Nu numai ca e detinut de BMW, Rolls Royce e in mare parte BMW. In momentul de fata Rolls Royce e la fel de britanica pe cat de romaneasca e Dacia in ziua de azi.

Dupa caderea URSS americanii au importat o groaza de fizicieni, matematicieni sau ingineri geniali din Rusia si inca importa la greu.

Ioana
15 noiembrie 2012 • 11:09 PM
Rolls-Royce se concentreaza pe alte industrii, este vorba despre reorientare. Sunt numarul 1 mondial la productie de motoare de vapoare, numarul 2 mondial la productie de motoare de avioane si sediul central ramane in Anglia, in Derby.

P.S. Sunt de acord ca nu se compara nemtii cu britanicii la inginerie si evident ca nu se ia in consideratie calitatea absolventilor, altfel nu-mi explic aceasta diferenta. (acestea fiind spuse, in topurile locale britanice se ia in consideratie cati la suta dintre studenti se angajeaza in primele sase luni dupa absolvire)

Marius – PR
12 noiembrie 2012 • 6:38 PM
CPP, numarul 1 la bloguri: http://botd.wordpress.com/?lang=ro

Marius
12 noiembrie 2012 • 7:03 PM
Felicitari sincere pentru articol. Lucrurile trebe spuse verde in fata!

miki
12 noiembrie 2012 • 7:12 PM
Base’ a intrat in campanie electorala. Cica …..sa nu ma mai atace ca voi fi nevoit sa ma apar.
LoL!

Cristian Lenga
12 noiembrie 2012 • 7:13 PM
Atâta dreptate, și totuși unii încă nu văd realitatea dură. Le place să trăiască în propria prostie. Trist.

ionut
12 noiembrie 2012 • 7:21 PM
acum radem si glumim, dar suntem toti vinovati prin neglijenta de care dam dovada

Casino 2011
12 noiembrie 2012 • 11:07 PM
Pentru mine parintii sunt cei mai vinovati. Sa ma explic…tot ce-i intereseaza este ca “loaza” lor sa fie premiant, sa aiba note mari. Parintii contribuie la dezastru prin darea de cadouri, sau alte metode de a cumpara un profesor si în felul asta au impresia ca a lor odrasla este un geniu. Marea majoritate nu au înteles ca nu “numai notele” conteaza. Un copil (adolescent) face un efort sa memoreze ceva pentru examen dupa care totul este vid. La fel de vinovati sunt si angajatorii pentru ca privesc foarte mult notele în loc sa dea o proba de lucru atunci când angajeaza pe cineva. Daca s-ar schimba mentalitatile astea tinerii ar depune mai mult efort sa le ramâna ceva în capsorul ala sec. Ca parinte niciodata nu m-a bucurat o nota mare mai ales atunci când eu (nespecialistul) am vazut ca nu este la nivelul notat. Cu riscul de a ma face urât de copil i-am zis adevarul. “Ai luat o nota mare dar nu o meriti”.

BuLiGaS
12 noiembrie 2012 • 7:33 PM
Problema nu e că aceşti studenţi nu au dat examen de admitere, problema e că înaintea lui au luat bacul. Dacă la bac, pentru fiecare greşeală de limba română li se scădea 50 de sutimi, nu-l mai luau. Şi atunci nu se puteau înscrie la facultate. Mai mult, părerea mea e că gramatica română trebuie să fie deja deprindere (automatism, reflex, spuneţi-i cum vreti) la sfarsitul gimnaziului. Deci, problema e acolo. Ai capacitatea, trebuie să ştii să scrii în limba română corect.
P.S. Sunt lector la SNSPA. Nici la noi situaţia nu-i mai roz. Nu e doar privilegiul universităţii să beneficieze de rezultatele educaţiei bazate pe competenţe.

dictaturajustitiei
12 noiembrie 2012 • 7:52 PM
Bine ați revenit !

John Galt
12 noiembrie 2012 • 7:54 PM
Noi muncim, nu gândim!”*

autor – prof. Corneliu Sâmpălean

Munca este o activitate conştientă, specifică omului, îndreptată spre un anumit scop, în procesul căreia omul edfectuează, reglementează şi controlează prin acţiunea sa schimbul de materii dintre el şi natură pentru satisfacerea trebuinţelor sale (conf. DEX).

Atât scopul cât şi principalul mijloc prin care acesta poate fi atins – munca, trebuie să existe mai întâi în conştiinţa (mintea, cugetul) omului. Totodată omul îşi gândeşte uneltele de care va avea nevoie precum şi planul de operaţiuni ce vor trebui efectuate pentru realizarea scopului său. Aşadar, munca, nu numai că este o activitate conştientă, că se bazează deci pe gândire, dar este un produs al gândirii, al inteligenţei umane. Cu toate acestea, de la Engels citire, cei care îşi imaginează că omul este o maimuţă evoluată consideră că factorul primordial care a dus la această transformare ar fi fost munca.

Când eram copil, mi s-a spus odată: “Dacă n-ai să gândeşti la ceea ce faci n-ai să fi bun nici măcar de măturător ; când vei ajunge la scări nu vei şti dacă trebuie să le mături de jos în sus, ori de sus în jos”. O maimuţă poate imita cu uşurinţă pe un om care mătură. Însă niciodată nu va putea să practice meseria de maturătoare deoarece, niciodată nu va fi conştientă de ceea ce face şi pentru ce o face. Va da cu mătura peste tot ce-i iese în cale, ori de câte ori va avea chef, fără a putea deosebi gunoiul de restul lucrurilor existente în jur. Cât despre scări … ! Pe când un om, chiar dotat cu atât de putină minte încât să nu poată deprinde şi o altă muncă decât măturatul, va şti ce face, de ce o face, când trebuie să măture, va discerne gunoiul dintre alte materii şi-şi va da seama repede de cum trebuiesc abordate scările. Ce distanţă între el şi maimuţă ! Munca este o treabă serioasă, totuşi. Nu-i joacă de maimuţe.

Friedrich Engels, fondator alături de Karl Marx, al ideologiei comuniste, deşi ştia că munca este o activitate conştientă specifică omului, într-un articol intitulat : “Rolul muncii în procesul transformării maimuţei în om”** scria: “… într-un anumit sens, trebuie să spunem că ea l-a creat chiar pe om însuşi”. Idee transformată de comunişti în binecunoscuta lozincă : MUNCA L-A FĂCUT PE OM ! (retineţi: e vorba de munca unor maimuţe).

Pasul hotărîtor care a favorziat producerea mutaţiei cică a fost adoptarea de către nişte maimuţe antrpoide a mersului biped. (fenomen care nici până în ziua de azi nu are o explicaţie plauzibilă). Văzându-se maimuţele cu labele dinainte fără întrebuinţare, căci nu mai trebuiau să se caţere în copaci, nu au mai stat pe gânduri şi s-au pus pe muncă. N-au mai stat pe gânduri deoarece, ne explică Engels, gândirea, vorbirea, inteligenţa, au apărut pe parcurs, în câmpul muncii, datorită muncii.

Muncind hotărât şi susţinut, câte-un pic, câte-un pic, pic, pic, din vorbă-n vorbă, vorbă cu vorbă, dând-o şi pe carne, în câteva sute de mii ori milioane (?) de ani, maimuţelor le-a venit mintea la cap şiiii … oameni s-au făcut !

Înălţătooor ! Parcă şi aud maimuţominii şi maimuţoapele scandând cu mândrie :
“ Noi muncim, nu gândim
Şi cu mâinile astea două
Făurim fiinţă nouă !
Noi vorbim, nu găndim
Minte vrem să dobândim !
UUURAAAA!

Gabi
12 noiembrie 2012 • 9:57 PM
Studiile sunt folositoare numai atata timp cat pot fi folosite in economia existenta (mai ales cea reala, slabita – care a mai ramas).
Majoritatea absolventilor de facultate nu au invatat despre posibilitatea, (si nu stiu cum) sa cumpare ceva engros de pe Alibaba si sa-l revanda in profit pe eBay. Pentru ca sistemul actual de invatamant nu incurajeaza creativitatea si competivitatea. Ba dimpotriva, ti se da un patrat si ti se spune, “deseneaza inauntru..dar nu depasi limitele”.
Si chiar daca, deodata, invatamantul actual ar reusi sa-i invete pe tineri despre comert si competivitate; tinerii absolventi din Europa si Romania tot nu ar reusi sa fie competitivi. Pentru ca, principiile de guvernare sociale europene care inca mai pun accentul pe solidaritate, drepturile angajatilor si alte prostii sindicaliste, toate acestea nu permit concurenta cu asiaticii. De unde trag concluzia ca un invatamant imbunatatit ar putea probabil si eventual sa ajute tinerii – dar NUMAI intr-un mediu de business concurential pe care deocamdata europenii nu al detin fata de asiatici.

Asiaticii nu au salarii minime garantate si au desfintat de mult drepturile angajatilor.
Romania? se pregateste (din nou) de marirea salarilului minim garantat – da, cea anuala!
Mai e mult pana cand UE (si implicit Romania) vor intelege si respecta parghiile care controleaza economia.

Kron
12 noiembrie 2012 • 10:49 PM
Peste 1000 de share-uri pe Facebook? Tare! Ati convins o multime de oameni sa faca propaganda gratis pentru capitalism 🙂

Mihai Giurgea
12 noiembrie 2012 • 10:56 PM
Intotdeauna am fost un om foarte convingator. Am si castigat mult cu asta.

gadjodillo
12 noiembrie 2012 • 10:58 PM
minunat! deşi eu nu cred că efortul continuu al statului de a-şi negocia salariul minim are legătură cu asta. poate modul în care ajung să ne conducă cei care ajung să ne conducă de vreo 60+ ani…
eu lucrez în învăţământul superior şi fiecare zi adaugă la senzaţia pe care o am că e o înşelătorie continuă. studenţii mei… de fapt, studentele, nu au nici cea mai mică şansă în viaţă, într-un sistem normal. eu ştiu asta şi pentru asta mă simt o impostoare. oricât aş încerca să le deschid ochii, ei/ele sunt în imposibilitatea de a se mai ajuta.

Liviu Z
12 noiembrie 2012 • 10:59 PM
Tatal meu a inceput Politehnica (Eletromecanica) la Timisoara in 1941 si a absolvit-o in 1946.
Evident, ca orice om onorabil din Romania, a petrecut ca detinut politic si 5 ani in puscarie la Aiud si Canal.

 1. Profesorii erau absolventi ai unor univesitati faimoase, cu doctorate la fel de prestigioase.
 2. Multi erau reprezentanti ai unor mari firme straine si-si donau salariul de profesor ca bursa pentru studentii merituosi.
 3. La examene nu existau biletele: profesorul te examina pina se convingea ca stii carte.
 4. Nu existau interventii, pile sau alte asemenea.
  Si acum, important.

Programa de studii era coplesitoare, uluitoare. Oamenii astia au invatat carte, nu gluma. Prin comparatie, eu, care am absolvit in 1980, nu am invatat mai nimic. Si nu pentru ca nu am vrut/putut, ci pentru ca programa era modesta, foarte modesta.

Da, dar au absolvit cam 50-60 de insi si intr-o fabrica erau citiva ingineri.
Statul comunist nu a avut nevoie de oameni capabili ci doar de vechili imbecili, care sa fie vesnic recunoscatori Statului pentru un loc de munca mizerabil.

Pina ce Romania nu se va intoarce la concurenta si calitate, nimic nu se va face.

1.Toate Programele ar trebui actualizate dupa MIT, Stanford & Comp.

 1. Toate posturile de profesori ar trebui date celor care au absolvit in strainatate.
 2. Promovarea sa fie decisa de grupul select care se va forma in citiva ani.
 3. Locul la catedra trebui sustinut prin competenta dovedita prin lucrari, inventii, afaceri profitabile.

Ei, dar astea nu se vor petrece prea curind in patria imbecilitatii si a barbariei.

BigBadSheep
12 noiembrie 2012 • 11:51 PM
Total de acord însă cu o singură reţinere: la punctul doi spuneţi că ar trebui să se dea posturile de profesori celor care au absolvit în străinătate…DA! dar care au absolvit în străinătate la o universitate din top 20, deoarece sunt şi pramatii cu părinţi “harnici, cinstiţi şi săraci” care i-au trimis la studii în străinătate la nu ştiu ce facultate obscură din nu ştiu ce ţară, care au dat şi-acolo banul greu şi şi-au cumpărat licenţa. Cel mai recent caz -nu îmi vine în minte unul românesc, este cel al “Trotei”, adică Renzo Bossi, fiul legendarului apărător al Padaniei Superioare, preşedintele Ligii Nord, il Senatur, Umberto Bossi. Băietul, în timp ce el şi cu taică-su, îi huleau pe emigranţii care îşi făceau traiul cinstit în Italia, albanezi incluşi, îşi cumpărase diploma la o Universitate din… Albania. Nu cred printre noi nu există şi asemenea specimene. Şi ce ne facem dacă pe baza ideii dumneavoastră ajunge un asemenea personaj profesor. Suntem iar în poziţia de plecare.
Linkul pentru justificare:
http://www.ilgiornale.it/news/interni/laurea-albania-procurarenzo-bossi-clandestinonon-mai-venuto.html

Liviu Z
13 noiembrie 2012 • 6:31 PM
Ma gindeam exact la acelasi lucru: absolventi de top ai unor universitati de top. Numai astia sint “garantati” – dar nu Vanghelie !

C
13 noiembrie 2012 • 1:27 PM
Din colegii mei de liceu cam 80% lucreaza in strainatate, dar au absolvit o institutie de invatamant in RO, acolo lucreaza in acelasi domeniu in care au obtinut specializarea in RO. Din colegii de facultate ( ma ref la Universitate), 90% lucreaza in strainatate, majoritatea predau acolo (matematica), dar practica pe baza licentei din RO.
Voi doriti ca un debutant sa faca scoala acolo si apoi sa predea aici? Celor care sunt profesori pentru viitorii debutanti le luati sansa de a se intoarce sa predea in tara? 😆 Ca totdeauna romanii isi taie craca de sub picioare cu strategii paguboase.

Liviu Z
13 noiembrie 2012 • 6:33 PM
Nimic rau cu absolventii din Romania.
Dar, statistic, dau mai putin grea cu absolventi MIT & Comp.
Romanii, daca sint buni, vor fi acceptati de elita care se va forma.
Trebuie inceput de undeva, nu-i asa ?

C
13 noiembrie 2012 • 8:47 PM
“Romanii, daca sint buni, vor fi acceptati de elita care se va forma.” 😆
O gluma mai buna nici ca am auzit. Profesorii sa astepte sa se formeze…candva … o elita pentru a fi recunoscuti. In invatamant e nevoie de competitie reala si de a fi inlaturata interventia politicului din institutiile de invatamant. E nevoie ca elevii si studentii sa fie motivati sa invete, iar cei care nu trec diverse stadii de educatie, sa nu aiba drepturi cetatenesti, sa nu fie admisi in institutiile imediat superioare de invatamant si asa mai departe. Trebuie revenit la valori reale, nu la prostiile care au fost promovate in societatea romaneasca in ultimii 22 de ani.
Ce ai dorit sa spui in a doua propozitie nu am inteles. Simt nevoia sa-mi traduci din jargon 😉 .

C
13 noiembrie 2012 • 8:56 PM
Indrumator de licenta am avut un profesor care tinea periodic cursuri in Japonia, SUA, Canada, la Bari in Italia,Freiburg si Munchen in Germania. Tu crezi ca din miile de studenti romani pe care i-a avut nu gasesti doi-trei care sa ii preia catedra? Crezi tu ca i-a invatat mai mult pe straini si fata de romani a tinut secret ce stia?
Mai e un mic amanunt, la universitatile din strainatate nici nu se preda in mod normal cursul lui. Il studiau in cadrul unui doctorat sau la diverse tipuri de specializare. Mai aveau nevoie de ceva cunostinte de baza ca sa poata parcurge in ritm normal materia..

Ion STANCA
13 noiembrie 2012 • 1:29 PM
Toate astea se vor intimpla cind si in universitatile romanesti se va introduce management privat (strain).

Mihal
14 noiembrie 2012 • 3:21 PM
Marota managementul strain…

Nu managementul e problema, ci forma de proprietate si subventia obligatorie de la stat. Plus distorsiunea introdusa de stat, care cere la angajare doar o hartie colorata pe care scrie “diploma”.

RomaniaTricolor
12 noiembrie 2012 • 11:14 PM
Gagiul asta comunist…ecologist (LOL) ce studii o fi avand? 😀
http://fr.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9phane_Gatignon

kyberion
13 noiembrie 2012 • 11:38 AM
Culmea tocmai socialistii astia ecologisti au tot felul de diplome si doctorate. Mai ales in Europa unde educatia e moka. Nu de alta, dar in timp ce altii sunt ocupati sa munceasca si sa faca bani in lumea “reala”, ei au timp sa-si dezvolte ideile paranormale despre cum ar trebui sa fie societatea “ideala”. Si ce loc e mai bun pt. asta decat o universitate.

Ion STANCA
12 noiembrie 2012 • 11:24 PM
@BuLiGaS: “trebuie să ştii să scrii în limba română corect”

Cred ca se face prea mare caz de gramatica si mai ales in limba romana.

Henry Ford, poate cel mai mare capitalist al Americii a avut doar 6 clase primare.

O sinteza despre Analfabetisnul functional (Romania ultimul loc in UE):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional
“Un studiu privind educația în statele membre, publicat de Comisia Europeană, arată că în România, în 2006 față de 2000, procentul de elevi în vîrstă de 15 ani care sunt analfabeți funcțional a crescut de la 41,3% la 53,5%. Prin comparație, în Finlanda doar 4,8% dintre elevii în vîrstă de 15 ani au dificultăți în a înțelege ce citesc.[4] După Finlanda urmează Irlanda, cu 12,1% și Estonia, cu 13,6%.[5]
Procentul plasează România pe ultimul loc din țările europene la știința de carte.[6] Înaintea României se află Bulgaria, cu o proporție de 51,1% de tineri care nu înțeleg ceea ce citesc.”

P.S. Acest wordpress.com nu ofera posibilitatea sa corectezi un timp limitat de la postare (cum este pe alte site-uri). De multe ori ma prind de dezacorduri, dar nu mai pot face nimic 🙂

Liviu Z
13 noiembrie 2012 • 6:35 PM
Una e sa fii analfabet, alta e sa fii timpit si alta e sa fii si analfabet si timpit.
Din pacate, politicienii nostri sint si timpiti si analfabeti…

Cristian
12 noiembrie 2012 • 11:31 PM
Din pacate sistemul este viciat de la clasa 1-a, pana la masterat si doctorat. De fapt si sistemul de invatamant este o alta oglinda a societatii in ansamblul ei; “lasa ca merge”, “ma descurc”, “se poate si asa”, “nu ma vede nimeni”, “ce, eu sunt mai prost”, “eu nu sunt de vina”, “gasesc eu…”, “ma descurc”, “ma ajuta/baga undeva o pila” si multe altele, sunt sintagme care au devenit “convingerile” absolventilor. Lipsa oricarei forme de responsabilitate la toate nivelurile, ne face sa ne scaldam intr-o hazna de mediocritate, asteptand sa vina Sfantul Duh sa ne salveze pentru ca “noi meritam”, “suntem neam ales”, “avem istorie” . Toti vor cate ceva, dar mai nimeni nu se intreaba daca merita/i se cuvine ceea ce vrea. Toti voteaza, iau hotarari pentru toata societatea si 99,99 % nu contribuie cu nimic constructiv la societate, vor doar pomeni. Putinii, foarte putinii care muncesc, sunt responabili, aduc aport, sunt inca departe de a forma o masa critica suficienta sa conteze. Atata vreme cat toti o sa avem aceleasi drepturi, dar obligatii isi asuma doar o minoritate, nu o sa facem un pas inainte. Scuze pentru ca am “deraiat” de la subiect dar zilnic vad macar 150 de elevi si parinti de elevi si ce-mi aud urechile, ma face sa imi doresc sa imi cumpar pusca

Dan
13 noiembrie 2012 • 6:54 AM
Totusi, domnul profesor ar fi putut sa ii testeze mai des si sa nu ii lase sa ajunga in anul III. Sistemul pe care il blameaza e facut din oameni. Oameni ca domnul profesor… In tarile pe care le admiram si catre nivelul carora “aspiram”, oamenii fac si mentin criteriile in sistem. Oamenii aceia nu se uita in sus injurand un sistem abstract, ci simt ca fac parte din el si aplica ce scrie in legile sistemului, fara sa ajunga la concluzii naziste cum ar fi “moartea e cel mai bun judecator” si “foamea e cel mai bun profesor”. Tendinta de a da vina pe cineva mai sus miroase a neputinta, incapacitate si lipsa de viziune.

nicolae
13 noiembrie 2012 • 8:53 AM
Nu mai sunt locuri la stat? Nici o problema fortam firmele sa ia analfabetii!!!
http://www.financiarul.ro/2012/11/13/ecaterina-andronescu-scoala-profesionala-si-liceul-tehnologic-trebuie-sa-beneficieze-de-contracte-ferme-cu-angajatorii/

Marian58
13 noiembrie 2012 • 9:22 AM
Popor român îți meriți soarta !

Pe cei ce cu credință te-au servit
I-ai împușcat i-ai osândit
Popor român îți meriți soarta !

Pe cei ce te-au vândut, ori te-au furat
Tu i-ai iertat ori mici pedepse tu le-ai dat
Popor român îți meriți soarta !

Pe cei ce din noroi au vrut să te ridice
I-ai acuzat de furt și le-ai cerut să plece
Popor român îți meriți soarta !

Unul de-al tău ceva de a creat
Tu nu l-ai vrut pân ce străinii nu l-au agreat
Popor român îți meriți soarta !

Ţi-ai dat votul pe un mic şi o bere
Şi i-ai adus pe hoţi şi trântori la putere
Popor român îți meriți soarta !

Și limba ta ce de la mamă ai învățat
Astăzi e nașpa și îți pute
Popor român îți meriți soarta !

Nu vrei nici să auzi de propria istorie
A altora e cool și plină e de glorie
Popor român îți meriți soarta !

Când mai acuzi străinii că-ţi ciunţiră harta
Nu uita: Ţi-ai trădat conducătorii ?
Popor român îți meriți soarta !

MM

miki
13 noiembrie 2012 • 11:22 AM
Ca sa fim mai precisi sa punem si harta inteligentei la romani pe zone

http://img208.imageshack.us/img208/9489/hartareferendum650.jpg

Adrian B
13 noiembrie 2012 • 11:30 AM
Off topic:
http://www.realitatea.net/proteste-la-oltchim-oamenii-cer-demisia-lui-victor-ponta-cinci-angajati-in-greva-foamei_1051730.html

Esenţa gândirii angajaţilor e în acest paragraf: “La un moment dat, între muncitori a avut loc o altercaţie, după ce un salariat a cerut cu prioritate bani pentru repornirea combinatului, colegii acestuia sărind pe el şi spunând că ei vor să-şi primească salariile restante.”

Cost
13 noiembrie 2012 • 3:37 PM
Tot din seria au inceput sa crape Norii !!!
Putorile sunt inlocuite cu roboti . Incredibil nu? 🙂

http://www.bloomberg.com/news/2012-11-06/million-dollar-traders-replaced-with-machines-credit-markets.html

Cost
13 noiembrie 2012 • 1:49 PM
Vreti una tare ?? 🙂
Oare cand vom vedea stiri cotidiene de acest gen?? Cum e posibil asa ceva domne?? 🙂

http://www.washingtonpost.com/business/economy/after-obama-re-election-ceo-reads-prayer-to-staff-announces-layoffs/2012/11/09/e9bca204-2a63-11e2-bab2-eda299503684_story.html

Casino 2011
13 noiembrie 2012 • 2:06 PM
Uite aici un alt exemplu …

3 November, 12:26. Cristina
As fi curioasa ce salarii sunt la Oltchim, eu ca profesoara i-au 800 de lei, adica sa traiesc (sau mai bine zis sa nu traiesc) de pe o zi pe alta.

Citiţi mai mult: UPDATE. Noi proteste violente la Oltchim. Peste 400 de salariaţi protestează – Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/angajati-oltchim-in-greva-foamei-pentru-salarii-1010695.html#ixzz2C6U5i6Qw
EVZ.ro

Liviu Z
13 noiembrie 2012 • 6:36 PM
D-ra, profesoara ?
Cum adica ” i-au 800 de lei ” ?
Nu e cam mult pentru “i-au”-l asta ?

Kron
13 noiembrie 2012 • 8:32 PM
HAHAHA!!!! curat profesoara!

Cost
13 noiembrie 2012 • 2:19 PM
Mie de fapt cel mai tare mi-a placut si impresionat faptul ca acesti 163 de angajati concediati ptr ca ar fi votat cu Obama !!!Asta e tare rau!!! 🙂 Le-a spus omul sincer cum sta treaba!!! 🙂
Esti comunist ?? Pai nu ma pricep stiti eu visez mult si la intensitate maxima!!!!
Mars afara!!!

Cost
13 noiembrie 2012 • 2:31 PM
Ref la Oltchim, daca e sa facem o similitudine . dl Murray le-ar spune c-am asa: Da repornim 30% din productie , dar cu angajati noi, nu cu voi ! Raportul nostru conjugal s-a terminal , dragostea noastra s-a sfarsit!! 🙂

Ion STANCA
13 noiembrie 2012 • 2:31 PM
@Kron: “Peste 1000 de share-uri pe Facebook?” pentru dl. Giurgea! Este normal pentru ca
“Only the Paranoid Survive”

Citez din aceasta carte celebra a lui Andrew Grove scrisa cu 16 ani in urma de catre Andrew Grove, unul dintre fondatorii Intel.
“Mai devreme sau mai tirziu, ceva fundamental se va schimba in afacerea sau cariera ta. …
Un punct de inflexiune este un moment in viata sau in afaceri cind fundamentele sunt pe cale sa se schimbe.
Aceasta schimbare poate fi o oportunitate sa-ti ridici standardele. Dar la fel de bine poate fi un semnal al inceputului sfirsitului.
Cine stie cum va arata slujba ta cind un cataclism va trece prin industria in care lucrezi. Cine stie daca slujba ta va mai exista si daca va fi cineva pe care sa-l intereseze.
Pina recent daca mergeai sa lucrezi intr-o companie buna puteai presupune ca slujba ta o sa dureze toata viata. Dar companiile nu mai pot garanta existenta lor, dar a slujbei tale. Cum companiile se chinuie sa se adapteze, metodele de-a face afaceri care au mers foarte bine mult timp, devin istorie. Companiile care au avut generatii de angajati, crescind mereu, acum fac mari disponibilizari. Vestea trista consta in faptul ca nimeni nu poate sa-ti asigure o cariera. Cariera ta este practic afacerea ta. Esti actionarul tau unic, ai un singur angajat, pe tine insuti. Esti in concurenta cu milioane de alti angajati din intreaga lume. Trebuie sa accepti acesta reponsabilitate de a fi propriul tau sef, esti responsabil pentru deciziile tale. Este responsabilitatea ta sa-ti protejezi aceasta afacere personala si sa o plasezi intr-o pozitie benefica schimbarilor mediului. Nimeni altcineva nu poate face asta pentru tine.”

http://www.scribd.com/doc/92342953/Only-the-Paranoid-Survive-How-to-Exploit-the-Crisis-Points-That-Challenge-Every-Company.

Pina sa citesc aceasta carte ma suparam cind cineva imi zicea ca sunt nebun. Acum consider asta ca un compliment si adaug “Only the Paranoid Survive”. Cred ca si dl. Giurgea gindeste la fel cind vede ce se scrie pe alte site-uri despre “nebunul” de Giurgea. Un postac bugetar scria zilele trecute ceva de genul: “suprinzator ca nebunul asta are din ce in ce mai multa audienta” 🙂

Comicul
13 noiembrie 2012 • 2:41 PM
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cere-470000-lei-daune-pentru-ca-a-fost-dat-afara-din-centrul-de-asistenta-sociala-1010832.html
Ca tot suntem la capitolul scoli de analfabeti.

C
13 noiembrie 2012 • 3:00 PM
Incredibil 😆 Parintii nu-l mai recunosc… Cine sunt parintii lui? Sa-i facem de rusine aici! Tat-su e statul si ma-sa e administratia fiscala , nu? Uite ce pramatii cresc la usa!

reportaje-live
13 noiembrie 2012 • 2:49 PM
socialismul este un drum gresit . In ultimul timp aud multi politicieni bat campii cu asa numita democratie sociala. Nu exista porcarie mai mare . Am publicat pe blogul meu un experiment simplu facut la o facultate care demonstreaza ca socialismul nu este viabil .

Problema fundamentala este ca cei care dau banii nu au controlul asupra ce se intampla cu ei ulterior. Ca sa parafrazez un amic ” adica eu iti platesc excursia si tu imi spui unde mergem? ”

Aceasta stare de lucruri nu are cum sa continue . Educatia demonstreaza clar ca socialismul nu functioneaza

Ion STANCA
13 noiembrie 2012 • 2:58 PM
“socialismul nu functioneaza”. Ba functioneaza, dar nu asa bine ca si capitalismul 🙂

Sa ne mai destindem cu un banc:
Invatatoarea: Bula, de ce ai lipsit ieri?
Bula: Pai am fost cu vaca la taur.
Inv. Pai nu putea sa faca tatal tau asta?
Bula: Putea si el, dar nu asa bine ca taurul 🙂

Poate sa functioneze si socialismul, dar nu asa bine ca si capitalismul.

Socialismul tine de natura umana si este atit de iubit ca poti sa lenevesti fara sa ti se intimple nimic.

reportaje-live
13 noiembrie 2012 • 3:23 PM
Tare bancul 🙂

Ai inteles foarte bine ce am vrut sa zic . Socialismul nu este un sistem social viabil . Esecul educatiei este doar un exemplu .

Ion STANCA
13 noiembrie 2012 • 9:09 PM
Socialism este peste tot, chiar si in America. Ceea ce conteaza este doar proportia.

remark
13 noiembrie 2012 • 3:02 PM
A rezolvat Cati si cu locurile de munca…
http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/158094-Ecaterina-Andronescu-Scoala-profesionala-si-liceul-tehnologic-trebuie-sa-beneficieze-de-contracte-ferme-cu-angajatorii.html

Ion STANCA
13 noiembrie 2012 • 9:11 PM
Este si un invatamint privat in Romania unde rezultatele sunt si mai proaste.

Vasilica
13 noiembrie 2012 • 9:46 PM
Azi am fost pus in fata unei situatii ridicole, un elev de etnie rroma de 15 ani mi-a zis azi ca e foarte hotarat sa nu mai vina la scoala de anul viitor. L-am intrebat de ce nu mai vrea sa vina si mi-a zis ca tatal sau are 12 clase si nu isi gaseste nimic de munca, trebuie sa mearga cu lunile prin tara pe diferite santiere, iar in ultima perioada chiar nu gaseste nimic. M-a intreabat dupa asta: “Ce rost are sa mai vin la scoala, daca in final tot n-am sa gasesc nimic de munca si o sa ajung sa muncesc tot la vaci, lucru care pot sa-l fac si acum si mai castig si niste bani? De ce am zis ca e ridicola situatia? Pentru ca e vorba de un copil de 15 ani care de la o varsta atat de frageda vede o problema a Romaniei din ultimii 20 de ani. Este un elev care are potential si care ar putea foarte usor deveni un mecanic auto, un electrician, un istalator foarte priceput, dar toate aceste sanse poate nu i se vor ivi pentru ca cineva de acolo sus e atat de rupt in doua incat nu poate sa spuna, STOP! … de aici s-au terminat magariile, sa facem putina ordine si mai ales sa incepem sa facem scoala si nu afaceri pe seama scolii!
PS> Stiati ca Vechea Scoala Generala … mai nou se numeste Scoala Gimnaziala? Asta e cea mai importanta schimbare… din ultimul an!

Mihal
14 noiembrie 2012 • 3:28 PM
Probabil ca ar putea foarte usor deveni un meserias bun, dar degeaba vine la scoala aceea, ca nu cred ca asta il invata acolo, adica cum sa fie mecanic auto sau instalator.

Ca o consecinta a distorisiunii introduse de monopolul statul pe piata invatamantului si a muncii, invatamantul s-a orientat sa raspunda la “cererea” de stat: diplome fara valoare, dar neaparat diplome.

Apoi, sa iti pui sperante in interventia clarvazatoare a birocratuli, e doar naiv. Orice disfunctie se poate regla numai de o piata libera, nu de noi reglementari.

Lucian
13 noiembrie 2012 • 10:20 PM
Inceputul sfarsitului Statelor Unite?locuitori din 20 de state cer separarea de SUA. Casa Albă, obligată să ofere un răspuns statului Texas.
http://ro.stiri.yahoo.com/obama–%C3%AEn-dificultate–locuitori-din-20-de-state-cer-separarea-de-sua–casa-alb%C4%83–obligat%C4%83-s%C4%83-ofere-un-r%C4%83spuns-statului-texas.html

Vasilica
13 noiembrie 2012 • 10:29 PM
http://student.romaniacurata.ro/student-lovit-brutal-de-realitate/ chiar daca pare reclama, am dat din greseala peste un articol care poate veni ca un raspuns la cel postat de tine…

Ion STANCA
14 noiembrie 2012 • 11:27 AM
“Student lovit de realitate”

Pericle le spus atenienilor care se plingeau tot timpul:
“Nenorocirea mea si a voastra nu este ca suntem cum suntem, ci ca nu facem nimic sa iesim din aceasta stare”

Pai studenta asta nu face nimic sa iasa din starea care este. Ar putea sa faca multe pentru a se pregati:

 • pe internet sunt “profesori” (cursuri) super;
 • mai sunt si profesori buni, dar trebuie sa mergi tu la ei, nu sa astepti sa vina ei la tine. Ati auzit in Romania ca un student sa mearga la cursurile unui alt profesor daca nu are examen cu el? Sunt convins ca daca vine un profesor de la Harvard, studenta asta nu se va duce sa-l asculte, chiar daca profesorul acesta ar vorbi in limba romana;
 • mai sunt si firme, unele straine, unde studentii se pot pregati. Sediul firmei noastre de IT este la 260 m de intrarea in Politehnica si prin fata lui trec mii de studenti zilnic. Avem si o firma de 10 m lungime pe care scrie “SAP Business One”, liderul mondial in domeniu. Stiti citi studenti au venit la noi sa se intruiasca in 4 ani? Ati ghicit, nici unul!

Te poti plinge de orice, dar ca nu ai posibilitatea sa inveti, sa te instruiesi in Romania, nu.

La Luton este o universitate: http://www.beds.ac.uk/ Exista curse regulate low cost spre Luton. Contactati profesorii de acolo. Vizitati-i! Stiu, nu aveti bani decit de tigari si bere 🙂

Daca nu ai bani, intra in citeva firme, spune-le ca vrei sa mergi la Luton si cereti-le sa va sponsorizeze.

Inainte de a fi lovita de realitate, studenta asta este lovita de prostie 🙂

Floarea Andrei Catalin
14 noiembrie 2012 • 1:32 PM
Buna ziua, domnule Stanca
Ma bucur enorm ca gasesc si eu, in sfarist o firma care fac cursuri de SAP.Care sunt modalitatile de inscriere?
Puteti sa imi scrieti pe mail?

Ion STANCA
14 noiembrie 2012 • 2:49 PM
Noi nu facem cursuri de SAP. Cursurile de SAP Business One se gasesc pe internet, iar atestate, valabile in lumea intreaga, se obtin online:
http://scn.sap.com/docs/DOC-28735
https://websmp108.sap-ag.de/~sapidb/011000358700000849402010E/index.htm
Un exam de certificare costa circa 300 euro, suma pe care o sponsorizam noi.

Gheorghe
13 noiembrie 2012 • 11:04 PM
Domnul profesor Dan Ungureanu nu a primit cateva informatii legate de invatamantul liceal :

 1. Acum conteaza DOAR numarul de elevi din scoala. Asa ca trebuie sa pastram orice bou pentru a lua salariile.
 2. Cei mai multi bani se acorda pentru elevi de generala, pe locul doi sunt cei din liceele industriale iar cei mai putini bani sunt acordati pentru cei cu profil teoretic (mate -info spre exemplu). Asa ca degeaba esti colegiu national cu 90% promovabilitate la examen, mai bine esti liceu CFR.

C
14 noiembrie 2012 • 1:38 PM
Unde vezi greseala in faptul ca sunt subfinantate?
Spre deosebire de multi comentatori de pe acest blog, eu cred ca TREBUIE o educatie minima obligatorie, la nivel de scoala generala si implicit finantata de societate. E nevoie ca membrii unei societati sa cunoasca niste reguli minime si niste notiuni elemenare care sa ii ajute sa se incadreze intr-o societate ajunsa la un anume nivel de evolutie.
Dar daca vrei o anumita pozitie in acea societate trebuie sa faci efort. Ca individ trebuie sa suporti cheltuielile cu invatarea unor competente, ca profesor sa demonstrezi ca acele competente iti sunt utile. Daca acea societate considera ca acele competene sunt utile, atunci ea ( societatea) va face eforturi de a usura procesul de educare al unor membri ai sai, si anume aceia care dezvolta aptitudini spre domeniul respectiv.

Daca suntem de acord pana in acest punct, sa continuam.

Problema in societatea romaneasca apare din doua directii.

 1. Profesorii nu demonstreaza ca acele competente pe care le au sunt folositoare. Mai nou nici nu demonstreaza ca ar avea competente de vreun fel (vezi rezultatul la evaluari).
 2. Chiar daca intalnesti un profesor care are competente,viata iti demonstreaza acele competente te ridica in ierarhia societatii; modelul de “success” in societate este politician corupt, traficant de diverse, comerciant sudat la contracte cu statul, prostituata promovata in media sau in politica.

Unde vezi greseala in faptul ca este subfinantat invatamantul liceal?
Eu consider ca se greseste in faptul ca sunt “acordati” bani si nu sunt bani munciti de cel care doreste sa aiba o pozitie dominanta sau sa deprinda o competenta care sa ii ofere un statut privilegiat. Cursantii trebuie sa faca efortul financiar de a-si acoperi cursurile, cel mult, daca societatea are un proiect generator de bunastare pentru membrii sai , sa investeasca in a facilita accesul la plata acelor cursuri ( asa cum sunt creditele pentru educatie in alte tari).

“Acum conteaza DOAR numarul de elevi din scoala. Asa ca trebuie sa pastram orice bou pentru a lua salariile.”
De acord cu tine, dar si in sistemul de educatie nesubventionat este aceasi regula. Depinde de tine profesor daca „boul” va reusi sa fie dresat sau nu. Dar la baza este faptul ca si dresorul si boul sa fie cointeresati de procesul de educatie. Unii pur si simplu nu isi pot depasi conditia si atunci trebuie lasati sa traga la jug.
„Cei mai multi bani se acorda pentru elevi de generala”
asa cum am spus mai sus, cred ca asta e o necesitate pentru orice societate umana ajunsa la un nivel de evolutie.
„Asa ca degeaba esti colegiu national cu 90% promovabilitate la examen, mai bine esti liceu CFR.”
CFR-ul tehnic este in faliment, deci nu va fi un punct atractiv pentru viitorii cursanti; implicit banii investiti de stat acolo sunt bani irositi. Investitiile in colegiile nationale sau in institutii de invatamant superior, considerate o trambulina pentru pozitii cu statut privilegiat, ar trebui finantate de viitorii beneficiari ai acestor pozitii.

IonP
14 noiembrie 2012 • 12:16 PM
Offtopic
Incepe batalia guverne vs multinationale. Cine va castiga cred ca e usor de anticipat.
http://www.zf.ro/business-international/in-fata-furiei-populatiei-pe-multinationalele-care-raporteaza-pierderi-pentru-a-nu-plati-taxe-parlamentarii-britanici-au-pus-tunurile-pe-amazon-starbucks-si-google-10313784

idf
14 noiembrie 2012 • 3:52 PM
Ha ha ha. si ce o sa faca guvernele ? O sa arate cu degetul spre google si o sa le zica : rusinica mai google ? Nu dai si tu ceva sa ne umplem matele ? ma pufneste rasul…. faza cu ,, nu e ilegal dar e imoral ,, e de cascadorii rasului ! Mai imoral mi se pare sa tii pe banii tai pentru care ai muncit , putori socialiste cu aere de filozofi antici care la teorii socialiste au mereu argumente dar in real life , mor de foame , daca nu primesc pomana.
In fine in prostia lor nici macar nu reusesc sa stopeze evaziunea prin offshoruri , Sunt destul de incapabili.

Liviu
14 noiembrie 2012 • 12:38 PM
Pentru prima data de cand citesc acest blog, NU sunt de acord cu o portiune de text. Ma refer mai exact la “Fac încă patru profeţii : 1. Peste cinci ani nici un licean olimpic nu se va înscrie student în vreo universitate română.”.

In realitate termenul corect este de maxim 1 an, nici un olimpic nu are ce sa mai caute in aceasta tara.

Grigore Urechelniță
14 noiembrie 2012 • 2:05 PM
Gata! S-a găsit “soluția” ieșirii României din criză! Noroc cu domnii udemeriști care și-au dat seama de “soluție”: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13613603-udmr-propune-impozit-solidaritate-prin-taxarea-40-veniturilor-anuale-mai-mari-100-000-lei.htm

Ion STANCA
14 noiembrie 2012 • 3:46 PM
Sunt de acord cu “Universitatea analfabetilor”, dar daca parintii s-ar implica in educatia copiilor lor rezultatele ar fi cu totul altele. Noua romanilor nu ne pasa de educatia copiilor nostri, noua ne pasa de diplome, sa ne laudam cu genialele noastre odrasle. Bugetul pentru instruirea copiilor este consistent in America, la noi nu exista.

Auzi frecvent parintii laudindu-se: copilul meu stie o engleza, stie calculatoare. Un parinte care nu lucreaza in acest domeniu, nu poate sa evalueze competentele ligvistice si digitale ale copilului lui, de aceea trebuie sa-si trimita copilul la un test: Cambridge, Microsoft.

O situatie paradoxala la copii mei, care au aceeasi meserie. Unul a obtinut licenta in Romania la Cibernetica, altul la West University of London. Care credeti ca are competente mai bune la locul munca si cistiga mai bine? N-ati ghicit, cel care a ramas in Romania este mai pregatit si cistiga mai bine. Nu glumesc.

Sunt multe domenii in care te poti pregati in Romania, mai bine decit in Anglia. Prima conditie este ca studentilor si parintilor sa le pese cu adevarat de educatia copiilor lor.

Am cunoscut studenti de la Computer Science de la Londra. Acesti studenti primesc o pregatire generala mult mai buna decit in Romania, dar in Romania daca esti pasionat si orientat esti lasat sa faci performanta. Asta pentru ca profesorilor nu prea le pasa ce faci in timpul facultatii, te lasa in pace. Pentru cei constienti si pasionati, asta este un mare avantaj. Olimpicii nostri sunt foarte buni pentru ca in liceu se ocupa numai de performanta: “este olimpic, lasati-l in pace!”

Este ca-n sport, la Londra esti nevoit sa te pregatesti la toate sporturile, in Romania poti sa te ocupi de un sigur sport. Necazul ca-n Romania majoritatea studentilor se lasa dusi de val si nu fac nimic pentru pregatirea lor.

Ovidiuhtm
14 noiembrie 2012 • 3:50 PM
In US/UK se vorbeste tot mai des de bula educationala .
Pe langa faptul ca nu invata mare lucru practic, studentii ies si cu datorii pe 10-15 ani din scoala

Ion STANCA
14 noiembrie 2012 • 3:55 PM
In concluzie: la Londra “turma” este mult mai buna decit in Romania, dar performerii au conditii mai bune de pregatire in Romania! Asta pentru ca profesorii sunt slabi si nu le pasa ce fac elevi sau studentii.

pantazi
19 noiembrie 2012 • 7:25 PM
west University of London se claseaza pe locul 109 din 116 in Uk. Media de admitere la aceasat universitate este de 224 de tariff points ceea ce inseamna ca studentul mediu la aceasta universitate se claseaza intre cei mai slabi 20% dintre elevii de liceu din UK.
Cu alte cuvinte comparam mere cu malai.

Ion STANCA
14 noiembrie 2012 • 4:05 PM
Ce as face daca as fi student in Romania!

M-as duce la patronul unei firme bune si i-as spune: Domnule patron, in loc sa pierd timpul la scoala sau in baruri, mai bine vin la firma dvs. si lucrez pe gratis 2 … 3 ore / zi. Cu rugamintea sa-mi aleg domeniul in care sa lucrez in firma dvs. Sunteti de acord? 99% dintre patroni ar fi incintati si v-ar mai si plati.

miki
15 noiembrie 2012 • 5:13 PM
Exact asa i-am zis si eu fiului meu.Cand termini facultatea te duci si te rogi sa te angajeze pe gratis fara bani un an doi sa capeti experienta.Nu conteaza, te tin eu un an doi pe masa si casa.
Diferenta de mentalitate.

Lavinia
15 noiembrie 2012 • 10:35 AM
Ieri am primit acest e-mail, de la o tanara domnisoara, pasionata de moda (am gasit aceste informatii pe FaceBook, cautand adresa de e-mail):

Blondutza Blondutza a scris: “buna,as vrea sa jtiu ji eu knd ajung aceste botine?”

Mihai Giurgea
15 noiembrie 2012 • 10:37 AM
Hahaha! iar Blondutza sigur mai vrea si angajata…si sigur pe un post de manager…si sigur cu salariu “decent” 😆

Kron
15 noiembrie 2012 • 10:40 AM
si cu masina de servici! pai se poate sa uitam ce e mai important? 😆

Andrei
15 noiembrie 2012 • 2:31 PM
In prezent studiez la o universitate din Marea Britania, din top 150 si pot spune ca si ei, care sunt nativi fac greseli de scriere, iar mai mult de 60% din studenti provin din strainatate…

Mihai Giurgea
15 noiembrie 2012 • 4:31 PM
Si asta-i o scuza sa faci si tu, sau cum? “Doamna educatoare, am facut pipi pe mine, dar sa stiti ca si Ionel a facut caca!” Cam infantil, amice!

Andrei
15 noiembrie 2012 • 11:24 PM
Vroiam sa spun ca pana si cei nativi gresesc si chiar si cei ce sunt studenti. Ii poti vedea cum cauta pe google modul corect de scriere al cuvintelor. Nu este o scuza, vroiam doar sa spun ca situatia nu este asa roza in afara precum pare. Iar copiii lor, sunt de-a dreptul retardati, de aceea monopolul de studenti straini.

irene
15 noiembrie 2012 • 3:59 PM
Cand eram studenta la Stiinte Politice la Uv. Buc. aveam cativa colegi care la geopolitica nu puteau arata pe o harta unde sunt localicate diverse state ale lumi si sfere de infulente…cunostinte care le acumulam in ultimele clase ale scolii generale. Pe langa asta erau si olimpici internationali in grupa, consider ca e bine, este exact ca in piata muncii. Unii au cunostiinte, alti competente altii pur si simplu atitudine sau relatii.
In schimb mi se pare trist cand se cheltuie fonduri care ar putea avea un impact positiv pentru a sustine in invatamantul superior diversi semianalfabeti. Asat a fost problema in generatia mea 2003, 2004 cand in multe institutii BAC-ul si nu examenul de admitere era luat in calcul…macar pe atunci Universitate Buc avea admiterea pe suma celor doua…din pacate examenul de bacalaureat este irelevant fata de puterea de analiza si gandire critica a unui tanar si spune extrem de putine despre cat de cult este.
Ma bucur ca am plecat sa studiez din tara si inca nu m-am intors….departe de mine acest gand atat timp cat vreau sa ma dezvolt si sa fiu inconjurata de pioneri in gandire… lucru rar in Bucuresti, mai degraba ii intalnesti pe coridoarele The Hub decat prin Universitate…

Cristi Prescornita
15 noiembrie 2012 • 5:26 PM
Trist, dar adevarat!

Si ce, … cu ceva vreme in urma chiar prin discutii in grupuri pe LinkedIn imi reprosa cineva ca sunt perfectionist pentru ca imi permisesem sa atrag atentia, desigur intr-un mod elegant, asupra exprimarii si catorva erori sintactice si gramaticale.

Dar, vai, e promotie! Pe langa lipsa cunoasterii, unii mai afiseaza la pachet si nelipsita MANDRIE! Si ne si categorisesc pe noi ceilalti: “nu sunteti TOLERANTI”, ca deh, … tot e la moda, pardon am vrut sa spun “in TREND”.
Si uite-asa ajungem la aspectul urmator … cum ar fi: folosirea abuziva a unor cuvinte din limbi de circulatie internationala, in special engleza, doar asa pentru ca dau bine, desi nu sunt neologisme ci exista sau au echivalent in limba romana. Sau, … abundenta de sintagme, acronime, prescurtari in discutiile, asa-zis, profesionale, mai ales atunci cand sunt de fata persoane neavizate in domeniul respectiv. Ce sa le spui, ca e lipsa de POLITETE? Ce-i aia?

… Ce sa mai comentam?

O seara buna tuturor!

Alexandru Nădăban
15 noiembrie 2012 • 10:06 PM
Reblogged this on Pasarea Phoenix Remixed & co and commented:
O analiză pertinentă – a cîtea? – la rece a situației dezastroase în care se află de mulți ani învățămîntul universitar din România. Nu s-a schimbat în bine, ci în rău. Dar să nu fim pesimiști, vorba unui prieten, se poate și mai rău, după cum afirmă autorul.

John
15 noiembrie 2012 • 10:45 PM
Vai ce gol a dat Ibra !!! Senzatie … in Suedia scoala … nu ca la noi !!!

Corina
15 noiembrie 2012 • 11:01 PM
Mihai, invatamintul romanesc a fost vraiste inclusiv in anii ’80. Daca invatamintul are vreun efect asupra societatii, ar trebui sa acceptam ca dezastrul social si economic din Romania, din ultimii 20 de ani, a fost creat de generatia scolita in comunism; la putere in Romania (politicieni, cetateni cu drept de vot, jurnalisti etc.) au fost cei scoliti inainte de ’89.

Pe de alta parte, in SUA exista multe exemple de oameni care nu au studii superioare, dar care au reust lucruri extrem de apreciate: Spilberg a luat Oscarul cu vreo 10 ani inainte sa termine facultatea, Frank Lloyd Wright, cel mai important ahitect american, nu a absolvit niciodata facultatea, Bill Gates, Steve Jobs nu au avut studii superioare s.a.m.d.

Sincer, pe mine ma doare in dosul de bugetara BBW daca brutarul de la care cumpar painea stie sa scrie, daca inginerul care mi-a proiectat viloaia imensa nu stie sa utilizeze cratima. Daca isi fac bine treaba, daca eu sint multumita de activitatea lor, ii recompensez cu placere.

Invatamintul romanesc a devenit un dezastru pentru ca e organizat pe de-a-ndoaselea, adicatelea, cel care furnizeaza serviciul (profesorul), stabileste si calitatea serviciului prestat. E absurd! Pretutindeni, clientul stabileste calitatea. La noi scolile sint organizate ca un lagar, din care elevii vor sa evadeze cu orice pret.

Apoi, un articol din Codul Muncii prevede ca pe fiecare post sa fie incadrat doar un salariat care detine o diploma coresunzatoare cerintelor postului.

Faptul ca statul a crescut numarul de bugetari peste masura, accesul fiind conditionat de existenta unei relatii (coleg de partid, ruda, amic) si de detinerea unei diplome, a transformat facultatile in fabrici de diplome; legea cererii si a ofertei.

Intr-un sistem privat, concurential, in care diplomele nu ar fi fost o conditie impusa prin legislatia muncii, scolile ar fi fost fortate sa faca materia extrem de atractiva, cursurile sa fie predate intr-un mod agreabil…. parca vorbesc despre o utopie SF, desi tarile scandinave se apropie de acest model…

pantazi
19 noiembrie 2012 • 7:36 PM
huh in tarile scandinave nu tre sa ai diploma ca sa fii profesor?

unoarecare
16 noiembrie 2012 • 1:20 AM
Nu am ajuns la facultate, dar nici prost nu ma consider …mi-e sila de semenii mei si ca-s roman !

Anca
16 noiembrie 2012 • 5:44 PM
Din pacate nu doar Statul este de vina. De vina sunt si profesorii de la universitate care nu au picat acesti studenti sau care nu au avut rabdarea de a analiza textele daca sunt plagiat sau nu. Din cunostiintele mele, in cazul in care un student al Universitatii din Bucuresti plagiaza este exmatriculat.
Conform noii legi a educatiei, universitatile primesc fonduri in functie de cati studenti incep un ciclu scolar, si nu cati studenti sunt inscrisi intr-un an. Asa ca scuza: “nu pot pica, deoarece anul viitor colegii nu vor mai avea norma” nu mai tine!
Stiu ca nu e totul roz, dar ganditi-va ce ati putea face dumneavoastra pentru a schimba acest lucru. De exemplu, sa picati studentii care fac greseli grave de lexic sau gramatica sau verificarea lucrarilor de licenta pe care le coordonati si a celor care sunt prezentate in cadrul comisiei din care faceti parte. Incurajarea colegilor dumneavoastra de a pica astfel de studenti.

Andrei#
14 decembrie 2012 • 2:10 AM
In strainatate, exista un soft special care verifica daca lucrarea este plagiata. Se numeste TurnitIN si este dezvoltat de niste studenti de la MIT, daca nu ma insel. De asemenea trebuie sa adaugi, la fiecare lucrare pe care o depui, o declaratie pe proprie raspundere ca nu ai plagiat. De asemenea, nu se considera plagiat acolo unde elevul pune referintele corect. Practic poti concepe un intreg referat din diferite surse atat timp cat specifici care sunt acele surse, iar deobicei ti se cer minimum 5 surse. La prima tentativa de plagiat esti avertizat, la a doua nu mai exista cale de intoarcere si esti exmatriculat. Iar aici pe profesori nu-i intereseaza daca pica sau nu studentii. Aici incep 100, iar in anul 3 mai raman cam 10 studenti.

Marius
16 noiembrie 2012 • 8:04 PM
Textul dumneavoastră începe astfel:

„Le-am cerut studenţilor mei, anul III la Română-Engleză”

Cuvântul cheie din această propoziţie, care dă un alt sens articolului şi sper de gândit autorului …. este MEI

gabriel
16 noiembrie 2012 • 9:13 PM
Poarta spre Comunism este spaga iar forma prin care se intra este prostia.

Grecu Elena
17 noiembrie 2012 • 9:33 AM
Domnilor profesori, din pacate pentru noi, unii suntem “apostoli” iar altii doar “cadre didactice”. Cu intelesul de rigoare, pentru cunoscatori! Tot din pacate, cunoastem cu totii de 23 de ani..ca ceea ce a fost bun si trainic, a fost distrus incet, dar sigur! Calitatea invatamantului nu se datoreaza exclusiv legislatiei si “incorsetarii politice!”, multi arunca pisica in curtea asta! Ati judecat cumva din prisma “slujitorilor breslei”??? Cu tot cadrul juridic strambat, daca existau cadre de calitate, care sa respecte “obiectul si subiectul” muncii lor – copilul.. nu se producea aceasta degradare!
Si, asta v-o spune un dascal care si-a facut datoria cu stoicism, pana a fost exclus pt ca era un dinozaur..sau, mai exact pt ca deranja prin corectitudine si daruire! Omul innobileaza locul si-l sfinteste… daca acesta devine fetid din cauza acelora care nu inteleg … atunci, fir singuratic, mai bine te…”rupi” decat sa te pleci!
Nu a existat atunci constiinta unei “miscari de rezistenta”..nu, pt ca nimeni nu avea timp de asta! Si, uite-asa am ajuns sa-i invatam ortografie pe tinerii nostri …in liceu!
Pacat, pacat ca si invatamantul a devenit obiect de.. marketing!..dar, ce ma mir??? VIATA NOASTRA are ea insesi o “strategie de marketing”, noi suntem doar niste marionete! Atitudine??? Unde, la cine???Cand??? Suntem primii chemati sa facem aceste lucruri, dar… e mai comod cu “merg cu valul”. PACAT!

Gabi
18 noiembrie 2012 • 6:05 AM
@Grecu Elena:
Cred că mesajul tău ar fi avut mai mult impact (succes) dacă ţi-ai fi exprimat ideile la modul personal. Pentru că, oricine care-ţi citeşte rândurile scrise – când la modul plurar (impersonal) – când la modul personal – va constata că, defapt, persoana care a scris (tu) NU este sigură pe ea. Pentru că, [acea persoană] se ‘ascunde’ în spatele pluralului neidentificat (mai multe persoane necunoscute).

Da! “noi”, (adică VOI, “dascălii”) – sunteţi doar nişte marionete! Şi statul face o mare, mare greşeală că încă va mai menţine acolo, pe ştatul de plată. Voi nu aveţi ce cauta să fiţi plătiţi din banul public. Pentru că voi (ar trebui să) deserviţi, să livraţi un serviciu populaţiei. Şi, ca orice prestator de serviciu – voi, bugetarilor ar trebui să puteţi fi traşi la răspundere pentru serviciile prestate (sau neprestate) în schimbul banilor pe care âi încasaţi de la plătitorii de taxe şi impozite.

Uite, hai să-ţi dau un exemplu dragă doamnă profesor: fata mea este studentă la o facultate. Şi, fata mea, din cauza orarului impredictibil – pe care voi, profesorii bugetari âl aveţi acolo unde predaţi – studenţii nu pot, în niciun fel, să onoreze programul de lucru pe care l-ar solicita orice firmă din economia reală! De ce? Pentru că voi, profesorii puteţi să veniţi la ore, atunci când vreţi şi să plecaţi de la ore oricând vreţi – astfel încât niciun student nu-şi poate prezice orarul de curs, să-şi poată găsi (şi menţine) promisiunea respectării unui loc de muncă în economia reală!

Am un dispreţ deosebit faţă de “dascăli”. Dispreţuiesc aşa-zişii “dascăli” (funcţionari de stat). Voi ar trebui ca, mai întâi să încercati să vă vindeţi serviciile (“Marfa”) altcuiva decât Statului (adică pe piaţa reală). Numai aşa veţi putea vreodata să estimaţi valoare serviciilor voastre la adevărata valoare.

Vă mai amintiţi de învăţătoarea aia care a intrat în greva foamei din cauză că nu i se mărea salariul? Exact în felul acesta copiii noştrii observă şi învaţă de la mentorii lor cum că, conflictele se pot rezolva prin ameninţări, şantaj sau violenţă emoţională.

Desigur, daca aşi avea de ales nu aşi încredinţa educaţia copilului meu pe mâna unui aşa-zis “dascăl” bugetar. Bugetari şantajişti care fac greve si protestează pentru ca nu li se maresc salariile. Ce ar invaţa copilul meu de mic? …că aşa ceva este permisibil şi că asta este calea cea bună? Hmmm!?

Copiii NU mai trebuie sfătuiţi, călăuziţi, orientaţi şi instruiţi de nişte propagatori de doctrine învechite. Pentru că, conflictele de muncă nu se pot rezolva cu ameninţări sau şantaj.

Aceşti “sfetnici” (bugetari), ar trebui să-i înveţe pe copii că munca reprezintă o Marfă – un bun prestat contra bani. Si cum niciodată o Marfă nu s-a vândut cu ajutorul şantajului emoţional, copilul ar trebui învăţat de mic să aibă flexibilitate de mişcare pe piaţa muncii. Dacă este capabil dar nu este apreciat într-un loc atunci să încerce să-şi vândă Marfa sa în altă parte sau să se recalifice – NU să se vaite cu mâna întinsă ca un bugetar pomanagiu.

Spuneţi NU învăţămantului de stat cu “dascăli” bugetari!

Spuneţi NU cheltuirii a 6% din banului public pentru a menţine un sistem de educaţie demodat şi falimentar care produce şomeri şi incapabili pe bandă rulantă!

Milton Friedman a pus bazele pe care ar trebui aşezată o educaţie sănătoasă.
O lectură obligatorie în privinta rolului statului în educaţie este aici:
http://www.schoolchoices.org/roo/fried1.htm

miki
18 noiembrie 2012 • 6:14 PM
Aferim!

Dascal Vechi
17 noiembrie 2012 • 6:21 PM
Aveţi dreptate în (aproape) tot ce spuneţi, dle Giurgea. (Cu o singură excepţie: se scrie totuşi “proroc”, nu “prooroc”). Imi permiteţi să vă citez integral pe site-ul meu?

Mihai Giurgea
17 noiembrie 2012 • 7:34 PM
Desigur, citati ce doriti. Iar ca dascal vechi, sunt convins ca stiti sa observati unde incepe si unde se sfarseste un citat. Nu-i asa? De altfel, e destul de clar marcat in text.

Dascal Vechi
19 noiembrie 2012 • 10:49 AM
Corect. Îmi cer scuze. (Oricum, nu o spuneam cu răutate, sunt total de acord cu autorul articolului.)

vladandrew
18 noiembrie 2012 • 4:59 PM
Pai si la ce te astepti,Bautura si manele si femei de sapte stele si bai ala de sus cu spune nu Educatiei Publice vezi ca nu toti avem ipad si iphone incearca tu sa fii profesor cu salariu de 10 milioane amaratule

Gabi
18 noiembrie 2012 • 11:45 PM
@vladandrew:

“incearca tu sa fii profesor cu salariu de 10 milioane amaratule”

Daca matale, sau orice “cadru didactic” nu va convine salariul primit de la stat, atunci de ce nu va dati demisia?!?
Cum am scris mai sus – numai atunci cand veti incerca sa iesiti in economia reala veti realiza care este adevarata voastra valoare.

Din nou: daca nu va convine salariul, de ce nu va dati acum demisia?

miki
19 noiembrie 2012 • 1:49 AM
Apropo de dascali si profesori.Nu mai e ca pe vremea lui Andrei Saguna sau Spiru Haret,fondatori de scoli romanesti care faceau scoala cu ce bani aveau sau strangeau.In zilele noastre Spiru Haret e sinonim cu fabrica de diplome si spaga.Mai ieri Ponta zicea ca Paunescu e mai poet decat Eminescu.Cultura si istoria se falsifica de “invingatori”.A inceput deja cu …….”caloriferul”
Ce a mai ajuns si tara asta.Maine poimane ii ridica statuie lui Nastase ca salvatorul neamului.

Dumitru
18 noiembrie 2012 • 8:42 PM
Sunt absolvent al Facultatii de Electronica din 1969.As vrea sa afirm cu toata responsabilitatea ca in facultate m-am format mai mult singur,m-am perfectionat intr-un Institut de cercetari si am lucrat in multe tari unde am constatat ca nu eram deloc inferior celor de acolo.In acelasi timp va spun ca mai mult de 50% din colegii mei au terminat facultatea fiind aproape “analfabeti” din punct de vedere profesional.Profesorii, in special la anii mari, erau adevarate dezastre, cu facultatea facuta in URSS,programa era invechita.Singurii intr-adevar buni erau asistentii,formati si ei prin propriile forte.Asa ca va rog sa nu mai idealizati vremurile trecute si nu va mai plangeti de cele actuale.Bazele dezastrului au fost puse cu multa vreme in urma.Recunosc, liceul facut de mine a fost mai bun decat cel al fiului meu in anii 80, dar asta se intampla pentru ca mai erau in activitate profsori formati inainte de 1948 (reforma comunista a invatamantului).
Pe de alta parte se formeaza si acum, in hulitul sistem de invatamant actual, specialisti de prima mana, dar tot asa, prin eforturi personale. Stiu ce vorbesc, sunt patron de firma tehnica si nu am locuri pe cat de multi tineri bine pregatiti gasesc,Aceasta este permanenta la noi si,din pacate,nu vad o solutie apropiata a acestei probleme.Totusi n-ar trebui sa disperam,puteti citi acest articol din presa germana (daca nu stiti limba,uitati-va la tabelul de la sfarsit ,coloana de cifre,veti vedea cati oameni furnizeaza Romania Germaniei,acestia fiind oameni pregatiti sa lucreze intr-o piata a muncii selecte,nu e putin lucru).Scopul articolului e altul decat ce discutam noi, dar printre randuri se poate citi ca nu stam asa de rau.
http://www.welt.de/debatte/kommentare/article111232798/Deutschland-muss-noch-staerker-um-Fachkraefte-werben.html

Andrei
27 noiembrie 2012 • 3:54 AM
Asta este si ideea a tuturor universitatilor din afara. Studiu in particular. Studentului i se ofera doar un minimum de informatie si o bibliografie groasa, apoi totul depinde de el. La noi, e taman invers. Studentul se plimba toata ziua de la un curs la altul, iar cand vine vorba de invatat, pur si simplu nu isi mai gaseste timp…

Octavian
21 noiembrie 2012 • 9:28 AM
Oare puteti vedea link-ul de mai jos:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=407218316018833&set=a.398122566928408.89002.140219116052089&type=1

Acestia sunt oamenii, absolventii, doctorii…

un profesor
28 noiembrie 2012 • 5:00 PM
Eu sunt cadru didactic si vad in fiecare an cum ingroasa randurile cadrelor didactice tot mai multi neaveniti.Sunt de vina profesorii care i-au facut absolventi,sunt de vina prostii de ministri care pun accent pe diploma si nu pe cunostinte si aptitudini profesionale,sunt de vina inspectorii care nu se mai satura sa-si umple traista de la acesti incompetenti,sunt de vina structurile care promoveaza membrii de partid si nu pe cei care merita cu adevarat…!
Sunt de vina si parintii care slugaresc peste hotare pentru ca odraslele sa-si mituiasca profesorii,sunt de vina si guvernantii care nu ii stimuleaza pe profesorii care sunt cu adevarat niste capacitati in profesie…Dar nu va temeti,copiii vostri nu vor sa invete de la cei ce le-ar putea fi mentori,lor le plac mai mult aceste lichele care nici nu intra la ore (macar asta-i bine)…!

Andrei
12 decembrie 2012 • 8:32 PM
Si eu am facut o facultate (tehnica) mai mult asa ca sa fie, da’ cel putin scriu relativ corect in limba romana…

monica
19 decembrie 2012 • 2:29 PM
poate ar trebui sa-i amintim domnului Ungureanu ca diplomele de licenta ale acestor viitori profesori vor purta semnatura dumnealui si a colegilor!!!!… e usor sa scrii “uluit ” pe un blog, dar asta nu schimba nimic; absolut nimic!! iti spala poate putin imaginea in fata celor care iubesc sa gaseasca vinovati, nu si solutii!sa-ti asumi consecintele unei atitudini drastice e putin mai dificil probabil,caci asta nu se face pe net ci in “real life”, nu-i asa?

Mihai Giurgea
19 decembrie 2012 • 3:02 PM
Si daca-i amintim, ce? inseamna cumva ca n-are dreptate? inseamna cumva ca universitatile romanesti nu sunt de cacat? din contra!

Cand iti trece un glont prin cap, nu mai conteaza cine e de vina. Conteaza ca esti mort. Iar Romania asta e: moarta.

Radu Mihail
2 ianuarie 2013 • 10:54 AM
Domnule Profesor Ungureanu, va inteleg legitima dilema. Toti oamenii cu bun simt se vor intreba: cum reusesc acei tineri sa ajunga studenti? Dumneavoastra v-ati manifestat, iata, nemultumirea in scris. Mai ramane o intrebare: pe cati dintre acei studenti i-ati picat la examene? Daca sunteti cu adevarat revoltat de acei oameni, daca va respectati principiile, dumneavoastra sunteti cel care ar trebui sa-i impiedice pe analfabetii despre care scrieti sa ajunga profesori! Ar trebui sa se stie ca de Profesorul Ungureanu nu se poate trece fara sa cunosti materia de studiu, incepand din anul intai. Cele scrise mai sus nu reprezinta un repros ci o incurajare. Aveti posibilitatea sa incepeti curatenia, faceti-o! Poate si unii colegi ai dumneavoastra au aceleasi pricipii. Aplicati-le! Si o rugaminte: iertati-mi eventualele greseli! Sunt un om cu ceva mai putina carte si aceea de pe vremea comunistilor.

LoloableStuff
6 ianuarie 2013 • 2:25 PM
Reblogged this on loloablestuff and commented:
Asta e realitatea de care ma lovesc si eu zilnic, dar din pacate nu pot scrie din acelasi punct de vedere fara a fi acuzata de anumite rautati menite sa mascheze propriile lipsuri ale celor vizati..

Diana
7 ianuarie 2013 • 11:21 AM
Ati spus mai sus ca “profesorii (din preuniversitar)nu sunt plătiţi după numărul de elevi”.Gresit!De cativa ani invatamantul preuniversitar este finantat “per capita”,fiecare elev aduce o suma la bugetul scolii.

Mihai///
7 ianuarie 2013 • 10:02 PM
Foarte trist, dar bine punctat. Ce sa zic, traim in Romania. Am fost, suntem, si mereu vom fi o tara mediocra. Nu cred ca avem o tara de analfabeti dar, am dus mereu lipsa de minti “stralucite” care sa ridice prostimea. Sti vorba aia: Unde nu e cap, vai de picioare!

alex
8 ianuarie 2013 • 10:02 PM
Acei elevi au trecut admiterea din simplul motiv ca acum trei ani Ecaterina Andronescu pastorea o perioada de glorie a invatamantului romanesc, marcata de suprimarea liceelor de meserii si transformarea tuturor elevilor in absolventi de liceu, indiferent daca stiau ceva sau nu, toate liceele laudandu-se cu procente-record de promovabilitate, peste 80%, iar la facultate admiterea se facea, si la multe facultati inca se mai face, pe baza de dosar si nu examen. De fapt acei elevi au devenit studenti in baza notelor de la bacalaureat si din liceu, in cazul primelor au facut eforturi deloc supraumane pentru a face rost de fituici. Liceul nu e gratuit, ci doar primii doi ani, iar profesorii, desi teoretic au tot dreptul sa procedeze astfel, foarte rar lasa un elev repetent datorita ignorantei ori a indisciplinei, ci prefera sa le dea nenumarate sanse de-a trece anul, sa le ingroase notele, sau sa-i transfere la alte clase ori licee. Pentru ca daca ar indrazni sa lase repetent ori sa exmatriculeze pe cineva, atunci scandalul ar cuprinde toata institutia si ar pune in miscare hoarde de profesori si, mai ales, parintii loazei. Respectivii elevi vor deveni profesori si vor raspandi incultura si analfabetismul, coborandu-le din liceu catre clasele de generala si primara.

Bogdan Fottescu
24 ianuarie 2013 • 12:44 PM
De vina e sistemul! Gramatica limbii romane, foarte grea, nu se mai preda din clasa a 8 a. Rezultatul se vede. In mod total gresit conteaza notele obtinute de-a lungul anilor. examenul ori nu exista, ori nu prea conteaza! E ca si cum ar conta rezultatele de la antrenament si nu trecerea liniei de sosire! Ori in viata nu conteaza daca ai condus cursa si te-ai impiedecat la finish(sau pe parcurs), conteaza daca esti sau nu in stare sa treci linia de sosire!! La fel cum in fotbal conteaza la final golurile, nu fazele!
Vechiul sistem era mult mai corect; daca esti bun la examen(unde stresul este maxim), OK, daca nu, nu! Nu conta daca ai terminat scoala sau liceul primul sau ultimul, conta daca poti sau nu sa treci obstacolul! La fel ca-n viata!
Acum conteaza mediile. Ori, notele fiind date de diversi profesori in diverse scoli, sunt subiective, uneori corupte(cu sacosa), deci irelevante!
Pe de alta parte, profesorilor ar trebui sa li se acorde salariile si respectul necesar pentru a-si face bine meseria. Asta concomitent cu sporirea exigentelor asupra calitatii actului didactic. Daca vrem profesori buni, foarte buni, trebuie sa-i si motivam, nu poti doar pretinde. fara sa oferi!

Mihai Giurgea
24 ianuarie 2013 • 1:05 PM
Unui angajat care munceste un cacat, nu-i maresti salariul in “speranta” ca o sa sa se indure sa munceasca mai bine. Ci ii dai tot un cacat, dupa care ii dai un sut in cur si angajezi altul.

Asta sta treaba cu profesorii.

Chirpac Silviu
14 iunie 2013 • 12:01 PM
Domnule Giurgea, sa stiti ca mai sunt si Universitati unde se face carte. Eu sunt la Univ. de Constructii …si credeti-ma ca aici e rupere. Nu intru in detalii despre ce si cat e de invatat la fiecare disciplina, dar va pot spune ca 95% care termina aceasta facultate sunt ingineri de calitate. Multi dintre ei pleaca si profeseaza cu succes in afara.Desigur, mai exista si un 5 %…inevitabil. Marea problema in cazul universitatilor din care ies oameni fara cunostine, va spun eu care este: copiatul. In unele locuri se copiaza in draci la examene iar profesorii ii lasa,ca,in felul asta, sa se asigura un tranzit fluent de studenti …:)) La noi la facultate este foarte riscant sa incerci, daca esti prins copiind ti se ingheata anul, adica nu mai poti da nimic in anul univ. respectiv si nu ti se mai recunoaste nimic din ce ai dat.

In fine…ideea e ca intr-adevar lucrurile sunt la pamant in cele mai multe din cazuri, dar sa nu generalizam: Constructiile, Medicina, ASE-ul , poate chiar si Politehnica unde chiar daca merge la greu sa cumperi examene, ramane valabila..In cazul Universitatilor de profil uman in schimb, lucrurile stau foarte prost.

Cost
24 ianuarie 2013 • 3:15 PM
Total gresit!!! E o prostie notorie , sintagma asta : Cica vezi domne nu sunt motivati, Profesorii, Medicii, Politistii, Restul Neamului de Bugetari, Judecatorii, Procurori, etc, etc……
Toate astea se rezolva ATENTIE doar cu BICIUL si EDUCATIA ( atentie nu generic ci cu forta)+ ( toate celelalte sunt PROPAGANDA FALIMENTARA)

Stiai ca in marea majoritate a universitatilor SPAGA conteaza in proportie de cel putin 80% si restul , invatatura?? Stiai ca Profesozaurii te f.t la examene pana te duci cu banul?? Nu conteaza ce teza ai facut, da ce stii tu mai bine ca Profesozaurul??? Stii cumva cat castiga acesti Profesozauri Lunar de se plang toti ca la Moastele Paraschiva?? Te ajut eu , cu miile de euro.
In concluzie nu se rezolva la multi bani cu si mai multi bani (ptr ca astia asa sunt educati, asta le e starea de spirit, a hastora), ci Direct Biciul pe ei ( ceea ce inseamna impunerea unei conduite ) daca ai calcat gresit ai Belito Scurt si fara Echivoc ( adica zbori din invatamint si ti se ia dreptul de a mai profesa acea meserie si in sistemul de stat). Si ai sa vezi dumitale nenicule ce repede se face CURATENIE, o de STRALUCESTE.

La fel si cu Doctozaurii. Zbiara presa fug medicii,fug medici : Eii DRACI care domne??? Pai astia i-au spaga zilnic de-i invidiaza si omologii nemti!!! Cine Fuge de la asa cascaval!! Ai idee cata spaga i-au Doctozaurii de stat zilnic??? Da pleaca astia tineri ptr ca pur si simplu nu-si gasesc serviciu!!! Ce vrea PROPAGANDA SA MOARA DE FOAME in numele cui???

In concluzie si aici aceeasi poveste: BICIUL nenicule. Zbori de sistem la propriu fara echivoc, cei aia sanctiune , morala (a avut vre-un efect)? Nu. Atunci PUNE nenicule BICIUL pe ei , sa vezi apoi cum STRALUCESTE CURATENIA.

Uite cum facem , da copy paste si la celelalte categorii, povestea este indentica iar rezolvarea aceeasi.

Eii Draci o tot frecangim si stimulam de 23 de ani, de am facut un mare DUHOARE de CACAT.
BICIUL ALA E CEL MAI SANATOS!!! apropo stiai ca ustura de faci pe tine??

costel zidaru
24 ianuarie 2013 • 6:33 PM
dl Emi din pacate asta este TARA in care traim pe care o meritam [prin vot ] conducatorii pe care i-am ales asa ca din punct de vd. legal tara functioneaza pe niste principii solide cu legi
pe caiet dar din pacate la OAMENI nu se gandeste nimeni , aceste OTREPE intr-o tara cu OAMENI nu i-si aveau locul .

bogdanleitoiu
24 ianuarie 2013 • 7:57 PM
pana si un critic scrie ca vai de mama lui: “nu i-si aveau locul” (costel zidaru
24 ianuarie 2013); deci se verifica critica: suntem in buda! Toti suntem vinovati! Acum trebuie sa indreptam, nu sa gasim vinovati.

Cost
24 ianuarie 2013 • 9:46 PM
Nea Bogdane !! Imi dai voie sa fac pisu pe limba romana si romania ta ?
Alta cugetare mai inteligenta nu ai gasit !!
Cei asta toti suntem de vina?? Tu Bogdane esti de vine, ptr care platesti , nu cu mustrare ca nu discutam de greseli casnice ci periclitezi EDUCATIA altor cetateni !!!! Numai acasa la tine te poti spala de pacate, in rest platesti, concediat la urgenta si taierea oricarui drept de a ocupa un servici in orice institutie de stat pe vecie.
Ia uite la el toti suntem devina!!!
Ba tu ce esti?? Profesozaur??? Da . Umbli cu Spaga, Ciubuc, Acadele, ……..? Da . Mars afara pe unde ai venit in pas alergaret!!!
Ba tu ce esti?? Polizeus?? Da . Umbli cu Spaga, Clanuri, Trafice,Talhari, Acadele,…..? Da . Mars afara pe unde ai venit in pas alergaret !!!
Ba tu ce esti?? Pai eu Doctozaurus!!! Perfect. Umbli cu ———”—————? Da . Mars ————————-”——————— !!!
Ba tu ce esti?? Pai eu Juditium !!!————–”————————–!!!!

Auzi la el sunt eu de vina de rahatul care il imprastie astiaaaaa.
Ba numai Biciul va educa pe voi hastia interesati, numai Biciul va spala pacatele!! Amin.

George Pogo
25 ianuarie 2013 • 6:43 AM
Beleaua si mai mare este ca ii da afara tot pe aia cat de cat mai buni de obicei, ca analfabetii de care vorbim, in mare parte, au relatii unde trebuie si sunt si lingai de obicei, prin urmare la evaluari ies mai bine ca unu care isi face treaba. Nu e inca in faliment si nu va da faliment ca sunt destui prosti (dupa parerea lor sunt prosti) care isi platesc taxele si impozitele la timp. Si desi ti se cer din ce in ce mai multi bani, ti se ofera din ce in ce mai putin pentru ei. Banii fiind din ce in ce mai putini si trebuind sa ma manance si gura lor ceva mai toti se duc la “baietii destepti”. Cum ar zice unii, just my two cents.

DANY
26 ianuarie 2013 • 11:56 PM
Liceele anaflabetilor socialisti, egalitate pentru toate lumea, nu conteaza ca n-ai performanta, tipic PSD

http://stirileprotv.ro/stiri/social/egalitate-intre-liceele-bune-si-cele-slabe-scolile-cu-rezultate-proaste-nu-vor-mai-fi-sanctionate.html

Lili Craciun
27 ianuarie 2013 • 1:33 PM
Vina e a sistemului de învățământ care girează de 23 ani cantitatea și nu calitatea. Avem mii de absolvenți de drept dar nu avem decât foarte puțini juriști buni, avem mii de absolvenți de medicină dar Ciomii se înmulțesc, avem mii de absolvenți de ASE dar abia dacă știu conturile (de previziuni economice nici măcar nu au auzit iar dacă îii întrebi de o taxă dau repede telefon la fisc să întrebe) avem mii de absolvenți de Politehnică dar nu mai avem ingineri adevărati. Vina e a dvs. căci pentru bani ați scăzut uluitor cantitatea. Lăsați-i repetenți pe toți și faceți asta un an – doi – trei, poate însănătoșiți ceva. Sigur, trebuie un sacrificiu care se va repercuta în buzunarele dvs. dar merită. Vina e a părinților care văd că fiii și fiicele lor sunt aproape de cretinism dar vor neapărat ca odraslele lor să facă facultate. Așa că plătesc mii de euro și la sfârșit ies cu diplomă dar nu-s buni nici de șoferi sau menajere. Cea mai reală a fost povestea unui amic care îmi spunea că-i siderat că într-o discuție cu fică-sa (absolventă de facultate) și-a dat seama că el (absolvent doar de liceu) știe mai multe. Vina e a facultăților private – și a profesorilor de acolo – care în goana după profit, dau drumul unor idioți și-i fac idioți cu diplomă. Vina e a instituțiilor publice care au coborât stacheta la concursuri astfel încât să intre și acești absolvenți cu diplome dar fără nici un fel de competențe.

KESERU
10 iunie 2013 • 9:01 PM
NU DOAR PROF SUNT DE VINA EU CRED CA TOT SISTEMUL. SA NU UITAM CIT DE GREU ESTE DEJA IN SCOLILE GENERALE EDUCAREA SI PREGATIREA COPIILOR. VA INTREB CU CE SUFLET SE DUC PROF LA SCOALA CITA RABDARE LE TREBUIE SI ENERGIE. COPII: SCUZE NU VREAU SA JIGNESC:,UNII DINTRE COPII SUNT IN STARE SA IA LA BATAIE UN PROF SI CE SE INTIMPLA PARINTELE ESTE DE PARTEA COPILULUI OBRAZNIC SI ESTE IN STARE SA JIGNEASCA PROFESORUL. DECI EU CRED CA SI EDUCATIA JOACA UN ROL FOARTE IMPORTANT.

Aleodor Manolea
31 ianuarie 2013 • 4:00 PM
Si sunt convins ca domnul profesor a promovat pe toti studentii analfabeti pentru ca sa pastreze catedra! Profesorii sunt cei vinovati! Cine ii trece clasa pe analfabeti? Cum termina 8 clase animalul si mai apoi liceul si mai ia si diploma de bacalaureat? Cum intra la universitate? Cum promoveaza din anul 1 in anul 2 de facultate daca sunt analfabeti? Cine ii trece clasa fratilor? Pai promoveaza domnii analfabeti pentru ca platesc taxe de scolarizare si la universitatile de stat, taxe din care ia salariu inclusiv domnul profesor care mai apoi se vaita. Greseala s-a facut atunci cand s-a eliminat admiterea cu examen scris la stat si s-a acceptat admiterea pe locuri cu taxa. Tebuie sa revenim la admiterea pe baza de examen si sa avem doar locuri gratuite, chiar daca asta inseamna sa ramanem cu un sfert din studentii de la stat. Mai putini dar mai buni. Dar daca tot ii treceti clasa ca sa va luati salariu mai mare nu facem nimic. Analfabetul nu trebuie sa termine scoala cu diploma de student. El trebuie sa ramana la sapa si saiba. Daca apuca de termina scoala o sa aiba si pretentii, o sa vrea la birou, la conducerea dregatoriilor si in fruntea tarii. Un prost precum cei trecuti clasa de domnul profesor sau de alti profesori la fel de indignati ca domnia sa o sa ajunga presedinte sau ministru candva si atunci va fi mult, mult prea tarziu. Lasati mai multi repetenti si o sa fie bine. Daca e nevoie goliti universitatile. Insa nu mai miorcaiti si acuzati socialistii pentru calicia universitatilor care de dragul taxelor sunt gata sa faca student si ultimul vacar. In ultimii 5 ani nu socialistii au condus! Este imoral ca cei care elibereaza diplomele sa acuze proasta calitate a absolventilor. Este ca si cum cineva reclama proasta calitate a vinului provenit din sticla in care tocmai a facut pipi.

unstudentindignat
12 iunie 2013 • 12:39 PM
Mare adevar graiesti! Ne plangem de prostie, dar o promovam. Si pentru ca lucrurile sa fie mai roz am adaptat si bacul la prostia din tara, nu invers. De ce?!

Teologie Romano Catolica1Ciobanu F. Violeta
26 februarie 2013 • 4:08 PM
nu pot sa cred ce vad, dar stiu ca este adevarat am intalnit cazuri….pacat ca generatiile tinere vor o tara mai buna dar nu fac nimic in acest sens…trist

Elena
24 aprilie 2013 • 9:54 AM
vina…. este a mea, a parintelui ce m-am impaunat cu notele mari nemuncite de copilul meu (copiat la lucrari, referate preluate de pe internet….), a mea, a celui care am bagat capul intre umeri spunand ca daca nu ma afecteaza in mod direct nu ma bag, a mea, a profesorului initial cinstit si entuziast care am permis sa intru in gloata. Eu sunt vinovat, nu statul. Eu am inchis ochii, eu am promovat elevi/studenti desi am stiut ca-s impostori…. si de ce? Pentru ca, incet incet si eu am devenit un impostor, iar daca mai am o bruma de rusine, plang in linistea noptii ca mi-am pierdut respectul de sine si sunt neputincios. Au invins cei multi!

Cristina P.
22 iunie 2013 • 1:08 PM
Ca fost lector universitar subscriu si azi acestui comentariu in totalitate, cu o singura mentiune: am parasit sistemul cacademic tocmai pentru ca NU am promovat impostorii. I-am lasat pe colegii mei seniori sa o faca fara sa mai cheltuie energie pentru a ma inlatura.

Victor D
9 iunie 2013 • 10:20 PM
Când am dat licenţa am vorbit cu diverşi oameni despre lucrarea lor. Le sclipeau ochii povestind ce au pregătit. Când ieşeau de la prezentat lucrarea nu ne mai scliepeau ochii. Eram morţi pe dinăuntru pe profi nu îi interesa ce am pregătit noi în multe luni de muncă. Îi interesa dacă am scris cu Times New Roman de 12 şi ce culori are site-ul. Viitorul e roz….

Mihai
12 iunie 2013 • 1:43 PM
Pai si eu spun acest lucru de mult timp, sotia mea este profesor la un liceu din Bucuresti, a venit inspectoratul si a spus ca toti trebuiesc sa promoveze clasa, profesorii sunt obligati sa promoveze prostia. Si mai mult examenul de titularizare este prost gandit, sotia mea a luat nota 9 anul trecut si nu au fost posturi titularizabile, anul acesta nota ei nu mai conteaza, locurile se impart celor care dau examen anul acesta pana la media 7, adica in cazul in care sunt posturi titularizabile, candidatul cu media 7 de anul acesta o sa prinda un post iar cel cu noua nu o sa aiba post. La examenele de titularizare se primeste spaga la inspectorate, se insereaza foi in lucrari si din cauza asta avem cadre semianalfabete si candidati pregatiti care nu au loc de pile in sistem. Colega sotiei m,ele are doctoratul la disciplina ei si? castiga 1500 lei pe luna avnd in vedere ca are gradele luate etc. Va mirati de analfabetii de la universitate? stati sa vedeti ce promotii o sa vina anul acesta 🙂 ) in clasa a12-a le da dictare la teza fiindca sunt analfabeti nu stiu sa scrie corect.

unstudentindignat
12 iunie 2013 • 12:34 PM
“Tinerii sunt de vina!” este o replica ce o auzim mereu. Insa voi, domnilor profesori, ce faceti sa schimbati, macar in proportie de 1%, situatia? Este tipic romanilor sa gasim vinovati in stanga si in dreapta, dar NIMENI nu face nimic sa schimbe lucrurile.

catalin
12 iunie 2013 • 10:34 PM
sper ca nu s-a referit la salariile profesorilor din invatamantul preuniversitar cand a spus ca statul a marit salariile la bugetari.

Andrei
13 iunie 2013 • 1:58 PM
Sunt curios cati dintre studentii domnului Ungureanu nu au terminat facultatea. Si bineinteles care au fost repercursiunile acestui “studiu” daca il pot numi asa.

Am citit cateva comentarii..si se pare ca este mult mai usor sa te plangi decat sa pui piciorul in prag. Sau eventual sa “emigrezi in SUA”. Nu pot decat sa urez mult succes celor care vor sa emigreze, si sa ma inclin in fata celor care au ramas sa schimbe ceva.

seth
15 iunie 2013 • 9:51 PM
In momentul acesta, nici o universitate romaneasca nu este inclusa in primele 500 din lume.

Clara
18 iunie 2013 • 12:35 AM
Veti spune: ”Cu o floare nu se face primavara!”, dar…
Cum se construieşte excepţionalitatea. În cercetare. În România. ŞTIINŢIFIC ŞI FANTASTIC. DAR NU ŞTIINŢIFICO-FANTASTIC
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cum-se-construieste-exceptionalitatea-in-cercetare-in-romania-stiintific-si-fantastic-dar-nu-stiintifico-fantastic-94753.html

Un Bou Corporatist
22 iunie 2013 • 1:32 AM
Stimabile Profesor,

Va inselati amarnic. Statul are bani si va avea in continuare. Ma asigur eu ca este asa. Eu si cu ceilalti boi corporatisti. Noi am invatat in liceu, am invatat in facultate, ne-am angajat si avem salarii mari. Muncim de dimineata si pana seara si ne castigam singuri painea si banii de intretinere. Iar seara, poate mai ajungem pe la cate un curs la facultate.
Avem salarii mari, din care statul ia 60%, ca sa aiba si ceilalti semeni ai nostri ajutoare.
Noi nu beneficiem de asistenta medicala de stat, ca nu avem timp sa stam cu orele in mizerie si nici nu ne prea convine sa dam spagi grase (ca am muncit pentru banii aia).
Noi nu beneficiem de mai nimic din ce platim. Nu consumam mai nimic. Trebuie sa strangem banii, poate pana la 50 de ani sa avem casa noastra, sa nu mai platim chirie.

Ma rog… In concluzie, stati linistiti dragi analfabeti, sunt niste boi care muncesc pentru bunastarea voastra.

Cu stima,

un muncitor
30 iunie 2013 • 11:26 AM
Nu stiu cum se face ca mereu se isca dispute si se Iasa cu jigniri in discutiiIe de feIuI asta. Si gasesc asta foarte deranjant, caci se ajunge Ia aceIe generaIizari stupide de genuI romanii sint ”asa”, americanii sint ”asa” (ca sa Iamuresc probema Iui ”sint” scris asa cum e si sa nu mi se imputeze ca anaIfabetism, e o chestiune de istorie a Iimbii si o aIegere personaIa bazata pe niste argumente foarte pertinente si nu e cazuI sa Ie expIic acum). Revenind insa Ia articoIuI de fata cred ca nu se mai pune probIema cine e vinovat. Cei 50 de ani de comunism, hotii afIati vesnic Ia putere, mentaIitatea noastra de a tine mereu capuI pIecat, situatia economica mondiaIa. Nu stiu cine e vinovat, poate cite putin din toate si muIte aIteIe. Dar nu asta e important! Da situatia e poate mai muIt decit trista si inspaimintatoare. Inainte de venirea comunistiIor si a invatamintuIui primar obIigatoriu, in Romania trei sferturi din popuIatie era anaIfabeta, asa ca pentru noi nu e chiar o noutate. Intrebarea pe care mi-o pun mereu este ce facem noi, fiecare dintre cei ce avem pretentia ca gindim, ca sa schimbam asta. De pomana ne Iamentam si spunem ca eIevii sint anaIfabeti, probIema o gasesc in Iipsa de motivatie. Sint eIevi care ajung sa termine un Iiceu si chiar o facuItate, chiar de Iitere, fara sa fi citit de Ia cap – coada un roman. Nu asta ma sperie, ci respectuI pentru munca. Aici e probIema! In tara noastra, atit de detestata de scumpii nostri compatrioti pIecati aiurea prin Iume, nu se respecta munca. Imi pare rau sa o spun dragiIor. Daca ai invatat si ai reusit sa obtii o bursa in SUA sau aiurea, nu dispretui tarisoara asta in care ai facut primii pasi in viata si in scoaIa. ComunismuI ne-a impuiat atit de muIt capuI cu notiunea de patriotism, incit a ajuns sa fie aproape tabu, nimeni nu mai vorbeste de patriotism. Dar daca gasesc un vinovat asta e: Iipsa de patriotism si a respectuIui pentru munca. Munca inseamna sa mergi Ia scoaIa si sa inveti, sa citesti o carte si sa te chinui sa exprimi ce ai citit, nu sa furi trei idei de pe net, ipsa de respect pentru munca, ne-a adus in situatia asta dragiIor. De aia ajungem sa descoperim Iucrari pIagiate si cite aIteIe. ”E bine si asa, daca merge.” Toti vor bani, muIti bani, dar fara munca, fara efort. “Arbeit macht frei” spunea cineva si a speriat o Iume intreaga. Daca am munci fiecare, acoIo unde ne afIam, pe o banca de scoaIa, pe un santier, intr-un spitaI, intr-o saIa de curs, in ParIament, oriunde am fi, daca am munci cu daruire, toate astea s-ar schimba. Nu mai cautati vinovati, schimbati ceea ce va sta Ia indemina si poate vom avea o Iume mai buna.

Radu
1 iulie 2013 • 3:34 PM
Problema nu e ca majoritatea studentiilor romani sunt agramati si trogloditi intelectual. Problema e ca statul le plateste facultatea. Si in afara sunt pline facultatiile de imbecili dar acestia platesc bani buni universitatilor, iar institutile nu sunt obligate sa ii treaca. Esti prost, pici si nu iti iei niciun ban inapoi. Nu iti iei diploma, nimic nimic. Universitatile apoi fac un buget foarte bun, pe care il folosesc sa ii subventioneze pe cei cu adevarat inteligenti si care nu si-ar permite sa faca facultatea (burse); investesc in cercetare si isi platesc profesorii foarte bine, pe masura competentelor lor. Dar in Romania cum sa se faca asa ceva? Cand toata lumea se asteapta sa faca facultate gratis? Cand toata lumea se asteapta sa primeasca de la stat cea mai buna educatie?? Nimeni nu face nimic pe degeaba asa ca daca vrei educatie buna scoate banu!

alexandra
13 iulie 2013 • 12:58 PM
Cuvintele definitorii ale educatiei in Romania : vina sistemului, involutie,ignoranta si lista poate continua. E trist sa vezi ca la liceu ai invatat mai mult decat la facultate,sa vezi ca pierzi din ceea ce ai avut… un plus pentru facultati ar fi admiterea,pacat ca doar doua sau trei facultati dau admitere iar la restul,se intra cum se intra. Cand vad ce tipuri de facultati avem ,cad pe ganduri fiind eleva ,cu siguranta voi opta pentru o facultate din afara tarii…

Ovidiu
2 octombrie 2013 • 9:33 PM
Este de admirat ca se mai gasesc oameni cu astfel de gandire,dar de la o astfel de gandire ma asteptam la mai mult. De exemplu respectivii sa-si dea seama ca latratul aici nu este deloc constructiv. Oare ce e de facut?