Diploma de prost

ecaterina andronescu

Un bac pentru oameni, alt bac pentru suboameni!

Asta vrea de fapt, ministra Educației, Ecaterina Andronescu! Asta înseamnă de fapt “bacalaureatul profesional”. Cum s-a ajuns aici si cine e de vina? Pai, ia sa vedem:

  • Existau până in 2009, scoli profesionale. Profesionale pe bune! Unde cei săraci de minte (adică marea masa a poporului) sa poată învăța o meserie pe bune, ca sa poată munci pe bune, sa primească un salariu pe bune si sa trăiască la nivelul la care merita fiecare.
  • Școlile erau ieftine (gândite pentru familiile sărace) si aveau chiar contracte cu firme din economia reala, care ii angajau pe elevi imediat după absolvire.
  • Aceste scoli profesionale au fost desființate. Cine a fost idiotul care le-a desființat? Pai…chiar madam Cati Andronescu, când a fost ultima oara ministru al Educației. De ce le-a desființat? Din doua motive.
  • Motivul oficial: “principiile” socialiste. Egalitatea sociala. Cică toți oamenii trebuie sa fie egali: adică toți trebuie sa meargă la liceu si după aia, toți trebuie sa meargă la facultate. Bineînțeles, o tâmpenie. Pentru ca facultatea nu-i pentru toata lumea. Chiar daca ii pui hățuri unui bou, tot nu-l faci cal!
  • Motivul neoficial: banii comuniștilor. Spăgile. Legea data de madam Cati a alimentat imediat fabricile de diplome, adică facultățile controlate chiar de politruci, indiferent ca sunt de stat sau private. Si unde profesori sunt (surpriza!) chiar politicienii, indiferent de partid.

Consecințele desființării școlilor profesionale:

  • Numărul absolvenților de liceu si al studenților a explodat. Dar simultan, calitatea absolvenților s-a prăbușit. Înainte erau doar “bacaloriati” analfabeți: acum exista analfabeți cu facultăți de relații publice, comunicare, studii europene, jurnalism etc. Forța de munca româneasca a fost descalificata intenționat, exact la începutul crizei economice.
  • Pana in 2009, firmele dădeau la angajare teste de limba engleza. In 2012, Asociația Investitorilor Străini a anunțat ca firmele străine sunt obligate sa dea acum teste de limba…româna. Adică străinii ii testează pe români, la limba româna. Iar românii pica testele!
  • In 2012, numărul absolvenților fără loc de munca a depășit 80.000. Nimeni nu angajează incompetenți cu diploma, indiferent daca e recunoscuta de Ministerul Educației!
  • In schimb, facultățile (indiferent, de stat sau private) s-au umplut de bani. Spăgile date la minister pentru acreditarea universităților s-au îngroșat, iar salariile anumitor profesori au explodat: s-a ajuns peste 7000 de euro pe luna (ASE București). Cu cat livrau produse mai proaste, cu atât încasau mai mult! (vezi Lista celor mai mari venituri ale profesorilor universitari din sistemul public)
  • Printre beneficiarii legii Andronescu, se afla însăși Ecaterina Andronescu. Adică egalitate, egalitate…socialism, socialism…dar nu si pentru socialiști! 

Bacalaureat profesional, fără școala profesionala?

Ce testează, de fapt, bacalaureatul profesional? Nimic! In nici un caz cunoștințele profesionale: pentru ca alea nu mai există. Pur si simplu, nu se mai predau, după desființarea școlilor profesionale.

Deci dai o diplomă, care pentru angajatori este egala cu zero, si o botezi “profesionala”. Si pretinzi ca angajatorii s-o ia in seamă (deși știi prea bine ca firmele disprețuiesc chiar si diplomele de facultate, tocmai pentru ca nu sunt acoperite de cunoștințe reale).

Cat de idiot poți sa fii?

Ce se va întâmpla în realitate, cu BAC-ul profesional?

Nimic. Firmele se vor pișa pe diplomele liceelor, așa cum se pișă acum și pe diplomele facultăților.

Da, învățământul românesc are o mare problemă. Dar soluția nu este “Bac-ul profesional”: o spun 59% dintre români, care s-au pronunțat împotriva acestei idei.

Care e soluția reală?

Simplu: sa recunoști ca oamenii nu sunt egali. Sa-i înveți pe bune o meserie. După ce-au învățat-o, sa-i testezi pe bune si sa le dai diploma de absolvire, tot pe bune. Adică sa reînființezi școlile profesionale!

Iar pe diploma lor sa nu scrie generalități (“absolvent de bac profesional”, auzi tâmpenie!). Ci ceva foarte concret: chelner, frizer, electrician, mecanic, instalator. Si orice altceva are nevoie piața muncii: adică firmele. Ca ele plătesc bugetul Educației, deci ele decid ce au nevoie. Nu un imbecil de ministru! Cine vrea sa se facă specialist in studii europene, sa se facă pe banii lu’ mă-sa, nu pe impozitele companiilor private!

Altfel spus, Ecaterina Andronescu a făcut in 2009 un mare căcat: iar acum trebuie sa-l mănânce.

E nepoliticos sa vorbești așa cu o doamnă?

Pai, ia sa vorbim noi politicos: dumneavoastră personal, doamna Ecaterina Andronescu, sunteți vinovata de trădarea intereselor României. Împreuna cu colegii dumneavoastră miniștri, ați subminat economia naționala.

In timp ce ei distrugeau firmele private cu taxe si spăgi, dumneavoastră le-ați lăsat fără forță de muncă calificata si le-ați distrus competitivitatea. Le-ați lovit din toate părțile! Produsele românești nu se mai cumpără acum nici măcar in România, iar milioane de români au ajuns să șteargă la cur italieni bătrâni si să se prostitueze prin toată Europa: ca de altceva nu mai sunt în stare!

Daca as fi vreun conspiraționist, as zice ca ați făcut exact pre pohta Rusiei: dar nu sunt, deci zic ca ați fost doar hoți si prosti. Prăbușirea economiei românești a dus la prăbușirea nivelului de trai. Iar prăbușirea nivelului de trai o sa va explodeze in față, ca o bombă: o bombă socială.

Va amintiți de tovarășa Elena Ceaușescu? Va amintiți cum fugea si urla de durere, când i-au intrat gloanțele in piept? Va amintiți cum arăta moartă in praf, cu paltonul ud de sânge? Ei bine, dânsa a făcut exact ce ați făcut si dumneavoastră: și-a trădat țara. Iar trădarea, doamnă, se plătește. Chiar și după ani de zile, se plătește.

Iar eu sper ca, atunci când veți plăti, plutonul sa apese pe trăgaci cu toata politețea posibilă.

Catalin
11 octombrie 2012 • 1:32 PM
Eu nu pot sa inteleg cum dracu PSD-ul cand aude de Educatie, nu se gandeste decat la Cati Andronescu….Nu e in stare sub nicio forma sa iasa din cercul asta stramt…
PS: nu-mi vine sa cred ca sunt rpimul care posteaza aici un comentariu… Poate din cauza conditiei mele de bugetar care am timp sa citesc, in timp ce toti ceilalti, oameni la munca in privat, sunt acum ocupati cu munca pe bune… 🙂

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 1:40 PM
Pai abia acum un minut am terminat de editat articolul. Nu stiu cum l-ai citit asa de repede.

I.
11 octombrie 2012 • 2:02 PM
serviciile nu dorm… 🙂

Catalin
11 octombrie 2012 • 2:09 PM
ele vegheaza, si chiar anticipeaza, nu!? 🙂
nu, nu pot sa cred ca un autentic om al serviciilor s-ar da singur in vileag atat de usor…

Mithrandir
11 octombrie 2012 • 2:52 PM
Citit pe diagonală, fast reading, etc. Metode sunt 😛

kyberion
11 octombrie 2012 • 3:00 PM
Nu uita ca au schimbat 3 ministri pana sa ajunga la Androneasca, Terminatorul scolii romanesti. Toti trei erau si mai varza decat ea.

Nu mai au oameni. Dupa 22 de ani de educatie de “strategii politice” toate partidele sunt lipsite de oameni de calitate. Cei profesionisti si care vor sa faca treaba au fost de mult marginalizati si trimisi la plimbare. In locul lor si-au facut loc fripturistii cu o atitudine morala flexibila. Din pacate pentru partide, intersectia geometrica a celor 2 multimi este foarte subtire, aproape inexistenta.

Adrian B
11 octombrie 2012 • 5:12 PM
Da, şi mă irită şi cum, de fiecare dată când se vorbeşte de “investit în educaţie”, de alocare de mai multe procente din PIB, toată lumea se gândeşte automat la “salarii mai mari pentru profesori”.

Dorin
11 octombrie 2012 • 1:33 PM
Per ansamblu sa stiti ca aveti dreptate in observatiile Dvs. Totusi, sa stiti ca exisa si o serie de exceptii, care in timp pot devenii la randul lor o noua regula. In acest sensa va dau cateva surse de informare: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6-5/intoarcerea-la-meserie-patronii-bihoreni-bucurosi-ca-exista-sanse-sa-renasca-meseriasii-103010.html SI http://www.bihon.ro/reinvie-invatamantul-profesional-in-bihor/1139103. Cele bune!

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 1:37 PM
Tu confunzi faptele cu vorbele. Ce-i aia “sanse” sa renasca meseriasii? Adica…sperante? Posibilitati? Criza economica nu-i o posibilitate, e o realitate. Cand or renaste de-adevaratelea, atunci or sa se bucure nu doar patronii bihoreni, ci toti patronii din Romania. Pana atunci, frectie si vorbe goale!

Dorin
11 octombrie 2012 • 1:54 PM
Pai ideea e ca dupa ani si ani de bataie de joc, cel putin in zona aia se incearca ceva. Din primul link, poti observa ca patronii din zona (si de peste tot, dealtfel) au observat si ei carentele pomenite de tine, iar din al doilea link se vede un raspuns – FIRAV – ce-i drept, la nevoile lor. Si daca citesti cu atentie, vei vedea ca tinerii incep sa se indrepte serios spre astfel de variante, si ca parca parca se trezesc ca intr-adevar “meseria e bratara de aur”. Scriai de fapte… cel putin un colegiu tehnic din Oradea a fost total updatat cu apraturi noi pt toate domeniile (serv culinare, service auto, electricieni etc.), renovat total defapt, iar alte scoli profesionale ii urmeaza calea. Dat fiind faptul ca zona este in crestere, ma bucur ca totusi exista un “cap de pod” in directia corecta. Acum sper ca o sa se si tina aia de treaba, ca daca intram iar intr-un cerc vicios asemanator celui prezentat in articolul tau, degeaba… .

Robespierre
11 octombrie 2012 • 1:39 PM
Cand am aplicat prin 2006 la un post de marketing account la Google irlanda, punctajul acordat diplomei mele (care mai insemna ceva atunci, Politehnica Bucuresti, specializare echip. periferice, absolvita in 1992) a fost de…150 p din 500 posibile!
Oare cat valoreaza hartiile de wc de la astea de azi?
Probabil Google i-ar descalifica pe candidati pentru simpla pomenire in CV!
Hahahaha!

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 1:42 PM
Poate ca ar fi bine sa oficializam un asemenea sistem de punctare in invatamant, ca sa stie toata lumea exact cat valoreaza si de ce.

Robespierre
11 octombrie 2012 • 1:54 PM
Ce ai uitat sa spui in articol este cat costa sa ai un copil la o scoala, indiferent daca e gradinar sau PhD…pentru ca pe mine m-au costat manualele la clasa pregatitoare vreo 400 de lei + engleza+ fondul clasei+……….infinitul mayasilor! Vorbim de scoala publica.
Invatamantul “gratuit” ma costa anual pentru cei doi copii cam 2500, adica 500 euro, adica taxa semestriala la o scoala privata…din Austria!

bigbadsheep
11 octombrie 2012 • 5:28 PM
Nu e mult… 500 euro sunt trei luni de grupa mijlocie la grădiniță pentru copilul meu, la o grădiniță convenționată cu primăria. Și asta în lunile…călduroase. În rest se mai adaugă vreo 70 de euro la lună.
Dar este și calitatea învățământului altfel, cel puțin așa văd eu.

chircutz
17 noiembrie 2012 • 12:55 AM
Să nu te mire că ţi-au dat doar 150 din 500 dacă scrii “irlanda”! Am doi copiii, un băiat (30 de ani) şi o fată (27 de ani) care au mai apucat să facă şcoli bune, el este IT-ist la o multinaţională în Bucureaşti iar ea – medic stagiar în Cluj. Eu am absolvit liceul în 1972 şi facultatea în 1977. Am avut colegi de liceu care l-au absolvit cu media generală 6,00 dar au luat din prima la medicină, ASE sau electronică unde concurenţa era de 8-20 pe un loc. Eu am dat ca fraierul la chimie (doar 5 pe loc la Iaşi) şi am lucrat tot timpul în cercetare pentru perfecţionarea tehnologiilor de fabricaţie de la Combinatul chimic Râmnicu Vâlcea, devenit Oltchim după Revoluţie (sau ce dracu’ o fi fost!) pentru a avea Roibu şi alţii (boureni, videni etc) ce fura! Ţară de lichele, ţară de secături… Ne merităm soarta cu vârf şi îndesat! Pentru mine, singurul mesaj valabil al atât de frecatei “opere” în liceu “Mioriţa” este acela că două treimi din poporul român sunt formate din hoţi şi criminali şi o treime din proşti! Excepţiile sunt o cantitate neglijabilă şi nu fac decât să confirme regula.

Gabriel
12 iunie 2013 • 11:19 PM
Buna ziua. Ma numesc Gabriel si am 18 ani. Tocmai ce am terminat Liceul Teoretic George Calinescu din Bucuresti (astept cu nerabdare BAC-ul si vreau sa vad la ce imi va folosi diploma). Am o singura intrebare la dumneavoastra. Daca dumneavoastra credeti ca poporul roman isi merita soarta cu varf si indesat, noi , generatia mea si cei nascuti dupa 1990 cu ce am gresit sa meritam asa o soarta? Ce am facut noi (generatia dupa 1990) sa primim un asa zis “sut in fund”? De ce viitorul nostru este compromis din cauza unor nemernici? Eu va garantez ca nu tot poporul roman isi merita soarta, fiindca sunt oameni, ca mine, care nu au puterea sa faca nimic, dar, de asemenea, sunt si oameni care au putut sa faca ceva si nu au facut din cauza intereselor personale. Incet incet, greselile generatiilor apuse cad pe umerii generatiilor viitoare, lucru anormal. Generatia din momentul de fata este indobitocita de niste oameni necinstiti, oameni care nu au ajuns unde au ajuns fara un suport, evident nu al generatiei de dupa 1990. Este adevarat ca cei nascuti dupa 1990 pun botul la tot ce li se spune si cred toate minciunile spuse de clasa politica, dar nu meritam asa soarta. Nu meritam sa fim niste imbecili care nu pot sa traiasca pe puterile lor. (Va rog sa scuzati orice greseala, scriu de pe un telefon cu touchscreen defect)

Andrei
12 iunie 2013 • 11:55 PM
Salut, Gabriel.

Sunt cu cativa ani mai mare ca tine s-au ridicat intrebarile astea si in randul prietenilor mei.

Fara sa am cunostinte in economie sau politica, o sa zic ca situatia in care ne aflam depinde de multi factori, dar urmarindu-mi colegii de generatie, tind sa cred ca nu e intr-atat de neagra pe care ti se pare tie.

In linii simple, desi suntem o generatie care ne maturizam in conditii de criza, austeritate (la nivel european) si… incompetenta (ca eu nu as numi toate deciziile luate in ultimii ani drept rea-credinta), coruptie (la nivel national) avem avantajul fluxului de informatii si de oportunitati venite odata cu intrarea in UE. Odata pe bancile facultatii (si daca ai fost norocos, chiar din liceu) vei vedea ca sunt o groaza de ong-uri, asociatii, grupuri, numeste-le cum vrei, care sa te ajute sa-ti dai seama pe ce planeta te afli. Nu stiu care a fost evolutia in materie de membri ale acestor onguri de-a lungul anilor. Dar in momentul in care eu, personal, implicandu-ma in cca. 7 proiecte nationale din clasa a 9-a pana in momentul fata si am cunoscut sute de elevi/studenti care pornesc din start cu o mentalitate “hai sa schimb ceva”, lucrurile nu pot duce decat in bine.

Cat despre cei care pica BAC-ul, sau trec prin facultate ca satarul prin unt (ca sa evit cacofonia cutitului), stau si ma intreb intre el si un alt individ implicat in diverse proiecte, cine va avea castig de cauza?

Pe langa asta as avea in considerare si studentii din strainatate. Ma astept ca o parte dintre ei sa se intoarca. Spun asta pentru ca unii dintre ei nu se intorc cu replica “e greu acolo, las’ ca ma descurc aici” ci “e frumos, dar tot in Romania vreau sa schimb ceva”.

Adrian B
11 octombrie 2012 • 1:46 PM
Sunt plini stâlpii de anunţuri cu cursuri de zidari, barmani, bucătari, frizeri. Cursuri contra cost. Mediul privat a găsit soluţia suplinirii şcolilor de meserii. E un fel de învăţământ privat, căruia statul nu îi face concurenţă neloială. De fapt, nu îi face concurenţă deloc. Cine nu ia Bacalaureatul normal, să se înscrie la astfel de cursuri. Valorează mai mult decât o diplomă de Bacalaureat profesional.

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 1:49 PM
Deci asta inseamna ca 4 ani de liceu sunt pierduti si le punem cruce! Desi sunt platiti din bugetul de stat, adica exact de firmele private. Pai ceva nu prea suna bine aici.

Adrian B
11 octombrie 2012 • 2:03 PM
Corect. Ar trebui ca cei care nu reuşesc să promoveze Bacalaureatul să fie obligaţi să plătească retroactiv studiile pentru cei 4 ani. Până şi facultăţile de stat îi pun pe studenţi să-şi plătească restanţele, deci nu ar fi o premieră ca un elev la stat să trebuiască să-şi plătească studiile.

Ar trebui să fie traşi la răspundere şi profesorii care i-au trecut clasa. Practic, prin trecerea clasei, profesorii certifică faptul că elevii şi-au însuşit cunoştinţele necesare, lucru contrazis de rezultatele la Bacalaureat.

Alte soluţii ar fi creditele de studii, decontate (de stat sau oricine altcineva) dacă elevul promovează examenele (examene care trebuie organizate corect).

Eu
11 octombrie 2012 • 3:09 PM
Învățământul obligatoriu e de 10 clase, deci, doar 2 ani de liceu sunt pierduți (nu că asta ar încălzi pe cineva cu ceva).

Nu e corect să fie trași la răspundere vitele proaste de elevi, că nu e vina lor că genetic sunt urmașul unui bou și al unei vaci.

E corect să fie beliți ăia care le dau diplome de oameni, ei fiind vite. Ar trebui să înceapă cu directorii liceelor, care le cer profesorilor să dea note de trecere vitelor, pentru a le îndemna spre țarcul final, diploma de bacalaureat, că cică, altminteri, “se știrbește reputația liceului”. Adicătelea, el nu mai ia bonus de la minister pentru număr cât mai mare de vite bacalaureate.

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 3:16 PM
De fapt, daca nu stii sa scrii si sa socotesti corect, nivelul tau real e de clasa a doua, indiferent ca statul te-a obligat sa faci 10 clase. Inseamna ca pierduti sunt in realitate 8 ani, nu doar liceul. Pur si simplu nici nu trebuie sa treci de clasa a doua, fara ortografie si tabla inmultirii. Ramai repetent, pana inveti!

Pentru majoritatea romanilor, mai bine s-ar face doar o scoala primara serioasa si atat. Ca oricum nu se lipeste de ei ce invata dupa aia – biologie, chimie, istorie, limbi straine. Astia sunt bani aruncati.

Mihal
12 octombrie 2012 • 12:14 PM
Ce propui tu e o invitatie la nesfarsita coruptie. Profesorii vor pretinde de la elevi (sau elevii/parintii le vor propune profesorilor) sa le dea jumatate din costul sutdiilor drept spaga, ca sa fie siguri ca elevii promoveaza.

Pe de alta parte, inspectoratele scolare vor avea tot interesul sa evalueze prost lucrarile elevilor, pentru ca acestia sa pice si sa plateasca. In contrapartida, elevii vor incerca sa mituiasca inspectoratele, ca sa-i evalueza corect.

Orice idee care se bazeaza pe onestitatea functionarului de la stat e gresita de la bun inceput. Nu poate exista “cadru corect de evaluare” cand mita rezolva mai bine necesitatile imediate ale partilor implicate.

Ceea ce trebuie sa realizezi/realizati/realizam cu totii este ca tot ce atinge statul se vestejeste si moare intr-o mare de incompetenta si coruptie. Solutia este un sistem privat, in care fiecare isi plateste studiile. Adica asa cum a fost din zorii omenirii si pana in zorii statului social.

Niciun privat nu-si permite sa ofere elevului decat exact ceea ce cere piata, pentru ca altfel da faliment. Putin diferit de ce argumenteaza dl. Giurgea, pana mai acum 1-2 ani piata cerea hartii fara valoare, pe care sa scrie “Universitatea de doi lei”. Pentru ca cel mai mare angajator a fost statul, iar oricum concetatenii nostri proletari isi cam doresc cu totii sa lucreze la stat. Asa ca privatul a oferit ce i s-a cerut: o fabrica de diplome. Ajutat si de madam Cati si de ceilalti.

Dar ia sa nu mai fie statul angajator si absolventii sa crape de foame daca au terminat ceva inutil, asa cam ca in Spania. Ia sa vezi cum fabricile de diplome dispar imediat si apar scoli care predau ce se cere.

Mihai Giurgea
12 octombrie 2012 • 12:46 PM
Sunt perfect de acord, nu argumentez deloc diferit de tine. De fapt, se vede cu ochiul liber ca diplomele inutile devin utile, doar pentru ca le recunoaste statul. Statul e principalul angajator al analfabetilor cu diploma. El i-a invatat sa aiba pretentii la functii de …manageri. Universitatile private produc rahat, doar pentru ca statul a creat cerere de rahat. Si a si creat toate conditiile pentru productia de rahat (aici e meritul lui madam Cati).

La privat, cand idiotii isi gasesc de lucru, isi gasesc pe joburi necalificate: e plin la CORA de vanzatoare cu diploma de drept, de comunicare, de jurnalism, de pe la diverse universitati. 😀

Pentru ca firmele private iti ofera fix cat meriti cu adevarat. Daca statul n-ar fi angajat milioane de oameni inutili, n-ar mai existat nici diplome nemeritate. Ca n-aveai ce sa faci cu ele.

Mihal
12 octombrie 2012 • 1:23 PM
Raspunsul era pentru mesajul lui @Adrian B, dar asa le-a organizat WordPress.

Chow-chow
3 mai 2013 • 12:57 PM
Mon cher, daca ar fi cum spui tu cu plata retroactiv pentru ce-i ce nu iau ,,bacaloriatul” ar ramane Romania fara elevi, cladirile universitatilor ar fi transformate in silozuri de grau. Ar fi prea super masura asta.

Bastos
11 octombrie 2012 • 1:48 PM
E o shema la mijloc. Dupa ce vot aproba acest bacalaureat profesional vor introduce o prevedere in legea invatamantului ca facutatile tehnice sau cele care au un profil similar cu liceul absolventilor pot accepta acesti elevi.
Simplu.
Sah.Si mat. In doua mutari.

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 1:50 PM
Adica practic dai diploma de bac gratis si il bagi pe imbecil direct la Politehnica? Dupa care esti obligat sa-i dai si diploma de inginer gratis? Hahaha…

Sah si mat intr-adevar: dar pentru absolventi! Ca nu-i mai angajeaza nimeni.

Calaretul negru
11 octombrie 2012 • 1:56 PM
Tot la aceasta varianta ma gandeam si eu (si mare ar fi mirarea daca la anu’ nu ar fi valabila “tarasenia”). Dupa ce Funeriu a introdus (si foarte bine a facut) supravegherea video numarul absolventilor de “bacaliroat” a scazut simtitor. Iar aceasta madama a cautat portita legala pentru a creste, din nou, acest numar. Ca doar nu vor da faliment aceste fabrici de diplome inutile….
Dar degeaba mai iau astia diplome ca nu-i angajeaza nici dracu si nici sa munceasca la “munca de jos” nu le place, ca, vezi doamne, nu e de educatia lor.

Dorin
11 octombrie 2012 • 2:00 PM
Poate dar nu f probabil. La multe “Poli-uri” inca se da examen de admitere. Acuma daca sunt doar de forma sau nu, asta u ma pronunt pt ca nu am foarte multe date.

Adrian B
11 octombrie 2012 • 2:08 PM
La Universitatea Politehnica Bucureşti se mai dă examen doar la Automatică şi Calculatoare, Electronică şi Telecomunicaţii, şi parcă şi Transporturi. În rest, se intră pe bază de dosar. Toate facultăţile de la UPB sunt grele, dar exigenţele profesorilor diferă. Că dacă nu au studenţi, îşi pierd catedrele. Aşa că unde se intră cu dosar, se iese în cele din urmă inginer, chiar dacă nu la termen.

Mithrandir
11 octombrie 2012 • 2:55 PM
Și unde se intră cu examen se iese inginer. Sunt mulți care au terminat AC pe diverse metode și lucrează la Microsoft acum (ca agent de vânzări)

claudiu steflea
11 octombrie 2012 • 3:21 PM
La Timisoara la Automatica si Calculatoare anul trecut au fost 0.8 candidati pe un loc. Si oricum din puhoiul care intra (cam 400 de locuri daca imi aduc eu bine aminte), termina undeva la 220.

Adrian B
11 octombrie 2012 • 3:28 PM
Da, dar la Automatică şi Calculatoare profesorii îşi permit să fie exigenţi, că au cu cine. Mai lasă repetenţi, dar nu îşi fac griji că se desfiinţează serii întregi şi rămân ei fără obiectul muncii. Pe când la alte facultăţi, profesorii mai fac “concesii”, de dragul propriilor scaune. Repet: materiile sunt foarte grele la toate facultăţile tehnice, doar că evaluările sunt mai mult sau mai puţin conforme cu standardele. Şi de aici şi produsele inginerilor sunt mai mult sau mai puţin sigure.

E o vorbă la Poli: “Dormi studentule în pace / Ţara inginer te face!”

Adrian B
11 octombrie 2012 • 3:29 PM
precizare: Vorbeam de Politehnica Bucureşti

Mithrandir
11 octombrie 2012 • 4:22 PM
Clar. Cunosc cazuri de la FILS unde a fost forțat profesorul tânăr să plece pentru a rămâne studenții.

kyberion
11 octombrie 2012 • 6:26 PM
Si eu am terminat Automatica si Calculatoare si nu mi s-a parut foarte grea. Din contra sufera de aceeasi boala ca alte facultati, poate difera doar nivelul. Dar si la crema cremei stam prost: cursuri invechite care nu au nici o utilitate in meserie, profesori ramoliti, examene luate pe copiat si relatii.

Din fericire, majoritatea studentilor se prind repede, ca nu la scoala fac scoala, si se apuca sa studieze singuri si/sau se angajeaza de prin anul 3 majoritatea. Cum sunt in general baieti destepti (si fete, dar prea putine) ajung departe. Dar nu multumita sistemului educational de stat!

Stefan
11 octombrie 2012 • 3:48 PM
La asa ceva ma gandeam si eu. Si mai e o varianta, sa faca universitatile programe de licenta separate pentru acesti absolventi.
E atat de usor sa vindeci un simptom (lipsa diplomelor de BAC) decat boala in sine (suma problemelor din interiorul sistemului educational).

bazil
12 octombrie 2012 • 12:47 PM
Deocamdata facultatile sint in pozitie de ‘pat’ iar DNA ministu foloseste forcepsul balamucului profesional pentru noi nasteri . Nu conteaza retardul …..bani sa iasa.

Sebi
11 octombrie 2012 • 1:56 PM
invatamantul este deja distrus din temelii, asta vedem la o simpla analiza a rezultatelor de la bac…restul, ce ati scris reflecta perfect realitatea…
eu nu dau 2lei pe scolarizarile afisate in CV celor ce vor sa se angaje, ma uit in ochiilor si le pun intrebari direct la obiect iar testele sunt ticluite incat nu poate raspunde decat din experienta…
nu mai merge cu pacaleala; daca n-are experienta poti vedea in ochii lui ca poate sau nu

Eu
11 octombrie 2012 • 3:50 PM
Rezultatele la bac nu sunt dovadă pentru nimic. Asta e o gândire greșită folosită de politicieni și de analfabeții care au apucat să dea bac-ul înainte de camerele de filmat ale lui Funeriu. A, ba da, sunt dovadă pentru ceva: pentru cât de irelevant e sistemul nostru de învățământ, că încearcă să îi mintă chiar pe elevi că ei ar ști ceva..
Am văzut mulți analfabeți cu diplomă de bac care fac mișto de alții la fel de analfabeți ca ei, dar care au nimerit să dea bac-ul în perioada asta cu camere de filmat și, evident, nu l-au luat.
Cam la asta e bună diploma de bac: să le permită analfabeților de modă veche (care o au) să facă mișto de analfabeții de modă nouă (care nu o au).

Aproape jumătate de absolvenți de liceu cu diplomă de bac e un scor spectaculos de bun. Și e încă fals.
Sper să ajungă repede la valoarea mai corectă de circa o treime.

Încă nu înțeleg de ce “trebuie” să aibă toată lumea diplomă de bac. Și nu înțeleg de ce atâția se dau de ceasul morții dacă majoritatea nu au diplomă de bac. Cu ce îi deranjează pe ei asta?!

Nu știam cine a desființat școlile profesionale, dar știam că merită să fie executat pe loc, fără proces, pentru asta.
Dacă ziceți că tot curva lu’ Vanghelie (“garantat Vanghelie”; vă mai amintiți?) a făcut asta, e și mai bine.

iani
11 octombrie 2012 • 2:05 PM
Sa nu ne ascundem dupa degete si sa spunem adevarul in fata : avem prea multi tineri, avem prea multi barbati, prea multe femei, prea multi batrani !!!! Tot ce se face pentru acesti “in plus” se numeste popular “labareala” sau mai academic “ad-labam” …. Cei ce au diploma de bac-pe-bune pot folosi termenul elegant de “ad-labam” iar cei cu diploma profesionala il pot folosi pe celalalt ” labareala”…..

Adrian B
11 octombrie 2012 • 2:24 PM
Ar putea la BAC-ul profesional să le dea subiecte ca aici:
http://www.peteava.ro/id-883072-iata-cum-vor-arata-subiectele-de-la-bac-in-2013

… dar s-ar putea să nu-l promoveze nici pe acesta.

Gabi
11 octombrie 2012 • 2:35 PM
Un singur lucru nu agreez in ceea ce spuneti.
Un om care nu se califica prin aptitudini la o facultate nu este automat prost.
Daca prostia care ne deranjeaza este atitudinea celor ce au despre ei o imagine mult mai buna decat realitatea pe care o evaluam noi ceilalti, s-ar putea sa gasim mai multi mai multi prosti inteligenti decat prosti neinstruiti.
Iar smecheria asta romaneasca, cred ca prezentul o demonstreaza cel mai bine, e o forma foarte “avansata” de prostie.

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 2:41 PM
“Prostia care ne deranjeaza”? Maestre, prostia nu e o problema pentru ca deranjeaza pe altii: ci pentru ca il omoara chiar pe prost.

Prostia nu este o slabiciune sociala, cum o consideri tu: ci una economica. Prostia se masoara in bani, nu in diplome. Prost e ala care nu reuseste sa supravietuiasca din banii lui. Si are nevoie de banii mei…”saracu’”.

Iar eu n-am chef sa-i dau!

Dorin
11 octombrie 2012 • 2:50 PM
Degeaba D-le Giurgea ziceti Dvs de fabrici de diplome. Ca tot merge treaba. Ia poftim de aici neica: http://www.econtext.ro/finante-banci/fiscalitate/anaf-tot-mai-multe-firme-nu-si-mai-platesc-datoriile-catre-stat-vezi-cati-romani-nu-si-platesc-taxele-la-timp.html — “El a aratat ca ANAF incepe sa treaca de la profilul economic pe care ar trebui sa il aiba la profilul juridic, angajand in ultima perioada tot mai multi juristi pentru a reprezenta institutia in litigii cu firme.” Deci studiile juridice sunt la moda 🙂 )). Asta e buna. Bravo ANAF. Si inca una haioasa din articol: “Prin programul de reformare a institutiei, programat pentru urmatorii patru ani, ANAF vizeaza sa atinga un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% in prezent, potrivit reprezentantului Agentiei.” HAHAHAHAHAHAHA!!

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 2:54 PM
ANAF se contrazice chiar cu Ministerul Muncii, care sustine ca angajatii la negru sunt de peste doua ori mai multi decat cei legali. Deci evaziunea reala este peste 100%, nicidecum 20% cum se lauda ANAF.

Si cum sa cred laudele ANAF, cand cele mai mari retele de evazionisti sunt chiar cele organizate la Ministerul de Finante (vezi cazul Blejnar)? Adica hotii se lauda ca au pus capat hotiilor…asa ca sa dormim linistiti…si sa lasam si fereastra deschisa…

kyberion
11 octombrie 2012 • 6:32 PM
Eu zic ca reprezentantii ANAF degeaba fac studii juridice. Mai bine ar face sa ia cursuri de karate si judo. Ce credeti, ca daca se duc pe la o firma din asta cu vreo 10-20 angajati la negru, ar supravietui daca ar inchide firma cand afla angajatii ca singurele posturi disponibile au disparut din pricina unui contopist de la fisc?

Gabi
11 octombrie 2012 • 3:31 PM
Daca prostia se masoara in bani, atunci sunt un prost in fata tuturor baietilor smecheri cu sau fara diplome si doctorate.
Daca se masoara in ‘pretentii’ atunci mai am o sansa.
Daca cineva se simte bine cu 8 sau 10 clase si o meserie bratara de aur care ii asigura un trai bun lui si familiei, ce drept am eu cu n facultati si doctorate sa-l trec in categoria prosti doar pentru ca nu are bacalaureatul?
Asta e tot ceea ce am subliniat.

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 3:33 PM
De ce crezi ca ai o sansa, daca prostia se masoara in pretentii? Crezi ca prostii n-au pretentii? Te asigur ca sunt plini! Unii cer 1500 de euro pe luna!

Cat despre baietii smecheri: daca au ajuns sa-ti bage mana in buzunar, daca i-ai lasat si daca nu te-ai aparat, sorry, atunci chiar ca esti mai prost ca ei. Indiferent ce diplome ai tu!

Cine nu e in stare sa supravietuiasca, nu se poate lauda ca…a murit de destept. Niciodata nu mori de destept. Mori doar de prost.

Gabi
11 octombrie 2012 • 4:19 PM
Una vorbim , basca ne intelegem.
Daca esti multumit de tine si nu ai pretentii sa ti se dea , sa ti se faca , eu cred ca esti mai “bogat”. Eu nu am pretentii pentru diplome, scoli, ….Daca ceea ce stiu si imi asigura traiul e sau nu certificat printr-o diploma n-are nici o importanta.
Baietii smecheri ne baga zilnic noua , si tie si mie mana in buzunar. In aceasta situatie suntem amandoi prosti “cu diploma”.
Acum am citit pe hotnews ca din TVA, ANAF colecteaza 54%, eu sunt un prost care platesc TVA 100%.
Cat de supravietuire… fac tot ce tine de mine si restul las lui Dzeu.
In categoria asta a prostilor definiti de tine, din pacate, intra multi pe care ii stimez.
in 89 au fost si din cei care s-au pricopsit, si altii care au murit sau au ramas invalizi pe viata, spune tu cine-i inteligent si cine-i prost. Ca sa nu mai vorbim de cei din 49-50…
Cei ce au profitat de sistem lor pentru a lua pe gratis sunt inteligenti sau prosti?
Eu nu am incercat sa iau, nu am luat si cu toate astea am indrazneala sa nu ma consider prost.

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 4:21 PM
Te inseli: poate tie iti baga mana in buzunar. Mie nu, ca mi-am mutat firmele si toti banii din Romania. Nu mai platesc de mult taxe statului roman. Acum le dau muie foarte relaxat: si n-are nimeni ce sa-mi faca!

Gabi
11 octombrie 2012 • 4:50 PM
Vezi, imi pare bine ca am ajuns amandoi la aceeasi concluzie:
romani inteligenti = cei ce fac bani in tara + cei ce pleaca din tara
romani prosti = cei ce nu fac bani si nici nu pleaca din tara
restul lucrurilor nu conteaza , doar banii.

Adrian B
11 octombrie 2012 • 4:49 PM
Cei care au profitat de sistem nu au fost inteligenţi, pentru că şi-au tăiat craca de sub picioare. Au parazitat prea mult, iar gazda le moare. Au fost cel mult norocoşi, dacă au furat şi au murit de bătrâneţe, până să vină nota de plată.

Eu
11 octombrie 2012 • 4:04 PM
“Prost” nu e un calificativ absolut. E relativ la ce vrei să faci. Se aplică foarte simplu dacă nu ești retardat sau handicapat fizic într-un mod care să te incomodeze.
Vrei să intri la facultate? Da? Nu ai reușit? Ești prost. Simplu.
Vrei să fii pilot de curse? Da? Nu ești în stare să depășești o mașină? Ești prost. Simplu.
Vrei să mănâncă și gura lu’ tine o șaormă? Da? Nu poți decât pe bani de la prieteni? Ești prost. Simplu.

cristinel
11 octombrie 2012 • 2:46 PM
Firmele germane din Brasov si-au rezolvat problema: http://www.sgk.ro/ro/
Scoala profesionala pe model german. Profesori selectati de firme. Elevi selectati de firme. Elevi angajati direct dupa ce termina scoala. Punct.

Mihai
11 octombrie 2012 • 2:50 PM
Sunt sanse sa-l promoveze pe asta….Oricum dementiale exemplele de subiecte de BAC 🙂 ).
Cat despre scolile profesionale in caz ca nu stiati la inceputul anilor 2000 Romania a primit bani pt refacerea laboratoarelor a 200 de licee pilot profesionale.
Personal am fost la un liceu din Ineu (pe langa Arad) iar acolo stateau in cutii de la standuri didactice pana la roboti industriali kawasaki si alte produse FESTO. Aveau marfa in jur de 230.000E dar habar nu aveau ce sa faca cu ea pentru ca nu le aratase nimeni si sincer nici nu aveau vreun mare chef.
Poate ar trebui sa faca la Romania te iubesc un reportaj cu aceste licee care au primit totusi ceva si nu au fost in stare nici macar sa le bage in priza… Din punctul meu de vedere corpul profesoral ar fi trebuit data afara in secunda 2.

Ion STANCA
11 octombrie 2012 • 3:06 PM
Unul dintre copii mei, dupa BAC, a data examen de admitere la ASE (de gura mea) si la SNSPA (in limba de lemn a politrucilor lui Ceausescu, salvati de Iliescu, asta s-ar traduce: Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative). A ales SNSPA, specializarea “Comunicare”. Toata familia si rudele m-au incaierat ca sa o las sa faca ce-i place.

Nu puteam accepta sa las politrucii romani sa-si bata joc de educatia copilul meu si de banii mei. Atunci am decis sa faca studiile la Londra.

claudiu steflea
11 octombrie 2012 • 3:16 PM
Ha ha. Imi place la nebunie articolul mai ales partea de incheiere. Este absolut superba. Ca scoala romaneasca produce tampiti aia stim cu totii, dar tampitii sunt incurajati de catre sistem. Nu pot sa uit in 2003 cand am terminat liceul cum toti erau innebuniti dupa diplome. Sa ai cat mai multe diplome. Am terminat un colegiu teoretic cu profilul de matematica informatica, si aveam colege care mergeau la ASE, si care erau asa de mandre ca or sa aiba o diploma in plus de atestat profesional de ajutor analist programator. SI eu ma uitam la ele si ma gandeam : “voi bubuiti de prostie in programare dar sunteti mandre ca aveti o diploma???”.(evident pe sistemul de invatamant toti au luat 10 la atestat). Si atunci normal ca se produc numai tampiti cu diploma, care pe urma au pretentii la angajare: “pai cum ca eu am diploma”. Si toata lumea stie cum se ia bacul (in 2003 a fost jaf national pe sistemul cu grile, si cei de la bucuresti s-au speriat ca nu a durat decat un an) si atestatul profesional sau ce facultati de doi lei avem. Si atunci e normal sa te pisi pe ele de diplome ca nu reflecta in nici un fel nivelul de cunostiinte.

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 3:21 PM
Claudiu, daca ai sti cate proaste din astea au venit la mine sa se angajeze, iar prima lor intrebare era: care e salariul minim pe economie pentru absolventii de facultate cu master? (desi ei nu produsesera inca nici un leu).

De aia e vital sa fie desfiintat salariul minim!

claudiu steflea
11 octombrie 2012 • 3:33 PM
Vara asta m-am dus pe acasa si m-am intalnit cu una din colegele de liceu mai sus mentionate. Lucra vanzatoare intr-un supermarket. Cu tot ASE-ul si toate diplomele lu peste. Ceea ce romanii nu inteleg e ca nu poti sa creezi plus valore cu non valori, Iar noi momentan producem non valori din scoala, si doi nu poti sa fi platit cu mai mult decat produci decat daca lucrezi la stat. De aia toti analfabeti s-au facut bugetari.

Adrian B
11 octombrie 2012 • 4:13 PM
Nu ştiu ce e mai amuzant: că se aştepta ca în mediul privat să fie plătită conform studiilor (ca la stat), sau că se aştepta să primească un răspuns onest de la cineva care avea interesul să îi ofere un salariu cât mai mic 🙂

Adrian B
11 octombrie 2012 • 3:20 PM
Traian Băsescu a refuzat să promulge actul normativ referitor la înfiinţarea Bacalaureatului profesional. Dacă în schimb reprimeşte aceeaşi lege, nu mai are voie să refuze promulgarea ei. Interesante regulamente avem! Sunt curios dacă Ecaterina Andronescu & CO vor avea tupeul să i-o retrimită.

ram2000
11 octombrie 2012 • 3:32 PM
Planul este foarte simplu. Urmeaza o ordonanta prin care si cei cu Bac Profesional sa aiba dreptul sa dea la facultate. Si gata am rezolvat problema facultatilor cu cifra de afaceri in scadere. In cel mai rau caz, cei cu bac profesional or sa aiba acces numai la anumite specializari in anumite conditii. dar in mod normal o sa vina ordonanta sa fie egali cu ceilalti…

Adrian B
11 octombrie 2012 • 4:30 PM
După care se va da o lege care să le permită şi un examen/proiect de licenţă/diplomă/rezidenţiat, pentru a ajunge: Doctor Profesional, Inginer Profesional (că Subinginer Profesional nu sună bine), Economistă Profesională, Avocat Profesional, Profesor Profesional, Jurnalistă Profesională etc

ad.rian
11 octombrie 2012 • 3:37 PM
Clar si limpede. Ca cititor, satisfactie maxima, ca alegator, furia ca idiotii asistati intretin hotii neimpuscati.

Legea
11 octombrie 2012 • 4:10 PM
Vad ca sunt multi gen “petarda” pe aici…adica fac zgomot mare fara nici un efect. Bacul profesional e destul de bine gandit. Se for face scoli de meserii din care se vor scoate specialisti la fel ca in tarile occidentale. Voi nu vedeti ca nu avem un mecanic care sa stie exact ce face si ce anume e stricat? Sau un expert in orice domeniu, decat pe foaie. Practica face de 100 de ori mai mult decat teoria. Si e bine sa aiba si ei o diploma sa fim si noi vazuti altfel in Europa nu doar ca niste amarati muritori de foame care umbla la furat. Diploma de Bacalaureat Profesional arata ca omul acela are cunostinte in domeniu aprofundate si poate merge mai sus decat un muncitor necalificat.

Mihai Giurgea
11 octombrie 2012 • 4:19 PM
Iata ca prostul nu e prost destul, pana nu e si fudul.

Mocan din Apuseni
11 octombrie 2012 • 4:47 PM
Multe dintre licee sunt, de facto, niste gradinite in care adolescentii merg pentru a socializa si a-si putea lua alocatia. Si unde uita si ceea ce au invatat in scoala primara. Diploma aceea de Bacalaureat Profesional inseamna o hirtie care atesta absolvirea gradinitei cu succes. Trebuie sa recunoastem ca d-na ministru e chiar originala.

miki
11 octombrie 2012 • 4:58 PM
Bacul profesional este o gaselnita pentru a accede la facultati tehnice.Altfel nu ii dadea denumirea de bacalaureat.E o confuzie voita.Cand absolvi un curs de specialitate ti se da denumirea respectiva conform cursului sau scolii profesionale absolvite….electrician tamplar ,sudor, frizer,lacatus, s.a.m.d. Ce inseamna pentru un angajator ….bacalaureat profesional?Come on….. se vede de la o posta cui se adreseaza…..facultatilor tehnice.

Adrian B
11 octombrie 2012 • 5:19 PM
La interviurile de joburi va fi la modă întrebarea “Facultate ai, dar liceu ai?”

DANY
11 octombrie 2012 • 6:25 PM
Ce treaba are o hartie in plus cu meseria in sine?, pai omul acela de care zici tu dobandeste meserie dupa ce obtine o hartie in plus?
Aici se vorbeste de o hartie in plus, hartia aia in plus se obtine cu 0 (zero) ore in plus de practica! Scolile de meserii au fost defiintate!
Se obtine cu 1 ora prezenta la ora examenului!

Calaretul negru
11 octombrie 2012 • 6:47 PM
@Legea, la jobul tau de bugetar nu gasesti meseriasi? Pai e simplu, seful tau a angajat pe baza de diploma (inutila) nu pe baza de profesionalism.

DANY
11 octombrie 2012 • 4:43 PM
Am avut chiar azi la interviu un “inginer” care dorea sa se angajeze ca vanzator la unul din magazinele mele 🙂 )
Nu l-am angajat tocmai pentru ca are facultate 🙂 ), era disperat, nu-l angajeaza nimeni si era nevoit sa se mute la tara la parinti!

Robespierre
11 octombrie 2012 • 5:20 PM
Tu chiar esti patron? Ciudate criterii de angajare ai, auzi “pentru ca are facultate”…
Eu am angajat candva ingineri pentru ca au trecut un test, mi-am scos stiloul de colectie din birou si le-am spus sa mi-l vanda. Doi au reusit binisor, restul s-au fastacit complet…

damn
11 octombrie 2012 • 6:28 PM
omule, cand iti faci un partid? vreau sa ma inscriu:)

DANY
11 octombrie 2012 • 6:45 PM
Nu l-am angajat pentru ca dorea ceva provizoriu. Pe banii si munca mea nu angajez indivizi care sa-si ocupe apoi timpul si mintea cu cautarea altui job! Eu am nevoie de stabilitate, nu de rampa de lansare! Astia cu facultate se cred destepti cum sa faca cariera din vanzator 🙂 ) !

Daniel
11 octombrie 2012 • 7:16 PM
Ce om crezi ca isi doreste sa iasa la pensie de pe acelasi post pe care s-a angajat prima oara? Toti aspira la ceva mai bun si pleaca mai devreme sau mai tarziu, sau cel putin asa ar trebui sa fie. Eu unul nu as avea incredere intr-un angajat care are de gand sa moara de batranete in firma mea. Ala e un om care nu are ambitii/aspiratii in viata, “munceste” de forma, intr-un cuvant neproductiv.

Daniel
11 octombrie 2012 • 7:28 PM
Eu ma bucuram intr-un timp cand am vazut ca fabricile de diplome (facultatile) au ramas fara clienti din cauza bacului, dar acum m-am intristat iar. Mi-am dat seama ca astia fac si mai multi bani ca inainte cand trebuia sa tina 3-4-5 ani un student ca sa ia 2-3.000 roni pe an plus banii de la guvern plus cei de la UE. Acum, fiind multi fara diploma, a crescut numarul doritorilor de diplome luate pe neveu si sunt multi directori de liceu si rectori care ar incasa vreo 5.000 euro pe o diploma pe care nu trebuie decat sa puna o stampila si o semnatura.

Imparatul e gol
11 octombrie 2012 • 7:29 PM
Cu sau fara bac normal sau profesional in romania sunt cu mult mai multi bugetarii care cadtiga sau au salarii mult mai mari decat orice intreprinzator! Credeti ca aceasta stare de lucruri se va schimba curand? (curand insemnand in urmatorii 2-3-5 ani) Eu sunt sigur ca nu!

Elena
11 octombrie 2012 • 7:59 PM
Sunteti probabil pensionar, ca nu prea sunteti la curent. Eu sunt profesoara la scoala nr. 2 din Braila si n-am mai primit salariul de o luna. Iar sotul meu lucreaza la CET si n-a mai fost platit de doua luni. Au facut oamenii miting, au aparut la stiri, dar nu s-a rezolvat nimic. Salariile tot nu s-au dat. Pana acum ne-am imprumutat, dar am doi copii, cum credeti ca o sa-i mai tin? Copiii nici nu mai indraznesc sa mai ceara ceva, doar s-au uitat la mine sa le spun daca avem de mancare azi. Traim intr-o mizerie cumplita.
Daca statul nu mai are bani, de ce nu ne spun macar? De ce ne obliga sa muncim pe gratis? Si dvs credeti ca mult timp o sa va mai dea pensia? Daca pana la sfarsitul lunii nu ne luam salariile, o sa venim la Bucuresti sa le dam foc. Macar sa ne omoare, sa scapam de chin!

Imparatul e gol
11 octombrie 2012 • 8:10 PM
In primul rand nu sunt pensionar si mai am inca multi ani pina atunci. In al doilea rand nu astept nici un fel de pensie de la nici un guvern si nu platesc taxe nici unui guvern. In al treilea rand imi cer scuze pentru exprimare – am vrut sa spun bugetarii care conteaza! Politisti, procuori, judecatori, consilieri locali, primari, si toata sleahta de genul asta plus cei care se descurca sa capuseze multinationalele (sunt si din astia cateva mii bune) si pe care eu ii consider tot bugetari, plus cei care au access la robinetul bugetului. Sunt cateva zeci de mii in romania si ei conteaza si ei fac legile. Restul e nesemnificativ.

Victoras de la oras
11 octombrie 2012 • 8:34 PM
Eu nu prea inteleg cum poti sa te mai duci la servici daca nu esti platit !!!!! Caut alt loc de munca . Miting ? Asta inseamna vorbe goale . Ii doare pe ei undeva ca faceti miting . Dar daca nu s-ar duce toti la munca ? Dar toti ! Fara sa faca miting ,fara sa se adune la locul de munca ci pur si simplu sa stea toti acasa macar trei ,patru zile. Ma refer la cei de la CET.Mai ales ca vine frigul . Dar uitasem ca ar trebui sa fim uniti.Cei care nu va dau banii sunt foarte uniti si siu cu cine au de a face .

BigBadSheep
11 octombrie 2012 • 10:25 PM
O întrebare de bun simţ – vă schimbă cu ceva situaţia actuală dacă statul vă va spune că nu mai sunt bani? De ce aşteptaţi confirmarea realităţii de la altcineva când o trăiţi şi o suferiţi? Şi mai ales – de ce mai aşteptaţi ceva?
Miting şi altele – frecţie la picior de lemn sau, cum spuneau grecii despre “revoltele populare din iarnă” – Gay Parade. Se fac mitinguri de ani de zile şi nu se schimbă nimic. Faceţi-vă o alianţă cu ceilalţi profesori şi deschideţi-vă o şcoală privată, fiţi eficienţi (şi ar trebui să fiţi că altfel nu intră cashul) şi veţi avea bani. Dacă nu, graniţele sunt deschise – încă!

Robespierre
12 octombrie 2012 • 9:38 AM
Stimata Doamna, sotia mea dupa absolvire (Univ.Al.I.Cuza, Iasi, master fizica) a facut naveta vreo 2 ani de la Focsani la vreo 20 km intr-o comuna. Primea pe atunci 300 lei lunar, a spus stop, a venit in Bucuresti, s-a dus la interviu si s-a angajat din prima la o firma privata de echipamente analitice de laborator. Acum e directoare de multinationala…
Sa stiti ca oamenii valorosi au locul lor asigurat, va incurajez sa o luati de la capat daca va incadrati aici, daca nu…veti fi in continuare umilita de un sistem in dezintegrare.

Elena
12 octombrie 2012 • 10:51 AM
Va multumesc pentru sustinere, ne-am gandit si noi la asta si pana la urma asa o sa facem. Desi iubeam meseria asta; am doi olimpici la clasa mea cu care faceam ore suplimentare gratuit. Stiu ca invatamantul s-a dus in jos si ma doare, dar eu personal am incercat sa tin stacheta sus, cat am putut.
Dar ce poti sa faci tu ca profesor de provincie, cand distrugerea vine de sus, de la Minister? Parca o fac intentionat, de la an la an, numai reforme si legi care de care mai stupide. Daca a visat ministrul ceva noaptea, a doua zi da lege. Invatamantul a ajuns cobaiul partidelor.
Eu am dezavantajul ca nu sunt asa de tanara ca sotia dvs. Am 45 de ani, deci o sa-mi fie destul de greu sa gasesc altceva. Dar, cine stie, Bucurestiul e mare…

Robespierre
12 octombrie 2012 • 1:59 PM
Nu exista varsta pentru oamenii curajosi si capabili. Si mai ales, nu exista sfarsit ci doar inceputuri. Dati un anunt la “Anuntul Telefonic” pentru meditatii, veti fi uimita cati vor suna pentru ca in Bucuresti toti vor sa-si mediteze copiii, profitati de pe urma slabiciunilor sistemului si nu sistemul de dvs.

Lucian
11 octombrie 2012 • 7:41 PM
Sper ca cei ce vor compune plutonul de executie, vor fii cu recompensati cu diplome, deastea de bac, profesional….de-a lui Androneasca, semnate chiar de ea……postmortem.

Ion STANCA
11 octombrie 2012 • 7:51 PM
Se potriveste mult mai bine aici ce s-a spus in articolul precedent!

@zanshin: “Apropo de mentalitate. Acum 10 ani aveam un chinez coleg la firma si toti ii dadeau sa faca cite ceva (desi postul lui de inginer nu prevedea sarcini suplimntare) si ii ziceam “vezi ca astia (englezii) se folosesc de tine” si el zicea”asta e sansa mea colega” si ridea. Si muncea chiar si 12 ore daca era nevoie. Eu nu l-am inteles atunci. Toti rideau de el si faceau glume.
Dupa 2 ani a plecat in China, si-a facut firma lui si acum este firma concurenta a celor care profitau de el. Si munceste la fel de mult. Dar acum nimeni nu mai ride de el. Acum toti se tem.”

@Mihai Giurgea:
“Sa stii ca exact ca si colegul tau am facut si eu, ani de zile. Si am sfarsit inghitindu-i pe aia care se credeau smecheri ca muncesc eu in locul lor.
Asta e valabil si la nivel de popoare.”

absolvent 2008
11 octombrie 2012 • 8:13 PM
Spanzuratio pe doamna cati ca poate asa o sa le vina mintea la cap si o sa faca ce trebuie pentru educatie,eu sunt unul dintre cei norocosi care au facut scoala pe bune si au luat diploma de bac pe bune,doar ca muncesc in portugalia din cauza ca in anumite locuri nu sa facut scoala si sa stiut de firme care nu au prea vrut sa ma angajeze sau ofereau salaiul prea mic,bun articol,fara cenzura:)

Gica
11 octombrie 2012 • 8:44 PM
O mica observatie: scolile profesionale adevarate (care aveau eficienta recunoscuta pe piata muncii) au fost desfiintate in anul 2003 (tot de doamna super-ministru Andronescu), an in care au fost infiintate “scolile de arte si meserii” – o mare prostie (caracteristica gandirii revolutionare a partidului din care face parte doamna super-ministru). “S-a experimentat” 5 ani pe cei care, in mod normal, ar fi fost bine sa invete efectiv sa faca ceva (sa invete o meserie ceruta de piata muncii) si, incepand cu anul scolar 2008-2009 au fost desfiintate si scolile de arte si meserii (tot de doamna super-ministru).
Sunt perfect de acord cu toate motivele si consecintele expuse. Din pacate asta-i realitatea. Si consecintele sunt foarte grave si au bataie lunga !

Gica
11 octombrie 2012 • 8:50 PM
O mica observatie: scolile profesionale adevarate (care aveau eficienta recunoscuta pe piata muncii) au fost desfiintate in anul 2003 (tot de doamna super-ministru Andronescu), an in care au fost infiintate “scolile de arte si meserii” – o mare prostie (caracteristica gandirii revolutionare a partidului din care face parte doamna super-ministru). “S-a experimentat” 5 ani pe cei care, in mod normal, ar fi fost bine sa invete efectiv sa faca ceva (sa invete o meserie ceruta de piata muncii) si, incepand cu anul scolar 2008-2009 au fost desfiintate si scolile de arte si meserii (tot de doamna super-ministru). Si uite-asa i-a bagat pe toti in aceeasi oala; toti elevii trebuie sa faca liceul, sa-si ia bac-ul si, bineinteles, sa intre la facultate (ca sa aiba saracii universitari de la facultatile particulare 3-4 norme).
Sunt perfect de acord cu toate motivele si consecintele expuse. Din pacate asta-i realitatea. Consecintele sunt foarte grave si au bataie lunga !

Marius C.
11 octombrie 2012 • 9:32 PM
In Sibiu avem o fabrica de reciclare a hartiei care face angajari. La interviul de angajare, prima intrebare este: ce fel de dizabalitati aveti?
Daca n-ai dezabilitati (fizice), esti refuzat si nu te angajeaza. Cica ei angajeaza doar handicapati, ca le suporta Statul si cateva fundatii straine salariile.

Am facut pariu cu doi amici (care se plangeau ca nicicum nu-si pot gasi un job) ca n-si pot gasi de lucru nici pe gratis (adica voluntari).
Au pierdut pariul, nimeni n-a vrut sa-i angajeze pe gratis (sa invete meserie). 🙂

Emil stoica
11 octombrie 2012 • 9:53 PM
Ce naiba se poate astepta de la Abramburica??

Si-a plagiat si ea teza de doctorat ca tot omul, vezi Nasul Tv, marturie zdrobitoare:

http://www.nasul.tv/2012/07/02/dezvaluiri-bomba-la-nasul-un-coleg-de-catedra-o-acuza-pe-ecaterina-andronescu-de-plagiat/

Apoi, sunt multi ratati complet depasiti de tehnologie si stiinta, ca H…nu mai stiu cum, prietenul ei sindicalist, care toata ziua apare la Tv. Le trebuie studenti ca sa mai faca un ban, escrocii.

Necazul ca daca vor vota legea, vor discredita complet diplomele romanesti de inginerie.

La Poli Bucuresti sau Timisoara mai sunt cateva sectii dure si profesori care mai pastreaza inca stacheta, foarte grele examene. Vor fi invadati de bacalaureati profesionali care nu stiu sa scrie bine, analfabeti.

miki
11 octombrie 2012 • 10:14 PM
Asa ofensiva a USL impotriva a tot ce reprezinta educatie si cultura n-am mai auzit/citit de prin anii ’50.Citeam pe vremuri niste carti vechi inainte de revolutie….se preda in scoala prin anii 50-60 ,maretele realizari al poporului rus frate si prieten.Ei inventasera totul in chimie in fizica,inginerie ei au cucerit tor au batut pe toti.Falsificarea istoriei si stiintelor in toata regula.
Acum mai nou Marga zice ca romanii din Transilvania au inventat caloriferul…si se mira de ce nimeni nu promoveaza aceste marete realizari romanesti.Cica sa-i denuntam si sa -i combatem pe cei care zic altfel.
Ne asteapta vremuri “proaste”.

cumparatoarea profesionista
11 octombrie 2012 • 10:25 PM
Ati uitat un mic amanunt: că Cati a fost recomandata in campania electorala pe toate afisele de academicianul Marean “Almanahe” Vanghelie 🙂

cumparatoarea profesionista
11 octombrie 2012 • 10:26 PM
iar cacofonia e din respect, desigur…

stefan60
11 octombrie 2012 • 10:50 PM
Seara buna
Am cautat pe site italiene echivalentul bacalaureatului profesional mioritic . Nu am gasit nimic .
Am vorbit cu fica mea care a studiat din gradinita pina la terminarea liceului in Italia . Iarasi nici o lamurire . An ajuns la concluzia ca Romania e cu un pas inaintea altora care stau la marginea prapastiei si ne privesc . 😆
Cum a reusit tara asta sa fie condusa de imitatii de intelectuali si parveniti , ceva inexplicabil . 🙁

iha-ahi
11 octombrie 2012 • 11:54 PM
Ba e explicabil, alesii sunt oglinda poporului! Poporul e format din imitatii de intelectuali si parveniti.

Eu
12 octombrie 2012 • 11:49 AM
Ca voi.
Căutați înainte să vorbiți!
Francezii au 3 tipuri de bac și oarece restricții la facultăți în funcție de bac-ul dat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Baccalauréat#Overview

Problema e că la noi facultățile cer “diplomă de bac”. Dacă nu se modifică regulile de intrare la facultate, orice diplomă de bac va fi bună, deci nu se schimbă nimic; doar că vor fi diplome de 2 culori (probabil o să aibă culori diferite, ca să demonstreze că e diferență între ele 🙂 ) ).

Avocatul
12 octombrie 2012 • 1:11 AM
Pai avand in vedere ca “bacaloriatul” provine din scoala franceza ar trebui sa cauti acolo bacaloriatul pentru to(n)ti si o sa il gasesti

Acum sincer corpul profesoral si parintii sunt total detasati de realitate unii se cred salvatorii natiei prin educatie (desi cum bine zic unori americanii ca aia care nu pot sa faca ei invata pe altii
Eu de exemplu pot sa spun ca la facultatea mea umanista de drept au fost eliminati cam toti practicienii adevarati si pastrati niste nulitati care habar nu au pe ce lume traiesc nu mai au contact cu realitatea invata din manuale sau uneori mai si dicteaza notite in secolul 21 deceniul 2
Din pacate pt mine am realizat ca majoritatea prifesorulor mei pareau destepti doar in facultate in sala de judecata sunt mai prosti decat ii credeam si ii visam in facultate

Marius Craciun
11 octombrie 2012 • 11:06 PM
Noua Ordine Mondiala.

adrian
11 octombrie 2012 • 11:22 PM
asa e in orice tara.asa e normal.e plina romania de avocati scosi pe banda rulanta la tot felul de universitati obscure in schimb nu exista ospatari,electricieni,instalatori etc
nu toti au acelasi nivel intelectual.de aceea cel care nu vrea sau nu poate accede la o universitate se va pragati sa iasa un bun meserias

maxu08
12 octombrie 2012 • 5:28 PM
ce ai cu avocatii? ti-am facut ceva? 🙂

Morom3t3
11 octombrie 2012 • 11:33 PM
Firmele vor ajunge sa isi scoleasca viitorii angajati. Cunosc o firma de croitorie din Severin care face asa. Cat timp te invata sa croitoresti, te plateste cu 700 lei -brut.

Dan
12 octombrie 2012 • 7:15 AM
Dar atunci de ce sa mai platim impozite? De ce mai avem buget pentru educatie? De ce ne zbatem sa-l mai si marim?

Mariana
12 octombrie 2012 • 7:16 AM
Ai dreptate, Dan. Daca tot ne ocupam noi singuri de scolarizare, atunci sa ne platim impozite tot noua, nu statului.

evil
12 octombrie 2012 • 9:03 AM
foarte interesant cum si-a facut plinul andronescu prin cedarea catre o facultate particulara a unor etaje din caminele studentesti din Regie (etajele superioare) in schimbul renovarii acestora. ca Politehnica nu avea buget pt renovare, desi un punct de restanta era platit cu 60ron (si erau materii care aveau 4-6pct) si erau mii de studenti cu restante.

T.P.
12 octombrie 2012 • 3:25 PM
@Elena:
Doamna profesoara, va asigur ca si in Bucuresti e dezastru, la institutiile de stat. Sunt medic la spitalul Grigore Alexandrescu si va spun sincer ca nu mai avem nimic. Nici ser fiziologic, nici medicamente, nici macar apa calda, ca pe vremea lui Stefan cel Mare. In saloane e frig ca la Polul Nord, cine se interneaza acum, risca sa se imbolnaveasca de pneumonie. In cateva zile, bolnavii vor incepe sa moara si noi nu putem sa-i ajutam decat cu comprese reci.Suntem in faliment, iar Casa de Sanatate ridica din umeri, nu mai au bani sa ne dea.
Statul e cu adevarat in incetare de plati, s-a terminat cu el, astia sunt nebuni cu alegerile lor din decembrie. Eu deja sunt in discutii sa plec in Germania.

alex c
12 octombrie 2012 • 3:42 PM
Asta-i capitalismul, spitalele de stat nu sunt eficiente. Solutia e privatul, unde concurenta va genera preturi mici

remark
12 octombrie 2012 • 3:51 PM
http://www.realitatea.net/mru-am-citit-marx-in-tinerete-si-mi-a-folosit-in-viata_1028792.html

Un banc cu talc: Banc franţuzesc ! *O poveste despre două găini * – Camarade! dacă ai avea două case , ai da una revoluţiei? – Da! Vine răspunsul tovarăşului. – Camarade! Dacă ai avea două maşini de lux, ai dona una revoluţiei? – Da ! răspunde tovarăşul. – Dar, camarade! dacă ai avea un milion de euro în cont la banca ,ai dona jumătate revoluţiei? – Da ! răspunde mîndru tovarăşul . – Camarade! dar dacă ai avea două găini ai dona una revoluţiei? – NU ! răspunde tovarăşul. – Dar de ce donai o casă, deşi ai aveai două , donai o maşina deşi aveai două , donai jumătate din bani şi de ce nu donezi o găină ,deşi ai două ??!! – Pentru că găinile le AM !! MORALA : Este foarte uşor să fii socialist cu proprietatea, munca şi banii altora !

victor2011
12 octombrie 2012 • 4:42 PM
O tampenie. Ar fi cazul sa intre statul in faliment total . In rest ce importanta mai are daca nu am facut nimic atunci ce vom face acum? Stam pe net si scriem monoloage pe bloguri. Sintem o tara aruncata la cos nu ala de 3 puncte ala de langa ghena blocului. Absolventii de astazi au rentabilitate scazuta pe piata muncii fiindca i-a indobitocit sistemul . Partea buna este ca sint pragmatici multi s-au decis sa apuce calea agriculturii si fermelor individuale . Problema este ca intre clasele sociale incepe sa apara semintele conflictului .

Rodrick
12 octombrie 2012 • 7:56 PM
hahaha…! Abolventii de azi sunt foarte calitativi. Uite, un subinspector de politie (a.k.a. ofiter), proaspat iesit de pe bancile Faculatii Alexandru Ioan Cuza, ce functioneaza pe banii nostrii are 1800 net salar. Eu nu cred ca la banii aia poti fi chiar socotit neproductiv. Va rog nu mai poluati forumurile. Trebuie sa ne simtem bine, toata lumea pan Rromania 🙂 ). Kumba-ya, Kumba-ya… 🙂 )

George GMT
12 octombrie 2012 • 8:36 PM
Io tot am spus si am scris ca cea mai mare minciuna din istoria moderna a omenirii, este asa-zisa democratie! Cum dracu sa fim toti egali, unde a vazut cineva democratie in natura?! Pana cand nu vom intelege acest lucru simplu si nu vom lasa natura sa faca selectia naturala, o s-o tot taraim asa…
Daca vom aplica in continuare, Patul lui Procust in relatiile economice si sociale, vom avea aceleasi probleme ca pana acum. Asistenta sociala distruge un popor, distruge un om, in nici un caz nu-l ajuta, ci dimpotriva il face dintr-o fiinta sigura pe ea, intr-un cersetor.
Daca relatiile economice ar fi libere, daca firmele ar fi lasate in pace, poate ar fi rau o perioada scurta, dar in cativa ani oamenii s-ar obisnui cu munca, cu disciplina, cu seriozitatea, s-ar apuca iarasi sa invete serios o meserie, iar pe termen lung ar duce-o toti mai bine. Dar problema acestui tip de societate rezida in faptul ca atunci oamenii devin liberi, nu mai depind de pomenile de la stat si astfel nu mai sunt usor santajabili de catre politic.
Statul social nu ajuta pe nimeni, ci doar pe cei care-l conduc, adica pe hotii de politicieni.

Andrei
13 octombrie 2012 • 8:42 AM
Dar de cănd oamenii care învaţă o meserie pentru succes pe piaţa muncii sunt slabi de minte? Nu o spun eu ci prietenii mei de facebook care sunt absolvenţi, şi cărora le-am distribuit articolul!
Si de curiozitate: Cu facultatea unde te califici în România?

Gabi
13 octombrie 2012 • 8:27 PM
Asa este…..nai draga mai !

paraschiva
18 octombrie 2012 • 4:51 PM
Am citit articolul dar nu am timp sa citesc si comentariile. Chiar mai sus este unul care , intamplator , este in nota a ceea ce as vrea eu sa semnalizez.
Domnule Giurgea , sunt convinsa ca , ar fi o mare greseala , sa se acrediteze ideea ca , cei destepti sunt buni pentru licee , facultate si cei mai putin destepti sunt pentru scoli profesionale. Lucrurile sunt mai nuantate ( ca mai mereu in viata).Sa nu uitam ca de zeci de ani noi nu mai avem MESTERI, nici liber- profesionisti si nici angajati pe la firme. E grav! Sa ne aducem aminte de proverbul : ‘ meseria , bratara de aur”. Cata inteligenta , spirit practic si , uneori , artistic sunt necesare pentru a putea practica cu succes o meserie! Sa nu uitam de cei care , neavand conditii financiare , s-au indreptat spre o scoala profesionala , ” s-au vazut cu painea-n mana”si , daca au nazuit sa studieze mai departe , au facut liceul – la seral – si apoi , unii , au facut chiar si facultate! Cu ce eforturi! Si multi dintre ei au fost profesionisti , unii de elita! Poate tocmai pentru ca au reusit sa cunoasca o profesie la toate nivele ei de exercitare.
In ce ma priveste , am avut norocul sa studiez liniar( in sensul ca n-a fost nevoie sa fac eforturi altele decat cele obisnuite) . Am cunoscut astfel de oameni care au avut toata consideratia si admiratia celor din jur. Au stiut , la locurile lor de munca , sa formeze atat caractere cat si cariere.
Ma intreb de unde vor lua dascalii si mesterii care sa-i scoleasca pe viitorii ucenici si , mai apoi , meseriasi?
De scolile de maistri , nici nu mai zic! Erau unii asa de buni ca inginerii isi scoteau palaria in fata lor!

riansaute
10 noiembrie 2012 • 7:30 PM
Ce facultate credeți că merită urmată de către un proaspăt absolvent de liceu? Când mă gândesc la asta am în vedere două lucruri: să-i asigure un salariu fenomenal și să-i permită să imigreze oriunde ușor.

Presupun că ceva legat de IT sau inginerie întrunește criteriile menționate mai sus.

Mihai Giurgea
10 noiembrie 2012 • 9:34 PM
E simplu de stabilit salariul oricarui om: 10% din cati bani aduce firmei. Asa ca un absolvent de facultate, care aduce de obicei praful de pe toba, nu trebuie sa aiba un salariu fenomenal in nici un caz. Ci trebuie sa fie fericit daca-l angajeaza cineva.

Dorin
11 noiembrie 2012 • 2:35 AM
Mi se pare cam putin 10% din cat aduce firmei… suna a comision de curva primit de la peste… mai corect mi s-ar parea un 30%-35%, dar in ambele directii… daca pierde bani sa dea la fel de mult din cati o pierdut inapoi.

Cat despre praful de pe toba, nu pot zice ca sunt de acord, cel putin nu in domeniul in care activez, si mai ales nu cu toti absolventii (in fiecare generatie exista cam 5% din absolventi care sunt extraordinari si inca 5-10% care sunt de la buni in sus… singura lipsa a acestoara e experienta si eficienta care vine cu experienta, dar cei foarte buni isi ating repede potentialul si devin profitabili – ma voi da pe mine ca exemplu in continuare). Eu stiu in limite destul de exacte ce profit (nu venit, profit) am adus primului meu angajator ca student, nici macar ca proaspat absolvent si eram altundeva acum daca primeam 10% din ei… si 5% si acuma eram pe alt nivel de trai… dar de aceea am plecat de acolo si de aceea acuma ca PFA profitul meu depinde munca mea nu de cat vrea sa imi dea “sefu”. In schimb colegi “seniori”, cu zeci de ani experienta in domeniu din firma cu salarii din punctul meu de vedere exorbitante, nu numai ca nu isi faceau treaba bine, dar nu o faceau la timp si cand era gata trebuia sa le-o repar eu ca sa poata fi aratata la potentialul client, si daca era interesat clientul, trebuia tot eu sa o fac functionala… la final bonusul de performanta il primeau tot “seniorii”. Si se mai mira ca le-au plecat toti oamenii buni unul cate unul si acuma sunt in buda.

Pe scurt, sistemul dupa fapta si rasplata… sau pedeapsa e bun, dar si rasplata ar trebui sa fie corecta.

Mihai Giurgea
11 noiembrie 2012 • 5:04 PM
Si mai pe scurt: tu esti liber sa dai angajatilor tai cat vrei tu. Poti sa le dai si 90%, de ce sa te opresti la 30%?…ca doar dai din banii tai. Din banii mei, eu dau cat vreau eu: e destul de clar?

Cornel
11 noiembrie 2012 • 5:39 PM
Domnul Giurgea, de data asta eu consider ca ideea dumneavoastra nu este tocmai ceea mai inspirata. Nu o vad ca pe o masura capitalista, si va spun si de ce.

Piata munci ca orice alta piata de desfacere se relationeaza la cerere si oferta. In plus nu toti angajatii sunt la vel de productivi cum nici toti patronii nu stiu sa monetizeze la fel de bine productivitatea angajatului sau.

Daca eu sunt capabil sa monetizez munca angajatului meu muult mai bine decat concurenta, atunci ar trebuii sa impart rezultatul muncii mele cu angajatul doar pentru ca i-am spus lui ca valoreaza 10% din cat produce ? Pai e ca si cum i-as promite ca-l fac actionar.

Pe de alta parte, daca as fi un patron prost, incapabil sa monetizez munca unui angajat si ii ofer 10% din … 2 lei, inseamna ca pe langa ca-s patron prost is si bisnitar nesimtit.

Asta ar insemna ca angajatii sunt egali. E o gresala dupa parerea mea. Nu sunt egali.

Inteleg metoda de plata in departamentul de vanzari, acolo da, e o masura stimulenta bazata pe eficienta.

Remuneratia dictata de raportul cerere/oferta existent pe piata muncii, este cea mai eficienta si naturala. Ceea ce este deranjant acum e protectia locului de munca, masura criminala, masura ce a omorat zeci de afaceri, de un comunism absolut. Cum adica nu am voie sa-l dau afara daca incalca una din clauzele contractuale, cum adica clauza asta e o clauta ilegala ? Ce e ala contract nedeterminat doar pentru una din parti ? El are voi sa plece cand i se scoala si eu n-am voie sa-l dau afara cand mi se scoala ?

De ce o astfel de clauza este ilegala: “angajatul intelege ca angajatorul poate rezilia contractul in cazul in care i se pare ca acesta are o freza cam urata” ? Atat timp cat ambele parti sunt de acord… care e problema ? De ce va bagati voi in contractele mele ?

Asta cu 10% pe mine nu ma ajuta cu nimic, de obicei negociez asa: i-au o oferta buna de outsourcing (cel mai bun raport pret/calitate) si i-o trantesc in fata. Uite, munca ta mi-o poate face o alta companie pentru 10 lei (fara TVA). Daca tu imi faci aceeasi munca pentru maxim 5 – 6 lei (de obicei negociez acest procent) din pretul oferit de companie, ma leg la cap cu tine, daca nu, discutia noastra nu mai poate continua. Dar fii atent, in astia 5-6 lei sunt incluse toate cheltuielile pe care le am eu cu tine. Asa pot vedea si ei singuri cat mai primesc net in mana. Romanii au fost invatati sa negocieze net, ca pe ei ii doare la basca. Eu nu negociez nici macar brutul, ca in afara de brut eu mai platesc o carca de bani. Majoritatea se cruces cand vad ca din 5 lei ei mai raman cu 2 lei, si-mi cer ei parerea: cum pot face sa raman cu mai multi bani in mana ?

Cornel
11 noiembrie 2012 • 5:49 PM
*iau nu i-au