Turism de aventura intre munti si cascade, un clasic al San Luis

In spatele Vaii Chutunzo, cele doua puncte de belvedere enorme din San Francisco del Monte de Oro isi contureaza siluetele in jurul orasului: Sierras Centrales din San Luis si lantul de dealuri din Socoscora se joaca in inaltimi cu norii impinsi de un vant care sufla fara pauze sau directie definita.

La picioarele sale, rauri si paraie blande strabat peisajul, pana devin brazde mizere inainte de a disparea in primele poalele muntilor. De pe strazile goale, trasate intre case de la mijlocul secolului al XIX-lea, privelistea luminoasa ofera o senzatie la fel de placuta precum atmosfera de pace si armonie care se respira.

Plimbarea relaxata cu mountain bike, stimulata de cadrul natural si de sunetele si parfumurile mediului ambiant, tocmai a oferit un moment placut. Dar acum, confruntat cu primele provocari ale reliefului stancos care afloreste de-a lungul raului San Francisco, necesita un efort mai mare. Pamantul crapat dezvaluie stralucirea placii de cuart extinsa in interiorul acesteia, iar filoanele de cobalt, onix si uraniu prezinta compozitia peretilor de roca. Potrivit locuitorilor, din aceasta combinatie minerala rezulta o putere energetica care genereaza un aer incarcat cu ioni negativi si o concentratie mare de ozon. Un microclimat care promite o senzatie de vitalitate la fel de necesara ca apa pentru a face fata excursiei la Salto Encantado.

Intre roscovi si chanar din ce in ce mai portentiosi si tecile fibroase si spinoase ale palmierilor caranday -sustinuti de trunchiuri robuste-, nu mai este convenabil sa pedalam in continuare in aceasta cursa de mici obstacole care se iveste la orizont. Este mai prudent sa tineti cont de sfaturile ghizilor locali cu privire la echipamentul de baza esential si sa calatoriti cu vehiculul pe drumul de 12 kilometri care duce la Rodeo de las Gallinas. Chiar acolo, in acel loc minim care se ridica la o mie de metri deasupra nivelului marii, rucsacul inceteaza sa mai fie o incarcatura inactiva, iar continutul sau (un parbriz, mancare usoara, fructe si o sticla de apa) ajunge sa ocupe un loc central in aventura. prin munti.

Confortul camionului face deja parte din trecut. Este timpul sa mergi timp de o jumatate de ora de-a lungul unei carari intortocheate care avanseaza pe o panta descendenta. Un univers salbatic, uscat si stancos umple scena din jur. Cateva cicada se aud in departare si o soparla se taraste de-a lungul amprentei stampilate de un puma sau o vulpe rosie, printre buchete groase de incayuyo, peperina si pennyroyal. Dar din cascada mentionata mai sus nu se zareste nici macar o picatura.

Nu este o chestiune de a te grabi in frustrare prea devreme. O dunga groasa de culoare verde marcheaza sosirea la raul Hondo, unde incepe ultima portiune de doua ore de mers de-a lungul albiei, pana cand se sarbatoreste sosirea la linia de sosire -la ordinul liderului de grup, un ghid local cu experienta- stropit. la discretia torentului, care se repezi cu vuiet intr-un bazin natural. Intre timp, o succesiune de cincisprezece cascade mai mici – cu Salto Chico, care erupe intr-un perete de munte inalt de 15 m, la cap – si lagunele vopsite in verde smarald de padure indica cursul corect pentru a ajunge la Salto Delighted.

Un picnic pe stanci, cu picioarele inmuiate, se transforma imediat intr-un safari fotografic, fortat de inmultirea plantelor aromatice si a ferigilor si de vizita insistenta a sturzilor negri si rosii, a ciredioanelor, a benteveilor, a ciocanitoarelor, a laocelor si a vrabiilor. In drum spre linia de sosire, in fata se afla rape adanci, stanci ascutite care te obliga sa treci iar si iar apa izvorului si nenumaratele profile ale florei autohtone imprastiate pe ambele maluri. Deodata, padurea deasa isi ridica valul si panta crapata a lantului muntos se transforma intr-un afloriment impunator de stanca goala. De pe tavanul de 70 de metri inaltime, Salto Encantado arunca pana la ultima picatura a fluxului sau intr-o gaura de 8 metri in diametru. Soarele isi trage stralucirea si un nor ameninta sa umbreasca dupa-amiaza luminata, dar nimeni nu acorda atentie detaliilor. Cea mai mare cascada atrage toate privirile si apele sale cristaline imbiba vizitatorii unul cate unul, predati autoritatii Naturii ca subiecti fideli.

Cu mii de ani in urma, fascinatia trezita de acest colt putin calatorit al geografiei lui San Luis i-a atras pe colonistii originali Camiare – redenumiti Comechingones de cuceritorii spanioli – a caror mostenire este simbolizata de pictogramele si petroglifele pastrate in Rodeo de Cadenas, Piedra del Santo, Piatra Alba si Piatra Indiana. Nimic mai bun decat aceasta mlastina pentru a proteja mostenirea valoroasa a artei preistorice.

Amprenta artistica puternica pe care specialistii in piesele din lemn de roscove turnate si calden o imprima pe San Francisco del Monte de Oro este apreciata masiv in cadrul Festivalului Artizanal Provincial, a carui ultima editie a avut loc in perioada 5-7 ianuarie. Dar nu sunt singurii care isi expun piesele si tehnicile de elaborare in fata ochilor publicului. Atat in ​​cel mai convocator festival al orasului, cat si in restul anului in atelierele sale se pot admira lucrari din piele bruta, udus (tobe de origine africana fabricate de lutierul Nathalia Hermida), tesaturi din lana de oaie realizate la tesut si motivele impletite in piele de Juan Gil. La randul sau, Edgard Leyes detine cea mai completa colectie de obiecte din culturile originale, precum conanele, mortarele si varfurile de sageti.